Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumasa - masakra

Featured Replies

Napisano

Własnie jestem w trakcie wymiany dwumasy w foce. W trakcie bo ręce opadły po wyjęciu skrzyni. Dwumasa miała luz na obwodzie tak około 5 zębów, i około 0,5 cm poprzecznie.

Spowodowało to ścięcie połowy łbów śrubek mocujących dwumasę.

Po walce z odkręceniem ich co trochę trwało, od drugiej strony okazało się że z nitów zostały dosłownie żyletki. Jeszce trochę i pewnie poszłaby skrzynia.

Objawy dwumasy tylko i wyłącznie przy gaszeniu auta ( i to nie jakieś hardcorowe walenie). Masakra jakaś z tą technologią...

Napisano

I to jest taki wątek, który podtrzymuje mnie na duchu - cieszę się, że jednak zostałem przy Mondku noPb, a nie kupiłem C5 HDi.

Co mnie zastanawia - przy takich luzach tylko tak słabe objawy? Wydaje mi się, że na wolnych obrotach powinno niemal rzucać autem?

Napisano
  • Autor

> I to jest taki wątek, który podtrzymuje mnie na duchu - cieszę się, że jednak zostałem przy Mondku

> noPb, a nie kupiłem C5 HDi.

> Co mnie zastanawia - przy takich luzach tylko tak słabe objawy? Wydaje mi się, że na wolnych

> obrotach powinno niemal rzucać autem?

Odpalanie normalnie (no może minimalne zatrzęsienie), na wolnych równo. W czasie jazdy zero objawów. Tylko to gaszenie z hałasem.

Generalnie takie zużycie powodujące destrukcję to jakieś nieporozumienie...

Napisano

> Odpalanie normalnie (no może minimalne zatrzęsienie), na wolnych równo. W czasie jazdy zero

> objawów. Tylko to gaszenie z hałasem.

> Generalnie takie zużycie powodujące destrukcję to jakieś nieporozumienie...

to normalna czesc eksploatacyjna w aucie. Wymienic, cieszyc sie jazda

Napisano

> Odpalanie normalnie (no może minimalne zatrzęsienie), na wolnych równo. W czasie jazdy zero

> objawów. Tylko to gaszenie z hałasem.

> Generalnie takie zużycie powodujące destrukcję to jakieś nieporozumienie...

Nie mam diesla z dwumasą, wiec nie wiem - czysto teoretycznie - jeśli rzeczywiście na wolnych obrotach nie trzęsie, to znaczy to, że układ się ustabilizował dla danych obrotów? Trzęsawka pewnie pojawia się podczas zmiany obrotów w dół lub w górę?

Objawy dwumasy mogą być podobne do wybitej poduszki skrzyni/silnika.

Tak gdybam, bo jakbym kiedyś diesla kupował, to muszę byc czujny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mam diesla z dwumasą, wiec nie wiem - czysto teoretycznie - jeśli rzeczywiście na wolnych

> obrotach nie trzęsie, to znaczy to, że układ się ustabilizował dla danych obrotów? Trzęsawka

> pewnie pojawia się podczas zmiany obrotów w dół lub w górę?

> Objawy dwumasy mogą być podobne do wybitej poduszki skrzyni/silnika.

> Tak gdybam, bo jakbym kiedyś diesla kupował, to muszę byc czujny

Zero objawów podczas jazdy, czy to hamowanie, czy przyspieszanie, hamowanie silnikiem, nic.

Tylko zatelepanie przy gaszeniu.

