Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie samochody z emisją CO2 poniżej 120g/km?

Featured Replies

Napisano

Ale nie będzie tak łatwo...

Klasy D/E, najlepiej kombi oraz jak najmocniejsze smile.gif

Wielkość silnika obojętna, rodzaj paliwa także wink.gif

Autko nowe / roczne. Szukam, szukam i już rady nie daję, poratujecie?

Napisano

Najmocniejszy jest: Mercedes E300 Hybrid: 231KM i 116g/km.

Napisano

> Najmocniejszy jest: Mercedes E300 Hybrid: 231KM i 116g/km.

Jak chcesz iść w elektryka to bezkonkurencyjna jest tesla model S. 0gr CO2 a moc jeszcze duużo większa.

Napisano

> Jak chcesz iść w elektryka to bezkonkurencyjna jest tesla model S. 0gr CO2 a moc jeszcze duużo

> większa.

Silnik elektryczny w Mercedesie daje zaledwie 27KM. Spalinowy ma 204KM. Więcej niż BMW... zlosnik.gif

Napisano

> Silnik elektryczny w Mercedesie daje zaledwie 27KM. Spalinowy ma 204KM. Więcej niż BMW...

Dwulitrowe silniki BMW maja po 218 KM, więc sorry ponad 100KM z litra to technika sprzed 5 lat, a mercedes jesze do niej nie doszedl bo jego diesel ma pojemnosc 2,2 litra. rotfl.gif

Problem z elektrykiem jest nie w jego mocy, ale w tym, ze zaniża sztucznie emisje co2. Pomiar robi sie na naladowanych akumulatorach, a gdy prąd sie wyczerpuje zużycie paliwa, a więc i emisja CO2 rośnie.

Napisano

> Dwulitrowe silniki BMW maja po 218 KM, więc sorry ponad 100KM z litra to technika sprzed 5 lat, a

> mercedes jesze do niej nie doszedl bo jego diesel ma pojemnosc 2,2 litra.

> Problem z elektrykiem jest nie w jego mocy, ale w tym, ze zaniża sztucznie emisje co2. Pomiar robi

> sie na naladowanych akumulatorach, a gdy prąd sie wyczerpuje zużycie paliwa, a więc i emisja

> CO2 rośnie.

Ale koledze firma daje budżet i ograniczenie w postaci max emisji CO2, więc faktyczne zużycie paliwa to tito-mu-to, tak więc nie w tym problem...

Napisano

> Dwulitrowe silniki BMW maja po 218 KM, więc sorry ponad 100KM z litra to technika sprzed 5 lat, a

> mercedes jesze do niej nie doszedl bo jego diesel ma pojemnosc 2,2 litra.

A przeczytałeś założenia, czy tylko tak sobie bajdurzysz jakie to BMW jest świetne? smirk.gif

Po drugie pojemność silnika w Mercedesie to 2143cm3, czyli 2,1litra... smirk.gif

A po trzecie, to co to za różnica, czy silnik ma 104KM z litra pojemności czy 108KM, albo 15,1kg/1KM czy 14,8kg/KM? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale koledze firma daje budżet i ograniczenie w postaci max emisji CO2, więc faktyczne zużycie

> paliwa to tito-mu-to, tak więc nie w tym problem...

Nie będzie to służbówka, a autko prywatne wink.gif

W Szwecji autka z emisją CO2 poniżej 120g/km to tzw Miljobil i posiadanie takiego samochodu daje pewne wymierne korzyści zlosnik.gif

Fakt, nie interesuje mnie faktyczne zużycie paliwa ok.gif

Napisano

> A przeczytałeś założenia, czy tylko tak sobie bajdurzysz jakie to BMW jest świetne?

> Po drugie pojemność silnika w Mercedesie to 2143cm3, czyli 2,1litra...

> A po trzecie, to co to za różnica, czy silnik ma 104KM z litra pojemności czy 108KM, albo

> 15,1kg/1KM czy 14,8kg/KM?

