Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] OPLA ASTRĘ III 1.9DTCI

Featured Replies

Napisano

A więc, rodzice mają na oku Opla jak w temacie. (dodam, że rocznik 2007 , pierwsza rejestracja 2008, nalot 110000km)

Możecie powiedzieć coś o jego wadach, zaletach oraz na co patrzeć przy zakupie?

Napisano

> A więc, rodzice mają na oku Opla jak w temacie. (dodam, że rocznik 2007 , pierwsza rejestracja

> 2008, nalot 110000km)

> Możecie powiedzieć coś o jego wadach, zaletach oraz na co patrzeć przy zakupie?

jeśli chodzi o ścisłość to oznaczenie silnika jest 1,9 CDTI wink.gif

Napisano

> Możecie powiedzieć coś o jego wadach, zaletach oraz na co patrzeć przy zakupie?

A jaki silnik? 1.9 może być w tym roczniku 8 zaworowy 100 i 120 KM albo 16 zaworowy 150 KM

Napisano
  • Autor

> A jaki silnik? 1.9 może być w tym roczniku 8 zaworowy 100 i 120 KM albo 16 zaworowy 150 KM

tak już napisałem - 100KM

i tu nasuwa się dodatkowe pytanie: czym się wobec tego różnią te silniki 100KM a 120KM jeśli liczba zaworów jest taka sama?

Napisano

> i tu nasuwa się dodatkowe pytanie: czym się wobec tego różnią te silniki 100KM a 120KM jeśli liczba zaworów jest taka sama?

Silnik programowo ma zmniejszoną moc.

Napisano
  • Autor

> Silnik programowo ma zmniejszoną moc.

no okej, a teraz na co trzeba uważać przy tym 1.9 100KM? (słabe punkty)

wady?

zalety?

Napisano

> Np. tym że DTL nie ma IC.

Chyba jednak ma IC a różnica jest wyłącznie w sofcie

Napisano

> wady?

pali jak 1.9 120KM a jedzie jak 1.7 100KM. Dla mnie to bardzo istotna wada bo różnica 1-1,5 litra ON/100km na niekorzyść 1.9 i nic w zamian to po prostu bezsensowne puszczanie kasy.

Zaletą jest to że można na tym silniku spokojnie zrobić 500 tyś.

Dramatycznych wad nie ma . Są bolączki jak usterki EGR czy DPFa, oraz kosztowniejsze problemy z dwumasą,

Napisano

> Są bolączki jak usterki EGR czy DPFa

Bez problemów można usunąć obie rzeczy

> oraz kosztowniejsze problemy z dwumasą

ok 3 tyś PLN części z robocizną

Napisano

> Bez problemów można usunąć obie rzeczy

> ok 3 tyś PLN części z robocizną

Myślę że za 2000 to już z wirusem zrobisz -poczytaj na AKP

Napisano

> Myślę że za 2000 to już z wirusem zrobisz -poczytaj na AKP

Wirus do dwumasy hahaha.gif ale jazda biglaugh.gif

Napisano

> Wirus do dwumasy ale jazda

Znaczy co, będzie się krecić w drugą stronę hmm.gif

hehe.gif

Napisano

> Bez problemów można usunąć obie rzeczy

Podobnie jak zrobić kapitalkę silnika albo polecieć w kosmos. Jak jest $$$ to można ...

> ok 3 tyś PLN części z robocizną

dodaj do tego jakiegoś tysiaka z małym okładem za EGR i DPF i już sie robi ponad 4 tyś.

Jak padną wtryski to kolejny tysiak na w miarę dobre uzywki.

I zaraz pewnie z tysiak na turbo

Jak ktoś ma pecha to sie załapie na fabryczną wadę skrzyń biegów w 1.9 Na fiatowskich częściach razem z remontem kolejny tysiak albo tyle samo na używkę.

Nie podejrzewam wersji 1.9 100KM o regulowane amory ale jeśli są i padną to najtańszy komplet na przód chyba coś koło półtora tysiaka i nie ma zamienników. tył chyba jest ciut tańszy.

