Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spece od klimatyzacji wystąp

Featured Replies

Napisano

Jest pewien upierdliwy problem z klimatronikiem w Cordobie z 2004 r. Jak temperatura jest powyżej 25-27 *C to klima głupieje . Znaczy nie działa. Ale nie całkiem tylko czasem .... generalnie wygląda tak. Przy wysokich temperaturach ma problem z załączeniem, niby wszystko pracuje ale chłodu brak. Czasami wystarczy ją kilka razy włączyć i wyłączyć, czasami wystarczy wyłączyć i włączyć silnik. VAG nie pokazuje błedów, ani w momencie braku chłodzenia ani przy chłodzeniu. Czynnik jest bo jak chłodzi to jak wściekła, na wylocie z kratek ok. 6-7*C. Sprężarka pracuje, bo mimo braku chłodzenia widzę wahnięcie obrotów przy włączaniu i wyłączaniu klimy. W sumie jakoś to ogarniam bo "pomęczę" guzik kilka razy i zatrybi (czasem po 1 min a czasem po 15). Podkreślę to jeszcze raz, że problem jest przy temperaturze ok. 25-27*C (na termometrze samochodu) poniżej tej temperatury działa zawsze icon_rolleyes.gif.

Dziś zrobiłem autodiagnostykę i na panelu klimy wyszedł błąd 4F9, wygooglałem sprzeczne informacje. Jedne twierdzą, że to problem kończącego się wentylatora na chłodnicy a inni, że to problem wentylatora nawiewu. U mnie nawiew chodzi w pełnym zakresie obrótów a oba wentylatory na chłodnicy tez pracują. Z tym, że te na chłodnicy nie kręcą się zawsze. jak jest problem z chłodzeniem to oba stoją ale jak klima zatrybi to oba pracują.

Jakieś sugestie co się może dziać.

VAG'a mam i podpinałem za dwa razy, nic nie pokazał w module klimatronika. W sensie żadnych błedów.

Napisano

wygląda że cos ze sterowaniem wentylatorów na chłodnicy. one muszą ruszyć żeby klima działała - bez tego na postoju klimy niet.

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam ten model ma trzy bezpieczniki na aku które dośc często sie wytapiają waytogo.gif sprawdż je

Piszesz ze niby pracuje ale wentylatory nie chodzą więc jedno ma sie nijak do drugiego zlosnik.gif jeśli win wentylatorów to i tak wyłaczy sprężarke przy 25-30barach a taki efekt jest dośc odczuwalny bo strasznie zamula auto waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze pamiętam ten model ma trzy bezpieczniki na aku które dośc często sie wytapiają

> sprawdż je

> Piszesz ze niby pracuje ale wentylatory nie chodzą więc jedno ma sie nijak do drugiego jeśli win

> wentylatorów to i tak wyłaczy sprężarke przy 25-30barach a taki efekt jest dośc odczuwalny bo

> strasznie zamula auto

problem jest z wystartowaniem klimy, jak wystartuje to działa wszystko - chłód jest, oba wiatraki na chłodnicy pracują.

edit: pisząc pracuje ma na myśli to, że sprężąrka startuje bo jest wahnięcie obrotów z ok. 800 na 1000

Napisano
  • Autor

> wygląda że cos ze sterowaniem wentylatorów na chłodnicy. one muszą ruszyć żeby klima działała - bez

> tego na postoju klimy niet.

ale jak klima zadziała to tak od razu wiatraki nie chodzą, startuja po jakims czasie. Dziwne jest dla mnie to że problem jest zależny od temperatury. A i to nie zawsze, powiedzmy że raz na pięć razy klima startuje od razu oslabiony.gif

Napisano

> wygląda że cos ze sterowaniem wentylatorów na chłodnicy. one muszą ruszyć żeby klima działała - bez

> tego na postoju klimy niet.

Nie muszą, u mnie na postoju włączają się z pewnym opóźnieniem, a nawet w czasie pracy klimy są w stanie się wyłączyć.

Napisano

> VAG'a mam i podpinałem za dwa razy, nic nie pokazał w module klimatronika. W sensie żadnych błedów.

