Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja drogowa - skrzyżowanie

Featured Replies

Napisano

Kierowca A na drodze z pierwszeństwem ustępuje kierowcy B na podporządkowanej dając mu wyjechać na pas przeciwny (korzystając z tego, że ów pas był wolny - zatrzymanie ruchu przez autobus). W tej samej chwili pojazd A wyprzedzany jest przez skuter (kol.czerwony). Dochodzi do zderzenia skutera z pojazdem B. Kto jest winny? B, skuter a może A też powinien dostać?

286078473-Kolizjadrogowa.JPG

W telewizji zdaje się w programie Drogówka była sytuacja podobna, tylko ze skrzyżowaniem z kilkoma pasami ruchu w jedną stronę. Niestety tylko kierowca z jednego pasa ustąpił, drugi pas przeleciał i doszło do zderzenia. Mandat z tego co pamiętam dostał B.

post-77038-14352516740499_thumb.jpg

Napisano

Wymuszenie pierwszeństwa przejazdu, Pan z pojazdu B jest sprawcą, ewentualny mandat dla Pana ze skutera za wyprzedzanie na/przed skrzyżowaniem lub na przejściu dla pieszych.

Napisano

> Kierowca A na drodze z pierwszeństwem ustępuje kierowcy B na podporządkowanej dając mu wyjechać na

> pas przeciwny (korzystając z tego, że ów pas był wolny - zatrzymanie ruchu przez autobus). W

> tej samej chwili pojazd A wyprzedzany jest przez skuter (kol.czerwony). Dochodzi do zderzenia

> skutera z pojazdem B. Kto jest winny? B, skuter a może A też powinien dostać?

> W telewizji zdaje się w programie Drogówka była sytuacja podobna, tylko ze skrzyżowaniem z kilkoma

> pasami ruchu w jedną stronę. Niestety tylko kierowca z jednego pasa ustąpił, drugi pas

> przeleciał i doszło do zderzenia. Mandat z tego co pamiętam dostał B.

Znajomy miał bardzo podobną akcje, tyle że nie było przejść dla pieszych.. samochód A stał w korku i zrobił lukę dla B, po przeciwnej stronie nic nie jechało.. tymczasem samochód A oraz cały sznur samochodów był wyprzedzany przez inny pojazd na zasadzie tej co skuter... Przypieli wine wspólną - koleś wymusił pierwszeństwo i nie zachował ostrożności właczając się do ruchu a ten który wyprzedzał został ukarany za wyprzedzanie na skrzyżowaniu...

Napisano

Kierujący pojazdem "B" dostaje mandat za nieustąpienie pierwszeństwa, a kierujący skuterem za wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych i skrzyżowaniem.

Taka jest moje koncepcja.

Napisano

I to jest totalnie bez sensu...

Krawiec

Napisano

oczywiście B jest winny. Miałem podobną sytuację tylko z 2 pasami ruchu (jechałem lewym pasem), kiedy przyładował we mnie B... chciałem oświadczeie od niego a ten upierał się że go wpuszczali i że powinienem widzieć że auto jadące obok mnie go wpuszcza facepalm%5B1%5D.gif a co ja jestem koperfild czy jakaś inna wróżka, która telepatycznie czyta w myślach innych kierowców?

wezwałem policje i jednoznacznie bez mrugnięcia okiem ukarała sprawce w B... to on był na "ustąp pierwszeństwa" i to w jego obowiązku jest zachować szczególną ostrożność przy włączaniu się do ruchu i ustąpić pierwszeństwa wszystkim pozostałym

ale w Twoim przypadku kierowca skutera też nie jest bez winy...

Napisano

Ale jak są 2 pasy ruchu to sytuacja jest zupełnie inna.

Krawiec

Napisano

> pierwszeństwa" i to w jego obowiązku jest zachować szczególną ostrożność przy włączaniu się do

> ruchu i ustąpić pierwszeństwa wszystkim pozostałym

jedna uwaga. On sie nie wlaczal do ruchu.

Napisano

> tej samej chwili pojazd A wyprzedzany jest przez skuter (kol.czerwony). Dochodzi do zderzenia

> skutera z pojazdem B. Kto jest winny? B, skuter a może A też powinien dostać?

