Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Citadine - auto za 5.000euro...

Featured Replies

Napisano

> A ja poddam dyskusji taki temat odnośnie Dacii. Czy nie uważacie że samochody produkowane w

> dzisiejszych czasach powinny być autami bezpiecznymi, a nie tylko tanimi? Nie wiem czy ktoś

> zwrócił uwagę ale te "psujące" się renault (wcale tak nie uważam ale miało kilka wpadek) mają

> prawie wszystkie 5 gwiazdek NCAP, a Dacia ma 3 we wszystkich modelach! Dla mnie jest to nie do

> pomyślenia żeby auto które jest produkowane w XXI wieku było tak kiepskie jeśli chodzi o

> bezpieczeństwo, dlatego moim zdaniem jest trochę słuszności w nazywaniu go samochodopodobnym.

> Dodatkowo na początku produkcji Logana oferowano w nim silnik znany jeszcze z renault 19! Ta

> firma się nie rozwija tylko korzysta z technologii ubiegłego wieku!

Cytując kolegę woju, tym razem Ty przywalileś jak dzik w sosne wink.gif

Dacie to naprawdę bezpieczne samochody, a tak niską ocenę w ENCAP dostają przez brak systemów elektronicznych (np. ESP) w standardzie a nie słabą konstrukcję. Proszę, o to szczegółowe wyniki Dustera:

Ochrona dorosłych: 74% (mocne 4 gwiazdki)

Ochrona dzieci: 78% (5 gwiazdek)

Ochrona pieszych: 28% (4 gwiazdki)

Systemy elektroniczne:

z ESP: 71% (5 gwiazdek)

bez ESP: 29% (3 gwiazdki)

I stąd ogólny wynik modelu 3 gwiazdki (liczy się najniższa nota ze wszystkich kategorii), ponieważ ESP nie jest w standardzie!!!!

Gdyby było, Duster miałby mocne 4 gwiazdki ok.gif

Z drugiej strony jeżeli kupisz wersję z ESP możesz czuć się już posiadaczem samochodu 4,5 gwiazdkowego (2 piątki i 2 czwórki) zlosnik.gif.

Tu jest porównanie wyników Dustera i kilku SUV-ów: LINK

W skrócie (kategorie od góry):

- ochrona dorosłych na dobrym poziomie

- ochrona dzieci lepsza niż w Mercedesie GLK

- ochrona pieszych na poziomie Audi Q5

- po dołożeniu ESP systemy elektroniczne za poziomie Tiguana, BMW X1 czy Audi Q5

Tak więc zanim ktoś zacznie wytykać wady proponuję najpierw zglębić temat. ok.gif

A co do technologii ubiegłego wieku, to właśnie jest siła tego producenta, to że korzysta ze starszych sprawdzonych rozwiązań, mi np. nie zależy na posiadaniu najnowocześniejszej technologii pod maską, bardziej chodzi mi o niezawodność i tani serwis po okresie gwarancji, a to zapewniają właśnie te silniki. Gdyby nie ta "stara" technologia nie kupiłbym nowego samochodu, a tak wiem, że co by się nie działo Dustera naprawi mi każdy napotkany mechanik. ok.gif

Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób robi z tego zarzut, dla mnie jest to największa zaleta, a każdy ma wybór, goni za nowościami to kupuje Renault z silnikiem TCE, woli starsze sprawdzone rozwiązania kupuje Dacie z 1.6 16v, więc o co chodzi? Zresztą nowa Dacia Lodgy, która miała premierę w marcu (w Polsce od września) będzie miała na pokładzie właśnie silnik TCE.

Napisano

> Pierdylion poduszek kosztuje.

> No i co zlego w tym silniku ? A myslisz ,ze 1,6 16V caly czas wsadzane do renault to technologia

> kosmiczna albo 1.6 8V w skodzie ?

bo jak sie wstawia sprawdzone i istniejace konstrukcje to mozna dac nizsza cene za auto. odchodza koszty projektowania silników.

zreszta jedna czesc pasujaca do kilku modeli tez obniza cene

Napisano

> wspomaganie w takim małym aucie? po co?

> otwierasz okno i masz klime- oczywiscie na korbkę

Szyby mogę mieć na korbki, radio sobie kupię za 200zł, ale wspomaganie, klima, ABS i 4 poduchy muszą być.

