Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie gaz w Lacettim.

Featured Replies

Napisano

Czy wszystkie wersje silnikowe jednakowo dobrze przyjmują gaz?

Czy na coś zwrócić uwagę przy zakupie benzyniaka pod kątem zagazowania? Dzięki.

Napisano

> Czy wszystkie wersje silnikowe jednakowo dobrze przyjmują gaz?

Tylko ostatnie roczniki 1.4 (od 2009) nie miały już opcji instalacji "fabrycznej" (salonowej). Wszystkie inne były przystosowane pod LPG i objęte nawet 3 letnią gwarancją GM na całość w przypadku montażu instalacji BRC w ASO do nowego auta.

Zwrócić uwagę na to na co zwykle przy gazie - sprawną elektrykę silnika i brak wycieków spod UPG cool.gif

Napisano

> Tylko ostatnie roczniki 1.4 (od 2009) nie miały już opcji instalacji "fabrycznej" (salonowej).

> Wszystkie inne były przystosowane pod LPG i objęte nawet 3 letnią gwarancją GM na całość w

> przypadku montażu instalacji BRC w ASO do nowego auta.

> Zwrócić uwagę na to na co zwykle przy gazie - sprawną elektrykę silnika i brak wycieków spod UPG

Na poczatku 2011 chcialem kupic kombi z 1,6 +LPG.

Z racji tego, ze kombi ponoc sie nie dalo namawiali mnie na HB 1,4 + LPG (z tego co pamietam oficjalnie na stronie dealera dostepny byl), a namowili na diesla, ktorego nie potrafili sprowadzic.

Napisano

> Tylko ostatnie roczniki 1.4 (od 2009) nie miały już opcji instalacji "fabrycznej" (salonowej).

Czy to oznacza, że są jakieś przesłanki aby do silnika 1,4 pop 2009 roku nie zakładać gazu?

Właśnie szukam Lacetti w miarę nowego dla żony i ten silnik najbardziej by mi pasował, szczególnie że takich ofert jest najwięcej.

Napisano

> Czy to oznacza, że są jakieś przesłanki aby do silnika 1,4 pop 2009 roku nie zakładać gazu?

> Właśnie szukam Lacetti w miarę nowego dla żony i ten silnik najbardziej by mi pasował, szczególnie

> że takich ofert jest najwięcej.

Jak juz pisalem, dealer w BI chcial mi sprzedac 1,4+LP z wyprzedazy rocznika 2010 i mial to wtedy na swojej www.

Napisano

> Czy to oznacza, że są jakieś przesłanki aby do silnika 1,4 pop 2009 roku nie zakładać gazu?

> Właśnie szukam Lacetti w miarę nowego dla żony i ten silnik najbardziej by mi pasował, szczególnie

> że takich ofert jest najwięcej.

Do każdego gaz założysz, tyle, że do takiego z miękkimi gniazdami zaworów trzeba założyć porządną instalkę, nie oszczędzać na wtryskiwaczach i co jakiś czas (30kkm) kontrolować i regulować luz zaworowy.

Napisano

> Do każdego gaz założysz, tyle, że do takiego z miękkimi gniazdami zaworów trzeba założyć porządną

> instalkę, nie oszczędzać na wtryskiwaczach i co jakiś czas (30kkm) kontrolować i regulować luz

> zaworowy.

W silnikach lacetti chyba nie ma konieczności regulacji luzu zaworowego (jest hydraulika).

Odpowiadając na post wyżej. Ostatnie modele z 1.4 nie miały fabrycznej opcji LPG, co oznacza że jeśli były oferowane z instalacją gazową to tylko na ryzyko i gwarancję dilera. Nie wiem czym się ta ostatnia seria 1.4 różni od poprzednich, być może niczym.

Napisano

A troszkę z innej beczki, choć też na gazowo...

Była już wcześniej mowa o podobieństwach silników Lacetti do Daewoo i jest tam napisane, że 1,4 ma plastikowy kolektor. Czy wersje 1,6 i 1,8 mają też plastikowy?

Bo tak się zastanawiam, czy dałoby się do Lacetti włożyć lpg II generacji, tak czysto hipotetycznie. Przekładka instalacji z mojego Lanka do Lacetti? Zasadniczo rozchodzi

się o silnik 1,6, bo 1,4 za słabe, a 1,8 rzadko dostępne.

Napisano

> Bo tak się zastanawiam, czy dałoby się do Lacetti włożyć lpg II generacji, tak czysto

> hipotetycznie.

A co to ma na celu? Zaoszczędzisz 200PLN a druciarnia będzie.

