Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica w wysokości bieżnika

Featured Replies

Napisano

Dziś niestety spotkała mnie niemiła przygoda i załatwiłem jedną oponę. W serwisie zaproponowali podmianę jej na rezerwę. Różnica w wysokości bieżnika pomiędzy rezerwą a pozostałymi oponami to mniej więcej 2 mm.

Gość twierdzi że to żaden problem i spokojnie można tak jeździć...

Ja się nie znam zlosnik.gif i chciałbym jeszcze poznać zdanie kogoś obeznanego w temacie ok.gif

Napisano

> Dziś niestety spotkała mnie niemiła przygoda i załatwiłem jedną oponę. W serwisie zaproponowali

> podmianę jej na rezerwę. Różnica w wysokości bieżnika pomiędzy rezerwą a pozostałymi oponami

> to mniej więcej 2 mm.

> Gość twierdzi że to żaden problem i spokojnie można tak jeździć...

> Ja się nie znam i chciałbym jeszcze poznać zdanie kogoś obeznanego w temacie

Zalezy od toru. Przy ostrym zakrecie w deszczu przy dohamowaniu ze 180km/h mozesz odczuwac pewne niedogodnosci. Musisz wczesniej hamowac zwlaszcza po dlugiej prostej - uwazaj np. na torze Monza.

Aaa.. zaraz, zaraz... Ty nie jezdzisz w warunkach ekstremalnych... No to nie ma czym sie przejmowac, w normalnym uzytkowaniu nie odczujesz zadnej roznicy ok.gif Tak samo jakbys mial kazda opone z innym bieznikiem, tez bys nie zauwazyl roznicy ok.gif

Napisano

Ja bym zakładał i się nie przejmował, a żeby nie było efektu placebo to niech ci ją wulkanizator założy na inne koło

Napisano

> Dziś niestety spotkała mnie niemiła przygoda i załatwiłem jedną oponę. W serwisie zaproponowali

> podmianę jej na rezerwę. Różnica w wysokości bieżnika pomiędzy rezerwą a pozostałymi oponami

> to mniej więcej 2 mm.

A nie możesz kupić jednej nowej, takiej samej jak masz na rezerwie? JEDNA opona do Foki, chyba nie kosztuje miliona złotych cool.gif

Napisano

> A nie możesz kupić jednej nowej, takiej samej jak masz na rezerwie? JEDNA opona do Foki, chyba nie

> kosztuje miliona złotych

Może też kupić nowe auto - miliona też nie zapłaci, a co nowe to nowe zlosnik.gif

Napisano

> Może też kupić nowe auto - miliona też nie zapłaci, a co nowe to nowe

Troszkę wyolbrzymiłeś wpysk.gif

Ale racja, niektórzy wymieniają jedną oponę, jeden amortyzator, zjeżdżają 5 kompletów klocków na jednej tarczy i mają się całkiem dobrze. Problem nastąpi, gdy "samochód z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ruchu i zderzył się z ciężarówką"...

Napisano

> Może też kupić nowe auto - miliona też nie zapłaci, a co nowe to nowe

Zarty zartami, ale jest tutaj taki kącikowicz ktory jak zlapie gwozdzia to nie jedzie do wulkanizacji załatac opone, tylko kupuje nowy komplet opon. Komplet, bo jednej sie nie zmienia wg niego. Wiele razy tak pisal.

Napisano

> Troszkę wyolbrzymiłeś

> Ale racja, niektórzy wymieniają jedną oponę, jeden amortyzator, zjeżdżają 5 kompletów klocków na

> jednej tarczy i mają się całkiem dobrze. Problem nastąpi, gdy "samochód z niewiadomych

> przyczyn zjechał na przeciwległy pas ruchu i zderzył się z ciężarówką"...

2 mm nawet kobiecie nie zrobią różnicy oink.gif

przecież założone na jednej osi opony nie zużywają się równomiernie i może wystąpić różnica w wysokości bieżnika

Napisano

> przecież założone na jednej osi opony nie zużywają się równomiernie i może wystąpić różnica w

> wysokości bieżnika

Nie spotkałem się z takim zjawiskiem w sprawnym aucie, trzymającym fabryczną zbieżność i geometrię smile.gif

Napisano
  • Autor

No to na tą chwilę zrobiliśmy tak jak zaproponował wulkanizator. Opona z rezerwy wylądowała na tyle - cóż... różnicy w jeździe nie odnotowałem zlosnik.gif

Napisano

> Nie spotkałem się z takim zjawiskiem w sprawnym aucie, trzymającym fabryczną zbieżność i geometrię

Od kierowcy zużywa się więcej, bo przecież siedzisz po lewej...

Napisano

> Troszkę wyolbrzymiłeś

> zjeżdżają 5 kompletów klocków na

> jednej tarczy

Widzisz jeszcze 10 lat temu wymiana tarcz co np 5 kompletów klocków była zupełnie naturalna i normalna... Dopiero wraz z "postępem techniki" robi sie tak zeby wszystko było mniej trwałe i drozsze...

Napisano

Jak napęd na jedną oś to imho nie ma się czym przejmować. Jeśli napęd na cztery kółka to jednak lepiej mieć takie same opony

Napisano

> Jak napęd na jedną oś to imho nie ma się czym przejmować. Jeśli napęd na cztery kółka to jednak

> lepiej mieć takie same opony

podkresl ze staly naped 4x4 czyli centralnym mechanizmem roznicowym z blokada mechaniczna

wtedy nie warto ryzykowac mo mozna ugotowac dyfer

Napisano

> to mniej więcej 2 mm.

jeżeli rezerwa to nówka to kup jedna oponę identyczną jak rezerwa, to z rezerwą będziesz mieć parę na 1 oś nowych, a ta co zostanie na zapas

Napisano

a teraz z innej beczki

czy ktoś słyszał, żeby w Polsce było cos takiego jak ubezpieczenie opon? Jeśli złapie kapcia i można oponę naprawić to w porządku naprawiam. Ale jeśli opona jest tak uszkodzona, ze nie nadaje sie do naprawy to ubezpieczyciel płaci za nową, lub parę. Z tego co wiem to w DE jest takie ubezpieczenie.

Napisano

HDI Opony, ale bez aktów wandalizmu..... czytaj jak rozerwiesz oponę na "dziurze" będą Ci wmawiać, że sam sobie ją pociąłeś....

Napisano

Różnica nie jest duża a jeśli te różne opony zamontujesz na osi bez napędu to w ogóle nie masz się czym przejmować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.