Skoro sprężarka pracuje to klima musi chłodzić. Może wariuje jakiś czujnik i otwiera się przepływ ciepłego powietrza??

Napisano

> ale jak klima zadziała to tak od razu wiatraki nie chodzą, startuja po jakims czasie. Dziwne jest

> dla mnie to że problem jest zależny od temperatury. A i to nie zawsze, powiedzmy że raz na

> pięć razy klima startuje od razu

wszystko zależy od auta i układu w jednych wentylatory chodza od razu w innych po osiagnieciu np 15 bar

To ze słyszysz iz silnik zmienia obroty wcale nie musi oznaczac ze spręzarka chodzi waytogo.gif

Sprawdż najpierw te bezpieczniki ,równie dobrze może dochodzić do przegrzewania sie cewki sprezarki

Napisano
  • Autor

> Skoro sprężarka pracuje to klima musi chłodzić. Może wariuje jakiś czujnik i otwiera się przepływ

> ciepłego powietrza??

nie ma opcji puszczania ciepłego powietrza bo rurki od klimy sa ciepłe sick.gif

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy od auta i układu w jednych wentylatory chodza od razu w innych po osiagnieciu np 15

> bar

> To ze słyszysz iz silnik zmienia obroty wcale nie musi oznaczac ze spręzarka chodzi

> Sprawdż najpierw te bezpieczniki ,równie dobrze może dochodzić do przegrzewania sie cewki sprezarki

a sie uparł na bezpieczniki 270751858-jezyk.gif ... jak klima zaskoczy to pracuje, czyli to nie wina bezpiecznika.

Napisano

> a sie uparł na bezpieczniki ... jak klima zaskoczy to pracuje, czyli to nie wina bezpiecznika.

facepalm%5B1%5D.gif to po kiego grzyba szukasz pomocy na forum skoro nawet nie masz najmniejszej ochoty z tego skorzystać bo jak widze masz w tym wieksza praktyke i doskonale wiesz co mu dolega screwy.gif

Napisano

> to po kiego grzyba szukasz pomocy na forum skoro nawet nie masz najmniejszej ochoty z tego

> skorzystać bo jak widze masz w tym wieksza praktyke i doskonale wiesz co mu dolega

No jeżeli czy chodzi, czy nie zależy od temperatury, a przy niższej nie ma z nią problemu, to po kiego grzyba ma sprawdzać bezpieczniki ? crazy.gif

Napisano

> No jeżeli czy chodzi, czy nie zależy od temperatury, a przy niższej nie ma z nią problemu, to po

> kiego grzyba ma sprawdzać bezpieczniki ?

Im dlużej pracuje tym bardziej wytapia sie ich osadzenie co powoduje brak kontaktu na stykach waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> to po kiego grzyba szukasz pomocy na forum skoro nawet nie masz najmniejszej ochoty z tego

> skorzystać bo jak widze masz w tym wieksza praktyke i doskonale wiesz co mu dolega

looooz smile.gif ... ta nakładka na akumulator gdzie są bezpieczniki była wymieniana w ubiegłym roku. Mogę rzucić okiem na to wink.gif. Zauważyłem inną dziwną zależność - odpalam auto w upale, klimy brak. Pojadę gdzieś kilka (naście) minut, zostawię na kilkanaście minut odpalam ponownie i klima działa icon_rolleyes.gif. Kurcze czary jakieś alien.gif

Napisano

A możesz przy pomocy oprogramowania diagnostycznego sprawdzić jaka jest zdaniem ECU klimatyzacji temperatura we wnętrzu samochodu kiedy klimatyzacja nie chce się załączyć?

Podejrzewam czujnik temperatury wewnętrznej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A możesz przy pomocy oprogramowania diagnostycznego sprawdzić jaka jest zdaniem ECU klimatyzacji

> temperatura we wnętrzu samochodu kiedy klimatyzacja nie chce się załączyć?

> Podejrzewam czujnik temperatury wewnętrznej.

> Pozdrawiam BAS

no niestety nie bardzo wiem jak oslabiony.gif, gdzie tego szukać icon_rolleyes.gif

Napisano

Musisz zobaczyć VAGiem nie tylko błędy ale i parametry klimy podczas takiej akcji. VAG powie Ci czy sprężarka chodzi, jakie są odczyty czujników temperatury itp. Jeśli sprężarka się nie załącza to też pokaże jaka jest tego przyczyna.

