Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprzemienne krecenie sie kierownicy-dlugie

Featured Replies

Napisano

temat dotyczy primery p12 z podpisu.pol roku temu niedlugo po kupnie podczas jazdy kierownica po puszczeniu jej zaczela delikatnie krecic sie naprzemian w lewo/prawo.poza tym po duzym skrecie juz po wyprostowaniu kol auto mialo jakis czas tendencje do sciagania w tymze kierunku.w angielskim warsztacie zdiagnozowano zuzycie koncowek drazkow kierowniczych.wymieniono je i co byc moze okaze sie wazne wymieniono tez przednie opony.problem ustapil...na 4 miesiace.znowu zaczalem wyczuwac delikatne krecenie-ale na tyle male,ze np.zona tego nie zauwazala.bedac w polsce oddalem auto do mechanika ktory mial za zadanie usunac wszystkie luzy i tym samym dociec co jest przyczyna .gosciu wymienil silentbloki w wachaczach i drazki reakcyjne ,reszta byla OK.powiedzial ze nie wie co to moze byc-w/g niego przyczyna moga byc kola.szybciutko popedzilem do zaprzyjaznionej gumiarni-i tu przezylem szok.3 z 4 felg byly krzywe...kupilem komplet uzywanych felg z oponami.wymienilem te 3 felgi,nowe opony z przedniej osi dalem na tyl a z przodu dalem 2 zakupione opony bo byly w lepszym stanie niz moje..zaraz potem pojechalem na sciezke diagnostyczna.rezultat jest taki:

1.auto jest 2-sladowe.

2.auto ma dobra geometrie z przodu i z tylu.

3.auto ma wywazone zarowno same felgi jak i felgi z oponami.

4.auto nie ma zadnych luzow w zawieszeniu.

a krecenie kierownicy jest subiektywnie wieksze teraz niz przed tymi operacjami sciana.gifnatomiast nie ma sciagania po uprzednim duzym skrecie.

tempo tego krecenia jest raczej rownomierne-mniej wiecej takie same przy 30 jak i przy 130km/h.zauwazylem ze jazda z mniejszymi predkosciami zwieksza kat odchylu kierownicy [zwlaszcza na nierownych drogach]-powiedzmy 20-30km/h.nie jest to objaw ciagly-zdarza sie ze wszystko jest OK.niestety nie zauwazylem od czego to zalezy.mialem niesmiala nadzieje ze podczas corocznego przegladu MOT cos diagnosta zauwazy-ale niestety wyszlo ze wszystko jest w porzadku.

co ciekawe -macher na sciezce diagnostycznej poprawnie zauwazyl nowe elementy w zawieszeniu zrobione przez polskiego mechanika ale upieral sie ze koncowki drazkow nie wygladaja na wymieniane[a maja dopiero pol roku].nasuwaja sie pytania-jakim cudem po tej wymianie drazkow problem byl zlikwidowany[na krotko,ale jednak].

i co do jasnej anielki powoduje taki objaw?

Napisano

Jeśli jest tam wspomaganie elektryczne to może trzeba ustawić na komputerze punk zerowy (neutralny)?

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest tam wspomaganie elektryczne to może trzeba ustawić na komputerze punk zerowy

> (neutralny)?

serwo jest hydrauliczne.

Napisano

> serwo jest hydrauliczne.

może spróbuj zdjąć pasek i przejechać sie bez wspomagania, może to z nim cos nie tak confused.gif

Napisano

> może spróbuj zdjąć pasek i przejechać sie bez wspomagania, może to z nim cos nie tak

Otototo, też bym tak zrobił. Bo tak jakoś pod wspomaganie podchodzi. Może jakiś zaworek na przekładni nawala confused.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Gdyby tak hipotetycznie dyfer psuł się w taki sposób, że napęd przenosi naprzemiennie na koła..? Nie wiem czy to możliwe, ale efekt byłby mniej więcej taki sam przy FWD. Tylko, że byłby odczuwalny głównie podczas przyspieszania.

Chociaż z drugiej strony, gdyby to działało też na zwiększanie naprzemiennie oporów to nawet na luzie byłoby odczuwalne.

Wyobrazić sobie taka usterkę można ale czy może się wydarzyć, nie mam bladego pojęcia.

Pozdrawiam.

Napisano

A w Twoim samochodzie jest czujnik położenia kierownicy?

Napisano
  • Autor

> A w Twoim samochodzie jest czujnik położenia kierownicy?

nie mam pojecia yikes.gif

ale przez kilka miesiecy po wymianie tych nieszczesnych koncowek i opon z przodu bylo OK-wiec obstawiam ze to raczej cos z zawieszeniem albo kolami.

ale ogolnie nie mam teraz bladego pojecia-jeszcze wczesniej moglem pomyslec ze z powrotem drazki kierownicze sa luzne ale teraz wiem ze tak nie jest.

Napisano

> nie mam pojecia

> ale przez kilka miesiecy po wymianie tych nieszczesnych koncowek i opon z przodu bylo OK-wiec

> obstawiam ze to raczej cos z zawieszeniem albo kolami.