Wg mnie winę za spowodowanie kolizji ponosi kierowca skutera, który złamał przepisy i swym zachowaniem doprowadził do sytuacji kolizyjnej.

> W telewizji zdaje się w programie Drogówka była sytuacja podobna, tylko ze skrzyżowaniem z kilkoma

> pasami ruchu w jedną stronę. Niestety tylko kierowca z jednego pasa ustąpił, drugi pas

> przeleciał i doszło do zderzenia. Mandat z tego co pamiętam dostał B.

W takiej sytuacji słusznie, gdyż pojazd podporządkowany powinien ustapić pierwszeństwa wszystkim jadącym drogą z pierwszeństwem a nie tylko wybranemu pojazdowi jadącemu najbliższym pasem.

Napisano

Policja orzeknie winę B a skuter mandat za wyprzedzanie w niedozwolonym miejscu. IMO przynajmniej współwina i ja będąc B w takim wypadku nie przyjąłbym mandatu stwierdzającego wyłącznie moją winę. Oczywiście mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa ale skuterowi nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu. Niech sąd rozstrzyga czyje zachowanie przyczyniło się do zdarzenia.

Napisano

mialem identyko sytuacje, ja jechalem jednosladem, policja orzekla wine B, a mi dali mandat za wyprzedzanie na zakazie

ubezpieczyciel obcial polowe odszkodowania, ale po odwolaniu dal jeszcze sporo w drodze ugody

Napisano
  • Autor

> I to jest totalnie bez sensu...

Dla mnie również. Gdyby skuter jechał w szeregu z autami albo przynajmniej porządnie wyhamował przed A/pasami/skrzyżowaniem - tak dla zasady, problem by się nie pojawił.

Prawdę powiedziawszy to sam również mam wyrzuty, bo to ja zainicjowałem tą całą sytuację (pojazd A) i przez moją uprzejmość narobiłem problemów człowiekowi z B, którego winy tutaj w ogóle nie widzę. Sam nie widziałem skutera w lusterku, bo jak zwykle 2o pojawiają się dosłownie znikąd.

Nauczkę na przyszłośc mam taką by być chamem i prostakiem na ulicach - przyczynię się do powstania mniejszych szkód.

PS. Uczestnicy nie wzywali Policji, ale zakładam, że człowiek z B dostałby mandat od ręki, skuter być może po moich zeznaniach

Napisano

> Nauczkę na przyszłośc mam taką by być chamem i prostakiem na ulicach - przyczynię się do powstania

> mniejszych szkód.

Trzeba postepowac tak, jak sumienie i rozsądek dyktuje. cool.gif

Osobiście nie przepadam za sytuacją, gdy ktoś mnie wpuszcza, gdyż po pierwsze nie zawsze temu komus wierzę, że ma dobre intencje (można trafić na cwaniaka wymuszającego kolizję) a ponadto może trafić się ktoś niecierpliwy czy taki, który nie dostrzegł, że jestem wpuszczany i wykona niebezpieczny manewr, podobnie jak w opisywanej sytuacji.

Zdecydowanie bardziej wolę poczekać i samodzielnie dać sobie radę.

Napisano

> Niech sąd rozstrzyga czyje zachowanie przyczyniło się do zdarzenia.

Jak to czyje? Winnym jest A biglaugh.gif Gdyby nie jego nadgorliwość, to do zdarzenia by nie doszło. Szukanie okazji do uprzejmości, byle tylko komuś pomóc, kogoś wpuścić (tutaj: w maliny oslabiony.gif) bez ogólnego rozeznania sytuacji... to jest chore.

Pojazd A zamiast wpuszczać kogokolwiek, mógł baczniej przyjrzeć się, czy aby zza stojącego po przeciwnej stronie autobusu nie ma chętnego do przebiegnięcia jezdni...

Nie dalej, jak w piątek miałem identyczną sytuację, z tym ,że ja jechałem - porównując do sytuacji w wątku - za autobusem, a pani w A beztrosko zaczęła mrygać długimi, bo i tak musiała się zatrzymać z powodu korasa. Zupełnie nie przeszkadzało jej to, że z przeciwnego kierunku jedzie cała kolumna, a do tego B oczywiście skorzystał z "uprzejmości" i rurrra. Nic to ,że 20 aut musiało hamować - pani była uprzejma... screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.