Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalizator padł w Hondzie Civic 99r :/

Featured Replies

Napisano

Co robić? Auto to Honda Civic 99r 1.4 Hatchback.

Auto zaczęło jakoś dziwnie rzęzić i charczeć. Mechanik zdjął osłonę katalizatora - odgłosy się zmniejszyły ale powiedział że pozostałe dźwięki to od katalizatora (są trochę słyszalne przy 1000 obr/min). Dodatkowo zapaliła się kontrolka silnika.

Już wcześniej miałem przeboje z katalizatorem i teraz jak widać powróciły (auto ma ok 240 tyś km na liczniku).

Co zrobić żeby nie zabolało po kieszeni a problem był w miarę sensownie rozwiązany?

Może jakiś zamiennik? http://allegro.pl/katalizator-tlumik-tlumik-honda-civic-1-4-42cm-i2230253147.html

Może jakaś strumienica? Nie wiem czym to się różni i czy jest sens :/

Napisano

> Co robić? Auto to Honda Civic 99r 1.4 Hatchback.

> Auto zaczęło jakoś dziwnie rzęzić i charczeć. Mechanik zdjął osłonę katalizatora - odgłosy się

> zmniejszyły ale powiedział że pozostałe dźwięki to od katalizatora (są trochę słyszalne przy

> 1000 obr/min). Dodatkowo zapaliła się kontrolka silnika.

> Już wcześniej miałem przeboje z katalizatorem i teraz jak widać powróciły (auto ma ok 240 tyś km na

> liczniku).

> Co zrobić żeby nie zabolało po kieszeni a problem był w miarę sensownie rozwiązany?

> Może jakiś zamiennik?

> http://allegro.pl/katalizator-tlumik-tlumik-honda-civic-1-4-42cm-i2230253147.html

> Może jakaś strumienica? Nie wiem czym to się różni i czy jest sens :/

masz dwie sondy czy jedną?

Napisano

z linka to zwykła strumienica która ma za zadanie zastepic miejsce org kata i tyle jej funkcji sie konczy, jesli masz 2 sondy lambda zakladajac taka strumienice nic niezdzialasz, komp i tak bedzie wykrywał brak katalizatora. jak masz 1 sonde problemu niema, no poza SKP i corocznym przegladem jesli diagnosta wogóle zauwazy brak kata ok.gif

Napisano

Jak auto w bdb stanie i jeszcze sporo pojeździ - wymienić kata. Zrób to dla środowiska wink.gif

Napisano

Nie jeździj z tym zapchanym katem za wiele.

Ja w taki sposób przegrzałem silnik.

Cos mi hałasowało w katalizatorze i auto nie osiagało pełnej mocy, ale że byłem poza dmem, to stwierdziłem, że jakoś powoli się do niego dokulam. Zrobiłem 150km z lekko podniesioną temperaturę (ale do czerwonego jeszcze było daleko), wyrzuciłem kata, wstawilem strumienicę i moc wróciła, ale od tego czasu silnk zaczał palić olej i to dosć mocno bo 0.5 do 1 litra na 1000km. Wcześniej między wymanami nie było widać żadnej różnicy na bagnecie.

Napisano

> Zrób to dla środowiska

To też, ale przede wszystkim dobrze to zrobić dla siebie, bo diagności na przeglądach coraz częściej wsadzają analizator w rurę i sprawdzają czy samochód spełnia swoje euro. Jak taki będzie miał zły dzień i na wjeździe własnym nosem wyczuje brak katalizatora zlosnik.gif, to auto odrzuci.

Napisano

W linku który podałeś jest zwykła atrapa katalizatora. Za takie same pieniądze kupisz uniwersalny katalizator. Stary katalizator odsprzedasz i zwróci Ci się część lub nawet całość wymiany.

• 4 miesiące później...
Napisano

mam podobny problem

cif z 2000r z sondą w kacie

morduje się bo auto wywala checka i w trybie tym drży na biegu jałowym

czy autor poradził sobie z problemem ?

