Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Grand Espace

Featured Replies

Napisano

W związku z poszukiwaniem vana innej marki a chwilowym brakiem opcji która by mi pasowała natknąłem się przypadkiem na takowe auto:

http://moto.allegro.pl/renault-grand-espace-privilage-2-2dci-150km-7-osob-i2461459422.html

Na co zwrócić ewentualnie uwagę w tym aucie ??

Jakie bolączki ?? (zawiecha, elektryka, osprzęt, itd...)

Czy ten silnik jest OK ?? Bo wiem że któreś są polecane a któryś trzeba unikać.

Czy po Vin-ie można sprawdzić historię tego auta w innym kraju ?? naprawy. itd....

Ogólnie czy warte auto zainteresowania czy nie ??

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi 20.GIF

Napisano

> W związku z poszukiwaniem vana innej marki a chwilowym brakiem opcji która by mi pasowała natknąłem

> się przypadkiem na takowe auto:

> http://moto.allegro.pl/renault-grand-espace-privilage-2-2dci-150km-7-osob-i2461459422.html

> Na co zwrócić ewentualnie uwagę w tym aucie ??

> Jakie bolączki ?? (zawiecha, elektryka, osprzęt, itd...)

> Czy ten silnik jest OK ?? Bo wiem że któreś są polecane a któryś trzeba unikać.

> Czy po Vin-ie można sprawdzić historię tego auta w innym kraju ?? naprawy. itd....

> Ogólnie czy warte auto zainteresowania czy nie ??

> Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Bardzo ładne auto świetne foty ale z tego co pamiętam ten silnik to pomyłka i chyba nawet ja bym nie kupił smile.gif

Napisano

Moim zdaniem bardzo wymęczone wnętrze. Moja starsza Laguna ze sporo większym przebiegiem (ok 250kkm) wygląda lepiej. Podobnie wyglądała moja poprzednia Laguna po 500kkm... Albo okrutna fleja jeździła, albo po prostu wyeksploatowane.

Napisano

Strasznie tanio jak na taki egzemplarz... ciekawe co go bolY 270751858-jezyk.gif pierwsze co to sprawdzić, w jakim stanie jest ta panorama... czy przesmarowana, i czy normalnie się zamyka 270751858-jezyk.gif ( już po swoim wiem 270751858-jezyk.gif ) co do silnika może ktoś konkretnie się wypowie wink.gif No i nie ukrywajmy jest to handlarz smile.gif w ofercie ma też inne Renówy

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem bardzo wymęczone wnętrze. Moja starsza Laguna ze sporo większym przebiegiem (ok

> 250kkm) wygląda lepiej. Podobnie wyglądała moja poprzednia Laguna po 500kkm... Albo okrutna

> fleja jeździła, albo po prostu wyeksploatowane.

nie przesadzajmy, owszem jest kilka elementów "przytartych" ale jak przeglądam oferty to widzę że w jednych jest ok a w drugich "zmęczone"

ponieważ ja potrzebuję dużego auta do przewozu szarańczy i jej gratów mogę przymknąć oko na takowe usterki, dlatego też szukam auta niedrogiego ze względu na możliwość powstania szkód zlosnik.gif

jakbym miał kupować pod kątem swoim i żony to pewnie szukałbym "rodzynka" a tak to ma posłużyć ze 3 lata

Napisano

to nie posluzy slinka.gif z diesli ew. 1,9dci ale ja bym jednak optowal przy benzynie 2.0 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Strasznie tanio jak na taki egzemplarz... ciekawe co go bolY

pewnie to że jest Francuzem zlosnik.gif

>pierwsze co to sprawdzić, w jakim

> stanie jest ta panorama... czy przesmarowana, i czy normalnie się zamyka ( już po swoim wiem

> )

a konkretnie w czym jest problem ??

>co do silnika może ktoś konkretnie się wypowie No i nie ukrywajmy jest to handlarz w

> ofercie ma też inne Renówy

jak w co drugim ogłoszeniu, ma ale droższe a ja takich nie potrzebuję --> patrz mój post o szarańczy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to nie posluzy z diesli ew. 1,9dci

Ale mówią że to muł jest hmm.gif

> ale ja bym jednak optowal przy benzynie 2.0

z turbo czy bez turbo ?? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to może Megane II grand scenic ?