Napisano

> A troszkę z innej beczki, choć też na gazowo...

> Była już wcześniej mowa o podobieństwach silników Lacetti do Daewoo i jest tam napisane, że 1,4 ma

> plastikowy kolektor. Czy wersje 1,6 i 1,8 mają też plastikowy?

> Bo tak się zastanawiam, czy dałoby się do Lacetti włożyć lpg II generacji, tak czysto

> hipotetycznie. Przekładka instalacji z mojego Lanka do Lacetti? Zasadniczo rozchodzi

> się o silnik 1,6, bo 1,4 za słabe, a 1,8 rzadko dostępne.

Wiesz jeździłem Lanosem z II generacją LPG a w Lanku założyłem sekwencje i już nigdy bym się nie zdecydował na LPG II generacji.

Napisano

Quote:

A co to ma na celu? Zaoszczędzisz 200PLN a druciarnia będzie.

Na wiosnę zmieniłem reduktor, a na zimę zakładam nową butlę, bo mi się kończy legalizacja. Instalacja chodzi elegancko, a nie żaden drut uzbroj_zlo.gif

Sprzedam Lanosa, to nie będzie sprawy, ale jak nie sprzedam, to może bym lpg przełożył. Sekwencyjny gaz to pi razy drzwi 2500, a nie 200.

Quote:

Wiesz jeździłem Lanosem z II generacją LPG a w Lanku założyłem sekwencje i już nigdy bym się nie zdecydował na LPG II generacji.

Nie jeździłem na wtrysku, natomiast mam dobre doświadczenie na II generacji, jak do tej pory. Prosto i tanio. W razie kłopotów pomagała

zwykła regulacja. A w sekwencji, to już wtryskiwacze trzeba zmieniać, a jak się ma (podobno) program / instalację felerną, to nie pojedzie

za Chiny Ludowe. Jak nie będzie diesel, to zapewne pójdzie sekwencyjny gaz. Tak sobie tylko przemyślenia snuję.

A czy ktoś odpowie rzeczowo na zadane pytania o silniki?

Napisano

> Na wiosnę zmieniłem reduktor, a na zimę zakładam nową butlę, bo mi się kończy legalizacja.

> Instalacja chodzi elegancko, a nie żaden drut

> Sprzedam Lanosa, to nie będzie sprawy, ale jak nie sprzedam, to może bym lpg przełożył. Sekwencyjny

> gaz to pi razy drzwi 2500, a nie 200.

Założyć możesz wszystko (nawet śrubę), ale nie będzie to uczciwie jeździć. Instalacja podciśnieniowa do auta z Euro 3 (nie mówiąc o wyższych), to delikatnie mówiąc nie jest najlepszy pomysł. Ponadto do zestawu z Lanosa musiałbyś jeszcze dołożyć przynajmniej emulator EOBD, więc nie będzie bez kosztów. Do tego jeden dobry strzał i po kolektorze, bo we wszystkich 1.4/1.6 jest on z tworzywa. Tylko 1.8 zarówno starsze, jak i nowsze mają kolektor aluminowy.

Pamiętaj też, że tego typu zabawa jest w najlepszym przypadku półlegalna. Nie ma czegoś takiego jak przełożenie instalacji z auta do auta.

Napisano

> Na wiosnę zmieniłem reduktor, a na zimę zakładam nową butlę, bo mi się kończy legalizacja.

> Instalacja chodzi elegancko, a nie żaden drut

Ale ja nie mówię o Lanosie a o nowszym samochodzie. Miałem Nexię, Poldka i Matiza w I i II gen. Jeździło grinser006.gif

Dopiero przesiadka na IV pokazuje różnicę jak POWINNA działać instalacja

Napisano

> A troszkę z innej beczki, choć też na gazowo...

> Była już wcześniej mowa o podobieństwach silników Lacetti do Daewoo i jest tam napisane, że 1,4 ma

> plastikowy kolektor. Czy wersje 1,6 i 1,8 mają też plastikowy?

> hipotetycznie. Przekładka instalacji z mojego Lanka do Lacetti? Zasadniczo rozchodzi

> się o silnik 1,6, bo 1,4 za słabe, a 1,8 rzadko dostępne.

Kolektor nie ma znaczenia.

To auto z Euro 4, druga sonda lambda, więc dawka gazu musi być precyzyjna, a to wymusza także aby zakładać dobre wtryskiwacze, nie oszczędzać na tym!

Napisano

Bardzo dziękuję za trzy powyższe odpowiedzi. Rozumiem i przyjmuję do wiadomości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.