Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbieznosc a prowadzenei sie auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

od pewnego czasu tj. od zakupu rok temu, walcze z Prelude poniewaz ma ona wkurzajaca mnie maniere myszkowania przy byle koleinach, nierownosciach etc. Auto jest seryjne wlacznie z felgami i rozmiarem opon (sa nowe) to raz. Geometrie robilem, bylo ok, zostalo ustawione idealnie w fabrycznych nastawach i nadal to samo. Zadnych stukow, pukow ani luzow nie udaje sie stwierdzic.

Wymienilem ostatnio tuleje we wszystkich dolnych wahaczach z tylnymi wleczonymi wlacznie na poliuretanowe. Od razu po wymianie odczulem ze auto jest bardziej sztywne i zwarte i prowadzi sie po prostu lepiej, jedynie nieco mniej komfortowo. Po paru dniach jednak stwierdzilem ze warto sprawdzic geometrie o kierownica jest nieco skrzywiona czego wczesniej nie bylo. Bylo faktycznie tak sobie, zostalo poprawione co sie dalo (mam jeszcze do zrobienia tyl bo regulacji nie daje sie ruszyc) ale .... auto wrocilo do poprzednich zachowan confused.gifoslabiony.gif

Wyniki pomiarow zbieznosci:

PRZOD

polowkowa lewa PRZED -0.48st, PO 0.01st (norma 0.00st +/-0.19st)

polowkowa prawa PRZED -0.00st, PO 0.00st (norma 0.00st +/-0.19st)

calkowita PRZED -0.48st, PO +0.01 (norma 0.00st +/-0.19st)

TYL

polowkowa lewa PRZED +0.34st, PO 0.34st (norma 0.19st +/-0.19st)

polowkowa prawa PRZED -0.26st, PO -0.34st (norma 0.19st +/-0.19st) ta regulacja jest zablokowana, troche sie z nia szarpalismy stad pewnie roznica w wyniku pomiarow

calkowita PRZED +0.08st, PO +0.00 (norma 0.19st +/-0.19st)

pytanie jest - skoro PRZED regulacja auto jezdzilo lepiej niz PO - jak powinno byc ustawione auto, oczywiscie w granicach tolerancji, zeby nie bylo problemow z jazda na wprost?

W poprzedniej generacji Preludy ktora mialem tez walczylem z tym problemem ale po zrobieniu zawieszenia, geometrii i wymianie opon problem sie rozwiazal.

Napisano

...Wymienilem ostatnio tuleje we wszystkich dolnych wahaczach z tylnymi wleczonymi wlacznie na poliuretanowe...

może to jest problem- poliuretan?

z tego co czytałem to te tuleje nie cieszą się poważaniem.

Napisano

Tradycyjnie trzeba zacząć od opon. Teraz takie barachło robią, że bywa że

nowe auta po wyjeździe z salonu ciągnie w którąś ze stron...

Napisano
  • Autor

opony sa ok. Mialem juz 2 komplety letnich i 2 komplety zimowek, na dowolnych z nich jest to samo.

na oryginalnych, nastoletnich, tulejach tez bylo zle

zauwazcie ze dopoki nie pojechalem na regulacje to auto prowadzilo sie niezle, wyjechalem - niby powinno byc lepiej - a jest gorzej

Napisano

> opony sa ok. Mialem juz 2 komplety letnich i 2 komplety zimowek, na dowolnych z nich jest to samo.

> na oryginalnych, nastoletnich, tulejach tez bylo zle

> zauwazcie ze dopoki nie pojechalem na regulacje to auto prowadzilo sie niezle, wyjechalem - niby

> powinno byc lepiej - a jest gorzej

No to w kolejności, poza elementami wymienianymi zwykle, zainteresowałbym

się jeszcze amortyzatorami, oraz zwrotnicami. Jeśli ustawia się u ciebie KPK,

to sprawdź to. Zbieżność nie ma wpływu na ściąganie samochodu podczas jazdy

na wprost.

