Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie techniczne - jak przechodzicie?

Featured Replies

Napisano

Pytanie raczej do tych, którzy męczą swpje 4x4 w terenie. Wiadomo - w takich autkach nie zwraca się uwagi na duperele. A to nie działa pozycyjne, a to nie ma oświetlenia tablicy rejestracyjnej, a to coś stuka, a to pokrzywiony zderzak, a to wgnieciony błotnik...

Jak przechodzicie badania techniczne? Macie zaprzyjaźnione stacje czy może na takie autka diagności nieco łaskawszym okiem patrzą?

Pytam bo za tydzień czeka mnie pierwszy przegląd Sylwka i zastanawiam się, czy się bać zlosnik.gif

Kangur z przodu (nie wiem czy można, bo fabrycznie Rocky chyba takiego nie miał), nie działa oświetlenie tablicy rejestracyjnej, przeciwmgielne chyba też, na kangurze dodatkowe reflektory (ale nie działają a nie ma czasu się zabrać za nie) ...

Hamulce i zawieszenie OK, ręczny trzyma, światła poza w/w wszystkie sprawne. Z rudą porządek mniej więcej zrobiony, pęknięta przednia szyba wymieniona...

Bać się czy nie? zlosnik.gif

Napisano

> Bać się czy nie?

zależy od SKP i na kogo trafisz

w/w dupereli nigdy nie były problemem w vitarce

ale np ostatnio gość zwrócił mi uwagę że nie działa jedno światełko tablicy w fordzie spineyes.gif

Napisano

> Pytanie raczej do tych, którzy męczą swpje 4x4 w terenie. Wiadomo - w takich autkach nie zwraca się

> uwagi na duperele. A to nie działa pozycyjne, a to nie ma oświetlenia tablicy rejestracyjnej,

> a to coś stuka, a to pokrzywiony zderzak, a to wgnieciony błotnik...

> Jak przechodzicie badania techniczne? Macie zaprzyjaźnione stacje czy może na takie autka diagności

> nieco łaskawszym okiem patrzą?

> Pytam bo za tydzień czeka mnie pierwszy przegląd Sylwka i zastanawiam się, czy się bać

> Kangur z przodu (nie wiem czy można, bo fabrycznie Rocky chyba takiego nie miał), nie działa

> oświetlenie tablicy rejestracyjnej, przeciwmgielne chyba też, na kangurze dodatkowe reflektory

> (ale nie działają a nie ma czasu się zabrać za nie) ...

> Hamulce i zawieszenie OK, ręczny trzyma, światła poza w/w wszystkie sprawne. Z rudą porządek mniej

> więcej zrobiony, pęknięta przednia szyba wymieniona...

> Bać się czy nie?

to zależy od Ciebie, gdzie pojedziesz.

na pewno nie jedziesz pierwszy raz na SKP, więc powinieneś wiedzieć co będą sprawdzać.

Ojciec pojechał do SKP na badania bez amortyzatora z tyłu.

Jeep miał +13cm, 4 halogeny na dachu działające.

Samochód przegląd przeszedł, sprawność amortyzatora widmo ponad 60% tyle samo co drugiego cool.gif

Dostał pieczątkę, chociaż diagnosta dopiero zauważył brak amortyzatora pod autem

Napisano

> Bać się czy nie?

nie dotyczy co prawda terenówki ale innych moich pojazdów wink.gif

przyjeżdżam na stację i witam się - i to w zasadzie wszystko , potem następuje pytanie co chcę sprawdzić i czy coś poza pieczątką mnie interesuje - zazwyczaj wchodzimy pod spód na szarpaki bo lubię wiedzieć co się dzieje z samochodem , i to wszystko - ale jeżdżę na tę stację od zawsze i znają mnie jak łysą kobyłę , i wiedzą , że czasem podjeżdżam do sprawdzenia czegoś "bo mi się nie podoba i coś stuka" hehe.gif - takie sprawdzenie zawsze mam gratis - ale też zawsze na przegląd przyjeżdżam z "załącznikiem" (nigdy z alko) - tak dla podtrzymania dobrej atmosfery wink.gif

Napisano

Mam jedną stację zaprzyjaźnioną - czym bym nie przyjechał - chłopaki pytają - Telepiemy ? Czy podbijamy ? hehe.gif

Telepiemy - bo muszę wiedzieć czy coś oprócz tego co wyczaję sam i wymienię! - Jest coś jeszcze do wymiany!

