Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powolne pojazdy na S / A

Featured Replies

Napisano

Czy można poruszać się rowerem, skuterem (49ccm), koparką po autostradzie (A) ?

Z tego co wiem - to nie.

A jak wygląda poruszanie się powyższymi pojazdami po drodze ekspresowej (S) ?

Napisano

> Czy można poruszać się rowerem, skuterem (49ccm), koparką po autostradzie (A) ?

> Z tego co wiem - to nie.

> A jak wygląda poruszanie się powyższymi pojazdami po drodze ekspresowej (S) ?

Quote:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

4) droga ekspresowa - drogę dwu- lub jednojezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której skrzyżowania występują wyjątkowo, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Edit:

skuter podpada raczej pod motorowery:

Quote:

32) pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;

46) motorower - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

Napisano
  • Autor

> Edit:

> skuter podpada raczej pod motorowery:

Tak.

A moje pytanie wzięło się stąd, że od 1,5 roku jeżdżę do/z pracy ekspresówką, a czasami autostradą.

I bardzo często widuję wymienione pojazdy popylające prawym pasem lub poboczem. Stało się to normą.

A dzisiaj - pierwszy raz - widziałem koparkę zatrzymaną przez ITD yikes.gif

Napisano

> Zawsze można zadzwonić

a przeszkadza ci powiedzmy skuter na ekspresówce, jadący przy prawej krawędzi prawego pasa?

no pewnie że przeszkadza bo taki to bzyczek szybciej przejedzie przez miasto w chwili kiedy ty musisz stać w korkach...

mi nie przeszkadza, zawsze mogę lewym pasem go śmignąć....

Napisano

A zauważyłeś że czasami na drogę ekspresową albo autostradą są zjady zlosnik.gifzlosnik.gif może być ciekawie jak się taki "kolarz" zaplączę między samochody jadące nawet tylko 80 km/h

> a przeszkadza ci powiedzmy skuter na ekspresówce, jadący przy prawej krawędzi prawego pasa?

> no pewnie że przeszkadza bo taki to bzyczek szybciej przejedzie przez miasto w chwili kiedy ty

> musisz stać w korkach...

> mi nie przeszkadza, zawsze mogę lewym pasem go śmignąć....

Napisano

> a przeszkadza ci powiedzmy skuter na ekspresówce, jadący przy prawej krawędzi prawego pasa?

> no pewnie że przeszkadza bo taki to bzyczek szybciej przejedzie przez miasto w chwili kiedy ty

> musisz stać w korkach...

> mi nie przeszkadza, zawsze mogę lewym pasem go śmignąć....

Jasne, rowerzystów, rolkarzy i wrotkarzy też możesz śmignąć... smirk.gif

Po to jest autostrada, na której można legalnie 140km/h jechać, aby nie było niespodzianek "co ten traktor" tu robi...

A przez miasto to najszybciej jeżdżę ja, bo buspasem... smirk.gif

Napisano

> Jasne, rowerzystów, rolkarzy i wrotkarzy też możesz śmignąć...

> Po to jest autostrada, na której można legalnie 140km/h jechać, aby nie było niespodzianek "co ten

> traktor" tu robi...

> A przez miasto to najszybciej jeżdżę ja, bo buspasem...

YYY po pierwsze piszę o drodze ekspresowej, gdzie taki pojazd może się poruszać (przed chwilą potwierdzone przez znajomego przedstawiciela służb miejskich zwanych potocznie Policją)

po drugie...na autostradzie można max 140 grinser006.gif co nie znaczy że taki sobie maluszek będzie sobie "pyrkał" 60km/h bo na tyle mu pozwalają umiejętności prowadzącego...

i co...

nie mam zamiaru się kłócić, ale poluzuj gumkę, za dużo stresów sobie serwujesz a to grodzi zawałem...zajmij się ogródkiem, kwiatkami...nie wiem...czymkolwiek

Napisano

> A zauważyłeś że czasami na drogę ekspresową albo autostradą są zjady może być ciekawie jak się

> taki "kolarz" zaplączę między samochody jadące nawet tylko 80 km/h

> > mi nie przeszkadza, zawsze mogę lewym pasem go śmignąć....

no przecież od prowadzącego taki pojazd wymagałbym ostrożności, przewidywalności...to nie może być tak że półgłówki jeżdżą takim sprzętem, aczkolwiek półgłówki w znaczącym stosunku przeważają za kółkami 4 kółek....

ja też często śmigam na m.in. skuterku po drodze ekspresowej, ale po primo pozwala mi na to odpowiednia prędkość grinser006.gif a po drugie mam oczy w du...znaczy się wkoło głowy

Napisano

> YYY po pierwsze piszę o drodze ekspresowej, gdzie taki pojazd może się poruszać (przed chwilą

> potwierdzone przez znajomego przedstawiciela służb miejskich zwanych potocznie Policją)

Jaki pojazd? Autor wspomina o rowerze, skuterze i koparce. Który z ww. może poruszać się po drodze ekspresowej?

