Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC na krótki czas

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy jest u nas możliwość wykupienia polisy OC na jakiś krótki czas, powiedzmy max 1 miesiąc.

Auto od ponad 2 lat stoi uszkodzone, zarejestrowane ale bez opłaconego OC (tak wiem za to są kary ale to już nie mój problem więc ten temat omijamy) i ważnego przeglądu, chce je odkupić od obecnego właściciela ale pierw chciałbym podjechać z autem do mechanika w celu diagnozy co jest do zrobienia. Do mechanika mam dokładnie 14km i osoba od której go chcę odkupić zaproponowała, że może spokojnie podholować na miejsce tylko trzeba by wykupić OC na jakiś krótki czas, najlepiej na kilka dni a max na 1 miesiąc.

Jeśli nie byłoby takiej możliwości to chyba będziemy ściągać lawetę bo na tym chyba może podróżować bez ważnych papierów ?

Napisano

> Witam,

> czy jest u nas możliwość wykupienia polisy OC na jakiś krótki czas, powiedzmy max 1 miesiąc.

> Auto od ponad 2 lat stoi uszkodzone, zarejestrowane ale bez opłaconego OC (tak wiem za to są kary

> ale to już nie mój problem więc ten temat omijamy) i ważnego przeglądu, chce je odkupić od

> obecnego właściciela ale pierw chciałbym podjechać z autem do mechanika w celu diagnozy co

> jest do zrobienia. Do mechanika mam dokładnie 14km i osoba od której go chcę odkupić

> zaproponowała, że może spokojnie podholować na miejsce tylko trzeba by wykupić OC na jakiś

> krótki czas, najlepiej na kilka dni a max na 1 miesiąc.

> Jeśli nie byłoby takiej możliwości to chyba będziemy ściągać lawetę bo na tym chyba może podróżować

> bez ważnych papierów ?

OC na 30 dni moga wykupić tylko firmy sprzedajace samochody np.komisy

Napisano
  • Autor

> OC na 30 dni moga wykupić tylko firmy sprzedajace samochody np.komisy

Ok, czyli bierzemy lawetę, dzięki za informację ok.gif

A co gdy auto będzie już sprawne i będzie poruszać się o własnych siłach. Wykupić OC jeszcze na poprzedniego właściciela, zaprowadzić auto na SKP na przegląd i dopiero z umową lecieć do WK i ubezpieczyciela żeby zarejestrować na siebie ? I dopiero wtedy będę mógł legalnie nim wrócić do domu na kołach ?

Napisano

> Ok, czyli bierzemy lawetę, dzięki za informację

> A co gdy auto będzie już sprawne i będzie poruszać się o własnych siłach. Wykupić OC jeszcze na

> poprzedniego właściciela, zaprowadzić auto na SKP na przegląd i dopiero z umową lecieć do WK i

> ubezpieczyciela żeby zarejestrować na siebie ? I dopiero wtedy będę mógł legalnie nim wrócić

> do domu na kołach ?

Niekupisz OC na auto bez ważnego przeglądu czyli najpierw laweta na przegląd potem dopiero po OC na poprzedniego właściciela albo na Ciebie w dniu zakupu auta zgodnie z datą na umowie.

Napisano
  • Autor

> Niekupisz OC na auto bez ważnego przeglądu czyli najpierw laweta na przegląd potem dopiero po OC na

> poprzedniego właściciela albo na Ciebie w dniu zakupu auta zgodnie z datą na umowie.

Dobra a taka opcja? Kupuję auto z dzisiejszą datą tak jak stoi niesprawne. I w tej chwili już chyba spokojnie mogę iść z umową, starym DR i tablicami do wydziału komunikacji zarejestrować auto a potem z "miękkim" dowodem po OC, czy nie ? Czy żeby zarejestrować auto muszę mieć papier ze SKP, że jest w 100% sprawne ?

Napisano

> Witam,

> czy jest u nas możliwość wykupienia polisy OC na jakiś krótki czas, powiedzmy max 1 miesiąc.

Popytaj w agenturach ubezpieczeniowych.

Kiedyś można było wykupić polisę OC w PZU na 30 dni, kosztowała 100PLN...

Napisano

> Dobra a taka opcja? Kupuję auto z dzisiejszą datą tak jak stoi niesprawne. I w tej chwili już chyba

> spokojnie mogę iść z umową, starym DR i tablicami do wydziału komunikacji zarejestrować auto a

> potem z "miękkim" dowodem po OC, czy nie ? Czy żeby zarejestrować auto muszę mieć papier ze

> SKP, że jest w 100% sprawne ?

Nie zarejestrujesz auta które nie ma ważnego przeglądu.

Kupując auto , musisz w tym samym dniu wykupić OC, gdyż w innym przypadku grozi Ci kara za brak

Mając OC też nie możesz jezdzic , ale robiąc potem przeglad w SKP , mając nawet dopuszczenie czasowe możesz sie autem poruszać legalnie (np aby jechać nim do WK )

Napisano

> Dobra a taka opcja? Kupuję auto z dzisiejszą datą tak jak stoi niesprawne. I w tej chwili już chyba

> spokojnie mogę iść z umową, starym DR i tablicami do wydziału komunikacji zarejestrować auto a

> potem z "miękkim" dowodem po OC, czy nie ? Czy żeby zarejestrować auto muszę mieć papier ze

> SKP, że jest w 100% sprawne ?

do rejestracji i OC musi być ważny przegląd

Napisano

> do rejestracji i OC musi być ważny przegląd

Cos się zmieniło? Przegląd był konieczny do AC, jak pracowalem w ubezpieczeniach, to przeglad przy OC mnie nie interesowal.