Bez tego nie kupiłbym żadnego nowego auta, a na pewno nie za 5000 EUR.

Jeśli to byłaby micra ze znaczkiem Dacii to byłoby super, bo autko ma już rozmiary pozwalające na w miarę wygodne podróżowanie. A to że będzie składane w EU a nie w Indiach to dodatkowy atut. Tylko nie wierzę w tą cenę.

Inaczej: jeśli byłaby to "dacia micra" z w/w wyposażeniem za ok. 25k PLN to byłby przebój.

Napisano

> Inaczej: jeśli byłaby to "dacia micra" z w/w wyposażeniem za ok. 25k PLN to byłby przebój.

W Europie tak. U nas nadal w cenie 25 kzł będą królować 10-letnie Passaty wink.gif

Napisano

Szkoda się produkować, sam miałem MCV sprzedałem ją teraz po 1,5 roku po bardzo dobrej cenie bo nie potrzebuję takiego wielkiego auta 7 osobowego, ale większość ludzi nie przekonasz do Dacii jeszcze prze minimum 5-10 lat jak będzie więcej egzemplarzy na rynku i używek, ja na pewno Dacii już nie kupię bo używałem ją do transferów lotniskowych i przewozu ludzi a nowe auto kupowanie prywatnie jest dla ludzi bogatych bo mnie nie stać na taką utratę wartości w ciągu 3-5 lat.

Napisano

> większość ludzi nie przekonasz do Dacii

> jeszcze prze minimum 5-10 lat jak będzie więcej egzemplarzy na rynku i używek

Wiesz, ja nie mam zamiaru nikogo do tej marki przekonywać, absolutnie, no może gdyby mi za to płacili. zlosnik.gif

Drażnią mnie poprostu opinie, które nie mają pokrycia w rzeczywistości a opierają się tylko na stereotypach albo na pojedynczych przypadkach, które zdarzają się w każdej marce. Ja nie twierdzę, że Dacia jest nowoczesna, dobrze wyposażona i super niezawodna. Jest poprostu tanim, dobrze wykonanym samochodem na bazie sprawdzonej technologii Renault i takie były założenia. Ale wypowiedzi typu "wyrób samochodopodobny", "nie kupię tego bo to Dacia" albo "strach tym jeździć bo ma 3 gwiazdki" poprostu mnie osłabiają wink.gif

Napisano

"nie kupię tego bo to Dacia" albo "strach tym

> jeździć bo ma 3 gwiazdki" poprostu mnie osłabiają

A to, że z modelu na model robią z nich coraz większe maszkary może być? Moim zdaniem Logan był najładniejszy, Sandero ot takie sobie ale Duster wygląda jakby go ktoś wy... zwymiotował. I to jest główny argument, dlaczego na dzień dzisiejszy nie kupiłbym Dacii, nawet za pół ceny. Bo są okrutnie brzydkie a Logana kombi nie potrzebuję.

Napisano

>ale Duster wygląda jakby go ktoś wy... zwymiotował. I to

> jest główny argument, dlaczego na dzień dzisiejszy nie kupiłbym Dacii, nawet za pół ceny. Bo

> są okrutnie brzydkie a Logana kombi nie potrzebuję.

o gustach się nie dyskutuje skromny.gif i nikt ci nie każe kupować Dacii hmm.gif

Napisano

> "nie kupię tego bo to Dacia" albo "strach tym

> A to, że z modelu na model robią z nich coraz większe maszkary może być? Moim zdaniem Logan był

> najładniejszy, Sandero ot takie sobie ale Duster wygląda jakby go ktoś wy... zwymiotował. I to

> jest główny argument, dlaczego na dzień dzisiejszy nie kupiłbym Dacii, nawet za pół ceny. Bo

> są okrutnie brzydkie a Logana kombi nie potrzebuję.

A mi się akurat Duster bardzo podoba, ale gustach nie będziemy dyskutować ok.gif

Ale chyba widzisz różnice między argumentem nie kupię Dacii bo mi się nie podoba a nie kupię bo to wyrób samochodopodobny wink.gif

Napisano

Duster jest chyba najładniejszy z całej gamy szczególnie w brązie, moim zdaniem Dacia powinna sprzedawać tak jak na rynkach wschodnich wyroby pod marką Renault i znaczkiem Renault, znacznie więcej ludzi by zainteresowało się Renault Logan czy Renault Duster czy Renault Sandero niż Dacią.

