Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lewoskręt

Featured Replies

Napisano

Poniżej dwie sytuacje dla lewoskrętu. Z uwagi na to, że w 1 sytuacji zostałem obtrąbiony, a w 2 musiałem ostro hamować żeby nie doszło do kolizji zacząłem się zastanawiać czy jeżdzę prawidłowo. hmm.gif

Stąd prośba o ocenę kto miał pierszeństwo w tych konkretnych sytuacjach.

1.

286157220-cross2_2.JPG

2.

286157220-cross1_1.JPG

post-77038-14352517025215_thumb.jpg

Napisano

> 1.

Niebieski ustępuje pierwszeństwa czerwonemu

> 2.

Niebieski chcąc zmienić pas na środkowy ustępuje pierwszeństwa czerwonemu.

Napisano

> Poniżej dwie sytuacje dla lewoskrętu. Z uwagi na to, że w 1 sytuacji zostałem obtrąbiony, a w 2

> musiałem ostro hamować żeby nie doszło do kolizji zacząłem się zastanawiać czy jeżdzę

> prawidłowo.

> Stąd prośba o ocenę kto miał pierszeństwo w tych konkretnych sytuacjach.

> 1.

> 2.

w obu przypadkach pierwszeństwo ma czerwony

Napisano

W pierwszej czerwony

W drugiej obaj (każdy ma swój pas)

Napisano
  • Autor

> W pierwszej czerwony

> W drugiej obaj (każdy ma swój pas)

Ad.2

Niebieski po skręcie w prawo od razu ładuje się na środkowy pas zajeżdząjąc drogę czerwonemu.

Napisano

> Ad.2

> Niebieski po skręcie w prawo od razu ładuje się na środkowy pas zajeżdząjąc drogę czerwonemu.

Źle robi tuk.gif

Napisano

> W drugiej obaj (każdy ma swój pas)

ale niebieski ma A-7 nad D-6

Napisano

> Ad.2

> Niebieski po skręcie w prawo od razu ładuje się na środkowy pas zajeżdząjąc drogę czerwonemu.

To już jest zwykłe chamstwo, czerwony jedzie prawidłowo.

Napisano

> Ad.2

Nie powinien. Nawiasem mówiąc - ciągła linia między pasem prawym a środkowym jest za krótka. Powinna być dłuższa o 5-10m, wtedy problem byłby jednoznacznie rozwiązany.

Napisano

> Nie powinien. Nawiasem mówiąc - ciągła linia między pasem prawym a środkowym jest za krótka.

> Powinna być dłuższa o 5-10m, wtedy problem byłby jednoznacznie rozwiązany.

ale tam jest przystanek i gdyby ta linia była dłuższa to autobus musiałby łamać przepis. A tak niebieski ma obowiązek ustąpić ewentualnemu autobusiarzowi dojechanie do przystanku.

Napisano

> ale niebieski ma A-7 nad D-6

Nie powinno być w takim razie P-13?

Napisano

> Nie bardzo rozumiem, możesz rozwinąć?

A-7 - znak "ustąp pierwszeństwa"

D-6 - znak "przejście dla p[ieszych"

Napisano

> ale tam jest przystanek i gdyby ta linia była dłuższa to autobus musiałby łamać przepis. A tak

> niebieski ma obowiązek ustąpić ewentualnemu autobusiarzowi dojechanie do przystanku.

No chyba, że tak. Nie znam okolicy.

Napisano
  • Autor

> ale tam jest przystanek i gdyby ta linia była dłuższa to autobus musiałby łamać przepis.

Dokładnie tak, poza tym wydłużenie tej linii znacznie utrudniłoby lub nawet uniemożliwiło niebieskiemu skręt w lewo na najbliższym skrzyżowaniu (na zdjęciu widac zaczynający się pas do skrętu w lewo).

Napisano

> Nie powinno być w takim razie P-13?

nie,

to jest troche kuriozalna sutuacja i dobry przykład na luke w prawie. Przepisy sankcjonują ustawienie odpowiednich znaków na skrzyżowaniach i niestety pas włączeniowy nie jest tu wyjątkiem tylko łapie sie pod skrzyżowanie, no a te jak mają okreslone pierwszeństwo to muszą być oznakowane. W tej konkretnej sytuacji masz jeszcze przystanek autobusowy i pojazd niebieski musi ustąpić busowi (gdy ten bedzie chiał dojechac do przystanku) pomimo ze ma swój pas rozbiegowy

Napisano
  • Autor

> A-7 - znak "ustąp pierwszeństwa"

> D-6 - znak "przejście dla p[ieszych"

To się domyślam, ale jak to się ma do opisanej sytuacji? Gdzie tam jest UP?

Napisano

> No chyba, że tak. Nie znam okolicy.

ja też nie zlosnik.gif patrze na zdjęcie i widze przystanek zlosnik.gif

Napisano

> Gdzie tam jest UP?

jaki UP?

