Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane 2004 który silnik? 1.6 16v czy 1.4 ?

Featured Replies

Napisano

Który polecacie ? różnica w mocy nie dużą a jak to jest w rzeczywistości na awaryjność i eksploatacje?

Napisano

> Który polecacie ? różnica w mocy nie dużą a jak to jest w rzeczywistości na awaryjność i

> eksploatacje?

Jako jedyne i glowne auto w rodzinie? 1.6 bez dwoch zdan. Elastycznosc, auto cichsze, pali podobnie (zonowe 1.4 pali mi wiecej od mojej Vectry facepalm%5B1%5D.gif - ale co sie dziwic - sedan wazy sporo i jest niewiele mniejszy od Viki). Awaryjnosc podobna. Zmienne fazy rozrzadu - kupujesz auto, wymieniasz kolo razem z rozrzadem, to jakies ekstra ztcp szesc stowek i cieszysz sie autem grinser006.gif

BTW - ja bym sie nie bal silnika w tym aucie, ale duzej ilosci elektroniki spineyes.gif

Napisano

1.4 polecam mniej spala i nie ma koła zmiennych faz rozrządu które lubi się psuć.

Napisano

> 1.4 polecam mniej spala i nie ma koła zmiennych faz rozrządu które lubi się psuć.

mam 1.4 tylko w scenicu więc o spalaniu nie chcę mowić - w mieście z dyszki ciężko wyjść.

Faktem jest że w 1.6 jest ZKFR ale elastyczność auta, przyspieszenie i zryw jest dużo lepszy niż w 1.4

Auto w 1.6 będzie bardziej żywe, przy potrzebie dodania pedału gazu zbierze się lepiej niż mniejszy odpowiednik

Napisano

Ja przejechałem Megane 1.4 16V około 100 tys km na taksówce i miałem w cyklu mieszanym spalanie średnie z tego przebiegu 5,6-6 litrów w zależności od pory roku. Ani nie pomyślałem o montowaniu gazu przy takim spalaniu. Teraz siostra wzięła ten samochód i więcej jeździ po mieście ma średnie spalanie równe 7 litrów. Maksymalne spalanie miałem jak jeździłem 1km w jedną stronę w zimę do roboty 9,3 litra.

Ale mi auta mało palą wszystkie, Dacia Logan MCV 1.5dci 85 z ponad 50 tys km na taxi miałem średnie spalanie 4,6 litra ON z tego przebiegu.

Napisano

> Który polecacie ? różnica w mocy nie dużą a jak to jest w rzeczywistości na awaryjność i

> eksploatacje?

Bierz 1.6 ok.gif Awaryjności się nie bój. Słabe punkty to wspomniane już KZFR i ewentualnie cewki Sagema (obie rzeczy łatwo wyeliminować). Ja zrobiłem tym silnikiem 100 kkm w Megane II i nie miałem absolutnie żadnych problemów. Kierowca z lekką nogą może naprawdę bardzo niskie zużycie paliwa uzyskać. Oszczędny silniczek (moim zdaniem oczywiście) ok.gif

Napisano

> Ja przejechałem Megane 1.4 16V około 100 tys km na taksówce i miałem w cyklu mieszanym spalanie

> średnie z tego przebiegu 5,6-6 litrów w zależności od pory roku. Ani nie pomyślałem o

> montowaniu gazu przy takim spalaniu. Teraz siostra wzięła ten samochód i więcej jeździ po

> mieście ma średnie spalanie równe 7 litrów. Maksymalne spalanie miałem jak jeździłem 1km w

> jedną stronę w zimę do roboty 9,3 litra.

> Ale mi auta mało palą wszystkie, Dacia Logan MCV 1.5dci 85 z ponad 50 tys km na taxi miałem średnie

> spalanie 4,6 litra ON z tego przebiegu.

nie chcę wierzyć że jeżdżąc na taksówce miałeś spalanie w mieście w takim zakresie jaki podajesz.

