Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra a przyczepa

Featured Replies

Napisano

Witam gorąco

Mam pytanko, czy ktos ciągał astrą przyczepy, zwłaszcza campingowe. Mam swoje 1,4 90 KM i ppkę o DMC 1000 kg zastanawiam się czy jest sens montowac hak czy będzie to nadal jazda czy toczenie się. sama przyczepka waży ok 750 kg jazda ja plus dwójka dzieci

Napisano

> Mam swoje 1,4 90 KM

Ojciec ciągnął parę razy camping 1.4 60KM i nad morze zajechał, ale no cudów to nie było nono.gif

Napisano

Niewiadówkę N126 to Kaszlem targali, a Ty się Astrą boisz ? Rok-dwa temu była tu jakaś relacja z jazdy 1.4 60KM po Polsce z przyczepką, ale to chyba była właśnie N126, która waży ciut więcej niż wózek z TESCO

Napisano
  • Autor

Niewiadówka załadowana waży ok 700 kg czyli jeśli kaszlak dawał radę to i ja dam

Napisano

> Mam pytanko, czy ktos ciągał astrą przyczepy, zwłaszcza campingowe.

Zdarzało mi się ciągnąć kilkanaście razy przyczepę ok. 700-800 kg i szału niestety nie ma. Jak już się rozpędziłem to jakoś leciała, ale 100 km/h to był już max. i więcej nie chciała jechać. Przy temperaturach ok. 30 st. C silnik się trochę grzał (nawet w trasie). Co do spalania to plus 3-4 litry LPG na 100 km do średniego spalania. Najważniejsze jednak przy jeździe z przyczepą jest nie prędkość, do której można się rozpędzić a zatrzymanie całego zestawu w awaryjnej sytuacji. U mnie w efce (71 KM) hamulce jakoś specjalnie szału nie robiły i trzeba było uważać, bo jedno mocniejsze hamowanie z większej prędkości i pewnie tarcze i klocki byłby do wymiany. Ty masz więcej kucy to i pewnie hamulce trochę lepsze i łatwiej będzie Ci się rozpędzić do przelotowej prędkości. Pozdrawiam

Napisano

Wien, że nie powinienem ale kilka razy ciągałem lawetę z autami różnej wielkości. Ogólnie laweta to nie problem nawet załadowana bo ogon jest opływowy. Większy problem to przyczepy z plandeką, jakby spadochron za sobą ciągnąć. Moim zdaniem waga przyczepy to nie problem, problemem jest jej budowa, jak jest opływowa to mniejszy problem, gorzej jak o jest klocek.

Napisano

> Witam gorąco

> Mam pytanko, czy ktos ciągał astrą przyczepy,

JA yaya.gif

> zwłaszcza campingowe.

niestety jeszcze się nie dorobiłem frown.gif

> Mam swoje 1,4 90 KM i ppkę o

> DMC 1000 kg zastanawiam się czy jest sens montowac hak czy będzie to nadal jazda czy toczenie

> się. sama przyczepka waży ok 750 kg jazda ja plus dwójka dzieci

będzie to jazda ale spokojna bez wyprzedzań czy znacznego przekraczania prędkość dozwolonych.

Jednak najpierw musisz dowiedzieć się czy Twoje auto po zainstalowaniu haka będzie miało wogólę taki uciąg.

Ja np. mam Astrę F kombi 1.6 SI (100KM) i ja mam max. masę przeczepy z hamulcem 1050kg, natomiast kolega który ma też Asterkę F kombi ale z C16NZ (75KM) może max ciągnąć 950 kg.

Teraz tak, z Tojego profilu nie wynika czy mówisz o AF czy AG - obie były wyposażane w silnik 1.4 16V 90KM - jako, że jego moment obtotowy jest podobny do C16NZ niestety obawiam się, że nie będziesz mógł ciągnąć tej swojej przyczepki - myślę że w pozycji Q1 lub Q2 będziesz miał poniżej 1000kg, co w skarajnym przypadku (czyt. znający przepisy policial.gif) każe wezwać lawetę i odholować przyczepkę.