Napisano
  • Autor

> to normalna czesc eksploatacyjna w aucie. Wymienic, cieszyc sie jazda

Wymieniam, pierwszy i ostatni raz ok.gif

Normalna to jest końcówka drążka, amor, łożysko, przegub wink.gif

Napisano

> Wymieniam, pierwszy i ostatni raz

> Normalna to jest końcówka drążka, amor, łożysko, przegub

nie, dwumase sie wymienia. Z duza doza prawdopodobienstwa raz na 200 tys km. Koniec kropka. Nie chcesz wymieniac dwumasy kup auto z automatem zlosnik.gif

Napisano

U mnie stukala, bylo slychac na wolnych obrotach - hehe - ale, ze Ty masz diesla to pewnei klekot zagluszyl

Napisano

> U mnie stukala, bylo slychac na wolnych obrotach - hehe - ale, ze Ty masz diesla to pewnei klekot

> zagluszyl

mialem dwa diesle i nie wymienialem w nich dwumasy. A w oslawionym tdci z mondeo mk3 nie posypalo sie nic zwiazanego z paliwem. Sprzedalem go jak mial ~150 tys.

Teraz mam diesla, ktory nie ma 2 masy wiec raczej nie zanosi sie na jej wymiane.

Po prostu kupujac/kalkulujac diesla nalezy zakladac wymiane tej czesci raz na 200 tys. Jak ktos jezdzi za nisko albo po prostu ma pecha to wynmieni przy 150 a nie przy 200.

Po prostu taka troche drozsza wymiana sprzegla. Dla mnie oszczednosci na spalaniu byly takie, ze moglbym co 1,5 roku to wymieniac zeby wyjsc na zero. Oczywiscie tak sie nie dzialo. Czemu? Kupuje zadbane i serwisowane 3 latki i na razie sie na tym sposobie nie przejechalem. Oczywiscie byly drozsze niz auta od handlarzy-sciagaczy

Napisano

Jaki przebieg ? Nie wiem czemu jesteś "zdziwiony".. przecież dwumas to część eksploatacyjna , którą się wymienia. Jest drogo , ale z tym trzeba było się pogodzić kupując diesla.

Napisano

> Jaki przebieg ? Nie wiem czemu jesteś "zdziwiony".. przecież dwumas to część eksploatacyjna , którą

> się wymienia. Jest drogo , ale z tym trzeba było się pogodzić kupując diesla.

Ojciec ma 1,8 tdci w c-max ,przebieg 85kkm i narazie wszystko ok. Ale chyba w tym silniku najmniejsze sa problemyi 2 mas tani.

Napisano

Odpowiem że dwumas nie jest tani do 1,8tdci 270751858-jezyk.gif Sprawdzałem i wychodzi za komplet ze sprzęgłem około 2,5kzł. Bo po co zmieniać sam dwumas bez sprzęgła i płacić 2 razy za robociznę. Pytam o przebieg bo ja mam 93kkm i przy gaszeniu zaczyna coś tam lekko się odzywać.

na szybko :

dwumas 1 365,00 zł

Kompletne sprzęgło LUK 820zł

Kompletne sprzęgło Sachs 799zł

Śruby do dwumasu 65,60zł

Wysprzęglik 385zł

ja bym zmienił taki komplet i tak to zrobię jak u mnie zajdzie taka potrzeba.

Napisano

> Ojciec ma 1,8 tdci w c-max ,przebieg 85kkm i narazie wszystko ok. Ale chyba w tym silniku

> najmniejsze sa problemyi 2 mas tani.

mam 97kkm w c-max i tez nic nie slychac.

zakladam, ze licznik nie byl korygowany w moim sprowadzaku : )

Napisano

> Odpowiem że dwumas nie jest tani do 1,8tdci Sprawdzałem i wychodzi za komplet ze sprzęgłem

> około 2,5kzł.

Coś dużo liczysz. Trzeba podzwonić popytać, potargować się i kupisz znacznie, znacznie taniej.

Ja za dwumasę, sprzęgło Sachs + wysprzęglik, w zeszłym roku dałem nieco ponad. 1500 zeta.

Popatrz na Allegro. Do 1.8 TDCI, w tej chwili, bez łaski masz 1.370,- za kpl. sprzęgło + koło plus 153,- za wysprzęglik.

Jak mi stuknęło 220 kkm, to nie patrzyłem na to czy graty są dobre, czy nie dobre, po prostu wywaliłem i dałem nowe. Oznak stukania, praktycznie nie nie było. Okazało się dopiero po wyjęciu, że nadawało się do wymiany.