Napisano

> Ustąp Pierszeństwa

hahaha.gif

przed przejściem dla pieszych na jednym słupku stoi razem z D-6 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ok już znalazłem, masz albo bystre oko albo znasz okolicę.

Ja mimo, że pracuję w biurowcu obok nie miałem zielonego pojęcia, że taki znak tam stoi. Duży szacun 20.GIF

286157301-cross3.JPG

post-77038-14352517025826_thumb.jpg

Napisano

> ja też nie patrze na zdjęcie i widze przystanek

Echh, no tak. Znów ten brak porannej kawy.

Powie mi ktoś, gdzie to dokładnie jest? Tak z ciekawości chcę rzucić okiem na googla dla szerszego zobrazowania rejonu.

Napisano
  • Autor

> Echh, no tak. Znów ten brak porannej kawy.

> Powie mi ktoś, gdzie to dokładnie jest?

Powązkowska/Krasińskiego.

Powyżej przystanek widać jak na dłoni.

Napisano

> jaki UP?

Pewnie Urząd Pocztowy rotfl.gif - coraz wiecej dziwnych skrotow spineyes.gif

Napisano

> Ok już znalazłem, masz albo bystre oko albo znasz okolicę.

> Ja mimo, że pracuję w biurowcu obok nie miałem zielonego pojęcia, że taki znak tam stoi. Duży

> szacun

troche znam przepisy i zarabiam na zycie ustawianiem znaków to wypada wiedzieć zlosnik.gif

ps gdybym znał okolice to bym powiedział ze ten znak stoi obok kosza na smieci hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> troche znam przepisy i zarabiam na zycie ustawianiem znaków to wypada wiedzieć

A to widziałeś?

mar00ha

Napisano

> W tej konkretnej sytuacji masz jeszcze przystanek autobusowy i pojazd

> niebieski musi ustąpić busowi (gdy ten bedzie chiał dojechac do przystanku) pomimo ze ma swój

> pas rozbiegowy

Czy faktycznie "niebieski" ma obowiązek ustepować autobusowi, jesli autobus zamierza zatrzymać się na przystanku? Wg mnie takiego obowiązku nie ma, natomiast autobus - o ile zmienia pas ruchu - musi ustapić innym zgodnie z zasadami zmiany pasa ruchu.

Napisano

> A to widziałeś?

> mar00ha

W Białymstoku na jednym z skrzyzowan postawili ostatnio nakaz skretu w prawo, a zaraz za skretem zakaz ruchu rotfl.gif, a a za nim Straż Miejską claps.gif.

Napisano

> A to widziałeś?

> mar00ha

wiele razy takie kwiatki widziałem niestety. Nasze niechlujstwo budowlane. rozebrali droge której znak dotyczył ale znak zostawili ....

Napisano

> Czy faktycznie "niebieski" ma obowiązek ustepować autobusowi, jesli autobus zamierza zatrzymać się

> na przystanku? Wg mnie takiego obowiązku nie ma, natomiast autobus - o ile zmienia pas ruchu -

> musi ustapić innym zgodnie z zasadami zmiany pasa ruchu.

i tak i nie. I to jest własnie luka w prawie o której mówie. Z jednej strony zmieniając pas musisz ustąpić z drugiej strony ten na pasie włączeniowym ma A-7 i też musi ustąpić zlosnik.gif

Napisano

> W Białymstoku na jednym z skrzyzowan postawili ostatnio nakaz skretu w prawo, a zaraz za skretem

> zakaz ruchu , a a za nim Straż Miejską .

ale straż miejska pilnuje zakazu zatrzymywania a nie wjazdu zlosnik.gif

Napisano

W pierwszej czerwony, w drugiej niebieski.

Skręcający w lewo ma obowiązek ustąpić pojazdowi nadjeżdżającemu z przeciwka jadącemu na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano
  • Autor

> wiele razy takie kwiatki widziałem niestety. Nasze niechlujstwo budowlane. rozebrali droge której

> znak dotyczył ale znak zostawili ....

W natłoku prac budowlanych zdarza się o czymś zapomnieć. Ale jak wytłumaczyć takie oto zjawisko?

286157431-cross4.JPG

post-77038-14352517026389_thumb.jpg

Napisano

> w drugiej niebieski.

dasz sobie za ręke obciąć

> Skręcający w lewo ma obowiązek ustąpić pojazdowi nadjeżdżającemu z przeciwka jadącemu na wprost lub

> skręcającemu w prawo.

pytanie czy tutaj mamy do czynienia z taką sytuacją zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W pierwszej czerwony, w drugiej niebieski.

> Skręcający w lewo ma obowiązek ustąpić pojazdowi nadjeżdżającemu z przeciwka jadącemu na wprost lub

> skręcającemu w prawo.

Ale już ustalono, że niebieski ma po drodze A-7, więc pierszeństwo w obu przypadkach ma czerwony.