> po drugie...na autostradzie można max 140 co nie znaczy że taki sobie maluszek będzie sobie

> "pyrkał" 60km/h bo na tyle mu pozwalają umiejętności prowadzącego...

To, że można jechać autostradą 60km/h nie oznacza, że jest to logiczne i bezpieczne. Istnieje także zdrowy rozsądek, i wtedy powinno się użyć głowy... Jeśli ktoś zamierza jechać autostradą z prędkościami znacznie niższymi, niż ciężarówki, to powinien stuknąć się w głowę...

> i co...

> nie mam zamiaru się kłócić, ale poluzuj gumkę, za dużo stresów sobie serwujesz a to grodzi

> zawałem...zajmij się ogródkiem, kwiatkami...nie wiem...czymkolwiek

Aktualnie sprzątam.... zlosnik.gif

Napisano

> Jaki pojazd? Autor wspomina o rowerze, skuterze i koparce. Który z ww. może poruszać się po drodze

> ekspresowej?

> To, że można jechać autostradą 60km/h nie oznacza, że jest to logiczne i bezpieczne. Istnieje także

> zdrowy rozsądek, i wtedy powinno się użyć głowy... Jeśli ktoś zamierza jechać autostradą z

> prędkościami znacznie niższymi, niż ciężarówki, to powinien stuknąć się w głowę...

> Aktualnie sprzątam....

faktycznie strasznie spięty jesteś...jak możesz komuś nakazywać jazdę na autostradzie z prędkością większą od umięjętności kierowcy...tak wiem, zaraz się czepisz że "zielony listek" nie powinien jeździć autostradą...ale mój drogi młody gniewny...masz jeszcze lewy pas...i na tym możesz sobie zapierniczać tyle na ile cię stać, na ile masz odwagi, na ile wytrzyma twój dupowóz

Napisano

> faktycznie strasznie spięty jesteś...jak możesz komuś nakazywać jazdę na autostradzie z prędkością

> większą od umięjętności kierowcy...tak wiem, zaraz się czepisz że "zielony listek" nie

> powinien jeździć autostradą...ale mój drogi młody gniewny...masz jeszcze lewy pas...i na tym

> możesz sobie zapierniczać tyle na ile cię stać, na ile masz odwagi, na ile wytrzyma twój

> dupowóz

Nie każę takim jechać szybciej niż umieją, powinni wtedy z autostrady jechać...

Co najciekawsze, to za granicą tego uczą na kursach na PJ; jeśli nie chcesz, nie czujesz się na siłach podążać z ruchem na autostradzie, to wybierz drogi krajowe... ok.gif

A nawet zielony listek, świeżo po kursie powinien dać radę jechać z prędkością 80km/h razem z ciężarówkami. Jazda 60km/h jest głupotą...

PS. Cały czas czekam na twoja odpowiedź, jaki z ww. pojazdów może jechać po ekspresówce... palacz.gif

Napisano

> Nie każę takim jechać szybciej niż umieją, powinni wtedy z autostrady jechać...

> Co najciekawsze, to za granicą tego uczą na kursach na PJ; jeśli nie chcesz, nie czujesz się na

> siłach podążać z ruchem na autostradzie, to wybierz drogi krajowe...

> A nawet zielony listek, świeżo po kursie powinien dać radę jechać z prędkością 80km/h razem z

> ciężarówkami. Jazda 60km/h jest głupotą...

> PS. Cały czas czekam na twoja odpowiedź, jaki z ww. pojazdów może jechać po ekspresówce...

może być koparka o ile przekroczy prędkość 25km/h, ....

a tak powaznie, żaden z nich...

ale jeśli już napotkałbyś na swojej drodze gościa na skuterze który zapiernicza ile sił drogą ekspresową, i nie stanowiło by dla ciebie fizycznego problemu z wyprzedzeniem go to robiłbyś z tego problem?