Dopiero jak będziesz wiedział ile masz w Dowodzie w pozycji Q1 i Q2 rozważ montaż haka - a jeśli okaże się, że brakuje Ci np. te 50 kg to lepiej nie ryzykuj bo nie po to jedziesz na urlop, żeby wypatrywać Miśków czy krokodyli.

Napisano

> mam Astrę F kombi 1.6 SI (100KM)

100KM to miały astry z silnikiem MPI (Multi Point Injection - wtrysk wielopunktowy)

Co do przyczepki to jeżeli przyczepa nie przekroczy masy auta to spokojnie może ciągnąć. Moja astra waży 1010 kg, więc mogę wieźć przyczepkę, która tej wagi nie przekroczy.

KLIK

PZDR VEN

Napisano

> Co do przyczepki to jeżeli przyczepa nie przekroczy masy auta to spokojnie może ciągnąć. Moja astra

> waży 1010 kg, więc mogę wieźć przyczepkę, która tej wagi nie przekroczy.

> PZDR VEN

Każe auto ma w dowodzie rejestracyjnym dokładnie napisane, jaki cięzar może ciągnąć bez hamulca i z hamulcem. Waga nie jest tu priorytetem. To samo auto z różnym silnikiem ma różne wagi dla przyczep.

I tak na marginesie. Pojazd wogóle musi mieć homologację do ciągnięcia przyczepy, bo są takie co nie mogą.

Oczywiscie nie dotyczy to opelków waytogo.gifcool.gif

Napisano

>Waga nie jest tu priorytetem.

To o co kaman z tymi przepisami co przytoczyłem??

> To samo auto z różnym silnikiem ma różne wagi dla przyczep.

Zerknąłem w swój dowód i mój silnik X14NZ - 44KW/60KM

O1 - 900kg maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem

O2 - 500kg maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamlca

No to wyjśnijcie mi klucz jakim dobierane są te wartości?

> Pojazd wogóle musi mieć homologację do ciągnięcia przyczepy, bo są takie co nie mogą.

Tak z ciekawości - są takie pojazdy? (mówimy oczywiście o autach osobowych dopuszczonych do ruchu)

PZDR VEN

Napisano

> To o co kaman z tymi przepisami co przytoczyłem??

> Zerknąłem w swój dowód i mój silnik X14NZ - 44KW/60KM

> O1 - 900kg maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem

> O2 - 500kg maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamlca

A nie mówiłem rotfl.gif

> No to wyjśnijcie mi klucz jakim dobierane są te wartości?

Wartości są dobierane w zależności od:

masy auta

rodzaju hamulców (tarcze lite, wentylowane, mniejsze większe)

mocy silnika - pochodna powyższego

roku producji - we fiatach napewno w ioplach to nie wiem czy też

ALE najważniejsze to sprawdźcie na tabliczce znamionowej czy też są takie masy podane bowiem bardzo często Wydziały Komunikacji wpisują błędne dane np. w Corsie B mam wpisane max. 1000kg przyczepy z halulcem przy silniku X12SZ a kolega z identycznym też w Corsie ma 450kg z hamulcem! bez 300 - tak więc sprawdźcie tabliczki zamionowe a kjak się okaże inaczej to czeka Was długa walka z WK z powoływaniem biegłych włącznie.

A policjant przy kotroli patrzy na masę całkowitą przyczepki i max. masę ciągniętej z hamulcem - a więc przy silniku 60KM laweta

Napisano

> A policjant przy kotroli patrzy na masę całkowitą przyczepki i max. masę ciągniętej z hamulcem - a

> więc przy silniku 60KM laweta

Jeżeli moja przyczepka waży 750kg i ma hamulec to raczej pojadę dalej - nie rozumie dalej co ma moc silnika do wagi ciągniętej przyczepy.

PZDR VEN

Napisano

> Zerknąłem w swój dowód i mój silnik X14NZ - 44KW/60KM

> O1 - 900kg maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem

> O2 - 500kg maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamlca

Właśnie, więc widzisz, że waga auta nie jest odnośnikiem bo twój waży 1010kg.

