Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kalkulator przyspieszen?

Featured Replies

Napisano

no widzisz całe życie człowiek się nowości uczy ... shocked.gifshocked.gifshocked.gif

Napisano

> To już pominąłem milczeniem...

no ja bym dalej zapytał o te auta co ich tak pełno jest

Napisano

> Co zagłupi komputer Nie czyta KvM'a i nie wie że źle robi

Chyba jednak czyta bo robi dokładnie tak jak on pisze.

Napisano

> no ja bym dalej zapytał o te auta co ich tak pełno jest

Kurna nie pamiętam w tej chwili, ale wiem że coś takiego było.

Nie będę też strzelał czy to było mniej o 100obr/min lub może 300obr/min, bo to mogą być laboratoryjne wyliczenia..

Zresztą, dałem tez przykład w drugą stronę; auto o max przyśpieszeniu na wyższych obrotach niż mocy maksymalnej.

Napisano

Razem z K3 śmiejecie się ze swojej niewiedzy.

Jeśli mamy silnik zestawiony z układem napędowym, to moc jest TAKA SAMA niezależnie czy mierzymy ją na wale czy na kołach.

Natomiast jeśli masz na myśli straty w układzie napędowym, to owszem moc na wale jest wyższa (niż na kołach), ale jeśli odłączymy układ napędowy.

Moc podawana przez producentów aut jest właśnie mocą silnika nieobciążonego układem napędowym.

Napisano

> Razem z K3 śmiejecie się ze swojej niewiedzy.

taaaaaaaa

> Jeśli mamy silnik zestawiony z układem napędowym, to moc jest TAKA SAMA niezależnie czy mierzymy ją

> na wale czy na kołach.

MPS_MAHA_seria_800.jpg

moc na silniku 259,9KM

moc na kołach 199,7KM

> Natomiast jeśli masz na myśli straty w układzie napędowym, to owszem moc na wale jest wyższa (niż

> na kołach), ale jeśli odłączymy układ napędowy.

ochłoń, albo wysil się bardziej w przekazie swych światłych myśli

jeżeli mam silnik zestawiony z układem napędowym to mierzona moc nie ma prawa być taka sama na silniku i układzie napędowym bo układ paędowy wprowadza starty

> Moc podawana przez producentów aut jest właśnie mocą silnika nieobciążonego układem napędowym.

brawo smirk.gif

Napisano

Litości....

Hamownia najpierw mierzy moc na kołach a potem mierzy straty w układzie napędowym i na tej podstawie wylicza (nie mierzy bezpośrednio!) jaką moc miałby silnik gdyby odłączyć od niego układ napędowy.

Moc mierzona w dowolnymi miejscu (silnika, skrzynia biegów, koła) jest zawsze taka sama, zakładając że za każdym razem mierzymy na tym samym zestawie.

Napisano

> A im wiecej biegów i im niżej położony maks moment tym szansa na to mniejsza. Najlepiej to widać

> przy CVT. Automat ustawia obroty mocy maksymalnej i zmienia tylko przełożenie.

No dokladnie tak. Tylko wez to tlumacz niektorym grinser006.gif

Napisano

> Nie mam biegów. Jak chcę mocno przyspieszyć, to komputer wrzuca obroty na 6.000 i tak trzyma, mimo

> iż moment obrotowy jest najwyzszy przy 3.800. Proste, nie?

Juz nie chcialem wprowadzac koncepcji CVT do wyjasnien grinser006.gif Ale tak, jest to wrecz piekny dowod.

Napisano

> Jest sobie samochod, ktory ma 354KM i jakieś 5s do 100km/h, chciałbym sie dowiedziec jakie

> teoretyczne przyspieszenie bedzie mial po podniesieniu mocy do 400KM i 430KM...

> Czy istnieja jakies kalkulatory, ktore moga wyliczyc przyspieszenie?

Byl kiedys taki fajny programik - CarTest.

Napisano

> powiedzialbym ze baaaaaaaaaaardzo optymistyczny

bardzo to mało powiedziane

> poza tym czemu nie ma zmiany w czasie 0-60 przy FWD i RWD ??

u mnie się zmieniło

Napisano

> ochłoń, albo wysil się bardziej w przekazie swych światłych myśli

> jeżeli mam silnik zestawiony z układem napędowym to mierzona moc nie ma prawa być taka sama na

> silniku i układzie napędowym bo układ paędowy wprowadza starty

To wyjaśnij łopatologicznie dlaczego, bo ja uważam, że kolega Don Pedro ma rację cfaniaczek.gif Moc "na wale" jest tylko wirtualną wartością, której nigdy nie osiągniesz w samochodzie, jedynie jak wymontujesz silnik i na specjalnie przeznaczonym do tego celu stanowisku zmierzysz moc, wtedy prawdopodobnie tyle uda się osiągnąć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.