Odpowiedz w temacie wątku udzielilem jedna, potem zaczęła sie dyskusja całkiem OT - być może nie zauwazyles. Wbrew temu co piszesz to nie jest różnica miedzy 104 a 108 KM z litra lecz pomiędzy zaledwie 95 KM z litra mercedesa a 109 KM BMW. To o ile pozostajemy w kręgu silników około 2 litry, bo aktualnie najmocniejszy diesel BMW wciąga 381 KM z 3 litrów a więc 127 KM z litra.

Napisano

> Odpowiedz w temacie wątku udzielilem jedna, potem zaczęła sie dyskusja całkiem OT - być może nie

> zauwazyles.

Którą sam zacząłeś pisząc "Jak chcesz iść w elektryka to bezkonkurencyjna jest tesla model S. 0gr CO2 a moc jeszcze duużo większa. "

> Wbrew temu co piszesz to nie jest różnica miedzy 104 a 108 KM z litra lecz

> pomiędzy zaledwie 95 KM z litra mercedesa a 109 KM BMW.

No i? Nie masturbuj się cyferkami... smirk.gif

> To o ile pozostajemy w kręgu silników

> około 2 litry, bo aktualnie najmocniejszy diesel BMW wciąga 381 KM z 3 litrów a więc 127 KM z

> litra.

I znów horse.gifsmirk.gif

BMW to, BMW tamto...

W tym wątku rozmawiamy o najmocniejszym aucie z emisja poniżej 120g/km. Nieważne, czy będzie miało 4.0 V8, czy może 0.8 quadro turbo. Ciężko ci przełknąć fakt, że to jednak nie blagam.gif BMW blagam.gif jest na pierwszej pozycji? smirk.gif

Napisano

> Którą sam zacząłeś pisząc "Jak chcesz iść w elektryka to bezkonkurencyjna jest tesla model S. 0gr

> CO2 a moc jeszcze duużo większa. "

> No i? Nie masturbuj się cyferkami...

> I znów

> BMW to, BMW tamto...

> W tym wątku rozmawiamy o najmocniejszym aucie z emisja poniżej 120g/km. Nieważne, czy będzie miało

> 4.0 V8, czy może 0.8 quadro turbo. Ciężko ci przełknąć fakt, że to jednak nie BMW jest na

> pierwszej pozycji?

Owszem ja zacząłem, bo jeśli idziemy w elektrykę, to

Mercedes tez nie jest na pierwszej pozycji, lecz wspomniana Tesla. I to o kilka klas z przodu. Cieżko to zaakceptować, co?

Cyferkami sie nie muszę masturbowac aktualnie mam pod maską całkiem realne 133 KM z litra. Co prawda nie fabryczne, ale dające równie duża radochę przy przyspieszaniu.

Napisano

> Owszem ja zacząłem, bo jeśli idziemy w elektrykę, to

Kurna, jaka elektrykę?

Odróżniasz hybrydę od czystego elektryka?

> Mercedes tez nie jest na pierwszej pozycji, lecz wspomniana Tesla. I to o kilka klas z przodu.

Po pierwsze, to przeczytaj pierwszy post: "Klasy D/E, najlepiej kombi" smirk.gif

Po drugie sam silnik diesla w Mercedesie ma wyższą moc, niż w BMW.

> Cieżko to zaakceptować, co?

Ja nie muszę niczego akceptować, ja nie muszę w każdym poście wychwalać cuda bawarskiej dorożki dla usportowionej młodzieży...

> Cyferkami sie nie muszę masturbowac aktualnie mam pod maską całkiem realne 133 KM z litra. Co

> prawda nie fabryczne, ale dające równie duża radochę przy przyspieszaniu.

Tak zapomniałem, twój wygrywa w każdej kategorii... smirk.gif

Napisano

> Kurna, jaka elektrykę?

> Odróżniasz hybrydę od czystego elektryka?

> Po pierwsze, to przeczytaj pierwszy post: "Klasy D/E, najlepiej kombi"

Tesla model S to auto klasy E, pora zweryfikować wiedzę. W dodatku Z bagażnikami które mogą konkurować z kombi.

Nie musisz tego akceptować, ale takie są fakty.

Napisano

> Dwulitrowe silniki BMW maja po 218 KM, więc sorry ponad 100KM z litra to technika sprzed 5 lat,

Chyba z przed 15 lat hehe.gif, chciazby E36 M3 3.2 litra 321KM smirk.gif.