Dlatego trzeba patrzeć na wpisy w dowodzie.

> No to wyjśnijcie mi klucz jakim dobierane są te wartości?

Te wartości są dobierane przy homologowaniu auta i kluczem jest waga i moc silnika.

> Tak z ciekawości - są takie pojazdy? (mówimy oczywiście o autach osobowych dopuszczonych do ruchu)

Są to w wiekszosci małe samochody, np. toyota aygo, matiz, tico. Śmieszne, bo np. maluch miał.

Pozdr.

Napisano

> Jeżeli moja przyczepka waży 750kg i ma hamulec to raczej >pojadę dalej

przeczytaj co sam napisałeś - pytanie ile wynosi DMC a nie ile waży. Pozatym przypominam, że wątek dotyczył przyczepki kempingowej a te oprócz Niewiadówek zazwyczaj mają większe DMC.

A nawiasem mówiąc, nie chce mi się wierzyć, że masz hamulec najazdowy w tak małej (domyślam się, że towarowej) przyczepce - choć oczywiście nie wykluczam tego.

> - nie rozumie dalej co ma moc

> silnika do wagi ciągniętej przyczepy.

Wystosuj pismo do OPEL POLSKA - mówię poważnie

> PZDR VEN

Napisano

> ALE najważniejsze to sprawdźcie na tabliczce znamionowej czy też są takie masy podane bowiem bardzo

> często Wydziały Komunikacji wpisują błędne dane np. w Corsie B mam wpisane max. 1000kg

> przyczepy z halulcem przy silniku X12SZ a kolega z identycznym też w Corsie ma 450kg z

> hamulcem! bez 300 - tak więc sprawdźcie tabliczki zamionowe a kjak się okaże inaczej to czeka

> Was długa walka z WK z powoływaniem biegłych włącznie.

Wydział komunikacji wpisuje to co ma homologacja danego auta w konkretnej specyfikacji. I nic w dowód ponadto.

> A policjant przy kotroli patrzy na masę całkowitą przyczepki i max. masę ciągniętej z hamulcem - a

> więc przy silniku 60KM laweta

Policjant przy kontroli nie patrzy na moc silnika tylko w dowód samochodu i jaką wagę może ciagnąć i w dowód przyczepy jaką ma masę całkowitą smile.gif

Napisano

> Wydział komunikacji wpisuje to co ma homologacja danego auta w konkretnej specyfikacji. I nic w

> dowód ponadto.

Skoro nic innego to dlaczego moja Corsa B 1.2 ma z ham. 1000kg a kolegi 450! Obie z tego samego rocznika, wyposażenie, wersja

Wydziały Komunikacji bardzo często popełniają błędy bo oni mają bazę "dostępnych" wersji i tam wybierają sobie co im pasuje a nie jak jest w rzeczywistość

> Policjant przy kontroli nie patrzy na moc silnika tylko w dowód samochodu i jaką wagę może ciagnąć

> i w dowód przyczepy jaką ma masę całkowitą

Napisano

> Skoro nic innego to dlaczego moja Corsa B 1.2 ma z ham. 1000kg a kolegi 450! Obie z tego samego

> rocznika, wyposażenie, wersja

Tego to ja już nie wiem niewiem.gif

> Wydziały Komunikacji bardzo często popełniają błędy bo oni mają bazę "dostępnych" wersji i tam

> wybierają sobie co im pasuje a nie jak jest w rzeczywistość

> > i w dowód przyczepy jaką ma masę całkowitą

Tego to już sami mausimy pilnować, jeśli masz papiery homologacyjne lub kartę pojazdu, to tam jest dokładnie podane i nie ma tu nic "na oko". Przynajmniej teoretycznie.

Po prostu przy odbiorze dowodu trzeba na to zwrócić uwagę, tak jak sprawdzasz czy dane osobowe się zgadzają. Urzędas też może się pomylić smile.gif

Napisano

> Dlatego trzeba patrzeć na wpisy w dowodzie.

> Te wartości są dobierane przy homologowaniu auta i kluczem jest waga i moc silnika.