Napisano
  • Autor

> Nie zarejestrujesz auta które nie ma ważnego przeglądu.

> Kupując auto , musisz w tym samym dniu wykupić OC, gdyż w innym przypadku grozi Ci kara za brak

> Mając OC też nie możesz jezdzic , ale robiąc potem przeglad w SKP , mając nawet dopuszczenie

> czasowe możesz sie autem poruszać legalnie (np aby jechać nim do WK )

Przepraszam, że tak zawracam głowę ale proszę wytłumacz mi "jak krowie na rowie" co dokładnie i w jakiej kolejności mam zrobić bo już nie ogarniam. Z tego co napisałeś zrozumiałem, że z dniem podpisania umowy muszę wykupić OC a z kolei drugi kolega napisał, że bez ważnego przeglądu nie wykupie OC ani nie zarejestruje auta. To jak to w końcu jest screwy.gif Chcę kupić auto uszkodzone to jak ma przejść przegląd na SKP ?

Przegląd skończył się dokładnie 10.XII.2008r, OC pewno też jakoś w tych okolicach. Od tamtej pory auto stoi w garażu uszkodzone. Co mam dokładnie, krok po kroku zrobić, gdzie z czym iść itp. ja i aktualny właściciel, w tej chwili żeby naprawione trafiło do mnie i mógł nim legalnie jeździć.

Nie wiem czemu ale albo ja dziś nie myślę albo ogólnie coś ze mną nie tak sciana.gif

Napisano

> Popytaj w agenturach ubezpieczeniowych.

> Kiedyś można było wykupić polisę OC w PZU na 30 dni, kosztowała 100PLN...

Potwierdzam. Sam kilka razy taką polise 30-dniową brałem.

Napisano

Podpisujesz umowę z poprzednim właścicielem, bierzesz wszystkie papiery, idziesz do dowolnie wybranego towarzystwa ubezpieczeniowego i wykupujesz OC (ja sobie nie przypominam żeby kogokolwiek kiedykolwiek obchodziło, czy samochód ma ważne badanie), a jeśli nawet znalazłby się ktoś, kto kręciłby nosem, to idź ubezpieczyć gdzie indziej. Następnie masz dwa tygodnie na opłacenie PCC-3 (chyba, że auto warte mniej niż 1000 zł).

Jeśli chodzi o zarejestrowanie to będzie trudniej, bo wymagają aby było ważne badanie co najmniej miesiąc (tyle czasu, ile jest ważny "miękki" dowód), ale być może uda ci się dogadać i jak im wyjaśnisz sytuację to wpiszą datę ważności badania jaka była do tej pory (czyli ten 10 grudnia 2008), ale tego to już musisz się sam dowiedzieć w swoim urzędzie, może uda się trafić na normalnego urzędnika ok.gif Jeśli natomiast nie uda się zarejestrować, to naprawiasz auto, robisz badanie i rejestrujesz na siebie. Teoretycznie jest na to 30 dni, ale nie są przewidziane żadne sankcje za nieprzerejestrowanie auta, więc tak naprawdę jeśli się nie uda zarejestrować, to możesz i kilka lat ten samochód naprawiać wink.gif

Napisano

Z tego co wiem, to holownik "płaci" w razie "W", a holowany nie musi mieć OC hmm.gif CHYBA!

Druga sprawa można wykupić OC nawet na kilka dni, robiłem tak poprzez agenta PZU.

Umowa była podpisana normalnie z terminem płatności 14dni, nie kazał płacić, po 10 dniach nastąpiła rezygnacja z mojej strony, nastąpiła rekalkulacja za 10 dni i zapłaciłem 11zł za OC i 22zł za AC.

Napisano
  • Autor

Dzięki mistrzu za wyjaśnienie co i jak 20.GIFok.gif Teraz tylko lawetka i auto w przyszłym tygodniu ląduje u mechanika na naprawę po ponad dwóch latach zastanawiania się czy brać i reanimować auto czy pozwolić mu zgnić w garażu.

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem, to holownik "płaci" w razie "W", a holowany nie musi mieć OC CHYBA!

> Druga sprawa można wykupić OC nawet na kilka dni, robiłem tak poprzez agenta PZU.

> Umowa była podpisana normalnie z terminem płatności 14dni, nie kazał płacić, po 10 dniach nastąpiła

> rezygnacja z mojej strony, nastąpiła rekalkulacja za 10 dni i zapłaciłem 11zł za OC i 22zł za

> AC.

Jutro podskoczę do budki PZU i zapytam czy tak można to może zaoszczędzę parę $ na lawecie i sam sobie przeciągnę auto te 14km do mechanika.

Napisano

> Niekupisz OC na auto bez ważnego przeglądu

nie wypisuj takich bredni na forum facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Z tego co wiem, to holownik "płaci" w razie "W", a holowany nie musi mieć OC CHYBA!

pojazdu nie można holować bez dokumentu stwierdzającego dopuszczenie pojazdu do ruchu oraz dokumentu stwierdzającego

zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia.

Napisano

> pojazdu nie można holować bez dokumentu stwierdzającego dopuszczenie pojazdu do ruchu oraz

> dokumentu stwierdzającego

> zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

> posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia.

Czyli zostaje opcja numer 2, na kilka dni ok.gif Czyli jeden grinser006.gif

Napisano

> Niekupisz OC na auto bez ważnego przeglądu

Pomyliłeś z AC - od ładnych kilku lat płacę (w sumie obowiązkowe) OC za moje moto, a są w stanie różnego rozkładu (czyt. nie mają przeglądu). grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.