Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens filtra przeciwpylkowego

Featured Replies

Napisano

tak rozwazam sobie....

jaki jeszcze poza oczywistym czyli wylapywaniem kurzu i pylkow jest sens stosowania takiego filtra?

jakie inne zadanie spelnia taki filterek (z punktu widzenia technicznego - dzialania wentylacji/klimy) - procz tego ze sie z z czasem zatyka i przez to ogranicza przeplyw powietrza oraz potrafi byc zrodlem nieprzyjemnych zapachow?

zalozmy ze uzytkownik nie ma klopotow alergicznych itp czy mozna bez szkody dla funkcjonowania wentylacji wywalic ten filtr?

tym bardziej zastanawiam sie bo np w jeepie mimo ze klima jest to filtra brak

w pandzie klima jest i jest tez filtr

Napisano

paprochy, liscie nie zatkaja nagrzewnicy

Napisano
  • Autor

> paprochy, liscie nie zatkaja nagrzewnicy

w pandzie bez klimy (czyli rowniez bez filtra) po 9 latach nie zaobserwowalem tego zjawiska

Napisano

> zalozmy ze uzytkownik nie ma klopotow alergicznych itp czy mozna bez szkody dla funkcjonowania

> wentylacji wywalic ten filtr?

Widzisz , te pyłki są świetną pożywką dla grzybów w wiecznie wilgotnym parowniku.

Napisano

Mniej się brudzi wymiennik. Filtr węglowy dodatkowo wyłapuje zapachy i w jakimś stopniu szkodliwe związki chemiczne i sadzę.

Napisano

Ja wiem, że są ludzie którzy nie zwracają na to uwagi, ale przecież w autach bez filtra pp jest wiecznie brudno - do środka wlatuje wszystko co z zewnątrz się zaciągnie i jest wnętrze ciągle zakurzone.

Napisano

> Ja wiem, że są ludzie którzy nie zwracają na to uwagi, ale przecież w autach bez filtra pp jest

> wiecznie brudno - do środka wlatuje wszystko co z zewnątrz się zaciągnie i jest wnętrze ciągle

> zakurzone.

Przez otwarte drzwi przy wsiadaniu i wysiadaniu też wlatuje...

Napisano

Przede wszystkim zabezpiecza wymiennik ciepła przed osadzaniem się syfu na którym potem rośnie pleśń i produkuje smród. Poza tym samochód się w środku bez porównania mniej kurzy.

Napisano

> jaki jeszcze poza oczywistym czyli wyłapywaniem kurzu i pyłków jest sens stosowania takiego filtra?

To w zasadzie podstawowa idea stosowania takich filtrów.

> tym bardziej zastanawiam sie bo np w jeepie mimo ze klima jest to filtra brak

> w pandzie klima jest i jest tez filtr

Ja u siebie nie miałem klimy a miałem filtr.

Napisano

> Przez otwarte drzwi przy wsiadaniu i wysiadaniu też wlatuje...

To teraz statystycznie. Jaki czas przez powiedzmy rok auto stoi z otwartymi drzwiami, a jaki z zamkniętymi.

Napisano

> Ja wiem, że są ludzie którzy nie zwracają na to uwagi, ale przecież w autach bez filtra pp jest

> wiecznie brudno - do środka wlatuje wszystko co z zewnątrz się zaciągnie i jest wnętrze ciągle

> zakurzone.

W pełni się zgadzam, w lacetti filtr jest więc gdy włączam nawiew leci tylko powietrze, w accencie (brak filtra) leci powietrze z paprochami (dodatkowo jakąś porą , jakieś drzewa zrzucają takie jakby łuski (brzoza?) i potem jest tego pełno w nawiewach i aucie )oslabiony.gif

Napisano

> To teraz statystycznie. Jaki czas przez powiedzmy rok auto stoi z otwartymi drzwiami, a jaki z

> zamkniętymi.

Dodaj uchylone okno, kurz na butach i ubraniu, pies w samochodzie, worek gipsu z castoramy itd...