> ale ogolnie nie mam teraz bladego pojecia-jeszcze wczesniej moglem pomyslec ze z powrotem drazki

> kierownicze sa luzne ale teraz wiem ze tak nie jest.

Byłeś przy regulacji zbieżności?

Napisano
  • Autor

> Byłeś przy regulacji zbieżności?

nie,jednak bylem pozniej przy pomiarze gdy gosciu sprawdzal caly spod-mysle ze 2 osoby niezalezne by sie nie mylily.poza tym auto trzyma prosty kurs jak batory no i nie zjada opon...choc oczywiscie nie musi to o niczym swiadczyc...

Napisano

> serwo jest hydrauliczne.

I pasuje. Prawdopodobnie podczas ustawiania geometrii nie zaczęto od ustawienia przekładni dokładnie na wprost. I geometrię masz ustawioną kołami na wprost przy minimalnie odchylonej od "zera" przekładni. Skutek jest taki, że geometria ciągnie koła nimi na wprost, co powoduje lekkie przesunięcie przekładni, a wtedy otwierają się w niej zaworki i ona ciągnie koła na wprost według siebie. Wtedy znowu geometria ciągnie koła do siebie i tak na zmianę.

Jeżeli zdejmiesz pasek wspomagania i zjawisko zniknie, to masz to na sto procent. Pojedź wtedy do dobrego geometry, który zacznie ustawianie od sprawdzenia położenia przekładni i koła "dostawi" do niej, a nie po prostu potem przełoży kierownicę. Do wielu samochodów są przymiary serwisowe, które przed geometrią się zapina między mocowanie drążka do przekładni, a karoserię, co gwarantuje ustawienie przekładni idealnie na wprost.

Napisano

> 2.auto ma dobra geometrie z przodu i z tylu.

Sprawdzałeś wszystkie parametry czy tylko zbieżność? Przy złym kącie wyprzedzenia sworznia zwrotnicy coś takiego teoretycznie mogło by mieć miejsce.

Napisano

> nie,jednak bylem pozniej przy pomiarze gdy gosciu sprawdzal caly spod-mysle ze 2 osoby niezalezne

> by sie nie mylily.poza tym auto trzyma prosty kurs jak batory no i nie zjada opon...choc

> oczywiscie nie musi to o niczym swiadczyc...

Jest możliwość, że przy regulacji goście przestawiali kierownicę i poruszali czujnik jej położenia. po czasie czujnik się poluzował i kręci się z kierownica o kilka stopni. Wspomaganie to wykrywa i obraca kołami.

Napisano

> Sprawdzałeś wszystkie parametry czy tylko zbieżność? Przy złym kącie wyprzedzenia sworznia

> zwrotnicy coś takiego teoretycznie mogło by mieć miejsce.

Tego się nie reguluje. Jak dzwona nie zaliczył i luzów nie ma to Acerman jest OK.

Napisano

> Tego się nie reguluje. Jak dzwona nie zaliczył i luzów nie ma to Acerman jest OK.

Ale z tego co Wlad napisał to kupił ją niedawno więc nie wie czy wcześniej jakiś artysta nie atakował prostopadle krawężnika przy 30 milach na godzinę.

Napisano

> Ale z tego co Wlad napisał to kupił ją niedawno więc nie wie czy wcześniej jakiś artysta nie

> atakował prostopadle krawężnika przy 30 milach na godzinę.

Opieram się na tym:

"zaraz potem pojechalem na sciezke diagnostyczna.rezultat jest taki:

1.auto jest 2-sladowe.

2.auto ma dobra geometrie z przodu i z tylu.

3.auto ma wywazone zarowno same felgi jak i felgi z oponami.

4.auto nie ma zadnych luzow w zawieszeniu."

Napisano

> Opieram się na tym:

> "zaraz potem pojechalem na sciezke diagnostyczna.rezultat jest taki:

> 1.auto jest 2-sladowe.

> 2.auto ma dobra geometrie z przodu i z tylu.

> 3.auto ma wywazone zarowno same felgi jak i felgi z oponami.

> 4.auto nie ma zadnych luzow w zawieszeniu."

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby w GB na ścieżce diagnostycznej robili pełną geometrią.

Co do pozostałych pkt to moja Octavia dostała kiedyś strzała w koło, aut o ściągało w lewo i było to zgłaszane flotowcowi. Panowie 3x "ustawiali geometrię" czyli kombinowali ze zbieżnością zamiast zmierzyć pochylenie kolumny i zdiagnozować przygiętą zwrotnicę. Auto też zostawiało 2 ślady, miało idealnie wyważone koła i zbieżność oraz zero luzów a mimo to ściągało...

Napisano

> Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby w GB na ścieżce diagnostycznej robili pełną geometrią.

> Co do pozostałych pkt to moja Octavia dostała kiedyś strzała w koło, aut o ściągało w lewo i było

> to zgłaszane flotowcowi. Panowie 3x "ustawiali geometrię" czyli kombinowali ze zbieżnością

> zamiast zmierzyć pochylenie kolumny i zdiagnozować przygiętą zwrotnicę. Auto też zostawiało 2

> ślady, miało idealnie wyważone koła i zbieżność oraz zero luzów a mimo to ściągało...