Napisano

Wsadzic kolektor np od D16 i dalej pod autem wspawac kata . jeśli masz dwie sondy to generalnie mozna zrobic podobnie tylko trzeba by otwory zrobic do sondy waytogo.gif

Napisano

> masz dwie sondy czy jedną?

nie ma to znaczenia nawet jak sa 2 w 2 wkrecach na tylejke i do przodu

Napisano

> nie ma to znaczenia nawet jak sa 2 w 2 wkrecach na tylejke i do przodu

Nie zawsze daje to efekt taki jak bysmy chcieli grinser006.gif

Napisano

> Nie zawsze daje to efekt taki jak bysmy chcieli

w paru autach testowalem i bylo git 270751858-jezyk.gif fakty byly tylko vw i fiaty 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak taki

> będzie miał zły dzień i na wjeździe własnym nosem wyczuje brak katalizatora , to auto

> odrzuci.

Tak to dziala w Finlandii, spaliny sprawdzane sa tylko wtedy, gdy uwaza sie, ze z nimi jest cos nie tak. W Irlandii jest inaczej - musze miec odczyty z kazdego samochodu waytogo.gif.

Napisano

> nie ma to znaczenia nawet jak sa 2 w 2 wkrecach na tylejke i do przodu

niestety tulejki wkręcane w kata, nie zdały efektu

problem jest nadal

Napisano

> Auto zaczęło jakoś dziwnie rzęzić i charczeć. Mechanik zdjął osłonę katalizatora - odgłosy się

> zmniejszyły ale powiedział że pozostałe dźwięki to od katalizatora (są trochę słyszalne przy

> Już wcześniej miałem przeboje z katalizatorem i teraz jak widać powróciły (auto ma ok 240 tyś km na

> liczniku).

> Co zrobić żeby nie zabolało po kieszeni a problem był w miarę sensownie rozwiązany?

> Może jakiś zamiennik?

> http://allegro.pl/katalizator-tlumik-tlumik-honda-civic-1-4-42cm-i2230253147.html

1- katalizator nie zapchał się sam z siebie - jest to efekt nieprawidłowego spalania mieszanki i/lub oleju silnikowego.

2- można kupić używany katalizator w dobrym stanie za nieduże pieniądze, a stary sprzedać i wyjdzie na zero.

3- można kupić nowy uniwersalny i stary sprzedać, będzie rozsądna dopłata.

4- można kombinować jak koń pod górkę i truć siebie oraz innych - jak się czyta niektóre pomysły, to mam ochotę takich delikwentów pozostawić sam na sam, z wyziewami z ich aut w zamkniętym pomieszczeniu angryfire.gif!

Napisano

> mam podobny problem

> cif z 2000r z sondą w kacie

> morduje się bo auto wywala checka i w trybie tym drży na biegu jałowym

> czy autor poradził sobie z problemem ?

Jakie błędy wywala?

Bo kat sam z siebie raczej nie umiera. Pierwotną przyczyną może być usterka w silniku - np. wypadające zapłony (wina zaworów, pierścieni lub układu zapłonowego).

Napisano

Nie baw się w żadne strumiennice i inne tego typu pierdoły. Jak nie chcesz żęby bolało po kieszeni to zastosuj jakiś zamiennik katalizatora, nie koniecznie musisz zaraz kupować oryginał. Tak jak ktoś już pisał, zrób coś od siebie dla środowiska.

P.S. Jak dla mnie zakładanie strumiennicy w miejsce kata to jak zastąpić pasek klinowy rajstopą, przecież i to i to działa sciana.gif

Napisano

> liczniku).

> Może jakiś zamiennik?

Prosta rura zamiast kata ale wtedy bedzie troche metalicznego dzwieku to najtansze rozwiazanie. Tlumik przelotowy w miejsce kata to troche drozsze ale wytlumi rzezenie. Do tego tulejka dystansowa pod sonde zeby nie wywalalo checka i po temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.