Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Temat dałem na forum Lanosa, bo tego samochodu dotyczy problem, ale w sumie hamulce mają zasadę działania wszędzie podobną, więc może podpowiecie:

Co może być przyczyną takiej nierównej pracy klocka hamulcowego?

Problem jest na obu kołach przedniej osi w Lanosie 1,5 16V - tarcze wentylowane. Zewnętrzny klocek w obu przypadkach pracuje całą powierzchnią, obie tarcze od wewnętrznej strony wyglądają tak:

285927920-Tarcza.jpg

Klocki grube, tarcze jeszcze w miarę grube jeśli to ma znaczenie. Cylinderki nie są zatarte, tłoczek wychodzi i da się go wcisnąć - zresztą zewnętrzny klocek działa jak trzeba. Śruby pływające nie zatarte.

Klocki chodzą w jarzmach - nie za lekko, ale chodzą. Na razie wyczyściłęm wszystko, posmarowałem co trzeba i złożyłem na chwile na starej tarczy, żeby zobaczyć, czy zacznie zbierać na całej szerokości. Tarcze raczej do wymiany, ale nie chcę kupować nowych, dopóki nie będzie działać to tak, jak trzeba - nie chcę nowych zepsuć.

Nie wiem, czy to ważne, ale klocki były założone z tym akustycznym czujnikiem zużycia - czyli tą wygiętą blaszką. I te z czujnikiem założone są od zewnątrz - nie powinny być od wewnątrz? Choć w tym przypadku to chyba nie ma znaczenia.

Napisano

Prowadniczki jarzma nie pracują swobodnie, klocek nie porusza się w mocowaniu. Typowe po naprawie/wymianie przez przeciętnego polskiego mechanika. Klocek nie chce wyjść? Nowy się nie mieści? To młotkiem...

Klocek w jarzmie/blaszkach musi płynie, lekko chodzić. Nie stosować smaru miedziowego, zapiecze się od syfu.

Napisano

Kiedy ten zestaw był zakładany?

Przyczyną może być nadmierna korozja na tłoczku hamulcowym, czego skutkiem jest nierówne dociskanie klocka wewnętrznego. Sprawdź, oczyść pilniczkiem powierzchnię styku tłoka z klockiem i montuj nowy zestaw.

Napisano

wymieniajac klocki demontuje wszystkie blaszki ktore sa w zaciskach, czyszcze je szczotka druciana, do tego skrobakiem miejsca w zacisku/jarzmie tam gdzie blaszki sa zamocowane.

jesli to nie wystarczy aby klocki lekko chodzily to spilowuje lekko blachy klockow + smaruje powierzchnie styku klockek-jarzmmo lub jego blaszka ATE plastilube.

Napisano

To samo przerabiałem w mojej Skodzinie Felicii i to samo było we Fiacie Uno Żony kiedy go kupiliśmy.

Czasami jest tak, że tłoczek lub cała reszta zacisku niby przesuwa się swobodnie ale gdy to poskładamy i zacznie normalnie pracować to coś się gdzieś kantuje/ blokuje i nie współgra tak jak powinno.

Trzeba po prostu rozebrać zaciski i je porządnie sprawdzić. Zerknij na tłoczki czy ich powierzchnia nie jest zaśniedziała lub skorodowana, czy uszczelki i osłonki gumowe nie są popękane itp.

Porządnie wyczyść cały zacisk.

Gdy już poskładasz to wszystko do - kupy najlepiej z nowymi tarczami - to nie oszczędzaj hamulców.

W moim przypadku w utrzymaniu wzorowej powierzchni ciernej w hamulcach pomaga solidne deptanie na hamulec co jakiś czas.

Po prostu raz na kilkadziesiąt hamowań bardzo mocno naciskam na hamulec, do granicy przyczepności kół. Hamulce porządnie się rozgrzewają, klocki wówczas mocniej dociskają do tarcz usuwając jakieś niewielkie zanieczyszczenia lub rdzawy nalot, które z czasem przy delikatnych obchodzeniu się z hamulcami nie są ścierane i nawarstwiają się na powierzchni ciernej tarczy.

Poza tym takie mocne depnięcie na hamulec pozwala na to, że współpracujące elementy są w stanie pokonać jakieś niewielkie naleciałości wymieszanego błota, kurzu, rdzy i pyłu z klocków hamulcowych, które z czasem mogą blokować lub stawiać opór podczas stopniowego przesuwania się zacisku czy klocków hamulcowych co przyczynia się do nierównomiernego zużycia elementów współpracujących.