Z drobniejszych rzeczy to przepustnica ale to luż lajcik bo na allegro są nówki po mniej niż 5 stówek. Jak ktoś prześpi sprawę przecierania chłodnicy i nie zrobi akcji serwisowej to kolejny tysiak w plecy.

Generalnie można przyjąć że jak ktoś ma pecha to może i z 10 tysi zainwestować...

Napisano
  • Autor

> pali jak 1.9 120KM a jedzie jak 1.7 100KM. Dla mnie to bardzo istotna wada bo różnica 1-1,5 litra

> ON/100km na niekorzyść 1.9 i nic w zamian to po prostu bezsensowne puszczanie kasy.

> Zaletą jest to że można na tym silniku spokojnie zrobić 500 tyś.

zakładając, że przebieg nie jest kręcony to 400 000km można zrobić... łeee... ile to jazdy...

> Dramatycznych wad nie ma .

no to w sumie dobrze....

> Są bolączki jak usterki EGR czy DPFa, oraz kosztowniejsze problemy z

> dwumasą,

no ale w każdym aucie przecież są jakieś bolączki...

dwumasa jest chyba już w stanowczej większości dzisiejszych diesli

nie wiem jak DPF...

a co dokładniej z tymi usterkami z EGR i DPF? jakieś kosztowne? co tam się z tym dzieje?

Napisano
  • Autor

Mooooożna zrobić wszystko...

ale rodzice chcą kupić auto i nie wsadzać nie potrzebnie kasy... ma wozić nas w trasy komfortowo i bezpiecznie, a przy tym w miarę ekonomicznie...

Pug, którego obecnie posiadają ma jedną zasadniczą wadę - mały jest... Jak jedziemy całą rodziną z gdzieś dalej z bagażami to jest mało miejsca, a ta Astra jest w kombi... ma sporo miejsca i jest wygodna... Wygodniejsza niż pug...

Napisano

> Mooooożna zrobić wszystko...

> ale rodzice chcą kupić auto i nie wsadzać nie potrzebnie kasy... ma wozić nas w trasy komfortowo i

> bezpiecznie, a przy tym w miarę ekonomicznie...

> Pug, którego obecnie posiadają ma jedną zasadniczą wadę - mały jest... Jak jedziemy całą rodziną z

> gdzieś dalej z bagażami to jest mało miejsca, a ta Astra jest w kombi... ma sporo miejsca i

> jest wygodna... Wygodniejsza niż pug...

Polecam "Motor" z 16.04. br. Dużo o Astrze H.

Napisano

> a co dokładniej z tymi usterkami z EGR i DPF? jakieś kosztowne? co tam się z tym dzieje?

DPF sie zapycha i wali błędami. Jak sie dobrze zapcha to auto na lawete...

Dużo zależy od stylu jazdy. Jak sie zrobi kłopotliwy to najlepiej go wyciąć. Jakieś 900 zł to mniej wiecej to kosztuje na grupowych wycinkach

EGR sie zacina, zasyfia mieszaniną spalin i oleju. 1.9 8V nie ma odmy i cały towar z odpowietrzenia skrzyni korbowej leci rurką prosto do kolektora dolotowego , miesza sie ze spalinami i powstaje lepka mazia zasklepiająca przepustnicę i wlot EGR i boost sensor.

Nowy EGR to ok 450- 500 zł

Generalnie jestem zdania że 1.9 CDTI to najlepszy silnik diesla na szynie common rail.

Napisano

> Polecam "Motor" z 16.04. br. Dużo o Astrze H.

I polecają 1.6 do LPG... facepalm%5B1%5D.gif

Poza tym w miarę ok opis, mam gdzieś skany w średniej jakości.