Faktem jest to, że mój Scenik jest większy gabarytowo więc i opory powietrza robią swoje.

Napisano

> nie chcę wierzyć że jeżdżąc na taksówce miałeś spalanie w mieście w takim zakresie jaki podajesz.

> Faktem jest to, że mój Scenik jest większy gabarytowo więc i opory powietrza robią swoje.

on stosuje tajną i ulepszoną metodę eco-drivingu zlosnik.gif

Napisano

> on stosuje tajną i ulepszoną metodę eco-drivingu

Dokładnie grinser006.gif obroty max 2000 w benzynie i w dieslu i zmiana biegu hamowanie silnikiem, koła dobrze napompowane, po mieście jeździłem sporo na 5 biegu zazwyczaj 40-50km/h,

a takie spalanie bez problemu osiągałem, rekord w megane 1.4 16V to było 4,9l/100 ale to na trasie ponad 600km z max 80-90km/h, normalnie w mieszanym 5,6-6 l miałem tak jak pisałem.

W dacii 1.5dci 85KM miałem przez ponad 50 tys km średnie 4,6 l ON a auto było cięższe większe o wile wyższe i 7 osobowe, klocek o aerodynamice kwadratu z używaniem klimy w lato, mam wszystkie rachunki ze stacji i na zbiorniku robiłem spokojnie ponad 1000km. O dziwo komputer i w megane i daci pokazuje niemal idealnie różnica 0,1 litra niezauważalna była.

Napisano

> Dokładnie obroty max 2000 w benzynie i w dieslu i zmiana biegu hamowanie silnikiem, koła dobrze

> napompowane, po mieście jeździłem sporo na 5 biegu zazwyczaj 40-50km/h,

40 km/h na piątce? Średnio zdrowe to dla silnika. zlosnik.gif Chyba taki styl jazdy ma skrót PSJ. grinser006.gif

Napisano

> 40 km/h na piątce? Średnio zdrowe to dla silnika. Chyba taki styl jazdy ma skrót PSJ.

rozwiń myśl zlosnik.gif

Napisano

gratsy zakupu, jak bedziesz potrzebowal pomocy w gratach na pierwszy wiekszy przeglad daj znac smile.gif

Napisano
  • Autor

> gratsy zakupu, jak bedziesz potrzebowal pomocy w gratach na pierwszy wiekszy przeglad daj znac

potrzebuje kupić rozrząd zlosnik.gif

no i pierwsza muka bo coś tylna klapa słychać że pracuje a się nie otwiera zlosnik.gif

Napisano

> rozwiń myśl

Tocz sie wolno pod gorke na rowerze, i wrzuc z przodu na najwieksza zebatke, a z tylu na najmniejsza - przyjemnie?

zlosnik.gif

Napisano

> Tocz sie wolno pod gorke na rowerze, i wrzuc z przodu na najwieksza zebatke, a z tylu na

> najmniejsza - przyjemnie?

O to,to! zlosnik.gif

Napisano

> Tocz sie wolno pod gorke na rowerze, i wrzuc z przodu na najwieksza zebatke, a z tylu na

> najmniejsza - przyjemnie?

270635636-JUMP2.gif

Napisano

> potrzebuje kupić rozrząd

> no i pierwsza muka bo coś tylna klapa słychać że pracuje a się nie otwiera

heh zlosnik.gif

ale jak mowilem bedziesz se w brode pluł to nie chciales sluchac zlosnik.gif

bezawaryjnosci zycze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> heh

> ale jak mowilem bedziesz se w brode pluł to nie chciales sluchac

> bezawaryjnosci zycze

może będę może nie zlosnik.gif

to czas pokaże ok.gif jak to się mówi wszystko zależy od szczęścia ok.gif

mógł bym kupić najmniej awaryjny samochód ,ale jak nie będę miał szczęścia to będzie się sypał non stop ok.gif

nie chciałem kupować czegoś pełnoletniego żeby było jak najmniej elektroniki i jeździło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to chyba nie Megane II

no ale pisałem ze jak bym się tym kierował to bym tego nie kupił :-)

Napisano

> No to chyba nie Megane II

Grunt to wyrwać parę słów i całkowicie zmienić kontekst. 270751858-jezyk.gif

Megane potrafi być upierdliwa. Sam szukałem 1.5dci, ale nie znalazłem odpowiedniej, więc jeżdżę 307 hdi.

