Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś stuka :|

Featured Replies

Napisano

witam Was zlosnik.gif

mam problem, bo po założeniu zawieszenie dochodza do środka jakieś dziwne dźwięki. na 90% nie są to wahacze, łaćzniki itp...

jest to puknięcie na wybiciu- jedno, i dobiciu- drugie. czasem słychać jakby coś chrobotało. czasem cos usłysze na postoju jak skręcam kołami.

Jeśli o mnie chodzi to wydaje mi się, że może to być związane z gornym mocowaniem mcpersona. (gorne mocowanie trzymające sprężynę).

i teraz wychodzi opcja- czy mogłem źle skręcić amor, tzn gorne mocowanie z łożyskiem ?? (jest jakieś nonkretne ułożenie łożyska do poduchy?? )- kręcąc gwintem mogło się przestawić

ewentualnie może źle ułożyłem mocowanie do kielicha? jak myślicie, czego się napoczątku czepić.

nie chciałbym wszystkiego rozbierać bo mam ustawiną geometrię kilka dni temu- i nie chce robić tego drugi raz 270751858-jezyk.gif

jakby ktoś mógłby mnie jakoś nakierować będę wdzięczny.

dodam jeszcze, że jak jadę po nierównej drodze- bez większych dołków- to zawieszenie pracuje normalnie- wszystko wybiera, ale jak trafi sie coś większego, lub jakaś poprzeczna nierówność to zaczynają się skukania.

z góry dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

albo coś źle poskładałeś, albo kupiłeś gniota.

Napisano

> witam Was

> mam problem, bo po założeniu zawieszenie dochodza do środka jakieś dziwne dźwięki. na 90% nie są to

> wahacze, łaćzniki itp...

> jest to puknięcie na wybiciu- jedno, i dobiciu- drugie. czasem słychać jakby coś chrobotało. czasem

a gumy stabilizatora?

> cos usłysze na postoju jak skręcam kołami.

> Jeśli o mnie chodzi to wydaje mi się, że może to być związane z gornym mocowaniem mcpersona. (gorne

> mocowanie trzymające sprężynę).

> i teraz wychodzi opcja- czy mogłem źle skręcić amor, tzn gorne mocowanie z łożyskiem ?? (jest

> jakieś nonkretne ułożenie łożyska do poduchy?? )- kręcąc gwintem mogło się przestawić

> ewentualnie może źle ułożyłem mocowanie do kielicha? jak myślicie, czego się napoczątku czepić.

Górna poduszka ma swoje miejsce-języczek i musi siąść odpowiednio w nadwoziu jak i względem drugiej gumy na sprężynie.

Łożyska chyba nie da się odwrotnie założyć...

> nie chciałbym wszystkiego rozbierać bo mam ustawiną geometrię kilka dni temu- i nie chce robić tego

> drugi raz

> jakby ktoś mógłby mnie jakoś nakierować będę wdzięczny.

Gdybyś chciał foty luźnych poduszek i starego łożyska to leżą mi w garażu..

Ustawienie znajdziesz w ZTS przy wymianie sprężyn/amorów

Napisano
  • Autor

> albo coś źle poskładałeś, albo kupiłeś gniota.

stawiam na to pierwsze. musiałem coś niechcąco przestawić

TomTom- dzieki za podpowiedzi. ten języczek raczej nie jest tu gdzie powinien 270751858-jezyk.gif

jakbyś mogł mi puścić jakąś fotkę będę wdzięczny.

pzdr

Napisano

Pewnie masz stukot przy dobiciu , w zależności czy ze skrzypnięciem niekiedy czy nie to może być :

- łącznik stabilizatora

- tuleja przednia wahacza

- jakiś element przekładni (drążek,końcówka,całość)

- amorek lub np wysrana gumka sprężyny = sprężyna wali w łożysko itd

- któreś z mocowań silnika

Napisano

Sprawdź czy nakrętka przy tłoczysku się nie poluzowała. Miałem tak w Corsie C na gwincie FK. Co się naszukałem winowajcy to moje to moje sciana.gif

FK robi obudowy amorka osobno i wkłady osobno. Ta nakrętka trzyma wkład wewnątrz obudowy - lekko się poluzuje i wkład lata w środku dokładnie w okolicznościach jakie podałeś.

Mam na myśli te nakrętki:

285934940-20110304064.jpg

post-30644-14352516271194_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> tu czytał ?

> samodzielna wymiana amortyzatorów, a dokładnie część II

czytał smile.gif kurde dzis musze jechac do wawy i zajmę się tym w ponedzialek :/ wczoraj patrzyłem tak o troche na te amory i napewno bede poprawiał.

>Sprawdź czy nakrętka przy tłoczysku się nie poluzowała. Miałem tak w Corsie C na gwincie FK

nie zauwazyłem tego podczas skręcania, żeby było luźne, ale sprawdze tak jak mówisz wink.gif

dzieki wielkie! smile.gif

Napisano
  • Autor

witam ponownie biglaugh.gif

więc tak, porozkręcałem wszystko, poskręcałem tak jak ma być. te nakętki w amorze są dokręcone więc to nie one.

i napewno jest lepiej, ale na duzym "hopku" dalej jest stukniecie :/

i teraz czy moze to być to mocowanie które idzie na samą góre na kielich i na jeszcze sruba. nie mogę tego znaleźć i nie wiem jak sie fachowo nazywa.

bo tak na moje oko wygląda to jakby było bardzo zmęczone biglaugh.gif

o to mi chodzi

jakiś tekst

eper mówi że jest to "płytka" 270751858-jezyk.gif widzial ktos to na alledrogo?

pzdr

Napisano

a jakiej firmy amorki kupiłeś?

moje poprzednie pojeździły u mnie ledwo 3 miesiące. po dokładnym osłuchaniu auta okazało się, że odgłos pochodzi z wewnątrz amorka.

takie charakterystyczne dobijanie przy większych bujaniach auta. no.gif

weź osłuchaj auto z zewnątrz. musisz tylko znaleźć kogoś, kto będzie "potrząsał" stilonem grinser006.gif

Napisano

> a jakiej firmy amorki kupiłeś?