Napisano

Może głupie pytanie, ale zbieżność zrobiona książkowo, tzn. pełny bak i obciążenie z przodu?

Napisano
  • Autor

amortyzatory sprawdzalem ze 2 miesiace temu na przegladzie i najgorszy mial >80% tlumienia. sprezyny sa cale.

pozostale parametry zawieszenia nie sa regulowane ale mieszcza sie w normie

Nadal nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego po wyjezdzie z regulacji jest gorzej niz przed. A jedynie zbieznosc zostala ruszona.

Napisano

> Może głupie pytanie, ale zbieżność zrobiona książkowo, tzn. pełny bak i obciążenie z przodu?

W życiu nie widziałem, żeby ktoś mi tak robił zbieżność tj. żeby mi o tym mówił

jako warunku jej wykonania. A podczas jej ustawiania, raz siedziałem za kierownicą

celem jej przytrzymania na wprost, tak jak uważam że ma być, a raz trzymała

ją blokada z rurki zapierająca się o fotel.

Czy poczas ustawiania zbieżności, do auta mają wsiąść do przodu 2 osoby?

Napisano

> Nadal nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego po wyjezdzie z regulacji jest gorzej niz przed. A

> jedynie zbieznosc zostala ruszona.

Dziwna sprawa, bo piszesz, że miałeś koła lekko rozbieżnie. Przy takim ustawieniu auto chętniej skręca. Przy ustawieniu lekko zbieżnie powinno prostować samo.

Ten tył mnie ciekawi bo masz tam coś krzywo. Zajmij się tyłem i ustaw idealnie na zero albo lekko zbieżnie.

Czy prelude nie ma przypadkiem szerszego rozstawu kół z tyłu?

Poza tym jaką masz szerokość opony? Jak z ciśnieniem?

Napisano

> Dziwna sprawa, bo piszesz, że miałeś koła lekko rozbieżnie. Przy takim ustawieniu auto chętniej

> skręca. Przy ustawieniu lekko zbieżnie powinno prostować samo.

Za prostowanie kół po wyjściu z zakrętu odpowiada kąt wyprzedzenia sworznia

zwrotnicy, wciąż nie zbieżność. Ta odpowiada głównie za równomierność ścierania

się ogumienia, jedynie gdy jest bardzo mocno źle ustawiona, może powodować

dziwne zachowanie się auta w zakrętach.

Napisano
  • Autor

> Dziwna sprawa, bo piszesz, że miałeś koła lekko rozbieżnie. Przy takim ustawieniu auto chętniej

> skręca. Przy ustawieniu lekko zbieżnie powinno prostować samo.

wlasnie mi tez sie tak wydawalo, zwidy mam czy co? zlosnik.gif

> Ten tył mnie ciekawi bo masz tam coś krzywo. Zajmij się tyłem i ustaw idealnie na zero albo lekko

> zbieżnie.

sa tam drazki ze srubami mimosrodowymi i jedna strona stanela, czekam az moj macher wroci i sie tym zajmie

> Czy prelude nie ma przypadkiem szerszego rozstawu kół z tyłu?

> Poza tym jaką masz szerokość opony? Jak z ciśnieniem?

opony i felgi sa te same przod i tyl. 205/50R16. Cisnienia nie pamietam ile bylo dokladnie ale pilnuje go czesto i jest w normie

a, na maszynie do pomiaru geometrii sprawdzalismy tez felgi - sa proste

Napisano

> Za prostowanie kół po wyjściu z zakrętu odpowiada kąt wyprzedzenia sworznia

> zwrotnicy, wciąż nie zbieżność. Ta odpowiada głównie za równomierność ścierania

> się ogumienia, jedynie gdy jest bardzo mocno źle ustawiona, może powodować

> dziwne zachowanie się auta w zakrętach.

mylisz się. nie tylko kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

ustaw sobie pół stopnia rozbieżnie przód i wjedź w zakręt, auto samo będzie skręcać. Potem puść kierownicę na prostej, równej drodze. Auto będzie chciało skręcić raz w jedną raz w drugą stronę.