Jedną z przyczyn może być zbyt wysoka temperatura silnika...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Musisz zobaczyć VAGiem nie tylko błędy ale i parametry klimy podczas takiej akcji. VAG powie Ci czy

> sprężarka chodzi, jakie są odczyty czujników temperatury itp. Jeśli sprężarka się nie załącza

> to też pokaże jaka jest tego przyczyna.

> Jedną z przyczyn może być zbyt wysoka temperatura silnika...

> Krawiec

jak samochód stał kilka godzin ? icon_eek.gif, chyba zły trop. Muszę ogarnąć VAG'a i zobaczę co pokaże

Napisano

> VAG'a mam i podpinałem za dwa razy, nic nie pokazał w module klimatronika. W sensie żadnych błedów.

Możesz mieć tak że nie chodza wyższe biegi wentylatora chłodnicy

Bo to w koncu on chłodzi skraplacz klimy i pozwala układowi działać

Sprawdz przy wyższych temperaturach w trasie czy też nie chłodzi - znaczy kiedy pęd powietrza zastępuje wentylator

Napisano
  • Autor

> Możesz mieć tak że nie chodza wyższe biegi wentylatora chłodnicy

> Bo to w koncu on chłodzi skraplacz klimy i pozwala układowi działać

> Sprawdz przy wyższych temperaturach w trasie czy też nie chłodzi - znaczy kiedy pęd powietrza

> zastępuje wentylator

jak klima zaskoczy to działa bez problemu, mogę jeździć po mieście w trasie ... zero problemu. W zeszłym roku byłem w Chorwacji i trasę 1300 km zrobiłem z klimą (tyle, że problem ze startem był)

Napisano

> jak klima zaskoczy to działa bez problemu, mogę jeździć po mieście w trasie ... zero problemu. W

> zeszłym roku byłem w Chorwacji i trasę 1300 km zrobiłem z klimą (tyle, że problem ze startem

> był)

OK - ale piszesz że to się dzieje przy wyższych temperaturach

Może być tak że się skraplacz nie wyrabia przy wyższych temperaturach

Sprawdz sterowanie biegami wentylatora klimy

Napisano

sprawdź dokladnie elektrykę - tak jak mówią - bezpieczniki, przekaźniki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W ramach oferty Groupon'a zrobiłem serwis klimy i okazało się, że było 370 g czynnika yikes.gif a powinno być 550. Po uzupełnieniu czynnika nie zauwazyłem znaczącej poprawy w chłodzeniu ale jakoś inaczej słychac pracująca klimę. Wcześniej lekko syczała i mruczała (cokolwiek to znaczy hehe.gif ). Co do problemów związanych z wysoką temperaturą nie jestem w stanie na razie nic wybadać bo jest max 23*

Mam pewne podejrzenia wobec firmy w której robiłem coś związanego z klimą w lipcu ubiegłego roku (info dla lokalesów - RS Auto na Szybowcowej), że to "dzięki" nim mam ten problem. Czy brak czynnika mógł powodować takie zachowanie ? Nie przypuszczał bym, że mimo braku 1/3 gazu klima może tak dobrze chłodzić icon_rolleyes.gifhmm.gif

Napisano

Kolego, witam w klubie

Objawy niemal identyko zlosnik.gif

W tym tygodniu umawiam się do polecanego na AK serwisu klimy. Może tam coś poradzą.

Jak będę wiedział co padło, to na pewno tutaj napiszę wink.gif

Napisano

> Nie przypuszczał bym, że mimo braku 1/3 gazu klima

> może tak dobrze chłodzić

Mniejsza ilość czynnika do pewnej granicy powoduje obniżenie temperatury nawiewu. Później już jest za niskie ciśnienie i kompresor stoi. Natomiast zalecana ilość jest potrzebna do właściwego smarowania układu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W ramach oferty Groupon'a zrobiłem serwis klimy i okazało się, że było 370 g czynnika a powinno

> być 550. Po uzupełnieniu czynnika nie zauwazyłem znaczącej poprawy w chłodzeniu ale jakoś

> inaczej słychac pracująca klimę. Wcześniej lekko syczała i mruczała (cokolwiek to znaczy ).