Mam 4x4 - wsio wymieniam na bieżąco - raz jeden raz wygonili mnie na myjnie zlosnik.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif - przed telepaniem zlosnik.gifhehe.gifpalacz.gif

Wole wiedzieć czym jeżdżę - i wymienić ! Niż żeby mi się wysrało "w drodze" ok.gif

Napisano

Na szczescie w moim hrabstwie nie ma przegladow biglaugh.gif

A jesli auto ma swiatla to szeryf tez sie niczego nie moze przyczepic....np kola mi wystaja po 5-6 cali z blotnikow i luz biglaugh.gif

Napisano

> Na szczescie w moim hrabstwie nie ma przegladow

> A jesli auto ma swiatla to szeryf tez sie niczego nie moze przyczepic....np kola mi wystaja po 5-6

> cali z blotnikow i luz

Wy to tam macie ładny luz - po wizycie w polsce zlosnik.gifwink.gif - mogłeś się przejechać na SKP - byś zobaczył z czym mamy do czynienia wink.gif

Napisano

Pamietam jak za strych czasow jezdzilem na SKP kredensem a potem malaria...eh wspomnien czar grinser006.gif

Napisano

ja byłem ostatnio - pogadaliśmy o offroadzie, zapytał co chcę sprawdzić, sprawdziliśmy potem pieczątka i w drogę.

Na wejściu mu powiedziałem że ABS jest odłączony i ręcznego brak. ABS przeszkadza a ręczny mi w automacie nie jest potrzebny zlosnik.gif

Napisano

Po przywitaniu informuję że ja po stempelek do dowodu.

To Pan (zna mnie już), pyta czy kontrole też może zrobić, po kontroli (wszystko OK) stempelek.

Ale zawsze zbieram pochwały że dobrze autko przygotowane.

Napisano

> Pytanie raczej do tych, którzy męczą swpje 4x4 w terenie. Wiadomo - w takich autkach nie zwraca się

> uwagi na duperele. A to nie działa pozycyjne, a to nie ma oświetlenia tablicy rejestracyjnej,

> a to coś stuka, a to pokrzywiony zderzak, a to wgnieciony błotnik...

> Jak przechodzicie badania techniczne? Macie zaprzyjaźnione stacje czy może na takie autka diagności

> nieco łaskawszym okiem patrzą?

Zaprzyjaźniony diagnosta, ale zawsze mówię, żeby przetrzepał auto (zarówno Landa jak i płaskiego), wolę wiedzieć wcześniej smile.gif

Napisano

Podobnie jak koledzy wjazd na SKP i perwsze co mówię to że stały 4x4 i reduktor kosztuje 3 - 4 koła. Odpowiedź zawsze ta sama nie mam dodatkowych rolek i nie będę przestawiał tych w ścieżce. Auto szarpiemy i wchodzimy do kanału. lampy jak świecą na drzwi wyjazdowe poniżej zaznaczonej kreski to nawet z urządzeniem nie podchodzi. Zawsze daję na sztywnego kwiatka 20 zł ekstra. Kochają mnie tam love_4.gif

Napisano
  • Autor

No dobra. Byłem u diagnosty (żaden zaprzyjaźniony, ot ze dwa razy sporo lat temu byłem tam jeszcze lanosem).

Na dzień dobry grzecznie przeprosiłem, że od spodu autko może być usyfione, ale starałem się je jak najlepiej "wykarszerować" zlosnik.gif Następnie zapytałem, czy z niesprawnym przeciwmgielnym i niesprawnym oświetleniem tablicy rejestracyjnej jest sens wjeżdżać, bo jeszcze nie zdążyłem naprawić? zlosnik.gif

Pan z uśmiechem odpowiedział, że na takie duperele nie zwracają uwagi ok.gif

Potem dość dokładnie przetrzepali autko (łącznie ze sprawdzaniem numerów na ramie). W czasie badania okazało się że strzelił jeszcze prawy łącznik stabilizatora i końcówka wydechu z tyłu przerdzewiała, odpadła od podtrzymującego haka, i w związku z tym lekko lata.

Ogólna konkluzja jednak była taka, że jak na ten wiek i na to, że jeździ w terenie to jest w całkiem niezłym stanie, powiedzieli, żeby w miarę szybko podspawać wydech i łącznik wymienić po czym wbili pieczątkę. zlosnik.gif

Napisano

> Podobnie jak koledzy wjazd na SKP i perwsze co mówię to że stały 4x4 i reduktor kosztuje 3 - 4

> koła.

U mnie nie podkładali nic pod koła, może ze względu na centralny mechanizm różnicowy?

Napisano

> U mnie nie podkładali nic pod koła, może ze względu na centralny mechanizm różnicowy?

możesz chyba odłaczyć napęd ? tzn mieć 2wd ?

mnie w vitarce też nic nie podkładają, podkłada się tam gdzie jest stałe 4x4 (bez możliwości odłączenia)

Napisano

> możesz chyba odłaczyć napęd ? tzn mieć 2wd ?

> mnie w vitarce też nic nie podkładają, podkłada się tam gdzie jest stałe 4x4 (bez możliwości

> odłączenia)

Ja mam stały z centralnym mechanizmem i możliwością blokady 50/50 przód/tył. A rozłączyć np. do holowania mogę jeśli wajchę wrzucę na pozycję środkową N.

Napisano

> możesz chyba odłaczyć napęd ? tzn mieć 2wd ?

Nie wszędzie się da - typowego AWD w Subaru, czy np. w moim Hyundaiu nie da się rozpiąć - jest na stałe spięty - ze sprzęgłem wielopłytkowym pośrodku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.