Napisano

> sa tam drazki ze srubami mimosrodowymi i jedna strona stanela, czekam az moj macher wroci i sie tym

> zajmie

To może być to. Tył może mieć ogromny wpływ na prowadzenie się auta.

> opony i felgi sa te same przod i tyl. 205/50R16. Cisnienia nie pamietam ile bylo dokladnie ale

> pilnuje go czesto i jest w normie

Spróbuj napompować mocniej na chwilę. Może po prostu opona jest miękka i ma bieżnik potęgujący ściąganie na koleinach. Sprawdź górne mocowania amortyzatorów i dokładnie całe zawieszenie.

Napisano

> mylisz się. nie tylko kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

> ustaw sobie pół stopnia rozbieżnie przód i wjedź w zakręt, auto samo będzie skręcać. Potem puść

> kierownicę na prostej, równej drodze. Auto będzie chciało skręcić raz w jedną raz w drugą

> stronę.

Zgadza się. Kat wyprzedzenia jest jakby nadrzędny ale zbieżność też ma ogromny wpływ. Kiedyś po wymienia drążka w Speedym miałem -1,5 zanim dojechałem na geometrię. Trzeba było mocno kierownice trzymać bo przy najmniejszym skręcie a nawet nierówności sama wyrywała się i kręciła do oporu w stronę skrętu lub pochyłości na nierówności.

Później przy regulacji i testowaniu rożnych ustawień i wpływu na sterowność, ustawiłem +1. Tam nie ma wspomagania, więc żeby choć trochę skręcić trzeba było dwoma rękoma ciągnąć tę mała kierownicę a ona i tak chciała się prostować.

W końcu zostało na zero. Tylko, że to RWD.

W FWD powinno być minimalnie na minusie aby kompensować wpływ momentu od napędu, ale skoro w dokumentacji jest na zero to trzeba się tego trzymać i najpierw zrobić tył.

Pozdrawiam.

Napisano

sprawdź mocowania przekładni kierowniczej.

Czy aby przypadkiem nie rusza się ona lekko w prawo/lewo przy szybkich i mocnych ruchach kierownicą.

Najlepiej to zrobić stojąc na kanale na szorstkim betonie, tak aby tarcie na oponach było jak największe.

Przekładnia praktycznie powinna stać w miejscu.

A jak jest z kątami pochylenia koła?

pozdr

Napisano

Uruchom regulację tyłu i zrób ponownie geometrię. Zaproponuj diagnoście, aby zrobił Ci na zbieżny przód w granicach tolerancji, wtedy auto ma tendencję do jazdy na wprost. Ja z kolei ustawiałem miesiąc temu u siebie i poprosiłem zrobić rozbieżne, bo wolę myszkować na wprost, ale kleić w zakrętach.

Napisano

> Uruchom regulację tyłu i zrób ponownie geometrię. Zaproponuj diagnoście, aby zrobił Ci na zbieżny

> przód w granicach tolerancji, wtedy auto ma tendencję do jazdy na wprost. Ja z kolei

> ustawiałem miesiąc temu u siebie i poprosiłem zrobić rozbieżne, bo wolę myszkować na wprost,

> ale kleić w zakrętach.

Do tego polecam tył ustawić od wartości środkowej w kierunku - bardziej zbieżny.

Zmniejsza to nieco znoszenie tylnej osi na zakrętach, nie zmieniając nic w zakresie jazdy na wprost.

Oczywiście piszę o preludzie, bo w marei tył jest niestety nieregulowany.

pozdr

Napisano

Sanki były ruszane ?

Napisano

> Do tego polecam tył ustawić od wartości środkowej w kierunku - bardziej zbieżny.

i należy pamiętać że najpierw się tył ustawia , później przód (tak samo ma AR156) , jeśli mechanik robi inaczej to źle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.