Napisano
  • Autor

> Polecam "Motor" z 16.04. br. Dużo o Astrze H.

okej, dzięki ok.gif

Przejdę się do kiosku i poczytam ok.gif

Napisano

> okej, dzięki

> Przejdę się do kiosku i poczytam

Jutro wychodzi nowy numer, także pewnie już sobie poczytałeś.

Napisano
  • Autor

> DPF sie zapycha i wali błędami. Jak sie dobrze zapcha to auto na lawete...

da się to jakoś kontrolować?

> Dużo zależy od stylu jazdy. Jak sie zrobi kłopotliwy to najlepiej go wyciąć. Jakieś 900 zł to

> mniej wiecej to kosztuje na grupowych wycinkach

to jaki styl byłby najlepszy?

> EGR sie zacina, zasyfia mieszaniną spalin i oleju. 1.9 8V nie ma odmy i cały towar z odpowietrzenia

> skrzyni korbowej leci rurką prosto do kolektora dolotowego , miesza sie ze spalinami i

> powstaje lepka mazia zasklepiająca przepustnicę i wlot EGR i boost sensor.

> Nowy EGR to ok 450- 500 zł

jakie są objawy padającego EGR?

n

> Generalnie jestem zdania że 1.9 CDTI to najlepszy silnik diesla na szynie common rail.

nie znam się na tym.... Pug jest 2.0HDI i też ma CR i przez dwa lata nic się nie działo... (nie wiem czy to ma DPF czy jakieś EGR)... jedynie z zawias... ale to na polskich drogach w większości aut nie wytrzymuje

Napisano
  • Autor

> Jutro wychodzi nowy numer, także pewnie już sobie poczytałeś.

w Warszawie jak i na stacji w GM są takie kioski ze starą prasą grinser006.gif

Kupuje tam chociażby Classic Auto biglaugh.gif taniej o jakieś 50% zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> da się to jakoś kontrolować?

Da sie ale to zależy gównie od kierownika.

> to jaki styl byłby najlepszy?

Uważny. biglaugh.gif Tzn jak kierownik zauważy że sie DPF wypala to stara sie w miarę możliwości nie przerywać tego procesu i jechać tak by sie wypalanie samo skończyło. Jazda na krótkich odcinkach jest nie wskazana bo zanim sie silnik rozgrzeje to sie kończy jazda. Nie ma wtedy warunków do rozpoczęcia wypalania i DPF sie zapycha. Można z tym sobie poradzić umiejetnie jeżdżac czego jestem najlepszym przykładem ale wymaga to uwagi bo auto nie informuje żadnym wskaźnikiem ze sie filtr wypala. Ale może akurat ta Astra nie ma DPFa?

> jakie są objawy padającego EGR?

Szarpanie, brak mocy...

> nie znam się na tym.... Pug jest 2.0HDI i też ma CR

Prawie napewno nie ma DPFa zwanego tamże FAPem. W Oplu DPF jest bezobsługowy. W Bełkotach dolewa sie jakiegoś siuwaksu żeby DPF... tfu... FAP działał.

btw

Prawie napewno przy przebiegu ponad 100 tyś będzie termostat do wymiany.

Astra H nie ma wskaźnika temperatury i ciężko to zauważyć ale zapewne sie wcześniej otwiera i auto dłużej sie nagrzewa.

Kosztuje 150 zł i wymiana pewnie ze 150 bo jest wyjątkowo kiepski dostęp.

Napisano
  • Autor

> Da sie ale to zależy gównie od kierownika.

> Uważny. Tzn jak kierownik zauważy że sie DPF wypala to stara sie w miarę możliwości nie przerywać

> tego procesu i jechać tak by sie wypalanie samo skończyło.

się samo wypala?

aleeee jkak poznać, ze własnie się wypala?

mógłbyś to rozwinąć tudzież dał źródło dla total amatora?

> Ale może akurat ta Astra nie ma DPFa?

aaaaaa nie wiem... liczę na odpowiedzi tu wink.gif

> Prawie napewno nie ma DPFa zwanego tamże FAPem. W Oplu DPF jest bezobsługowy. W Bełkotach dolewa

> sie jakiegoś siuwaksu żeby DPF... tfu... FAP działał.

hmm.gif

> btw

> Prawie napewno przy przebiegu ponad 100 tyś będzie termostat do wymiany.

