Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak hamowania silnikiem

Featured Replies

Napisano

Dotyczy 1.6 16v bez gazu, wszystko nowe, a jak nie było hamowania tak nie ma, jakieś propozycje, czy tylko wysokie urwisko??

Napisano

> Dotyczy 1.6 16v bez gazu, wszystko nowe, a jak nie było hamowania tak nie ma, jakieś propozycje,

> czy tylko wysokie urwisko??

wiecej szczegolow?

Sam przyspiesza?

Napisano
  • Autor

> wiecej szczegolow?

> Sam przyspiesza?

Dokładnie, np. po redukcji powolutku (bardzo) spadają sobie obroty, bez hamulców ani rusz. Uprzedzam pytania: tps, przepustnica, krokowy nowy, wiązka też, regulator też, czujniki wszystkie nowe.

Napisano

> Dokładnie, np. po redukcji powolutku (bardzo) spadają sobie obroty, bez hamulców ani rusz.

> Uprzedzam pytania: tps, przepustnica, krokowy nowy, wiązka też, regulator też, czujniki

> wszystkie nowe.

Mam podobny problem w Punto:) Też wymieniłem przepustnice z krokowym i tps, map i od czasu do czasu nie hamuje a nawet lekko wzrastają obroty po puszczeniu gazu do tego na jałowym potrafi czasem falaować. Sondy OK. Na to chyba nie ma lekarstwa. Próbowałem sprayem namierzyć czy łapie lewe powietrze ale nie znalazłem nieszczelności.

Napisano
  • Autor

> Mam podobny problem w Punto:) Też wymieniłem przepustnice z krokowym i tps, map i od czasu do czasu

> nie hamuje a nawet lekko wzrastają obroty po puszczeniu gazu do tego na jałowym potrafi czasem

> falaować. Sondy OK. Na to chyba nie ma lekarstwa. Próbowałem sprayem namierzyć czy łapie lewe

> powietrze ale nie znalałem nieszczelności.

u mnie na benzynie jest jeszcze znośnie, na gazie to już cuda się działy, a ze względu na ceny paliw wolałbym jednak lpg tankować co obecnie jest niemożliwe frown.gif

Napisano

> u mnie na benzynie jest jeszcze znośnie, na gazie to już cuda się działy, a ze względu na ceny

> paliw wolałbym jednak lpg tankować co obecnie jest niemożliwe

Resetowałaś adaptacje? Jest wtedy lepiej? U mnie na gaze tak samo jak na benie. Reset nic nie daje.

Napisano
  • Autor

> Resetowałaś adaptacje? Jest wtedy lepiej? U mnie na gaze tak samo jak na benie. Reset nic nie daje.

adaptacje kasowałem, kompy podmieniałem, wszystko na nic frown.gif

Napisano

> adaptacje kasowałem, kompy podmieniałem, wszystko na nic

To jeszcze zostaje czujnik temperatury płynu, a potem komp...

Napisano
  • Autor

> To jeszcze zostaje czujnik temperatury płynu, a potem komp...

Czytaj ze zrozumieniem:(

Napisano

> Dotyczy 1.6 16v bez gazu, wszystko nowe, a jak nie było hamowania tak nie ma, jakieś propozycje,

Nie blokuje się linka gazu? Trzeba by dokładnie sprawdzić linkę (prawidłowy naciąg przy okazji, powinien być luz jakieś 0,5-1 cm góra/dół, bez luzu na lince cuda potrafiły się dziać w tych silnikach.

Co jeszcze do głowy mi przychodzi, o ile pamiętam w tych modelach odczyt do licznika jest poprzez prądniczkę przy skrzyni (brak linki), odepnij przewody i zrób próbę w niektórych modelach komputer ,,podtrzymuje'' większe obroty gdy samochód się toczy, można to łatwo wyłapać wyrzucając na luz i hamując powoli obserwując obrotomierz, spadek obrotów następuję praktycznie po zatrzymaniu samochodu.

Usterka pojawiła się dnia pewnego, czy po prostu od początku tak miałeś ?

Napisano

Stawiam na nieszczelność dolotu. U mnie hamuje silnikiem aż za bardzo, co mnie czasem wkurza, bo nawet na piątce momentalnie gubi prędkość.

Napisano

> Stawiam na nieszczelność dolotu. U mnie hamuje silnikiem aż za bardzo, co mnie czasem wkurza, bo

> nawet na piątce momentalnie gubi prędkość.

Może masz duże opory na kołach? smile.gif

Napisano

> Może masz duże opory na kołach?

Koła na podnośniku po zakręceniu ręką kręcą się jeszcze kilka sekund. Silnik ma ponad 14 bar na każdym cyl. i może dlatego.

Napisano
  • Autor

> Koła na podnośniku po zakręceniu ręką kręcą się jeszcze kilka sekund. Silnik ma ponad 14 bar na

> każdym cyl. i może dlatego.

U mnie w okolicach 15, a hamować nie chce

Napisano
  • Autor

> Robiłeś test ze sprayem?

Jeszcze nie, za bardzo nie wiem gdzie szukać nieszczelnosci:(

Napisano

> Jeszcze nie, za bardzo nie wiem gdzie szukać nieszczelnosci:(

Pomiędzy przepustnicą a głowicą.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeszcze nie, za bardzo nie wiem gdzie szukać nieszczelnosci:(

Podłącz pod kompa i zobacz jakie masz podciśnienie na wolnych obrotach.

Napisano
  • Autor

> Podłącz pod kompa i zobacz jakie masz podciśnienie na wolnych obrotach.

300-320

Napisano

> 300-320

To ewidentnie cut off nie działa. Mam w swojej zamontowany wskaźnik AFR i widzę jak odcina mi całkiem wtryski po puszczeniu gazu. Kiedyś miałem problem z wiązką między ECU i czujnikiem TPS, to wtedy AFR pokazywał przy hamowaniu silnikiem mieszankę stechiometryczną i faktycznie nie było tego hamowania czuć. Poprawiłem jeden przewód w wiązce i po problemie.

Napisano
  • Autor

> To ewidentnie cut off nie działa. Mam w swojej zamontowany wskaźnik AFR i widzę jak odcina mi

> całkiem wtryski po puszczeniu gazu. Kiedyś miałem problem z wiązką między ECU i czujnikiem

> TPS, to wtedy AFR pokazywał przy hamowaniu silnikiem mieszankę stechiometryczną i faktycznie

> nie było tego hamowania czuć. Poprawiłem jeden przewód w wiązce i po problemie.

To jakie podcisnienie Ty masz?? Wiązke już kopałem, zmieniłem na nowa i nic:(

Napisano

> To jakie podcisnienie Ty masz?? Wiązke już kopałem, zmieniłem na nowa i nic:(

Ja mam nieco niższe (czy wyższe, bo sam nie wiem jak nazwać to na minusie) podciśnienie na wolnych, w okolicach 320-350, co teoretycznie powinno mniej hamować silnikiem, ale nie to jest ważne, bo jak hamujesz silnikiem to wartości są zupełnie inne. U mnie schodzi do 0.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.