Napisano

a jak z korozją bo widziałem logana tak pordzewialego jakby mu to ktoś specjalnie zrobił

Napisano

> jeśli piszesz o 1310 to u nas też było swego rodzaju luksusem

To było bardzo wygodne auto.

Napisano

> a jak z korozją bo widziałem logana tak pordzewialego jakby mu to ktoś specjalnie zrobił

Czytałem cały wątek na forum Dacii i nie wyglądało to różowo. Byli zawodnicy którym po 11 miesiącach gniły drzwi w takich miejscach że byłem w szoku.

Napisano

> a jak z korozją bo widziałem logana tak pordzewialego jakby mu to ktoś specjalnie zrobił

Jeżeli chodzi o własne doświadczenia to powiem Ci za kilka lat wink.gif

Natomiast generalnie nie słyszałem o jakiejś lawinie korodujących Loganów, zdarzają się pojedyncze przypadki ale są one bezproblemowo usuwane na gwarancji. Najstarsze Logany mają 7 lub 8 lat i jakoś na ulicach nie widać aby korozja była powszechnym zjawiskiem, a uwierz mi przed ostatecznym wyborem chyba z pół roku przyglądałem się pod tym kątem każdej napotkanej Dacii zlosnik.gif

Napisano

Brak ocynku no.gif

Napisano

> Brak ocynku

Jakieś źródło tych informacji? Bo ja słyszałem coś innego.

Napisano

> To było bardzo wygodne auto.

Bo było ok.gif

Ze wszystkich samochodow "demokracji ludowej" tongue.gif własnie dacia była najwygodniejsza.

Jezdziłem przez krotki okres wiec wiem z doswiadczenia.

Zaraz po daci kupilem poloneza i to była sztywna, ciezka i kiepska w prowadzeniu krowa biglaugh.gif

Minusem daci byla korozja. Az trudno było uwierzyc ,ze blacha moze tak szybko i permanentnie gnic.

To był chyba jakis specjalny stop metalu biglaugh.gif

Co do nowych daci, a własciwie dustera, to gdyby nie wnetrze przypominajace samochody o dekade starsze , to juz bym takim jezdził ok.gif

Czekam na lift cfaniaczek.gif

Napisano

Proponuję zabawę w znajdź różnicę zlosnik.gif Mała podpowiedź: trzeba jej szukać z przodu pomiędzy światłami grinser006.gif

Ciekawe czy gdyby w Polsce Duster był oferowany z grilem nr 1 lub 2 opinia o nim byłaby inna? Mimo, że to nadal ten sam samochód? wink.gif

Brazylia:

285904920-BR1.jpg

Rosja/Ukraina:

285904920-UA1.jpg

Polska:

285904920-PL1.jpg

post-35854-14352516165788_thumb.jpg

Napisano

> Jakieś źródło tych informacji? Bo ja słyszałem coś innego.

Dacia nie stosuje ocynku.

Napisano

> Dacia nie stosuje ocynku.

Ale masz jakieś źródło tych informacji? Pytam z ciekawości, bo z moich wynika, że ma ocynk ok.gif

Napisano

> Jakieś źródło tych informacji? Bo ja słyszałem coś innego.

Dacia nie jest cynkowana, jedynym zabezpieczeniem antykorozyjnym jest elektolityczne napylanie farby. Teoretycznie powinno ono na tyle dokładnie wypełniać przestrzeń na powierzchni metalu, że rdza nie powinna się pojawić ... problem w tym, że nie zawsze lakier ów jest dostatecznie dobrze nakładany zlosnik.gif

Napisano

> Ale masz jakieś źródło tych informacji? Pytam poważnie, bo z moich wynika, że ma ocynk

Informacja od sprzedawców Dacii w salonach. poza tym forum Dacii A jakie są twoje źródła?

Napisano

> Dacia nie jest cynkowana, jedynym zabezpieczeniem antykorozyjnym jest elektolityczne napylanie

> farby. Teoretycznie powinno ono na tyle dokładnie wypełniać przestrzeń na powierzchni metalu,

> że rdza nie powinna się pojawić ... problem w tym, że nie zawsze lakier ów jest dostatecznie

> dobrze nakładany

No i przy byle odprysku rdza natychmiast chwyta blachę, niestety...