Duże znaczenie ma też napęd. Auta ze stałym 4x4 mają lepszy przelicznik stosunku DMC auta do DMC przyczepy.

Masa pojazdu wiele nie ma do montażu haka. Często z przyczyn kontrukcyjnych producent nie zezwala na montaż - np. Honda Jazz dostanie hak, ale CITY już nie.

Napisano

> Masa pojazdu wiele nie ma do montażu haka.

Do montażu nie, ale konstrukcyjnie do otrzymania homologacji tak. Cieższy samochód zawsze ma możliwość ciągania większych ciężarów niż lżejszy. Sprawdź np. astra i omega.

Tak samo silnik. Ten sam samochód w zależności od mocy silnika będzie miał różne wagi do ciągania przyczep.

>Często z przyczyn kontrukcyjnych producent nie zezwala

> na montaż - np. Honda Jazz dostanie hak, ale CITY już nie.

Tu pełna zgoda waytogo.gif

Napisano

Zaraz mnie zjecie.

Samochod: Astra F X16SZR, 75KM, hamulce od GSI tarcze przód tył, przód wieksze.

Przyczepa jednoosiowa na resorach od żuka. oficjalnie DMC 750KG, faktycznie 1 tona. BEZ HAMULCA boje_sie.gif

Dwukrotnie zrobilem trase Warszawa Szkocja - Edynburgh. 2500km z przyczepą.

Przyczepa była przeładowana, za drugim razem myśle, ze mogło być ponad 1.5 tony, jak nie dwie nono.gif. Dla przypomnienia masa samochodu to kolo 1.1T.

Da sie jechać, trzeba bardzo uważać przy hamowaniu. No i każda górka to problem. W razie wypadku co by sie nie dzialo jestem winny. Swiadom ryzyka pojechalem.

Dojechałem. Auto i kierowca maja sie świetnie.

Napisano

> Zaraz mnie zjecie.

> Samochod: Astra F X16SZR, 75KM, hamulce od GSI tarcze przód tył, przód wieksze.

> Przyczepa jednoosiowa na resorach od żuka. oficjalnie DMC 750KG, faktycznie 1 tona. BEZ HAMULCA

> Przyczepa była przeładowana, za drugim razem myśle, ze mogło być ponad 1.5 tony, jak nie dwie .

> Dla przypomnienia masa samochodu to kolo 1.1T.

> Da sie jechać, trzeba bardzo uważać przy hamowaniu. No i każda górka to problem

hmm.gifJasne że się da tylko dlaczego tak robimy niewiem.gif

Ja jak miałem UNO(1,1. 60KM) to targałem przyczepę z podkładami kolejowymi sztuk 18 i też jechało smile.gif,lecz jak pojechałem na wycinkę drzew i zapakowałem przyczepę to nie chciało ruszyć w czterech popychali auto zebym pojechał rotfl.gif(troszkę ślisko było) a przednie koła ledwo dotykały podłoża zlosnik.gif,bydlak był wytrwały tylko do czasu najpierw sprzęgło następnie UPG powiedziało 30.GIF,więcej tego na pewno nie powtórzę bo to był hardkor auto hamulca praktycznie nie miało zlosnik.gif.

Tak więc lepiej stosować się do tego co w DR jest wpisane dotyczące wagi przyczepy waytogo.gif

Napisano

> Zaraz mnie zjecie.

Spoko, ja napewno nie - targałem Uno 1.0 przyczepkę o masie rzeczywistej 1650kg zlosnik.gif

Napisano

I czym tu się chwalić?

Ciesz się, że Cię drogówka nie dopadła w Edynburghu, bo byś zobaczył jakie tam są kary policial.gif

Czasy się zmieniają, kiedyś było tak, że przyczepa tzw. "sam" wogóle nie miała numerów, tablice rejestracyjne zakładało się takie jak w samochodzie, hak mogłeś sobie sam zrobić, nie trzeba było robić badań i było dobrze i nikt nie wnikał.

Dopiero póżniej był nakaz nabijania numerów na ramę i tak dalej.

I to były dobre czasy. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.