Napisano

> YYY po pierwsze piszę o drodze ekspresowej, gdzie taki pojazd może się poruszać (przed chwilą

> potwierdzone przez znajomego przedstawiciela służb miejskich zwanych potocznie Policją)

Który z pojazdów może poruszać się po drodze ekspresowej?

Skuter zarejestrowany jako motorower (nie mówię o skuterach o większej pojemności) po drodze ekspresowej nie ma prawa się poruszać, gdyż nie jest pojazdem samochodowym.

A jeśli policjant twierdzi coś innego to ooniee.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> ale jeśli już napotkałbyś na swojej drodze gościa na skuterze który zapiernicza ile sił drogą

> ekspresową, i nie stanowiło by dla ciebie fizycznego problemu z wyprzedzeniem go to robiłbyś z

> tego problem?

Nie. Ale również nie przejąłbym się, gdybym go wyprzedził z prędkością 200 km/h i podmuch zrzucił go do rowu smirk.gif Jest na ekspresówce na własne ryzyko, łamiąc KD, więc...

Napisano

> Nie. Ale również nie przejąłbym się, gdybym go wyprzedził z prędkością 200 km/h i podmuch zrzucił

> go do rowu Jest na ekspresówce na własne ryzyko, łamiąc KD, więc...

Pół biedy do rowu. Gorzej jak pod nadjeżdżający samochód. Ale żeby to sobie wyobrazić to trzeba posiadać mózg.

Napisano

> Pół biedy do rowu. Gorzej jak pod nadjeżdżający samochód. Ale żeby to sobie wyobrazić to trzeba

> posiadać mózg.

Część ludzi mózgu nie posiada, dlatego są różne nakazy i zakazy smirk.gif

Napisano

> może być koparka o ile przekroczy prędkość 25km/h, ....

> a tak powaznie, żaden z nich...

Masz rozdwojenie jaźni .... ? Zaprzeczasz sam sobie , piszesz ,że to żart , a przecież tak ci powiedział kolega policjant....

I nie wiem czy wiesz , ale za zbyt wolną jazdę autostradą jest mandat.... Za utrudnianie ruchu.

Jak ktoś się nie czuje na siłach jeździć autem min. 80km/h to nie powinien w ogóle jeździć bo powoduje realne zagrożenie.

Napisano

> Część ludzi mózgu nie posiada, dlatego są różne nakazy i zakazy

A i tak zawsze można się na autostradzie zatrzymać na siku zlosnik.gif

Napisano

> A i tak zawsze można się na autostradzie zatrzymać na siku

Śmiej się - kiedyś w środku nocy na A1 spotkałem rodzinkę. Zrobili sobie przerwę na pasie awaryjnym.

Napisano

> Śmiej się - kiedyś w środku nocy na A1 spotkałem rodzinkę. Zrobili sobie przerwę na pasie

> awaryjnym.

Wiele razy coś takiego widziałem na A4 facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Wiele razy coś takiego widziałem na A4

W PL przez wiele lat nie było autostrad ani prawdziwych ekspresówek.

Teraz mamy kilkaset kilometrów takich dróg i ludzie nie są przyzwyczajeni do tych wynalazków.

Np. trasa S8 lecąca przez Warszawę może być źródłem ciekawych obserwacji motoryzacyjnych. I o ile przyjezdni (na obcych blachach) zazwyczaj starają się zachowywać poprawnie, to miejscowi wykazują się iście ułańską fantazją.

Oprócz wspomnianych wcześniej powolnych pojazdów nagminna jest jazda środkowym (czasem lewym) z trzech pasów. Zdarzają się też kwiatki jadące "pod prąd" poboczem...

Napisano

> Czy można poruszać się rowerem, skuterem (49ccm), koparką po autostradzie (A) ?

> Z tego co wiem - to nie.

> A jak wygląda poruszanie się powyższymi pojazdami po drodze ekspresowej (S) ?

W podpisie masz auto, a nie masz prawa jazdy? icon_eek.gif

Napisano

> Oprócz wspomnianych wcześniej powolnych pojazdów nagminna jest jazda środkowym (czasem lewym) z

> trzech pasów.

W Polsce na każdej drodze 3 pasmowej , zawsze zajmuję prawy pas i wyprzedzam .... Bo z reguły jest na nim najmniejszy ruch

Napisano
  • Autor

> W podpisie masz auto, a nie masz prawa jazdy?

Jak kupowałem auto to nikt nie pytał o prawo jazdy. Sprzedawcę interesowały tylko bilety NBP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.