Ale znajomi z Megankami mówią: "czasem coś się upierdliwie zj...je, ale grunt to nie wracać do domu na lawecie.". I faktem jest, że każdy który kuźwował na swoje auto, zawsze samodzielnie dojechał tam gdzie chciał i wrócił. A że po drodze się szyba przez godzinę nie chciała zamknąć? A że gabażnik się nie otwierał? A że pokazywało coś tam na desce, co związku z rzeczywistością nie miało? Who cares?

Napisano

> Megane potrafi być upierdliwa.

Tfu.Na psa urok, w niemalowane. Moja jakaś dziwna w takim razie.Jak do tej pory jakoś spokojnie. zlosnik.gif

Nie mówię oczywiście o 2-ch cewkach i module otwierania szyb, bo amortyzatory czy klocki to chyba nie fochy. zlosnik.gif

Napisano

> no ale pisałem ze jak bym się tym kierował to bym tego nie kupił :-)

Spoko, ja tak sie tylko smieje. Zawsze mogles kupic Scenica zlosnik.gif

Napisano

> Tfu.Na psa urok, w niemalowane. Moja jakaś dziwna w takim razie.Jak do tej pory jakoś spokojnie.

> Nie mówię oczywiście o 2-ch cewkach i module otwierania szyb, bo amortyzatory czy klocki to chyba

> nie fochy.

Nie jest zle. U mnie tez nie jest, tfu, tfu, paskuda, zle.

Ale jak czytam o wspolczesnych autach, gdzie jednostka grajaca, czytaj radio/CD/navi potrafi pasc bez dawania zadnych oznak, to jestem przerazony - jak gdzie s wterenie bede, jak do domu wroce? Czyli i tak, i tak osobna navi trzeba wozic sciana.gif

A pierscienie ABS hmm.gif?

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko, ja tak sie tylko smieje. Zawsze mogles kupic Scenica

chciałem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tfu.Na psa urok, w niemalowane. Moja jakaś dziwna w takim razie.Jak do tej pory jakoś spokojnie.

> Nie mówię oczywiście o 2-ch cewkach i module otwierania szyb, bo amortyzatory czy klocki to chyba

> nie fochy.

A który rok Twojej ? zlosnik.gif

Moja ponoć już sporo takich rzeczy ma zrobione zlosnik.gif

Jak cewki ,akumulator, poprawioną wiązkę a teraz zmieniłem KZF zlosnik.gif

i mam nadzieję że się zaprzyjaźnimy zlosnik.gif

Napisano

> A który rok Twojej ?

2003 czyli pierwsza faza produkcji. W/g kanonu powinienem już dawno rzucić na to auto klątwę. zlosnik.gif Tymczasem sprawuje się zupełnie jak niepalony w środku,nie bity z małym przebiegiem od dziadka,adwokata,lekarza,kobiety z niemcowni,pierwszego właściciela auto z grupy VW. hehe.gif Jednym słowem miodzio. ok.gif

Klima działa,HF działa wraz z pozostałą resztą. ok.gif

Napisano

> 2003 czyli pierwsza faza produkcji. W/g kanonu powinienem już dawno rzucić na to auto klątwę.

> Tymczasem sprawuje się zupełnie jak niepalony w środku,nie bity z małym przebiegiem od

> dziadka,adwokata,lekarza,kobiety z niemcowni,pierwszego właściciela auto z grupy VW. Jednym

> słowem miodzio.