> Co do problemów związanych z wysoką temperaturą nie jestem w stanie na razie nic wybadać bo

> jest max 23*

> Mam pewne podejrzenia wobec firmy w której robiłem coś związanego z klimą w lipcu ubiegłego roku

> (info dla lokalesów - RS Auto na Szybowcowej), że to "dzięki" nim mam ten problem. Czy brak

> czynnika mógł powodować takie zachowanie ? Nie przypuszczał bym, że mimo braku 1/3 gazu klima

No i chyba wszystko jasne. Klima działa normalnie ok.gif. Skończyły się problemy opisane w pierwszym poście. Wszystko wskazuje na to, że problemem był niski poziom gazu icon_rolleyes.gif. Nie przypuszczał bym , że takie będą objawy icon_eek.gif

Napisano

> W ramach oferty Groupon'a zrobiłem serwis klimy i okazało się, że było 370 g czynnika a powinno

> być 550. Po uzupełnieniu czynnika nie zauwazyłem znaczącej poprawy w chłodzeniu ale jakoś

> inaczej słychac pracująca klimę. Wcześniej lekko syczała i mruczała (cokolwiek to znaczy ).

> Co do problemów związanych z wysoką temperaturą nie jestem w stanie na razie nic wybadać bo

> jest max 23*

> Mam pewne podejrzenia wobec firmy w której robiłem coś związanego z klimą w lipcu ubiegłego roku

> (info dla lokalesów - RS Auto na Szybowcowej), że to "dzięki" nim mam ten problem. Czy brak

> czynnika mógł powodować takie zachowanie ? Nie przypuszczał bym, że mimo braku 1/3 gazu klima

Spokojnie. nie ty pierwszy i nie ostatni dałeś się dymnąć w tym serwisie. Kilka miechów temu mieliśmy panią prawnik którą próbowali zrobić na klika stówek. Najciekawsze że żadna z ich diagnoz nie była uzasadniona. Z tego co mi wiadomo sprawa dla zasady trafiła do sądu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spokojnie. nie ty pierwszy i nie ostatni dałeś się dymnąć w tym serwisie. Kilka miechów temu

> mieliśmy panią prawnik którą próbowali zrobić na klika stówek. Najciekawsze że żadna z ich

> diagnoz nie była uzasadniona. Z tego co mi wiadomo sprawa dla zasady trafiła do sądu

Człowiek mądry po szkodzie crazy.gifalien.gif, ale gula mam klotnia.gif

Napisano

> (info dla lokalesów - RS Auto na Szybowcowej), że to

Kto tam jeździ facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Kto tam jeździ

ja qwa zlosnik.gif, mając problem z klimą i za dwa dni wyjazd do Chorwacji. Na szybko zadziałałem i już wiem, żeby nie jechać więcej palacz.gif

Napisano

> ja qwa , mając problem z klimą i za dwa dni wyjazd do Chorwacji. Na szybko zadziałałem i już wiem,

> żeby nie jechać więcej

Na Gądowskiej nabiją, mają tylko automat, ale są dosyc porządni i powiedzą jak coś nie tak. Franceserwis

Napisano

> Człowiek mądry po szkodzie , ale gula mam

No wiem. Bujasz się z problemem już chyba z rok albo i więcej...

Napisano
  • Autor

> No wiem. Bujasz się z problemem już chyba z rok albo i więcej...

no dokładnie sick.gif, a do głowy mi nie przyszło, żeby poziom gazu sprawdzić passed_out.gif. No bo jak wyjeżdzam z warsztatu, który mi wymienił uszczelke przy parowniku i nabił od nowa instalację to kto przypuszcza, ze to wina niskiego ciśnienia icon_rolleyes.gif.

Napisano
  • Autor

> Na Gądowskiej nabiją, mają tylko automat, ale są dosyc porządni i powiedzą jak coś nie tak.

> Franceserwis

Wziąłem z Groupona serwis na Klecinie, młode chłopaki sprawnie temat załatwili ... zadowlony jestem. No i ten piepszony problem zniknął sob.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.