Napisano

Wiesz ja to wrzuciłem tak na przykład. Ja spokojnie będę miał to taniej , bo tata ma sklep motoryzacyjny więc mam dostęp do części po cenach hurtowych. Mnie poza ceną interesuje też jakość części i podzespołów które montuję.

Napisano

> Nie mam diesla z dwumasą, wiec nie wiem (...)

A nie masz przypadkiem benzyniaka z dwumasą? hmm.gif

Napisano

> A nie masz przypadkiem benzyniaka z dwumasą?

Nie. Mam automat.

Napisano

> Nie. Mam automat.

ok.gif

Zapytałem, bo parę wypowiedzi w tym wątku było sformułowanych jakby dwumasa była czymś zarezerwowanym dla diesli. A przecież występuje też w duratec'ach 1.8 i 2.0

Napisano

> Zapytałem, bo parę wypowiedzi w tym wątku było sformułowanych jakby dwumasa była czymś

> zarezerwowanym dla diesli. A przecież występuje też w duratec'ach 1.8 i 2.0

A to tego nie wiedziałem.

Napisano

> Mnie poza ceną interesuje też

> jakość części i podzespołów które montuję.

W cenie 1500 zmieściłem się ze sprzęgłem i kołem Sachs. Wysprzęglik kupiłem Luk, bo innego nie było.

Napisano

> Własnie jestem w trakcie wymiany dwumasy w foce. W trakcie bo ręce opadły po wyjęciu skrzyni.

> Dwumasa miała luz na obwodzie tak około 5 zębów, i około 0,5 cm poprzecznie.

> Spowodowało to ścięcie połowy łbów śrubek mocujących dwumasę.

> Po walce z odkręceniem ich co trochę trwało, od drugiej strony okazało się że z nitów zostały

> dosłownie żyletki. Jeszce trochę i pewnie poszłaby skrzynia.

> Objawy dwumasy tylko i wyłącznie przy gaszeniu auta ( i to nie jakieś hardcorowe walenie). Masakra

> jakaś z tą technologią...

Mi sporadycznie (po kilku jazdach żony) zaczęło coś czasami jakby postukiwać z jednoczesnymi wibracjami i po ok. 2-3 sekundach się uspokaja...Jak wcisnę od razu sprzęgło i puszczę to cisza - tak sobie przetestowałem jak złapałem ten moment - mam się bać czy jeździć do oporu ? icon_eek.gif

Napisano

> W cenie 1500 zmieściłem się ze sprzęgłem i kołem Sachs. Wysprzęglik kupiłem Luk, bo innego nie

> było.

hmm.gif mnie kpl sprzęgła bez koła tyle wyszedł (z robocizną ok 1400zł)

samo koło to 1200zł, droższe niż do diesla

Napisano

> Zapytałem, bo parę wypowiedzi w tym wątku było sformułowanych jakby dwumasa była czymś

ale dostaje zdecydowanie mniejszy lomot wiec szanse, ze padnie po takim przelocie jak w dieslu sa strasznie male ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie, dwumase sie wymienia. Z duza doza prawdopodobienstwa raz na 200 tys km. Koniec kropka. Nie

> chcesz wymieniac dwumasy kup auto z automatem

No wiem, bardziej chodziło mi o takie pomyślenie ustrojstwa że może się rozpieprzyć totalnie, niszcząc do tego skrzynię biegów.

BTW wystarczy benzyna, nie musi być automat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg ? Nie wiem czemu jesteś "zdziwiony".. przecież dwumas to część eksploatacyjna , którą

> się wymienia. Jest drogo , ale z tym trzeba było się pogodzić kupując diesla.

Dlaczego założyłeś że jestem zdziwiony i rozpaczam nad ceną??

Po prostu uważam że jesteśmy goleni jak barany przez księgowych.

Diesel nowy, na gwarancji i służbowy - tylko pod tymi warunkami ok.gif

A przebieg nie wiem jaki mam.