> Astra H nie ma wskaźnika temperatury i ciężko to zauważyć ale zapewne sie wcześniej otwiera i auto

> dłużej sie nagrzewa.

> Kosztuje 150 zł i wymiana pewnie ze 150 bo jest wyjątkowo kiepski dostęp.

prawie na pewno?

a jak się upewnić na 100%?

i gdzie on jest, że się ciężko do niego dostać?

Napisano

> się samo wypala?

> aleeee jkak poznać, ze własnie się wypala?

Spalanie chwilowe na postoju na kompie rośnie z ok 0,7 l/h do 4,5-5 l/h

Silnik ma ciut wyższe obroty. Inaczej pracuje. U mnie prawie zawsze śmierdzi naftą albo gumą jak stoję w korku i nawiew zaciągnie spaliny.

> aaaaaa nie wiem... liczę na odpowiedzi tu

Na prawym słupku jest naklejka z VIN Na tej naklejce jest kwadracik a w nim liczba. Jeśli jest 0,4 lub 0,5 to jest DPF Jeśli jest 1,4 albo 1,5 to nie ma DPF

> prawie na pewno?

na 95%. Mój przy 106 tyś przebiegu otwierał sie przy ok 79`C. Podobno to normalne usterka

> a jak się upewnić na 100%?

Wejść w tryb serwisowy komputera i na wyświetlaczu odnaleźć wartość "coolant"

Temperatura powinna rosnąć do ok 88`C czyli momentu gdy otwiera sie termostat. Rura od chłodnicy powinna być do tego czasu zimna i po otwarciu termostatu dość gwałtownie sie ogrzać. Jeśłi rura zacznie sie ogrzewać wcześniej i nie gwałtownie to termostat popuszcza. Jeśłi termostat padnie na maxa to przy okazji załatwi DPFa bo jednym z warunków rozpoczęcia procesu wypalania jest temperatura płynu co najmniej 70`C

> i gdzie on jest, że się ciężko do niego dostać?

Jest pod chłodnicą gazów spalinowych EGR. Żeby sie tam dostać trzeba wyjąć akumulator, spuścić płyn chłodniczy, odłączyć przewody chłodzące od chłodnicy EGRa. Żeby mieć dobry dostęp warto zdemontować przepustnicę. To tak z grubsza.

Mi zajeło to 4 godziny robiąc wszystko po kolei zgodnie z instrukcją.

Napisano
  • Autor

> Spalanie chwilowe na postoju na kompie rośnie z ok 0,7 l/h do 4,5-5 l/h

> Silnik ma ciut wyższe obroty. Inaczej pracuje. U mnie prawie zawsze śmierdzi naftą albo gumą jak

> stoję w korku i nawiew zaciągnie spaliny.

i w tym momencie nie wyłączamy silnika, ta?

> Na prawym słupku jest naklejka z VIN Na tej naklejce jest kwadracik a w nim liczba. Jeśli jest

> 0,4 lub 0,5 to jest DPF Jeśli jest 1,4 albo 1,5 to nie ma DPF

no to się sprawdzi ok.gif

> na 95%. Mój przy 106 tyś przebiegu otwierał sie przy ok 79`C. Podobno to normalne usterka

> Wejść w tryb serwisowy komputera i na wyświetlaczu odnaleźć wartość "coolant"

okej... czyli temperatury ni ma na liczniku, ale jest gdzieś pod ręką w kompie...