> moje poprzednie pojeździły u mnie ledwo 3 miesiące. po dokładnym osłuchaniu auta okazało się, że

> odgłos pochodzi z wewnątrz amorka.

> takie charakterystyczne dobijanie i przy większych bujaniach auta.

> weź osłuchaj auto z zewnątrz. musisz tylko znaleźć kogoś, kto będzie "potrząsał" stilonem

a jak amorek dobija przy głębokich dziurach, a ma sprawność 60% i nie buja się gdy naciskam na tył ?

Napisano

> a jak amorek dobija przy głębokich dziurach, a ma sprawność 60% i nie buja się gdy naciskam na tył

> ?

1. nie traktuj wskazań maszyny jako nieomylnej wyroczni old.gif już parę razy na forum pisałem, jakie bzdury pokazywały testy zawieszenia odnośnie stilona

2. gdyby nawet wierzyć maszynie to wg Ciebie 60% sprawności to dużo? przy takich wynikach mój diagnosta kręcił już nosem ...

3. znajdź sobie kogoś, kto ostatnio wymieniał zawieszenie i porównaj jak buja się jego auto i Twoje. gwarantuję, że wyczujesz różnicę. jak coś, to zapraszam do mnie na porównanie skromny.gif

4. odnośnie moich poprzednich amorków - problem okazał się wadą fabryczną

5. odgłos było słychać przy przejeżdżaniu przez dowolną dziurę/nierówność

6. skoro amorek dobija przy głębokich dziurach, to znaczy że jest bliżej końca niż początku życia, ale ma jeszcze trochę więcej czasu niż moje poprzednie zawieszenie grinser006.gif

Napisano

> 1. nie traktuj wskazań maszyny jako nieomylnej wyroczni już parę razy na forum pisałem, jakie

> bzdury pokazywały testy zawieszenia odnośnie stilona

> 2. gdyby nawet wierzyć maszynie to wg Ciebie 60% sprawności to dużo? przy takich wynikach mój

> diagnosta kręcił już nosem ...

> 3. znajdź sobie kogoś, kto ostatnio wymieniał zawieszenie i porównaj jak buja się jego auto i

> Twoje. gwarantuję, że wyczujesz różnicę. jak coś, to zapraszam do mnie na porównanie

> 4. odnośnie moich poprzednich amorków - problem okazał się wadą fabryczną

> 5. odgłos było słychać przy przejeżdżaniu przez dowolną dziurę/nierówność

> 6. skoro amorek dobija przy głębokich dziurach, to znaczy że jest bliżej końca niż początku życia,

> ale ma jeszcze trochę więcej czasu niż moje poprzednie zawieszenie

Znalazłem za 270 amorki KYB do tyłu tak więc chyba się skuszę, chodź nie wiem czy nie założyć najpierw sprężyn MTS -35 utwardzonych i zobaczyć jak wtedy będzie się zachowywało.

Rozumiem, że twoje amorki stare bujały jak łajba na sztormie grinser006.gif ?

Napisano
  • Autor

wlaśnie problem jest w tym ze nie potrząśniesz bo jest za twardo :D

jest gwint FK.

Napisano

> Znalazłem za 270 amorki KYB do tyłu tak więc chyba się skuszę, chodź nie wiem czy nie założyć

> najpierw sprężyn MTS -35 utwardzonych i zobaczyć jak wtedy będzie się zachowywało.

> Rozumiem, że twoje amorki stare bujały jak łajba na sztormie ?

no niby w czesniej mi sie wydawalo ze nie jest tak zle... ale jak zmienilem, to jednak docenilem roznice ...

• 5 tygodni później...
Napisano

> no niby w czesniej mi sie wydawalo ze nie jest tak zle... ale jak zmienilem, to jednak docenilem

> roznice ...

doczytałem się na forach że stukający tył to nie amortyzatory lecz tuleje tylnej belki tak więc zamówiłem i mam nadzieje że to właśnie to cfaniak.gifcfaniak.gifcfaniak.gif

Napisano

> doczytałem się na forach że stukający tył to nie amortyzatory lecz tuleje tylnej belki tak więc

> zamówiłem i mam nadzieje że to właśnie to

No stukają,skrzypią wink.gif cena 1 tulejki to do 100zł pewnie

Napisano
  • Autor

tuleje powinne pomóc wink.gif

Napisano

> doczytałem się na forach że stukający tył to nie amortyzatory lecz tuleje tylnej belki tak więc

> zamówiłem i mam nadzieje że to właśnie to

hmm, przy zarżniętych tulejach powinieneś czuć jeszcze "uciekanie" tyłu auta w zakrętach hmm.gif

Napisano

> hmm, przy zarżniętych tulejach powinieneś czuć jeszcze "uciekanie" tyłu auta w zakrętach

Tego może nie zauważyłem, ale skrzypienie słychać ewidentnie.

Przebieg 145k. a słyszałem, że około 100k wytrzymują tak więc może mam od nowości i to własnie to smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.