Napisano
  • Autor

> Mi sporadycznie (po kilku jazdach żony) zaczęło coś czasami jakby postukiwać z jednoczesnymi

> wibracjami i po ok. 2-3 sekundach się uspokaja...Jak wcisnę od razu sprzęgło i puszczę to

> cisza - tak sobie przetestowałem jak złapałem ten moment - mam się bać czy jeździć do oporu ?

Po tym co zobaczyłem u siebie nie ryzykowałbym.

Daj posłuchać komuś kto przechodził przez to ok.gif

Napisano
  • Autor

Sporo benzyn ma dwumasę - nie słyszałem o nikim kogo znam kto by ją musiał wymieniać wink.gif

Napisano

> No wiem, bardziej chodziło mi o takie pomyślenie ustrojstwa że może się rozpieprzyć totalnie,

> niszcząc do tego skrzynię biegów.

ale sie nie wysypala. Poczulesz/uslyszales cos niepokojacego, zareagowales, auto nadal jezdzi. Faktycznie wkurzajace to jest, ze producenci nie wpisuja tego po prostu w wymiany okresowe. Z drugiej strony w okresie gwarancji wysrac sie nie wysra a pozniej to juz martw sie kilencie...

Inna sprawa, ze w Fordach to juz mnie nic nie zdziwi. Tu jeden element moze zabrac ze soba przy usterce pietnascie innych :/

Z drugiej strony np wymiana DPF jest jednym z elementow inspekcji kilometrowej w BMW - przejedziesz 180 tys (z tego co pamietam z e90/e91) i wyswietla sie komunikat o koneicznosci udania sie do serwisu. Wiec jak sie chce to mozna

> BTW wystarczy benzyna, nie musi być automat

rozmawiamy o dieslach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale sie nie wysypala. Poczulesz/uslyszales cos niepokojacego, zareagowales, auto nadal jezdzi.

Tylko że objawy była takie jak opisałem, nic alarmującego, a łby śrub spiłowane, nitów od wewnętrznej strony prawie nie było.

Pewnie jeszcze trochę i wysypałaby się na dobre.

Przekombinowali, albo wręcz odwrotnie, nie pomyśleli.

Ostatnia reklama kiedy pracują na silnikami na wyścigi oddaje to chyba dobrze czego się spodziewać po fordzie hehe.gif

Napisano

Nie wiem takie odniosłem wrażenie. Niestety teraz auta budują księgowi , obcinając jakość i do tego robiąc tak żeby być gościem serwisów. Tak już jest wszędzie. Ja się zastanawiam po co dwumas do benzyn pakują hehe.gif to bez sensu, jak ogólnie całe to ustrojstwo. Do Focusa mk1 widziałem zestaw konwersji dwumasu na jednomas. Nie przypominam sobie teraz kto to robił, ale ogólnie da się wink.gif i ja bym w to poszedł jakbym miał mk1. Do mk2 nie pasuje bo sprzęgło ma większą średnicę.

Napisano

> Odpowiem że dwumas nie jest tani do 1,8tdci Sprawdzałem i wychodzi za komplet ze sprzęgłem około

> 2,5kzł. Bo po co zmieniać sam dwumas bez sprzęgła i płacić 2 razy za robociznę. Pytam o

> przebieg bo ja mam 93kkm i przy gaszeniu zaczyna coś tam lekko się odzywać.

> na szybko :

> dwumas 1 365,00 zł

> Kompletne sprzęgło LUK 820zł

> Kompletne sprzęgło Sachs 799zł

> Śruby do dwumasu 65,60zł

> Wysprzęglik 385zł

> ja bym zmienił taki komplet i tak to zrobię jak u mnie zajdzie taka potrzeba.

nie tani?

u mnie dwumasa + sprzęgło w autoryzowanym (OMC) zaśpiewali 11.000 pln....

Napisano

Oszzz ... ouć.. więc tanio nie jest hehe.gif

Napisano

> Sporo benzyn ma dwumasę - nie słyszałem o nikim kogo znam kto by ją musiał wymieniać

Czesc jestem Wojtek cool.gif

Przy 250 kkm "wyszla" w 2,0 dura

1,5kpln poszlo........