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim zabezpiecza wymiennik ciepła przed osadzaniem się syfu na którym potem rośnie

> pleśń i produkuje smród. Poza tym samochód się w środku bez porównania mniej kurzy.

z tym kurzeniem sie w srodku.... pozwole sie nie zgodzic smile.gif przesiadlem sie z pandy bez do pandy z filtrem i ... roznica jak jest w kurzeniu sie to... niezauwazalna

a co do reszty.. nie pytalbym jakby nie to ze dwa samochody oba z klima w jednym jest w drugim nie ma filtra

ten w ktorym brak filtra ma juz 8 lat i jakos nie czuc negatywow z powodu braku filtra...

Napisano
  • Autor

> zakurzone.

powtorze to co wyzej napisalem - dwie pandy jedna z filtrem druga bez - brak zauwazalnej roznicy w zakurzeniu wnetrza

Napisano
  • Autor

> To teraz statystycznie. Jaki czas przez powiedzmy rok auto stoi z otwartymi drzwiami, a jaki z

> zamkniętymi.

na ubraniu, na butach i w czasie wsiadanie i wysiadania tyle kurzu i pylkow naniesiesz ze...az sie zdziwic mozna

a.. z tym zakurzeniem i innymi syfami co to niby zaciagnac potrafi.. przynajmniej w pandzie nie ma problemow

a i tak nic tak nie pomoze na kurz jak od czasu do czasu wysprzatac srodek wink.gif

Napisano

> powtorze to co wyzej napisalem - dwie pandy jedna z filtrem druga bez - brak zauwazalnej roznicy w

> zakurzeniu wnetrza

To mój przykład. CC bez filtra, peugeot 206 z filtrem (bez klimy).

Z tego pierwszego z nawiewów wyciągałem liście, a podczas przejazdu przez plac budowy musiałem zamykać nawiewy, bo tak się pyliło. W 206 zero kurzu z nawiewów. Po wyjęciu kratek kanały także czyste.

Napisano
  • Autor

> To mój przykład. CC bez filtra, peugeot 206 z filtrem (bez klimy).

> Z tego pierwszego z nawiewów wyciągałem liście, a podczas przejazdu przez plac budowy musiałem

> zamykać nawiewy, bo tak się pyliło. W 206 zero kurzu z nawiewów. Po wyjęciu kratek kanały

> także czyste.

CC lubilo ciagnac syf - sam jak mialem CC to co chwile mialem liscie w nawiewach - podobnie w uniaku

Napisano

> To mój przykład. CC bez filtra, peugeot 206 z filtrem (bez klimy).

> Z tego pierwszego z nawiewów wyciągałem liście, a podczas przejazdu przez plac budowy musiałem

> zamykać nawiewy, bo tak się pyliło. W 206 zero kurzu z nawiewów. Po wyjęciu kratek kanały

> także czyste.

Mam dokładnie te same spostrzeżenia. Włączenie w matizie nawiewów na twarz po dłuższym postoju powodowało zbombardowanie gęby śmiećmi...

Napisano

> powtorze to co wyzej napisalem - dwie pandy jedna z filtrem druga bez - brak zauwazalnej roznicy w

> zakurzeniu wnetrza

może nadal jeździsz z zimnym łokciem grinser006.gif

u siebie widzę jednak różnice w/s do filtra, zwłaszcza jak sie używa tylko nawiewów ok.gif

a jaki jest sens. chyba głónie zdrowotny, po co masz wdychać ten syf w powietrza ? (pyły, sadze itp)

Napisano

> zakurzeniu wnetrza

byc moze panda nie jest wyznacznikiem dla calego swiata motoryzacyjnego. Jak dla mnie to roznice jednak widac ok.gif

Napisano
  • Autor

> byc moze panda nie jest wyznacznikiem dla calego swiata motoryzacyjnego. Jak dla mnie to roznice

> jednak widac

na takim samochodzie mam porownanie - przesiadlem sie z pandy bez filtra do pandy z filtrem stad opieram sie na tym co znam

w jeepowatym mimo ze klima jest to filtra brak i o ile o stopniu zakurzenia niewiele moge powiedziec bo nie mam porownania do tego modelu z filtrem to np w nim tez nie ma problemu z syfem (liscie paprochy itp) zaciaganym i wlatujacym przez kratki do kabiny

Napisano
  • Autor

> może nadal jeździsz z zimnym łokciem

tak jakby juz troche nie smile.gif

> a jaki jest sens. chyba głónie zdrowotny, po co masz wdychać ten syf w powietrza ? (pyły, sadze

> itp)

niby tak ale i tak najwiekszym problemem jest wdychanie spalin - ich stezenie w samochodzie potrafi byc kilku- czy nawet kilkunastokrotnie wieksze niz na zewnatrz samochodu

Napisano

> Przez otwarte drzwi przy wsiadaniu i wysiadaniu też wlatuje...