> Temperatura powinna rosnąć do ok 88`C czyli momentu gdy otwiera sie termostat. Rura od chłodnicy

> powinna być do tego czasu zimna i po otwarciu termostatu dość gwałtownie sie ogrzać. Jeśłi

> rura zacznie sie ogrzewać wcześniej i nie gwałtownie to termostat popuszcza. Jeśłi termostat

> padnie na maxa to przy okazji załatwi DPFa bo jednym z warunków rozpoczęcia procesu wypalania

> jest temperatura płynu co najmniej 70`C

no to trza by się tym zająć... obowiązkowo... zwłaszcza, że DPF kosztuje....

> Jest pod chłodnicą gazów spalinowych EGR. Żeby sie tam dostać trzeba wyjąć akumulator, spuścić

> płyn chłodniczy, odłączyć przewody chłodzące od chłodnicy EGRa. Żeby mieć dobry dostęp warto

> zdemontować przepustnicę. To tak z grubsza.

> Mi zajeło to 4 godziny robiąc wszystko po kolei zgodnie z instrukcją.

eeeee... ale jest to do zrobienia ok.gif

muszę sam z ciekawości oblukać ok.gif

EDIT:

jest jakaś kniga do tego auta typu "Reguluję i Naprawiam" czy coś w ten deseń? do peżota mam takie cuś... ale ten opel to może już nie ta epoka oslabiony.gif

Napisano

> jest jakaś kniga do tego auta typu "Reguluję i Naprawiam" czy coś w ten deseń?

jest

fajna stronka o AH

Napisano

> jest jakaś kniga do tego auta typu "Reguluję i Naprawiam" ?

Jest coś lepszego. TIS2000 116.D To soft z którego korzysta ASO. Instrukcje napraw, kody błędów, wartości regulacyjne, schematy elektryczne , postępowanie w przypadku typowych usterek itd...

Napisano
  • Autor

> Jest coś lepszego. TIS2000 116.D To soft z którego korzysta ASO. Instrukcje napraw, kody błędów,

> wartości regulacyjne, schematy elektryczne , postępowanie w przypadku typowych usterek itd...

hmm.gif

na allegro przeglądałem jakieś inne cuś do opla...

a ten sofcik w jakiej cenie jest i gdzie można zakupić?

Napisano

TIS2000 116.D zakupić nie można. To soft dla ASO. Ale zawsze można uzyć gogli i zobaczyć co wyskoczy na pierwszym miejscu ... wink.gif

Napisano
  • Autor

> TIS2000 116.D zakupić nie można. To soft dla ASO. Ale zawsze można uzyć gogli i zobaczyć co

> wyskoczy na pierwszym miejscu ...

no okej, kumam palacz.gif

i do tego takie cuś styknie by bawić się w "małego mechanika"?

Napisano

> no okej, kumam

> i do tego takie cuś styknie by bawić się w "małego mechanika"?

Nie styknie. Szukaj fejsa o nazwie Opcom

Napisano
  • Autor

> Nie styknie. Szukaj fejsa o nazwie Opcom

a w PL nie ma czegoś?

nawet kunta na ebaju nie mam...

Napisano

> a w PL nie ma czegoś?

Jest oryginał za 3 tysie biglaugh.gif

Na forum Vectra Klub Polska na pewno znajdziesz chętnego do sprzedazy. Wystarczy dać hasło. Ale cena będzie na pewno wyższa. Myśle ze 2 stówki to minimum.

> nawet kunta na ebaju nie mam...

Ale masz kontakt w pierwszej aukcji do Polaka... Jeśli sie nie myle to może Ci wystawić aukcję na alledrogo ale oczywiście nie na Opcom w nazwie bo firma z fejsem za 3 tysie czuwa biglaugh.gif

A zielone masz ? JAk tak to sklep

Napisano
  • Autor

> Jest oryginał za 3 tysie

> Na forum Vectra Klub Polska na pewno znajdziesz chętnego do sprzedazy. Wystarczy dać hasło. Ale

> cena będzie na pewno wyższa. Myśle ze 2 stówki to minimum.

się pomyśli..

a tym z allegr nie zwojuje nic?