Ale chyba sam ja zabilem, tak mi sie wydaje

Teraz mam bene bez dkz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czesc jestem Wojtek

> Przy 250 kkm "wyszla" w 2,0 dura

> 1,5kpln poszlo........

> Ale chyba sam ja zabilem, tak mi sie wydaje

> Teraz mam bene bez dkz

Moją najprawdopodbniej zabił ten który montował poprzednią, przy dokręcaniu.

Gratuluje, następna u mnie też będzie benzyna ok.gif

Napisano

> Moją najprawdopodbniej zabił ten który montował poprzednią, przy dokręcaniu.

> Gratuluje, następna u mnie też będzie benzyna

Pamietaj, ze sruby zawsze daje sie nowe!

Napisano
  • Autor

> Pamietaj, ze sruby zawsze daje sie nowe!

Jasne że dałem nowe (nawiasem mówiąc LUK mógłby za te pieniądze pakować je do kompletu).

Mówiąc że ktoś skopał montaż miałem na myśli prawidłowe dokręcanie po kawałeczku każdej śruby. Jeśli ktoś dowalił po prostu każda po kolei to krzywo to chodziło. Stąd pewnie to poprzeczne bicie...

Napisano

> Po tym co zobaczyłem u siebie nie ryzykowałbym.

> Daj posłuchać komuś kto przechodził przez to

no własnie tylko nie mam do kogo. A w warsztatach to wiadomo..swumasa do wymiany bo tak najprościej i zarobek konkretny

Napisano
  • Autor

> no własnie tylko nie mam do kogo. A w warsztatach to wiadomo..swumasa do wymiany bo tak najprościej

> i zarobek konkretny

Hm, najczęstsze porady przy sprawdzaniu dwumasy to drżenie pedału sprzęgła przy delikatnym jego puszczaniu i stuki przy gaszeniu.

Czasami drgania może powodować też hydrauliczny wysprzęglik (u mnie też już padał).

Napisano

> Hm, najczęstsze porady przy sprawdzaniu dwumasy to drżenie pedału sprzęgła przy delikatnym jego

> puszczaniu i stuki przy gaszeniu.

> Czasami drgania może powodować też hydrauliczny wysprzęglik (u mnie też już padał).

TO u mnie tak się nie objawia. Postukuje sporadycznie ( i jednocześnie można lekko poczuć wzmożone wibracje silnika) icon_rolleyes.gif , tylko po rozgrzaniu (połówka na wskazówce temp) i jedynie po zatrzymaniu (i tak jak wspominałem) nie zawsze...

Napisano
  • Autor

> TO u mnie tak się nie objawia. Postukuje sporadycznie ( i jednocześnie można lekko poczuć wzmożone

> wibracje silnika) , tylko po rozgrzaniu (połówka na wskazówce temp) i jedynie po zatrzymaniu

> (i tak jak wspominałem) nie zawsze...

Kontroluj tylko czy objawy się nie nasilają ok.gif

Napisano

> mialem dwa diesle i nie wymienialem w nich dwumasy. A w oslawionym tdci z mondeo mk3 nie posypalo

> sie nic zwiazanego z paliwem. Sprzedalem go jak mial ~150 tys.

> Teraz mam diesla, ktory nie ma 2 masy wiec raczej nie zanosi sie na jej wymiane.

> Po prostu kupujac/kalkulujac diesla nalezy zakladac wymiane tej czesci raz na 200 tys. Jak ktos

> jezdzi za nisko albo po prostu ma pecha to wynmieni przy 150 a nie przy 200.

hmmm... co to znaczy jeździ za nisko?

Napisano

> hmmm... co to znaczy jeździ za nisko?

to znaczy, ze wciskasz gaz w podloge przy zbyt niskich obrotach

Napisano

> hmmm... co to znaczy jeździ za nisko?

to co Dosia napisal. Za niskie obroty czyli tak zwany tryb dusigrosz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.