Napisano

Europa się kończy facepalm%5B1%5D.gif Ekocymbały wprowadziły nowy biurokratyczny parametr samochodu. Dzięki takim debilnym ograniczeniom produkcja opuszcza unię i udaje się do chin, indii, turcji itp gdzie jednoskowa emisja zanieczyszczeń i CO2 jest 5 razy większa niż gdyby była produkowana w unii, ale za to na terenie unii spada o 5%... Czyli efekt jest taki że środowisko jest trute 3 razy bardziej (tyle że za granicą ale powietrze nie uznaje granic), miejsca pracy są przenoszone do azji, a mu płacimy za auto o połowę więcej...

Napisano

> Nie będzie to służbówka, a autko prywatne

> W Szwecji autka z emisją CO2 poniżej 120g/km to tzw Miljobil i posiadanie takiego samochodu daje

> pewne wymierne korzyści

A, to przepraszam.

Odniosłem się do - ostatnio coraz częściej spotykanej - praktyki coponiektórych firm; Limit kasy + limit CO2.

> Fakt, nie interesuje mnie faktyczne zużycie paliwa

Napisano
  • Autor

> Europa się kończy Ekocymbały wprowadziły nowy biurokratyczny parametr samochodu. Dzięki takim

> debilnym ograniczeniom produkcja opuszcza unię i udaje się do chin, indii, turcji itp gdzie

> jednoskowa emisja zanieczyszczeń i CO2 jest 5 razy większa niż gdyby była produkowana w unii,

> ale za to na terenie unii spada o 5%... Czyli efekt jest taki że środowisko jest trute 3 razy

> bardziej (tyle że za granicą ale powietrze nie uznaje granic), miejsca pracy są przenoszone do

> azji, a mu płacimy za auto o połowę więcej...

tak, też moim zdaniem to taki "pic na wodę", jednak dzięki temu mamy teraz duże samochody, które potrafią spalić poniżej 5l/100km, a to już można odczuć w kieszeni po kilku latach smile.gif

Napisano

> tak, też moim zdaniem to taki "pic na wodę", jednak dzięki temu mamy teraz duże samochody, które

> potrafią spalić poniżej 5l/100km, a to już można odczuć w kieszeni po kilku latach

O ile one przejezdza ten czas bezawaryjnie, bo niestety roznie z tym bywa przy coraz to nowszych samochodach i ich kosztach naprawy.

Napisano

> Tesla model S to auto klasy E, pora zweryfikować wiedzę. W dodatku Z bagażnikami które mogą

> konkurować z kombi.

> Nie musisz tego akceptować, ale takie są fakty.

Na rynku PL albo S nie występuje....

Więc równie dobrze możesz proponować latający spodek z Marsa.

Napisano

> O ile one przejezdza ten czas bezawaryjnie, bo niestety roznie z tym bywa przy coraz to nowszych

> samochodach i ich kosztach naprawy.

Szczególnie fajnie będzie, jak zaczną klekac sprezarki np. w takim BMW który ma ich trzy... wink.gif

Ale co tam, kto bogatemu zabroni...

Napisano

> Cyferkami sie nie muszę masturbowac aktualnie mam pod maską całkiem realne 133 KM z litra. Co

> prawda nie fabryczne, ale dające równie duża radochę przy przyspieszaniu.

swoją drogą jestem ciekawy trwałości tak wyżyłowanego silnika zlosnik.gif

Napisano

> Szczególnie fajnie będzie, jak zaczną klekac sprezarki np. w takim BMW który ma ich trzy...

> Ale co tam, kto bogatemu zabroni...

Juz zaczynaja, ale niektore silniki tongue.gif. Na gwarancji w ASO VW wymienia na nowy jak padnie, a w BWM naprawiaja zlosnik.gif

Napisano

> Szczególnie fajnie będzie, jak zaczną klekac sprezarki np. w takim BMW który ma ich trzy...