Polecam spróbować. Sprawdzone i skuteczne. Dodatkowo takie mocne hamowanie stosowane co jakiś czas sprawia, że hamulce stają się trochę skuteczniejsze.

Napisano

> Prowadniczki jarzma nie pracują swobodnie, klocek nie

> porusza się w mocowaniu.

To jest jedyna i 100% przyczyna stanu jak na zdjęciu. Zwłaszcza gniazda klocka nie zostały przy montażu wyczyszczone, a sam klocek nie "dopracowany" tylko wyjęty z pudełka i wbity na swoje miejsce.

Napisano

> Temat dałem na forum Lanosa, bo tego samochodu dotyczy problem, ale w sumie hamulce mają zasadę

> działania wszędzie podobną, więc może podpowiecie:

> Co może być przyczyną takiej nierównej pracy klocka hamulcowego?

> Problem jest na obu kołach przedniej osi w Lanosie 1,5 16V - tarcze wentylowane. Zewnętrzny klocek

> w obu przypadkach pracuje całą powierzchnią, obie tarcze od wewnętrznej strony wyglądają tak:

Mam identyczny problem w MB

Przyczyną jest : założyłem jakieś twarde klocki do tarcz częściowo zużytych które miały ranty, i te ranty wykruszyły boki klocków, klocek zaczął pracować tylko środkiem i po zimie tarcze wyglądają dokładnie jak Twoje

Nowe tarcze i klocki już leżą w bagażniku

Napisano

Te śruby pływające oprócz płynnego ruchu nie powinny mieć luzów - poruszaj nimi na boki to zobaczysz. Ja nie polecam szlifowania klocków hamulcowych w miejscu styku z prowadnicami - po pewnym czasie blacha klocka zaczyna korodować i klocek zaciera się. Jak klocki nie pasują to znaczy że są kiepskiej firmy.

Napisano

> Co może być przyczyną takiej nierównej pracy klocka hamulcowego?

O powodach napisano już powyżej.

Aby zapobiegać podobnym historiom, mam pewien zwyczaj.

Raz na tydzień-dwa, "przewietrzam" hamulce. Często zdarza się sytuacja, że jadąc ok. 100-110 km na godzinę nikogo wkoło nie ma, więc czasem depczę dosyć mocno, ot takie hamowanko awaryjne, aby przetrzeć klocki i tarcze. Po takiej czynności, heble zawsze wyraźniej lepiej działają.

Aby nie mieć kłopotów z ręcznym, używam go zawsze codziennie, nawet w czasie mrozów. Wtedy zaciągam, odpuszczam i wysiadam.

Metody sprawdzone niezależnie od marki auta.

Polecam.

Napisano

Miałem podobnie w swojej Vectrze, we wszystkich 4 kołach, po kupnie.

Kupiłem nowe tarcze, klocki etc. Zamontowałem wszystko bardzo starannie, łącznie z całkowitym demontażem zacisków, myciem, czyszczeniem, smarowaniem i teraz nie ma tego efektu. Robiłem to SAM przez kilka dni, na raty. Najdokładniej jak potrafiłem. Opłacało się.

Napisano

Potwierdzam. Robię podobnie, co zresztą już tu opisałem.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam. Robię podobnie, co zresztą już tu opisałem.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Ja też obstawiałem zbyt małą ruchomość klocków w jarzmie, dlatego wyczyściłem wszystko, podpiłowałem trochę klocki i nałożyłem smar na prowadnice. Niestety miedziowy, ale z założenia i tak jest to tylko na chwilę, więc niedługo od nowa będzie robione.

Problem z tym samochodem jest taki, że nie mam do niego regularnego dostępu żeby sprawdzać na bieżąco co i jak, bo to nie moje auto.

Klocki sam zakładałem i na pewno nie były wciśnięte "na chama" - jak zakładałem to chodziły ok, ale samochód eksploatowany jest na krótkich dystansach i pewnie niezbyt dla hamulców korzystnie. Jak w piątek to oglądałem to chodziły dużo ciężej, dlatego postanowiłem trochę klocki podpiłować i lekko ponaginać blaszki prowadzące.

W sumie to plan (przynajmniej mój) jest taki, że na 100% nowy zestaw tarcze z klockami, na 50% nowe lub używane, kupione wcześniej i zregenerowane zaciski. Jeden z kolegów podpowiedział o luzie poprzecznym śrub pływających - tego nie sprawdziłem, więc dopiero przy następnej okazji będę mógł sprawdzić.

Jeszcze raz dzięki wszystkim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.