Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda Całkowita

Featured Replies

Napisano

Witam

Miałem nieprzyjemne zdarzenie, skasowali mi zaparkowane auto.

TU sprawcy Warta orzekła szkodę całkowitą.

Zaproponowali kwotę X jaką mi wypłacą po otrzymaniu notatki policyjnej z miejsca zdarzenia.

Równocześnie dali kontakt do firmy, która jest zainteresowana za kwotę Y zakupem reszty auta, zadzwoniłem firma zainteresowana jutro mają przyjechać zabrać.

Wszystkie informację jakie mam z Warty uzyskane z infolinii, nie mam jeszcze żadnego papieru.

Czy ja normalnie mogę sprzedać uszkodzone auto (umowa kupna sprzedaży) mimo tego że jeszcze nie dostałem żadnych dokumentów z Warty ?

Dzięki serdeczne za pomoc, nigdy nie byłem w takiej sytuacji, więc dopytuję.

Napisano

> Witam

> Miałem nieprzyjemne zdarzenie, skasowali mi zaparkowane auto.

> TU sprawcy Warta orzekła szkodę całkowitą.

> Zaproponowali kwotę X jaką mi wypłacą po otrzymaniu notatki policyjnej z miejsca zdarzenia.

> Równocześnie dali kontakt do firmy, która jest zainteresowana za kwotę Y zakupem reszty auta,

> zadzwoniłem firma zainteresowana jutro mają przyjechać zabrać.

> Wszystkie informację jakie mam z Warty uzyskane z infolinii, nie mam jeszcze żadnego papieru.

> Czy ja normalnie mogę sprzedać uszkodzone auto (umowa kupna sprzedaży) mimo tego że jeszcze nie

> dostałem żadnych dokumentów z Warty ?

> Dzięki serdeczne za pomoc, nigdy nie byłem w takiej sytuacji, więc dopytuję.

No chyba jakiś likwidator ma przyjechać i zobaczyć, ze fura faktycznie zepsuta.

Ja bym czekał na komplet papierów.

Napisano

> No chyba jakiś likwidator ma przyjechać i zobaczyć, ze fura faktycznie zepsuta.

> Ja bym czekał na komplet papierów.

Dokładnie. Komplet papierów z wyliczeniami wartości auta, kosztów naprawy i wartości "wraku". I sam musi też zdecydować, czy dla niego warto byłoby to auto ewentualnie naprawiać...

Napisano

> Witam

> Zaproponowali kwotę X jaką mi wypłacą po otrzymaniu notatki policyjnej z miejsca zdarzenia.

> Równocześnie dali kontakt do firmy, która jest zainteresowana za kwotę Y zakupem reszty auta,

> Wszystkie informację jakie mam z Warty uzyskane z infolinii, nie mam jeszcze żadnego papieru.

> Czy ja normalnie mogę sprzedać uszkodzone auto (umowa kupna sprzedaży) mimo tego że jeszcze nie

Najpierw niech dadzą decyzję o sposobie likwidacji szkody z kwotami - wystarczy skan decyzji e-mailem.

Potem sprzedaż wraku.

Napisano
  • Autor

Może nie jasno się wyraziłem, likwidator już dawno był.

Papiery mam dostać pocztą.

Informację jakie mam o szkodzie całkowitej, uzyskane z infolinii Warty

Napisano

> Może nie jasno się wyraziłem, likwidator już dawno był.

> Papiery mam dostać pocztą.

> Informację jakie mam o szkodzie całkowitej, uzyskane z infolinii Warty

Póki nie zobaczysz jakie są kwoty w papierach, to może być rożnie. Ubezpieczyciele lubią liczyć szkodę całkowitą gdy koszty naprawy przekroczą 70% wartości, nawet w przypadku szkód z OC sprawcy. Wtedy szkoda całkowita i wypłacenie "utraty wartości" wychodzi korzystniej finansowo, niestety tylko dla nich...

Napisano

> wychodzi korzystniej finansowo,

> niestety tylko dla nich...

Etam.

Napisano

> Etam.

Przy liczeniu szkody calkowitej powyzej 70% wartosci to zawsze wyjdzie taniej dla ubezpieczyciela wyplacic "utrate wartosci".

No chyba, ze pozostalosci po aucie, czyli wrak beda tak marne, ze sie nawet na 30% wartosci pierwotnej nie zalapia.

Generalnie we wszystkich przypadkach, gdzie koszty naprawy sa pomiedzy 70% i 100% to liczenie metoda utraty wartosci wychodzi dla ubezpieczyciela korzystniej.

Napisano

> Witam

Pamiętaj że jęśli kwota za wrak, którą otrzymasz będzie niższa od kwoty, którą wyliczył ubezpieczyciel to możesz się domagać wypłaty różnicy.

Napisano

> Przy liczeniu szkody calkowitej powyzej 70% wartosci to zawsze wyjdzie taniej dla ubezpieczyciela

> wyplacic "utrate wartosci".