> Ale masz kontakt w pierwszej aukcji do Polaka... Jeśli sie nie myle to może Ci wystawić aukcję na

> alledrogo ale oczywiście nie na Opcom w nazwie bo firma z fejsem za 3 tysie czuwa

no tjaa... pilnują tylko swojego interesu clown.gif

> A zielone masz ? JAk tak to sklep

zielone... mam... ale liście z kapusty spineyes.gif

Napisano

> a tym z allegr nie zwojuje nic?

Jasne ze zwojujesz. Ale Opcom jest IMHO zdecydowanie lepszy. Funkcjonalnie niewiele odbiega od Tech2 czyli sprzetu stosowanego w ASO.

Napisano
  • Autor

> Jasne ze zwojujesz. Ale Opcom jest IMHO zdecydowanie lepszy. Funkcjonalnie niewiele odbiega od

> Tech2 czyli sprzetu stosowanego w ASO.

cena... i ten z allegro w sumie nadałby się też do puga... za jednym zakupem obleciałbym dwa auta...

a jak ten z allegro widzi i kasuje błędy oraz ma odczyt parametrów... to w sumie cóż więcej trza? (no jeszcze te knigę do tego...)

Napisano

> a jak ten z allegro widzi i kasuje błędy oraz ma odczyt parametrów... to w sumie cóż więcej trza?

Np potestować elementy, uaktywnić nieaktywne funkcje... Do odczytu błędów silnika nie potrzeba interfejsu. Można je odczytać za pomocą pedału gazu i hamulca na wyświetlaczu kilometrów. A opis znaczenia i sposób sprawdzenia znaleźć w TIS.

Napisano
  • Autor

> Np potestować elementy, uaktywnić nieaktywne funkcje...

a to ten allegrowy potrafi takie rzeczy? hmm.gif (wiem, że zadaje głupie pytania, ale tych fejsów nie ogarniam, więc liczę na Twoją pomoc w postaci info i rad wink.gif)

>Do odczytu błędów silnika nie potrzeba

> interfejsu. Można je odczytać za pomocą pedału gazu i hamulca na wyświetlaczu kilometrów. A

> opis znaczenia i sposób sprawdzenia znaleźć w TIS.

no to muszę zapoznać się z Instrukcją obsługi najpierw...

Napisano

> a to ten allegrowy potrafi takie rzeczy?

niewiem.gif Wiem tylko że Opcom potrafi bo to i owo nim robiłem. Np uaktywniłem sobie automatyczne światła dzienne i wyłączyłem spryskiwacze xenonów.

> no to muszę zapoznać się z Instrukcją obsługi najpierw...

Do ściągnięcia ze strony Opla ale tego w instrukcji nie ma...

Napisano
  • Autor

> Wiem tylko że Opcom potrafi bo to i owo nim robiłem.

może ktoś będzie wiedział hmm.gif

najwyżej piętro wyżej (abo na MK) popytam o te fejsy...

> Np uaktywniłem sobie automatyczne światła

> dzienne i wyłączyłem spryskiwacze xenonów.

> Do ściągnięcia ze strony Opla ale tego w instrukcji nie ma...

czyli samemu trza sobie niektóre bajery uaktywniać... clown.gif

Napisano

> czyli samemu trza sobie niektóre bajery uaktywniać...

Nie trzeba samemu. Zawsze można za to zapłacić w ASO biglaugh.gif

Światła dzienne widzialem kiedyś w promocji za 120 zł

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba samemu. Zawsze można za to zapłacić w ASO

ale płacić za każdym razem - staramy cenić swój czas i pieniądze...

Mając swój taki sprzęt nie tracimy czasu na jeżdżenie po serwisach i pieniędzy (sprzęt to jednorazowy wydatek, a ile kosztuje podpięcie pod kompa takiej astry? 100zł?)

> Światła dzienne widzialem kiedyś w promocji za 120 zł

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za info. blagam.gif

Samochód już stoi na podwórku waytogo.gif

Napisano

> Samochód już stoi na podwórku

No to teraz się zacznie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.