> Ale co tam, kto bogatemu zabroni...

najlepsze jest to że taki diesel w BMW z tego co wiem potrafi mieć TRZY pompy paliwa rotfl.gif

Napisano

> najlepsze jest to że taki diesel w BMW z tego co wiem potrafi mieć TRZY pompy paliwa

Moze ma zdublowane obwody, jak w samolotach? grinser006.gif

Napisano

> Moze ma zdublowane obwody, jak w samolotach?

chyba tak, bo cena za te pompy też bardziej taka "lotnicza" jest hehe.gif

Napisano

> chyba tak, bo cena za te pompy też bardziej taka "lotnicza" jest

W koncu w znaczku chyba smiglo maja, wiec to zobowiazuje grinser006.gif

Napisano

> tak, też moim zdaniem to taki "pic na wodę", jednak dzięki temu mamy teraz duże samochody, które

> potrafią spalić poniżej 5l/100km, a to już można odczuć w kieszeni po kilku latach

A co rozumiesz przez "duży"? zlosnik.gif Bo ja jeszcze nie spotkałem współczesnego samochodu klasy C, nie wspominając o D, który paliłby 5 litrów podczas NORMALNEJ, ZWYKŁEJ jazdy. Silniki są coraz mocniejsze, oszczędniejsze, ale i samochody coraz cięższe. Teraz 1.5t to normalna waga klasy C. W katalogach piszą cuda, praktyka swoje...

Napisano

> A co rozumiesz przez "duży"? Bo ja jeszcze nie spotkałem współczesnego samochodu klasy C, nie

> wspominając o D, który paliłby 5 litrów podczas NORMALNEJ, ZWYKŁEJ jazdy. Silniki są coraz

> mocniejsze, oszczędniejsze, ale i samochody coraz cięższe. Teraz 1.5t to normalna waga klasy

> C. W katalogach piszą cuda, praktyka swoje...

Auris 1,4 diesel spokojnie schodzi ponizej 5 ltrok.gif

Testowane w zeszly weekend na trasie Warszawa - Olszytnek i nazad grinser006.gif

Napisano

> Auris 1,4 diesel spokojnie schodzi ponizej 5 ltr

> Testowane w zeszly weekend na trasie Warszawa - Olszytnek i nazad

Ale Auris nijak mi się nie mieści w kategorii "duży samochód" wink.gif A ile by spalił podczas autostradowej jazdy 180 km/h? A w korku zimą? Bo to są dla mnie "zwykłe, normalne warunki jazdy" wink.gif

Napisano

> Auris 1,4 diesel spokojnie schodzi ponizej 5 ltr

> Testowane w zeszly weekend na trasie Warszawa - Olszytnek i nazad

pamiętam że Felicją 1.9D kombi też sie dało zejśc poniżej 5 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> pamiętam że Felicją 1.9D kombi też sie dało zejśc poniżej 5

Chyba minut do 100km/h grinser006.gif

Napisano

> Chyba minut do 100km/h

dało się z ręką na sercu, pamiętam (jak przez mgłę co prawda) że jadąc do Danii laaaata temu zrobiłem coś ok 900km na zbiorniku zlosnik.gif

Napisano

> dało się z ręką na sercu, pamiętam (jak przez mgłę co prawda) że jadąc do Danii laaaata temu

> zrobiłem coś ok 900km na zbiorniku

To było proste, wręcz prymitywne auto, lekkie, nieduże, archaiczny wolnossący diesel... Tak, wierzę w 5 litrów w tym przypadku wink.gif

Napisano

> swoją drogą jestem ciekawy trwałości tak wyżyłowanego silnika

Przeżył kilometrowo bez remontu już wiele konstrukcji które zeszły z taśmy w latach osiemdziesiątych, śladów zużycie nie wykazuje żadnych. A w razie czego nie wIdze problemu, silnik to cześć jak każda inna, na Allegro widziałem całe silniki po 6 tys brutto. Musiałbym je 3 razy wymienić by wyjść na zero względem kosztów zakupu benzyny 3.0 o zbliżonej mocy.

Jakoś brak Wam chyba świadomości, że trwałość zależy w większym stopniu od nogi kierowcy, a nie od mocy silnika. 90-95 % motogodzin ten silnik pracuje oddając moc na poziomie 20-40 KM, a zaprojektowany jest na ponad 200.

