Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiornik paliwa od Syreny.

Featured Replies

Napisano

Mam zbiornik paliwa od Syreny. Ogólnie nie jest zły ale jest trochę skorodowany w środku. Wczoraj wpadłem na pomysł jak go wyczyścić i się udało.

Nasypałem do niego płukanego żwiru, zalepiłem taśmą wszystkie otwory i wsadziłem go do betoniarki razem z różnymi szmatami, umocowałem go tak by się nie przemieszczał i włączyłem betoniarkę na dwie godziny.

Po dwóch godzinach żwir wysypałem. Wnętrze zbiornika jest pięknie wypiaskowane.

Wlałem do zbiornika rozrzedzonego oleju i poruszałem tak by pokrył wszystkie ścinki w celu zabezpieczenia przed dalszą korozją.

Wstępnie zamontowałem go do drezyny i okazało się, że po dokręceniu śrub mocujących zaczyna przeciekać. Sączy się z niego ten olej w jednym miejscu. Jak leży wymontowany to nie przecieka, a jak go przykręcę to cieknie.

Chciałem go w tym miejscu pospawać ale jest to trudne i nawet gdyby się udało to nie wiem jak długo mi to wytrzyma i raczej wolałbym kupić drugi pewniejszy zbiornik.

Ostatnio na Allegro polowałem ale mnie przelicytowali, a był nowiutki.

Gripen ma zobaczyć dla mnie jeden zbiornik ale na wszelki wypadek jeszcze się tu zapytam.

Może ktoś z Was widział lub wie gdzie jest taki zbiornik i mógł by go dla mnie zdobyć?

Potrzebuję zbiornik wraz ze smokiem, pływakiem, rurą wlewową, korkiem i gumową rurą łączeniową.

Dajcie znać gdyby coś takiego Wam się gdzieś na oczy rzuciło.

crazy.gif

Napisano
  • Autor

> lutowanie pomoże na twoje bolączki

No właśnie nie bardzo. Zbiornik przepuszcza na zgrzewie gdzie jest trochę rdzy i nie da się tego oczyścić. Zastanawiam się nad wycięciem całego fragmentu i wstawieniu łaty. Ale cholera wie czy to będzie potem szczelne i czy nie osłabię zgrzewu w innym miejscu.

Napisano

> Zastanawiam się nad wycięciem całego fragmentu i wstawieniu łaty.

Ty coś tam zdaje się spawasz garażowo grinser006.gif, więc zaopatrz się w drut 0,8 AlMg5, małą butelczynę z argonem, kup arkusz blachy aluminiowej 2mm, zrób sobie nowy wypasiony zbiornik i nie zawracaj ludziom gitary na kąciku, bo jest długi weekend i fajnie by było zapomnieć o robocie na te cztery dni! old.gif

Napisano

> No właśnie nie bardzo. Zbiornik przepuszcza na zgrzewie gdzie jest trochę rdzy i nie da się tego

> oczyścić. Zastanawiam się nad wycięciem całego fragmentu i wstawieniu łaty. Ale cholera wie

> czy to będzie potem szczelne i czy nie osłabię zgrzewu w innym miejscu.

ale lutem możesz zreperować praktycznie durszlak - kwestia czy miękkim czy twardym i wprawy lutmistrza

Napisano
  • Autor

> Ty coś tam zdaje się spawasz garażowo , więc zaopatrz się w drut 0,8 AlMg5, małą butelczynę z

> argonem, kup arkusz blachy aluminiowej 2mm, zrób sobie nowy wypasiony zbiornik i nie zawracaj

> ludziom gitary na kąciku, bo jest długi weekend i fajnie by było zapomnieć o robocie na te

> cztery dni!

Gdybym nie był ograniczony czasem to bym się pobawił w spawanie nowego zbiornika.

Napisano

> Gdybym nie był ograniczony czasem to bym się pobawił w spawanie nowego zbiornika.

Aaa.., to przepraszam grinser006.gifok.gifhehe.gif Ja właśnie (straciłem?), trzy godziny na zrobienie półeczki na kolejne "lokomotywy świata", bo przestały się mieścić facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> Gdybym nie był ograniczony czasem to bym się pobawił w spawanie nowego zbiornika.

Dlaczego akurat od syreny, a nei od trabiego? Jest duzo bardziej foremny, a po drobnym tuningu wchdozi do neigo wziernik z malucha. Na zyczenei fotki, bo mam to zrobione w swoim maluchu.

Napisano

> Dlaczego akurat od syreny, a nei od trabiego? Jest duzo bardziej foremny, a po drobnym tuningu

> wchdozi do neigo wziernik z malucha. Na zyczenei fotki, bo mam to zrobione w swoim maluchu.

O właśnie. Fredzie jakbyś chciał zbiornik od trabiego to zdaje się mam nowy.

Napisano

> O właśnie. Fredzie jakbyś chciał zbiornik od trabiego to zdaje się mam nowy.

W Gazie 69 mialem zbiornik poklejony żywica, w zasadzie caly dól byl z żywicy.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego akurat od syreny, a nei od trabiego? Jest duzo bardziej foremny, a po drobnym tuningu

> wchdozi do neigo wziernik z malucha. Na zyczenei fotki, bo mam to zrobione w swoim maluchu.

Bo muszę zbiornik wkomponować z przodu pod pulpitem po prawej stronie. Mam tam już przygotowane miejsce. Po prostu odpowiada mi sposób jego montażu, pojemność, kształt.

286048907-IMG_4427.jpg

post-54103-14352516644675_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> poszukaj farby HADROFARB i tym go przelej - bedzie na wieki i zatka dziurki

Sam już nie wiem. A ta farba wytrzymuje działanie benzyny? Żeby nie było tak, że potem coś mi się pozapycha.

Poza tym ten zbiornik musiał kilkanaście lat leżeć gdzieś suchy i w okolicy zgrzewu, wewnątrz jest taka skamieniała rdza. Wątpię by cokolwiek pomogło.

Napisano

Mam pomysł, może i głupi, nie wiem. wink.gif potraktować zbiornik jako kopyto i zrobić na nim dwie połówki z żywicy i włókna szklanego, następnie połówki połączyć żywicą i tadam! nowy zbiornik. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mam pomysł, może i głupi, nie wiem. potraktować zbiornik jako kopyto i zrobić na nim dwie połówki

> z żywicy i włókna szklanego, następnie połówki połączyć żywicą i tadam! nowy zbiornik.

Chyba szybciej bym sam z blachy pospawał. grinser006.gif

Dzisiaj się dowiedziałem od kolegi z pracy, że jago dziadek miał kiedyś Syrenę i na strychu leży jeszcze pełno części. Nie jest pewny ale chyba widział też zbiornik paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.