No ale to sporo mniejsze jest, z tego wymiaru to jest masę innych aut do wyboru

Napisano

> a konkretnie w czym jest problem ??

mam w modusie taką panoramę ( powinno się ją co 3mc smarować... prowadnice, ślizgi itp.) Ktoś wcześniej tego nie robił... ja jej używałem ("na sucho"), i efekt jest taki, że nie zamyka się normalnie, tylko na trybie awaryjnym... (tzn mogę ją zamknąć normalnie ale muszę przytrzymać ręką smirk.gif) i pękły lekko prowadnice. Z tym dachem jak z jajkiem niestety...

Napisano

moze i mul, ale nie psuje sie tak jak 2.2 dci, choc to i tak smiale stwierdzenie w moim wykonaniu...

Benzyna moze byc i turbo i bez, z czego przy turbo niestety wystepuje dwumasa i warto ja sprawdzic bo potrafi kosztowac swoje :D

Napisano

> Moim zdaniem bardzo wymęczone wnętrze. Moja starsza Laguna ze sporo większym przebiegiem (ok

> 250kkm) wygląda lepiej. Podobnie wyglądała moja poprzednia Laguna po 500kkm... Albo okrutna

> fleja jeździła, albo po prostu wyeksploatowane.

przesadzasz. Renault ma to do siebie, że te materiały są takiej jakości a nie innej.

Osobiście mam Scenica i wiem co mówię. Poza tym mam również firmowe Megane III z 2008 roku i gdybyś zobaczył kierownice to powiedziałbyś że auto ma 10 lat.

Co do silnika bezpośrednio styczności nie miałem ale będąc na różnych forach chyba nie do końca użytkownicy sa z nich zadowoleni. I tu pokusiłbym się jednak o wersję w Pb.

Napisano

> W związku z poszukiwaniem vana innej marki a chwilowym brakiem opcji która by mi pasowała natknąłem

> się przypadkiem na takowe auto:

> http://moto.allegro.pl/renault-grand-espace-privilage-2-2dci-150km-7-osob-i2461459422.html

> Czy ten silnik jest OK ?? Bo wiem że któreś są polecane a któryś trzeba unikać.

> Czy po Vin-ie można sprawdzić historię tego auta w innym kraju ?? naprawy. itd....

Zdecydowanie należy unikać silnika 2,2 DCi, to nie udana jednostka potrafiąca doprowadzić do bankructwa właściciela.

Jedyny silnik godny polecenia jeśli chodzi o diesla to 1,9 DCi. Informacje bezpośrednio od znajomego pracującego kilka ładnych lat w ASO Renaulta.

Przy okazji mnie też bardzo podoba się ten model, ale jakoś boję się kupić by nie umoczyć biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> moze i mul, ale nie psuje sie tak jak 2.2 dci, choc to i tak smiale stwierdzenie w moim

> wykonaniu...

No to popatrzę co jest z tym silnikiem, w sumie kiedyś jechałem Grand Scenic-em z tym motorem i w sumie nie było tragedii

> Benzyna moze byc i turbo i bez, z czego przy turbo niestety wystepuje dwumasa i warto ja sprawdzic

> bo potrafi kosztowac swoje :D

A widzisz, cenne info ok.gif

A jak pozostałe rzeczy w tym aucie ?? Zawiecha, elektryka, itd...

Napisano

> ponieważ ja potrzebuję dużego auta do przewozu szarańczy i jej gratów mogę przymknąć oko na takowe usterki,

Weź ty napisz ile tej szarańczy chcesz przewozić i ile gratów,

to da się realnie coś pomyśleć. Czasem zamiast jednego dużego

lepiej mieć dwa kombiaki ... Ale i duże też znamy ....

AL

Napisano
  • Autor

> Weź ty napisz ile tej szarańczy chcesz przewozić i ile gratów,

> to da się realnie coś pomyśleć. Czasem zamiast jednego dużego

> lepiej mieć dwa kombiaki ... Ale i duże też znamy ....

> AL

Szarańczy jest dwójka plus pies czyli 2+2+1 (czasami dziadków bym razem zabrał, Mama na wózku), o ilości nie będę mówił bo wiadomo jak masz duży to będziesz potrzebował większy hahaha.gif

Nie potrzebuję 2 kombiaków, mam prywatnie jedno kombi, mamy małego pierdziela do poruszania po mieście, mamy możliwość korzystania ze służbowych, więc nie potrzebuję na dzień dzisiejszy kilku aut tylko jedno pakowne.