Nigdy nie jeżdżę z prędkością maksymalna lub zbliżona ( pomijając jednorazowe testy ), moc maksymalną wykorzystuje przez kilka - kilkanaście sekund (np wyprzedzenie ) potem silnik ma spokój. Moment obrotowy jest wyższy od fabrycznego raptem o kilka procent i do tego nigdy nie jest w pełni wykorzystywany. Olej jest wymieniany dwa razy do roku i zawsze na taki z parametrami powyżej zalecanego minimum, nigdy nie cisne gdy silnik jest nierozgrzany.

Być może jeszcze pare lat nim pojeżdże będzie okazja sie przekonać o jego trwałości, ale jak wIdze bardzo sie o to martwią osoby które takiego silnika nie mają.

Napisano
  • Autor

> A co rozumiesz przez "duży"? Bo ja jeszcze nie spotkałem współczesnego samochodu klasy C, nie

> wspominając o D, który paliłby 5 litrów podczas NORMALNEJ, ZWYKŁEJ jazdy. Silniki są coraz

> mocniejsze, oszczędniejsze, ale i samochody coraz cięższe. Teraz 1.5t to normalna waga klasy

> C. W katalogach piszą cuda, praktyka swoje...

a czym jest "normalna, zwykła jazda"?

jak pisałem - potrafią spalić poniżej 5l/100km - np Passat BlueMotion 1.6TDI smile.gif Np. wspomniane BMW 520d EDE - a to już samochód ważący 1.7t wink.gif

ale wracając do tematu...

ktoś jeszcze zna duże autka z emisją CO2 poniżej 120g/km??? hmm.gif

Napisano

> ktoś jeszcze zna duże autka z emisją CO2 poniżej 120g/km???

Superb 1.6TDI Greenline

Insignia 2.0CDTi 160KM Ecoflex

Passat 1.6TDI i 2.0TDI 140KM

Prius / Prius V zlosnik.gif

P508 1.6 e-HDI

a w ogóle to:

klik

tylko tam zobaczysz auta z emisją do 120g włącznie

Napisano
  • Autor

> a w ogóle to:

> klik

> tylko tam zobaczysz auta z emisją do 120g włącznie

ooo tego mi było trzeba ok.gif

dzięki 526.gif

Napisano

> Przeżył kilometrowo bez remontu już wiele konstrukcji które zeszły z taśmy w latach

> osiemdziesiątych, śladów zużycie nie wykazuje żadnych.

tzn ile już przejechał, konkretnie, po programie i przed?

> A w razie czego nie wIdze problemu,

> silnik to cześć jak każda inna, na Allegro widziałem całe silniki po 6 tys brutto. Musiałbym

> je 3 razy wymienić by wyjść na zero względem kosztów zakupu benzyny 3.0 o zbliżonej mocy.

no taki silnik za 6kzł to pewnie nówka sztuka jest hehe.gif

> Jakoś brak Wam chyba świadomości, że trwałość zależy w większym stopniu od nogi kierowcy, a nie od

> mocy silnika. 90-95 % motogodzin ten silnik pracuje oddając moc na poziomie 20-40 KM, a

> zaprojektowany jest na ponad 200.

> Nigdy nie jeżdżę z prędkością maksymalna lub zbliżona ( pomijając jednorazowe testy ), moc

> maksymalną wykorzystuje przez kilka - kilkanaście sekund (np wyprzedzenie ) potem silnik ma

> spokój. Moment obrotowy jest wyższy od fabrycznego raptem o kilka procent i do tego nigdy nie

> jest w pełni wykorzystywany. Olej jest wymieniany dwa razy do roku i zawsze na taki z

> parametrami powyżej zalecanego minimum, nigdy nie cisne gdy silnik jest nierozgrzany.

oczywiście sposób użytkowania ma zasadniczy wpływ, ale sposób i moment rozpoczęcia pompowania również

> Być może jeszcze pare lat nim pojeżdże będzie okazja sie przekonać o jego trwałości, ale jak wIdze

> bardzo sie o to martwią osoby które takiego silnika nie mają.

ja się nie martwie, serio - jedynie jestem ciekaw. Powazne kłopoty np z wtryskami czy głowicą w M47 w E46 zaczynały się w okolicach 200kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.