Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes B klasa warto ?

Featured Replies

Napisano

Bać się takiego Merca ? 180 Cdi lub benzyna do lpg. Przebieg koło 100 tyś km. to duzo dla tego diesla (wtryski, turbo dkz) ?

Napisano

> Bać się takiego Merca ? 180 Cdi lub benzyna do lpg. Przebieg koło 100 tyś km. to duzo dla tego

> diesla (wtryski, turbo dkz) ?

Na mobile.de jest pełno budyni z przebiegami 400-500kkm więc chyba nie.

Napisano

> Bać się takiego Merca ? 180 Cdi lub benzyna do lpg. Przebieg koło 100 tyś km. to duzo dla tego

Jechales tym ? Srednio to wygodne i praktyczne.

Napisano
  • Autor

Nie jechałem. Czemu niewygodny ? Bagaznik duży, pozycja za kierownicą podobna do tej, która mam w obecny samochodzie.

Skrzynie automatyczne w Mercedesie to klasyczne skrzynie czy dwusprzęgłowe ? Jak z ich żywotnościa i kosztami serwisu ?

> Jechales tym ? Srednio to wygodne i praktyczne.

Napisano

> Bać się takiego Merca ?

To zależy z której strony się patrzy, własne naprawy są ciężkie lub niemożliwe z powodu konstrukcji

>180 Cdi lub benzyna do lpg.

Jeżeli benzyna ma konstrukcję taką jak w A klasie czyli przypływomierz z komputerem zamocowane na silniku to jednak poszedłbym w stronę Diesla

>Przebieg koło 100 tyś km. to duzo dla tego

To zależy jak było jeżdżone i czy przebieg realny, jeżeli realny to diesel ledwo dotarty zlosnik.gif natomiast podzespoły typu turbosprężarka można załatwić nawet w nowiutkim aucie.

Napisano

100 tys.km dla diesla to mało ale to też zależy kto tym jeździł, bo turbinę czy osprzęt idzie zajechać przy mniejszym przebiegu ,auto fajne bo miejsca w środku sporo i na tylnej kanapie, bagażnik w miarę duży.

Napisano

> Jeżeli benzyna ma konstrukcję taką jak w A klasie czyli przypływomierz z komputerem zamocowane na

> silniku to jednak poszedłbym w stronę Diesla

A w czym to przeszkadza?

Napisano

> A w czym to przeszkadza?

Podejrzewam, że kolega miał na myśli awaryjny osprzęt silnika. Aby naprawić relatywnie "drobną" usterkę trzeba wyjmować silnik.

Napisano
  • Autor

Ogladam ogłoszenia i chyba tak jest.

> Jeżeli benzyna ma konstrukcję taką jak w A klasie czyli przypływomierz z komputerem zamocowane na

> silniku to jednak poszedłbym w stronę Diesla

Napisano

> A w czym to przeszkadza?

A w tym że komputery i przepływki nie lubią ciągłych drgań i wysokiej temperatury przez co ten element dość często się psuje a jego naprawa jest dosyć droga.

oczywiście nie w ASO bo w ASO wymieniają na nowe i kasują jeszcze drożej, naprawa w A klasie to koszt cirka 1,5kzł

Napisano

> Podejrzewam, że kolega miał na myśli awaryjny osprzęt silnika. Aby naprawić relatywnie "drobną"

> usterkę trzeba wyjmować silnik.

Nie w przypadku kompa, ten jest właśnie na wierzchu ale nie w tym miejscu gdzie być powinien no.gif

Napisano

> To zależy z której strony się patrzy, własne naprawy są ciężkie lub niemożliwe z powodu konstrukcji

Sam samochód nie jest taki straszny jak go opisują. Największym problemem jest znalezienie serwisu, który go ogarnia i nie jest przesadnie drogi.

Napisano

> Sam samochód nie jest taki straszny jak go opisują. Największym problemem jest znalezienie serwisu,

> który go ogarnia i nie jest przesadnie drogi.

No to wiem bo posiadam, serwisy też nie są problemem.

Problemem są chęci mechaników.

Napisano

Kiedyś już pisałem, moja mama ma takiego i jest bardzo zadowolona. Jak dla kobiety to uwazam ze bardzo fajny samochod. Niewygodny ? To zalezy do czego porownac, mi się tym jezdzilo bardzo dobrze ale to nie jest limuzyna. Wygodnie się wsiada bo ma duze drzwi, siedzi się trochę wyzej niz w normalnych osobówkach. Po trasie ok 500km nie byłem zmęczony ale raczej znudzony bo nie jestem przyzwyczajony do automatu, w dodatku bezstopniowego, jakostak nudnawo się jedzie..

Napisano

> Nie jechałem. Czemu niewygodny ? Bagaznik duży, >pozycja za kierownicą podobna do tej, która mam w

> obecny samochodzie.

Czyli nie jechales oslabiony.gif zasiadz i zobacz bo naprawde strasznie mozna sie rozczarowac tym autem. Uwierz mi ,ze w tym aucie nie siedzi sie jak w vanie. Popatrz za jakims c-maxem albo scenicem.

> Skrzynie automatyczne w Mercedesie to klasyczne >skrzynie czy dwusprzęgłowe ? Jak z ich żywotnościa

> i kosztami serwisu ?