> Klima działa,HF działa wraz z pozostałą resztą.

ja też mam 2003, poprzednia właścicielka zmieniła KZFR i cewki, mnie przypadła zmiana przypalonego sprzęgła...

Napisano

> eksploatacje?

2,0 sporta zlosnik.gif

Mam 1,6, nic sie nie psuje bo autko malo jezdzi.. Ale to i tak osiagow nie ma zadnych.

A na dodatek skrzynia jest tak krotka, ze nie da sie tym szybciej jechac.

Napisano

> 2,0 sporta

> Mam 1,6, nic sie nie psuje bo autko malo jezdzi.. Ale to i tak osiagow nie ma zadnych.

> A na dodatek skrzynia jest tak krotka, ze nie da sie tym szybciej jechac.

da się, ale jest strasznie głośno smirk.gif

Napisano

> da się, ale jest strasznie głośno

max co lecialem to 18x

juz od 130 robi sie niefajnie no.gif

Napisano

> max co lecialem to 18x

> juz od 130 robi sie nie fajnie

Mój Megane II sedan 1.6 poleciał licznikowo 200 km/h na autostradzie u naszych zachodnich sąsiadów. zlosnik.gif Moim zdaniem gorzej zestopniowaną skrzynię ma Fluence, bo tutaj przy 100 km/h mam już 3000 obrotów/min (2750 w Megane).

Napisano

> Mój Megane II sedan 1.6 poleciał licznikowo 200 km/h na autostradzie u naszych zachodnich sąsiadów.

> Moim zdaniem gorzej zestopniowaną skrzynię ma Fluence, bo tutaj przy 100 km/h mam już 3000

> obrotów/min (2750 w Megane).

we flu masz 5 biegów?

Napisano

> we flu masz 5 biegów?

Tak, tylko do MIII wkładają "szóstkę" z tym silnikiem.

Napisano

> Nie jest zle. U mnie tez nie jest, tfu, tfu, paskuda, zle.

> Ale jak czytam o wspolczesnych autach, gdzie jednostka grajaca, czytaj radio/CD/navi potrafi pasc

> bez dawania zadnych oznak, to jestem przerazony - jak gdzie s wterenie bede, jak do domu

> wroce? Czyli i tak, i tak osobna navi trzeba wozic

> A pierscienie ABS ?

13 lat jezdze bez nawigacji i zawsze do domu tafilemhehe.gif

Nie przesadzasz aby troche? grinser006.gif

Napisano

> 13 lat jezdze bez nawigacji i zawsze do domu tafilem

> Nie przesadzasz aby troche?

Nie. Jezeli jade z nawigacja i nie mam przy sobie zadnej mapy np. miasta, to nie przesadzam zlosnik.gif

Napisano

> Moim zdaniem gorzej zestopniowaną skrzynię ma Fluence, bo tutaj przy 100 km/h mam już 3000

> obrotów/min (2750 w Megane).

Masz na myśli Megane 2? Jak tak to nieźle, pytanie ile RPM pojawia się przy 120km/h.

Jak to wygląda w przypadku silnika 1.4 16V?

Napisano

> Jeśli navi jest w aucie,ma być atrapą?

Nie atrapa, ale bez przesady, ze jak padnie w trasie, to jestes w czarnej dupie hehe.gif

Napisano

> Masz na myśli Megane 2? Jak tak to nieźle, pytanie ile RPM pojawia się przy 120km/h.

> Jak to wygląda w przypadku silnika 1.4 16V?

W Megane 1 1,416v przy 100km/h też jest 3000 obr, a przy 130km/h 3750obr/min, co 10km/h zwiększa się prędkość obrotowao 250 obr/min.

Napisano

> W Megane 1 1,416v przy 100km/h też jest 3000 obr, a przy 130km/h 3750obr/min, co 10km/h zwiększa

> się prędkość obrotowao 250 obr/min.

Czyli 1.4 przy 100km/h ma 250RPM więcej niż 1.6 - o ile nie zmieniły się przełożenia w skrzyni w m1 i m2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.