Taaaa... Moglem Cie zaprosic na komisyjne wyjecie polrocznego filta z giulietty stojacej pod brzoza.

Napisano

A ja mam porównanie pomięcy SC i astrą G. W SC włączenie nawiewu po postoju kończyło się na chwilowej ślepocie - kurz i pył z wentylacji wydmuchiwało wprost do oczu. W astrze tego nie mam.

Po kupnie astry wziąłem się za wymianę filtra - wyjąłem z jego obudowy tak ze trzy solidne garści wysuszonych liści.. Nie wiem ile czasu nie był wymieniany, ale spełniał swoje funkcje do końca - normalnie te liście walałyby się po aucie.

Napisano

Dokładnie, w SC/CC zawsze można było spotkać w którymś nawiewie jakiś suchy liść. W Hondzie 5gen też nie miałem ale rozebrałem cały ten serwomotor i w główny kanał wentylacyjny włożyłem filtr przeciwpyłkowy, który trzeba było dopasować. Sprawdzało się do samego końca i kurzu w aucie było znacznie mniej niż w takiej samej Hondzie mojego kolegi smile.gif

Napisano

> w pandzie bez klimy (czyli rowniez bez filtra) po 9 latach nie zaobserwowalem tego zjawiska

Bo wszystko wdychałes przez te 9 lat.

Napisano

> zakurzeniu wnetrza

ja już pisałem, że na pewno sa ludzie ktorzy nie zwrocą na to uwagi - 1.5cm, czy 2.5cm syfu na desce to bez różnicy wink.gif

Ja jednak lubię mieć deskę czystą i o wiele rzadziej muszę sprzątać auto wyposażone w filtr, od tego bez filtra.

całkiem inny tez charakter tego syfu - jak nie ma filtra to czasami po prostu piach wycieram z deski.

Napisano
  • Autor

> Bo wszystko wdychałes przez te 9 lat.

chyba bym musial zasysac wprost z kanalow wink.gif

Napisano

ja jak miałem Uno to latem jak jak włączałem dmuchawę na max. to trzeba było wyjść z auta na chwilę - milon liści i innych rzeczy.

Rok temu jak kupiłem Astrę F (jeżdżona na wsi) to jak wyjąłem filtr to syf nieziemski - teraz po roku kolejna wymiana i tylko zakurzony. Miesiąc temu kupiłem Corsę B, która też jest wyposażona we filtr - niestety autko też ze wsi od gościa co nawet oleju nie wymianiał w silniku a co dopiero filtr p.pyłkowy (jak ją kupiłem to chodziła jak diesel a miskę ojelową to musiałem skrobać od środka ze syfu). Dla mnie auto z filtrem to już jakaś tam (w mojej ocenie napewno większa) klasa aniżeli bez - na dowód mam jeszcze w piwnicy filtr p.pyłkowy wyjęty z tej Corsy - zrobię dziś zdjęcie i wrzucę jutro do posta to zobaczycie co jest na nim - a tak byłoby to w środku kanałów bądź auta.

Napisano

> chyba bym musial zasysac wprost z kanalow

Pół żartem, pół serio, ale jednak jakąs tam część wciągnąłeś. Cociaz po ulicy nikt nie chodzi z filtrem na twarzy grinser006.gif

Napisano

Działanie klimy wiąże się z powstawaniem specyficznego mikroklimatu w kanałach nawiewnych (duża wilgotność)

Daje to duże możliwości namnażania m.im. grzybów pleśniowych.

Filtr p/p ma za zadanie m.in ograniczyć ilość przedostających się do kanałów zarodników grzybni opóźniając proces zagrzybienia.

Kurz i pył z drogi to już właściwości kosmetyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.