Napisano

> W natłoku prac budowlanych zdarza się o czymś zapomnieć. Ale jak wytłumaczyć takie oto zjawisko?

brakiem kasy na poszerzenie ulicy etc zlosnik.gif Ale nawet cos takiego moze istnieć w zgodzie z prawem wink.gif

Napisano

> Ale już ustalono, że niebieski ma po drodze A-7, więc pierszeństwo w obu przypadkach ma czerwony.

ja bym poszedł troszke dalej i mimo wwszytsko przychylił sie do tego co napisał patre. Czyli obaj mają swój pas i w zasadzie sytuacja czysta. Zostaje już tylko zmaiana pasa. Jednak w razie dzwona z różnych przyczyn to niebieski bedzie miał większe problemy no bo wiadomo A-7 ... I to jakby detrminuje sprawe czysto teoretycznie w świetle prawa.

Napisano
  • Autor

> ja bym poszedł troszke dalej i mimo wwszytsko przychylił sie do tego co napisał patre. Czyli obaj

> mają swój pas i w zasadzie sytuacja czysta. Zostaje już tylko zmaiana pasa. Jednak w razie

> dzwona z różnych przyczyn to niebieski bedzie miał większe problemy no bo wiadomo A-7 ... I to

> jakby detrminuje sprawe czysto teoretycznie w świetle prawa.

A przy założeniu, że A-7 nie ma, czerwony powinien przepuścić niebieskiego? Będziemi mieli tutaj do czynienia dalej z lewoskrętem (niebieski na pierszeństwie), czy już ze zmianą pasa?

Napisano

> A przy założeniu, że A-7 nie ma, czerwony powinien przepuścić niebieskiego? Będziemi mieli tutaj do

> czynienia dalej z lewoskrętem (niebieski na pierszeństwie), czy już ze zmianą pasa?

mówisz o obrazku nr 1?

Napisano
  • Autor

> mówisz o obrazku nr 1?

Nie o 2. Nie ma A-7.

On skręcił w prawo ja w lewo i jesteśmy powiedzmy na tej samej wysokości Krasińskiego (może niebieski lekko z przodu). No i teraz niebieski chce wjechać na mój pas:

a) powinienem ustąpić bo wykonałem uprzednio lewoskręt

b) niebieski ustępuje, bo mamy do czynienia ze zwykłą zmianą pasa przez niebieskiego

?

Napisano

> Nie o 2. Nie ma A-7.

w drugim sparawa prosta by była do granic możliwości tak jak pisał patre. Jedziesz swoim pasem, zmieniasz go - ustępujesz

> On skręcił w prawo ja w lewo i jesteśmy powiedzmy na tej samej wysokości Krasińskiego (może

> niebieski lekko z przodu). No i teraz niebieski chce wjechać na mój pas:

> a) powinienem ustąpić bo wykonałem uprzednio lewoskręt

Ten fakt nie ma tu znaczenia

> b) niebieski ustępuje, bo mamy do czynienia ze zwykłą zmianą pasa przez niebieskiego

dokładnie tak ok.gif

Napisano

> dasz sobie za ręke obciąć

> pytanie czy tutaj mamy do czynienia z taką sytuacją

Tak, chociaż układ pasów nie dopuszcza do wystąpienia kolizji. Ewentualna kolizja może wystąpić przy zmianie pasa, a wtedy działają inne reguły.

Napisano

> Tak, chociaż układ pasów nie dopuszcza do wystąpienia kolizji. Ewentualna kolizja może wystąpić

> przy zmianie pasa, a wtedy działają inne reguły.

no dobra, mamy styczeń, godzina 20.34, po całodniowych opadach śniegu ulice wciąż sa zasypane, Drogowcy nie nadążają z odśnieżaniem. Wtem zlosnik.gif na skrzyzowaniu dróg tej i tej zlosnik.gif dochodzi do zderzenia dwóch pojazdów koloru czerwonego i niebieskiego. Ponieważ kierowcy mieli odmienne zdania nt winy na miejsce został wezwany patrol Policji. Panowie w mundurach popatrzyli na znaki i ukarali kierowce auta niebieskiego za nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu uregulowanego znakiem A-7.

Ma sens czy nie ma ?

Napisano

> no dobra, mamy styczeń, godzina 20.34, po całodniowych opadach śniegu ulice wciąż sa zasypane,

> Drogowcy nie nadążają z odśnieżaniem. Wtem na skrzyzowaniu dróg tej i tej dochodzi do

> zderzenia dwóch pojazdów koloru czerwonego i niebieskiego. Ponieważ kierowcy mieli odmienne

> zdania nt winy na miejsce został wezwany patrol Policji. Panowie w mundurach popatrzyli na

> znaki i ukarali kierowce auta niebieskiego za nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu

> uregulowanego znakiem A-7.

> Ma sens czy nie ma ?

Czekaj, czekaj, o A-7 nie doczytałem. Jeśli jest przed niebieskim to zmienia postać rzeczy.

Napisano

> Czekaj, czekaj, o A-7 nie doczytałem. Jeśli jest przed niebieskim to zmienia postać rzeczy.

jest na jednym słupku z przejsciem dla pieszych grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.