Gorzej to skrzynie bezstopniowe czyli najwieksza lipa no.gif

Napisano

> Czyli nie jechales zasiadz i zobacz bo naprawde strasznie mozna sie rozczarowac tym autem. Uwierz

> mi ,ze w tym aucie nie siedzi sie jak w vanie.

icon_eek.gif przecież to nie jest VAN

Napisano

> przecież to nie jest VAN

Quote:

Pozycja za kierownicą podobna do tej, która mam w obecnym samochodzie.

Quote:

Użytkownik wodzu

Samochód :Rezzo, Ford Anglia 1964

Myslisz ,ze chodzi o forda anglie ?

Napisano

jeżeli chodzi o Rezzo to może ustalmy że nie jest to VAN a co najwyżej Minivan i wysokość siedzenia jest IMO podobna

Napisano

> jeżeli chodzi o Rezzo to może ustalmy że nie jest to VAN a co najwyżej Minivan i wysokość siedzenia

> jest IMO podobna

facepalm%5B1%5D.gif no to zablysnales moze jeszcze napisz ,ze sa suvy i crossovery hehe.gif no i Ty chyba ,tez nie jechales b-klasa... tam sie siedzi wysoko ale zarazem nisko a mowa byla o pozycji za kierownica a nie wysokosci siedzenia ok.gif

Napisano

Mam A klasę na stanie a i B klasą jechałem, i w jednym i w drugim masz możliwość regulacji wysokości fotela, ja tam nie mam problemu ani z zajęciem pozycji ani z wysokością siedzenia, ale gust jak pupa każdy ma swoją.

Tekst o błyskotliwości pominę bo szkoda słów smirk.gif

Napisano

> Mam A klasę na stanie a i B klasą jechałem, i w jednym i w drugim masz możliwość regulacji

> wysokości fotela, ja tam nie mam problemu ani z zajęciem pozycji ani z wysokością siedzenia,

> ale gust jak pupa każdy ma swoją.

Nadal nie rozumiesz... To moze bardziej lopatologicznie w rezzo i ogolnie minivanach/mpv i vanach siedzisz jak na krzesle a w b-klasie siedzi sie bardziej jak w siadzie prostym bo musisz sie wdrapac do tego auta bo ma podniesiona podloge. Brakuje mi fotki ,zeby to dobrze .

Tu widać to trochę tzn. jak wysoko zaczyna sie tapicerka :

P4284012.jpg

Napisano

> Nadal nie rozumiesz... To moze bardziej lopatologicznie w rezzo i ogolnie minivanach/mpv i vanach

> siedzisz jak na krzesle a w b-klasie siedzi sie bardziej jak w siadzie prostym bo musisz sie

> wdrapac do tego auta bo ma podniesiona podloge. Brakuje mi fotki ,zeby to dobrze .

> Tu widać to trochę tzn. jak wysoko zaczyna sie tapicerka :

To Ty nie rozumiesz...

To co dla Ciebie jest niewygodne innemu może pasować, nie wiesz co lubi kolega więc nie pisz "niewygodne, beznadziejnie się siedzi" tylko napisz to tak jak teraz napisałeś, żeby się przymierzył czy mu przypasi, bo mi np. pasuje taka pozycja

Napisano

> Nie w przypadku kompa, ten jest właśnie na wierzchu ale nie w tym miejscu gdzie być powinien

W W203 ECU też jest zamontowany na silniku i nic się nie dzieje.

Napisano

> To co dla Ciebie jest niewygodne innemu może pasować, nie wiesz co lubi kolega więc nie pisz

> "niewygodne, beznadziejnie się siedzi" tylko napisz to tak jak teraz napisałeś, żeby się

> przymierzył czy mu przypasi, bo mi np. pasuje taka pozycja

Kolego oczekuje po tym aucie czegos ala rezzo a to jest zupelnie co innego i o to mi chodzi waytogo.gif

p.s. a tego kto wymyslil ta pionowa scianke przed nogami pasazera powinno sie piesc.gifhorse.gif

Napisano

> W W203 ECU też jest zamontowany na silniku i nic się nie dzieje.

A widzisz może jakoś inaczej zamontowany i jest ok, tak jak napisałem w A klasie jest to bolączka i towar jest chodliwy a B klasa w sumie to to samo tylko ciut większe

Napisano

> Kolego oczekuje po tym aucie czegos ala rezzo a to jest zupelnie co innego i o to mi chodzi

Dlatego musi wsiąść do auta i zobaczyć czy mu pasuje

> p.s. a tego kto wymyslil ta pionowa scianke przed nogami pasazera powinno sie

jaką ściankę ??

Napisano

> Dlatego musi wsiąść do auta i zobaczyć czy mu pasuje

Zgadzam się waytogo.gif

> jaką ściankę ??

Wsiadz do b-klasy na miejsce pasazera i sprobuj wyprostowac nogi waytogo.gif

Napisano

> Zgadzam się

> Wsiadz do b-klasy na miejsce pasazera i sprobuj wyprostowac nogi

No fakt, tam nie siedziałem więc nie wiem co tam jest, aż zerknę ok.gif

Napisano

> No fakt, tam nie siedziałem więc nie wiem co tam jest, aż >zerknę

Jest pionowa scianka i nog nie wyprostujesz frown.gif

Napisano

> Jest pionowa scianka i nog nie wyprostujesz

Chyba podobnie jest w W202/203 (nie pamiętam którym jechałem jako pasażer).

Napisano

> Chyba podobnie jest w W202/203 (nie pamiętam którym >jechałem jako pasażer).

Nie mialem okazji jako pasazer ale b-klasie jest to wybitnie upierdliwe szczegolnie w dluzszej trasie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.