Dlatego w grę wchodzi Voyager, coś z VAG-a, Espace, itd... z tym że najchętniej chciałbym z drzwiami przesuwnymi.

Muszę jeszcze zobaczyć Peugota/Citroena

Napisano

może pug 807 ? kuzynka we Włoszech takie coś posiada smile.gif największy bajer to te drzwi boczne odpalane z pilota smile.gif Taka wypaśna wersja jej się trafiła (navi fabryczne tel climatronic itp)

Napisano

> Muszę jeszcze zobaczyć Peugota/Citroena

Peugot Citroen Fiat i Lancia Phedra wyjeżdżają z tej samej fabryki i różnią się przewaznie tylko znaczkami i wyposażeniem.

Podobnie Ford,VW i Seat Alhambra. małe rożnice bo ta sama fabryka.

Tyle w temacie Eurowanów.

Napisano

> Muszę jeszcze zobaczyć Peugota/Citroena

Jeśli masz na myśli EV2 to pytaj o co chcesz skromny.gif

Napisano

> Szarańczy jest dwójka plus pies czyli 2+2+1 (czasami dziadków bym razem zabrał, Mama na wózku), o

> ilości nie będę mówił bo wiadomo jak masz duży to będziesz potrzebował większy

szczerze: w takim składzie to nie bardzo widzę sens.

2+2+pies zmieścisz w dowolnym dużym kombi czy mikrowanie . Miniwany typu P807, C8 czy Espace to trochę są za duże na taką ilość.

Z drugiej strony jeśli chcesz zabrać jeszcze dziadków

z wózkim dla osoby niepełnosprawnej to ten rozmiar

jest trochę za mały.

Raczej wtedy myślałbym o czym naprawdę większym

typu VW T4/caravella, MB Vito. spy.gif

AL

Napisano
  • Autor

> szczerze: w takim składzie to nie bardzo widzę sens.

Ja widzę, żona widzi zlosnik.gif

> 2+2+pies zmieścisz w dowolnym dużym kombi czy mikrowanie . Miniwany typu P807, C8 czy Espace to

> trochę są za duże na taką ilość.

Ale co mi po tym że zmieszczę bo mieszczę i teraz do kombi i nawet do A klasy mieszczę, gorzej z bambetlami te trzeba już upychać, a ja lubię wygodę i przestrzeń.

> Z drugiej strony jeśli chcesz zabrać jeszcze dziadków

> z wózkim dla osoby niepełnosprawnej to ten rozmiar

> jest trochę za mały.

> Raczej wtedy myślałbym o czym naprawdę większym

> typu VW T4/caravella, MB Vito.

> AL

Nie jest za mały, wyjmuję jeden fotel (lub nawet nie) i styka.

Busa nawet małego nie potrzebuję.

Napisano

jezdze juz druga Laguna i naprawde uwazam ze auto z fotki jest bardzo wizualnie zmeczone. dla mnie na tyle ze bym sobie odpuscil. tworzywa sa jakie sa ale przy takim przebiegu tak to auto nie powinno wygladac. a jesli mechanicznie jest w takim stanie jak wyglada ja bym nie kupil. Ty mozesz oczywiscie miec inne zdanie...

Napisano

> Szarańczy jest dwójka plus pies czyli 2+2+1 (czasami dziadków bym razem zabrał, Mama na wózku), o

> ilości nie będę mówił bo wiadomo jak masz duży to będziesz potrzebował większy

Mam żonę, trójkę dzieci, psa (Labradora - bo to tez ważne zlosnik.gif) i Grand Scenica III. Na razie nie widzę potrzeby kupowania większego auta, spokojnie mieścimy się na wakacje (z psem ale bez dziadków wink.gif) ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam żonę, trójkę dzieci, psa (Labradora - bo to tez ważne ) i Grand Scenica III. Na razie nie widzę

> potrzeby kupowania większego auta, spokojnie mieścimy się na wakacje (z psem ale bez dziadków

> )

Też patrzyłem a nawet kiedyś jeździłem bo znajomi mieli i nawet fajne auto ale jakoś Espace bardziej mi się podoba, no ale nic szukamy dalej różnych marek zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> przesadzasz. Renault ma to do siebie, że te materiały są takiej jakości a nie innej.