To co piszesz to całkowita racja.

Jednak geometria to nie tylko zbieżność i jeśli zrobili pełne pomiary to by im zwrotnica wyszła. Nie było by też tropienia węża tylko, tak jak u Ciebie, od razu siup na bocznicę.

Przypadek rozpatrywany w wątku jest bardziej złożony i raczej nie upatrywał bym problemu w zawieszeniu.

Napisano
  • Autor

> Ale z tego co Wlad napisał to kupił ją niedawno więc nie wie czy wcześniej jakiś artysta nie

> atakował prostopadle krawężnika przy 30 milach na godzinę.

moglo tak byc bo skad sie wziely te 3 krzywe felgi hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby w GB na ścieżce diagnostycznej robili pełną geometrią.

sciezke robilem juz w Polsce-po pokasowaniu luzow i wymianie felg.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zdejmiesz pasek wspomagania i zjawisko zniknie, to masz to na sto procent.

sprawdze to ok.gif

Napisano

> sprawdze to

Mnie kiedyś w Uno, zupełnie nie wiem jakim cudem, ustawiono geometrię tak, że od środka do maks w lewo było o pół obrotu kierownicy mniej, niż od środka do prawej.

Napisano

> Mnie kiedyś w Uno, zupełnie nie wiem jakim cudem, ustawiono geometrię tak, że od środka do maks w

> lewo było o pół obrotu kierownicy mniej, niż od środka do prawej.

Ja tak mam "fabrycznie" w Stilo. W jedną stronę jest inna ilość obrotów niż w drugą.

Napisano

> Ja tak mam "fabrycznie" w Stilo. W jedną stronę jest inna ilość obrotów niż w drugą.

No to jest zdecydowanie nieprawidłowo. Porządne ustawianie zbieżności zaczyna się od ustawienia przekładni kierowniczej na wprost. Nie należy tego mylić z ustawieniem kierownicy na wprost, co jest powszechne. Jeżeli kierownica była założona fabrycznie prosto i nigdy nie była przekładana to wystarczy, ale gdy nie ma pewności, należy zacząć od przekładni.

Przy samochodach z przekładnią listwową bez wspomagania hydraulicznego, to może być niezauważalne, tylko będzie jak u Ciebie - inna liczba obrotów do skrajni.

W wypadku przekładni ślimakowych już było gorzej, bo one miały nominalny mały luz tylko na środkowym ustawieniu, a wzrastający wraz ze skrętem (choć były też takie, o stałym luzie - ślimakowo-kulowe).

Przy listwie i wspomaganiu hydraulicznym przy przesunięciu zera przekładni będzie problem, bo on w położeniu środkowym i tylko w nim nie wspomaga, a jeżeli zostanie wysunięta w jedną stronę, będzie ciągnęła do zera. I nie spotkałem rozwiązania pozwalającego "przesunąć zero". To jak czytam, jest zdaje się możliwe przy wspomaganiach elektrycznych, ale ich nie znam.

Napisano

jak takie zero sie ustawia, liczy sie maks liczbe obrotow z prawa do lewa i ustawia kiere po srodku ?

Napisano

> jak takie zero sie ustawia, liczy sie maks liczbe obrotow z prawa do lewa i ustawia kiere po srodku

> ?

Lucyfer mówi prawdę, ale w niektórych przypadkach.

W kilku modelach jak będziesz próbował ustawić zgodnie z jego wytycznymi to na jednym drążku może zabraknąć gwintu a drugi się okaże za krótki wink.gif

Napisano

> No to jest zdecydowanie nieprawidłowo. Porządne ustawianie zbieżności zaczyna się od ustawienia

> przekładni kierowniczej na wprost. Nie należy tego mylić z ustawieniem kierownicy na wprost,

> co jest powszechne. Jeżeli kierownica była założona fabrycznie prosto i nigdy nie była

> przekładana to wystarczy, ale gdy nie ma pewności, należy zacząć od przekładni.

Akurat w Stilo kierownicę da się założyć na wałek tylko w jednej pozycji. Nie wiem czy na drążkach jest aż taki zakres regulacji żeby ustawić prosto przy kierze przekręconej o cały obrót.

Napisano
  • Autor

> A krzyżak na kolumnie kierowniczej sprawdzony?

nie,az tak w to nie wnikalem.

najpierw sprawdze serwo sposobem lucyfera -bo prosciej hehe.gif

Napisano

> No to jest zdecydowanie nieprawidłowo.

Niekoniecznie. W niektórych samochodach fabrycznie promień zawracania w lewo jest inny niż w prawo

Napisano
  • Autor

> najpierw sprawdze serwo sposobem lucyfera -bo prosciej

sprawdzilem-po wylaczeniu silnika podczas jazdy[czyli serwo nie pracuje] nic sie nie zmienia.czyli serwo odpada.i jestem w punkcie wyjscia...

Napisano

No to zostaje krzyżak/sama przekładnia.

Sprawdź jeszcze opony z TYŁU. Zdarza się bowiem, że na ściąganie i myszkowanie

auta w te i wewte odpowiadają własnie one.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.