> No chyba, ze pozostalosci po aucie, czyli wrak beda tak marne, ze sie nawet na 30% wartosci

> pierwotnej nie zalapia.

> Generalnie we wszystkich przypadkach, gdzie koszty naprawy sa pomiedzy 70% i 100% to liczenie

> metoda utraty wartosci wychodzi dla ubezpieczyciela korzystniej.

odnoszę się do stwierdzenia, że jest to zawsze korzystne tylko dla ubezpieczyciela.

Napisano

> odnoszę się do stwierdzenia, że jest to zawsze korzystne tylko dla ubezpieczyciela.

Założenie było takie, że mówimy o szkodach gdzie koszt naprawy jest w zakresie 70%-100% wartości pojazdu.

Aczkolwiek jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że firmy ubezpieczeniowe każdą szkodę chętnie by rozliczały nie na podstawie rzeczywistych kosztów naprawy, ale na podstawie utraty wartości. Jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, gdzie utrata wartości ( w sensie wartość przed szkodą minus wartość "wraku") byłaby większa, niż koszty naprawy. Zawsze jest na odwrót.

Napisano

a tak na marginesie - wiesz co to szkoda całkowita? W większości wypadków to jest takie wirtualne stwierdzenie. Sam jeżdżę autem które przeszło szkodę całkowitą i miewa się całkiem nieźle.

Poczekaj na wyliczenie. Niech Ci przyślą na maila. Z Wartą miałem złe doświadczenia, lepsze nawet z tzw. no name ubezpieczycielami.

Z OC sprawcy auto możesz naprawiać do wartości auta sprzed kolizji. Zatem istotna dla Ciebie będzie też pozycja jaką wartość przyjęli. Oczywiście o ile chcesz naprawiać.

Wrak możesz sprzedać za ile chcesz. Przy czym to już problem jest na Twojej głowie. Podobno rzeczywiście różnicę na minus pomiędzy uzyskaną ceną a wyliczoną wartością wraku muszą zwrócić ale musiałbyś się dowiadywać w Warcie.

Ja nie lubię tego ubezpieczyciela angryfire.gif BTW na takie stwierdzenie że bez notatki policyjnej nie wypłacą już krew zalewa. Domyślnie mają wypłacić na oświadczenie (o ile sprawca się przyznaje).

Napisano

> Witam

mam nadzieję, że skasowali Ci Punto, a nie nowego Civica, którego niedawno zamierzałeś kupić?

Napisano

> Aczkolwiek jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że firmy ubezpieczeniowe każdą szkodę chętnie

> by rozliczały nie na podstawie rzeczywistych kosztów naprawy, ale na podstawie utraty

> wartości. Jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, gdzie utrata wartości ( w sensie wartość

> przed szkodą minus wartość "wraku") byłaby większa, niż koszty naprawy. Zawsze jest na odwrót.

Bo to prosto wyliczyć np. samochód wart 5000. Wyliczają szkodę: wrak warty 2500, koszty naprawy 6000 do wypłaty 2500zł. Gdyby naprawiać TU zapłaciłoby 5000.

Oczywiście przy szkodach całkowitych są ekstremalnie skrupulatni smile.gif Wszystkie elementy do wymiany, nawet takie prawie niewidocznie porysowane. Nic do klepania.

Napisano

> Bo to prosto wyliczyć np. samochód wart 5000. Wyliczają szkodę: wrak warty 2500, koszty naprawy

> 6000 do wypłaty 2500zł. Gdyby naprawiać TU zapłaciłoby 5000.

> Oczywiście przy szkodach całkowitych są ekstremalnie skrupulatni Wszystkie elementy do wymiany,

> nawet takie prawie niewidocznie porysowane. Nic do klepania.

Bo po prostu liczą, co wyjdzie im bardziej opłacalne. Jak naprawa, to liczą w cenach zamienniki. A jak chcą robić szkodę całkowitą, to liczą na oryginalnych częściach. zlosnik.gif

Kosztorysów powstaje kilka... grinser006.gif

Napisano

> Wtedy szkoda całkowita i wypłacenie "utraty wartości" wychodzi korzystniej finansowo,

> niestety tylko dla nich...

Wiele razy widziałem, na jakie pieniądze są wyceniane samochody "przed szkodą". Często o sprzedaży samochodu za takie pieniądze można było pomarzyć...

Jeżeli myślałeś o zmianie auta - nie powinienneś być na tym stratny. Poza tym zawsze możesz zaryzykować SMSa i zrobić wycenę w internecie. Jeżeli będzie duża różnica pomiędzy wartością auta przed szkodą u ubezpieczyciela i w serwisie internetowym INFO-EXPERT czy EUROTAX: powołujesz rzeczoznawcę PZMot/DEKRA i masz podstawę domagać się dopłaty odszkodowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.