> Osobiście mam Scenica i wiem co mówię. Poza tym mam również firmowe Megane III z 2008 roku i gdybyś

> zobaczył kierownice to powiedziałbyś że auto ma 10 lat.

> Co do silnika bezpośrednio styczności nie miałem ale będąc na różnych forach chyba nie do końca

> użytkownicy sa z nich zadowoleni. I tu pokusiłbym się jednak o wersję w Pb.

Nie porównuj materiałów z senica i megane do espace-a, różnica jest dość spora na plus dla espa 893goodvibes.gif

Napisano

Silnik, hamulec ręczny i czy nie miał dzwona

Zawiecha ok, osprzęt daje radę , elektryka zależy czy był czy nie był bity i od stanu utrzymania.

Ten silnik to jest jedna wielka tragedia, 1,9dCi też nie jest o wiele lepszy, do 3.0dCi też z daleka. W tym aucie trzeba polować na benzynowe 2,0 lub 2,0T, ewentualnie zagazować 3,5 V6

Tak (raczej)

Auto jako model warte zainteresowania, lecz nie z początków produkcji i tylko z silnikami benzynowymi.

Proszę. 893goodvibes.gif

Napisano

> Auto jako model warte zainteresowania, lecz nie z początków produkcji i tylko z silnikami

> benzynowymi.

Ja z kolei jestem zdania, że powyższe nie dotyczy tylko i wyłącznie Espace'a, ale wszystkich modeli Renault po 2002 roku :-(

Odnośnie Espace'a - jest to według mnie ogromne auto.

Miałem okazję jeździć Grand Espacem 2.2dCi jako pasażer. Kolegi rodzic uparł się i kupił coś takiego.

Bardzo funkcjonalne. Zabierali znajomych i jechali bardzo wygodnie we 4 osoby na wczasy na zachód Europy.

Jednak silnik przysporzył im sporo nieplanowanych wydatków i z tego co ja wiem dwukrotnie podróż kończyła się na lawecie.

Raz padł alternator (a z tego co znajomy mówił alternator w 2.2dCi to koszt idący w nie w setki PLN, a tysiące - nie wiem czy miał rację, do zweryfikowania), drugim razem nie wiem co było przyczyną - z pewnością silnik, ale co dokladnie tego nie pamiętam.

Tak więc wrażenia z jazdy jak w dużym busie. Dla mnie i patrząc przez pryzmat moich potrzeb jest to auto kilkukrotnie za duże zlosnik.gif

Napisano

Witam!

Miałem ostatnio u siebie takiego "pacjenta" w gabinecie wink.gif

Kilka lat temu zrobiłem sporo km modelem 2005r, Grand Espace 3,0 dCi z automatem w wersji Ininitiale.

Wypas pełen, sympatycznie się to prowadziło, a z tego co wiem właściciel popsuł i wyremontował kapitalnie i silnik i skrzynie,

pojazd ma około 200kkm, jasna skórzana kierownica nosi delikatne ślady zużycia, tapicerka skórzana nigdy wcześniej

nie "natłuszczana" trzyma się dobrze, wykładzina podłogowa kabiny i bagażnika super - nawet psia sierść jest łatwa do usunięcia zlosnik.gif

Ergonomia-hmm, statek kosmiczny, ale idzie się przyzwyczaić, komfort niezły, na kołach 225/55R17 i tak dziur nie czuć zlosnik.gif

Awaryjność-nie licząc zaniedbania właścicieli, to czasem jakieś styki czujników trzeba przesmarować, żeby nie wyrzucało błędami wink.gif

Wyścigówka to to nie jest, ale do komfortowego podróżowania polecam zlosnik.gif

Aaa, lakieru na blachach też jest odpowiednia grubość, a i z rudą kłopotów nadwozie nie ma- stwierdzone naocznie po gruntownym myciu/odświeżaniu pojazdu z zewnątrz skromny.gif

W przyszłym tygodniu pojazd będzie u mnie znów, tym razem na gruntowne ogarnięcie wnętrza, czyli pranie, szorowanie, konserwacja tapicerek ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Też patrzyłem a nawet kiedyś jeździłem bo znajomi mieli i nawet fajne auto ale jakoś Espace

> bardziej mi się podoba, no ale nic szukamy dalej różnych marek

Espace w ON to tylko po roku 2006. Osobiscie wybralem 2.0t (f4r) +lpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.