Napisano

> Ale masz jakieś źródło tych informacji? Pytam z ciekawości, bo z moich wynika, że ma ocynk

Z materiałów prasowych Renault/Dacia:

"Logan posiada 6-letnią gwarancję antykorozyjną. Blachy są zabezpieczane fabrycznie przez wtryskiwanie wosku w profile zamknięte nadwozia, nakładanie mas uszczelniających w miejscach łączenia blach i nakładanie wzmocnionej powłoki w dolnej części nadwozia chroniącej przed uderzeniami żwiru i kamieni."

Napisano

> Informacja od sprzedawców Dacii w salonach. poza tym forum Dacii A jakie są twoje źródła?

Forum Dacii wink.gif:

1) Podręczniki serwisowe: Link 1

2) Pracownik salonu: Link 2

Cytat z pkt. 1:

MR400-02/2009-EN-04F-10-11:

1. elektrogalwanizacja cynkiem;

NT0592A-07/2009-EN-04E-3 :

Elektrogalwanizacja cynkiem stosowana jest do maski, drzwi bocznych oraz błotników przednich i tylnych.

Cytat z pkt. 2:

"Rumuńska jest karoseria i elementy wnętrza, ale zabezpieczenie antykorozyjne to technologia Renault z zastosowaniem cynkowania elementów stalowych (z wyjątkiem dachu), dodatkowo z zastrzykami gorących fluidoli do profili zamkniętych"

Napisano

hmm.gif No to co mi mówił sprzedawca w salonie? spineyes.gif

Ale czekaj, nawet z przytoczonego cytatu wynika, że podwozie nie jest ocynkowane wink.gif

Napisano

> No to co mi mówił sprzedawca w salonie?

> Ale czekaj, nawet z przytoczonego cytatu wynika, że podwozie nie jest ocynkowane

Masz rację, podwozie, dach i tylna klapa nie są ocynkowane, reszta tak ok.gif

Ale u mnie w Dusterze podwozie pokryte jest tak grubą warstwą czegoś czarnego i lepiącego, że o nie to się nie martwię.

Napisano

> A ja poddam dyskusji taki temat odnośnie Dacii. Czy nie uważacie że samochody produkowane w

> dzisiejszych czasach powinny być autami bezpiecznymi, a nie tylko tanimi? Nie wiem czy ktoś

> zwrócił uwagę ale te "psujące" się renault (wcale tak nie uważam ale miało kilka wpadek) mają

> prawie wszystkie 5 gwiazdek NCAP, a Dacia ma 3 we wszystkich modelach!

O borze! Straszne.

Ale wiesz, że ilość gwiazdek w teście dość luźno wiąże się z faktycznym bezpieczeństwem biernym?

Samochód można zrobić pod test (i tak się zresztą robi) - niekoniecznie będzie on pojazdem bezpiecznym.

Popatrz np na samochody Volvo Auto, będące ikoną bezpieczeństwa - WIELE lat zajęło im "dojście" do 5*. Nie dlatego, że "nie umieli", czy "robili niebezpieczne auta" - kładli nacisk na faktyczne bezpieczeństwo konstrukcji, a nie zrobienie jej pod test.

Zauważ, że dziś nawet chińczycy robią fury pod test i mają niezłe w tym osiągnięcia.

> Dla mnie jest to nie do

> pomyślenia żeby auto które jest produkowane w XXI wieku było tak kiepskie jeśli chodzi o

> bezpieczeństwo, dlatego moim zdaniem jest trochę słuszności w nazywaniu go samochodopodobnym.

Se kup derrrrrrrrrpaśnik.

> Dodatkowo na początku produkcji Logana oferowano w nim silnik znany jeszcze z renault 19! Ta

> firma się nie rozwija tylko korzysta z technologii ubiegłego wieku!

Bo ten silnik jest TANI.

Ja wiem, że "za darmo to za drogo", ale zauważ łaskawie, że niska cena MUSI się z czegoś wziąć.

Napisano

> Ale wypowiedzi typu (...) "strach tym

> jeździć bo ma 3 gwiazdki" poprostu mnie osłabiają

Zwłaszcza jak padają z ust osobnika jeżdżącego przechodzoną padliną z rajchu (najczęstszy przypadek).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.