Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki odpowiednik Castrola?

Featured Replies

Napisano

Czym zastapic Castrola Edge/SLX 0w30 z gamy Motula?

Silnik diesela (jesli ma to znaczenie)

Napisano

> Czym zastapic Castrola Edge/SLX 0w30 z gamy Motula?

> Silnik diesela (jesli ma to znaczenie)

Myślę, że powineneś rozważyć zwiększenie lepkości oleju.

To lepiej pomoże na ficzer palącej się "lampy alladyna", niż wymiana na "cudowny eliksir ze stajni Motul".

Napisano
  • Autor

> Myślę, że powineneś rozważyć zwiększenie lepkości oleju.

> To lepiej pomoże na ficzer palącej się "lampy alladyna", niż wymiana na "cudowny eliksir ze stajni

> Motul".

nie dlatego zmieniam na Motula, ze uwazam jest on cudowny

niestety producent zaleca to 0w30....

Napisano

> nie dlatego zmieniam na Motula, ze uwazam jest on cudowny

To po co?

> niestety producent zaleca to 0w30....

Ale TYLKO 0W30, czy 0W30 mieści się w ramach?

BTW, ja jednak wymieniłbym czujnik ciśnienia, ale ja jestem miętki siusiak i mnie lampa alladyna wystrasza...

Napisano
  • Autor

> To po co?

bo po wypaleniu DPF podobno dobrze oliwe wymienic

a Castrol to podobno kiepski siuwaks (ja silnika nigdy nie rozbieralem i nie wiem)

do Motula mam dobry i bezproblemowy dostep (zostawiam auto i mam wymienionego Motula w dobrej cenie)

> Ale TYLKO 0W30, czy 0W30 mieści się w ramach?

musze sprawdzic

> BTW, ja jednak wymieniłbym czujnik ciśnienia, ale ja jestem miętki siusiak i mnie lampa alladyna

> wystrasza...

a to swoja droga wymienie

Napisano

> bo po wypaleniu DPF podobno dobrze oliwe wymienic

Ale wypalanie było w trybie serwisowym, czy "raz się w drodze zdarzyło"?

> a Castrol to podobno kiepski siuwaks (ja silnika nigdy nie rozbieralem i nie wiem)

Znaczy jednak "magiczny eliksir" :-)

Ty, patrz, a taka kija leje Lotosa i daje 7 lat gwarancu :-)

Że o takim Subaru nie wspomnę...

> a to swoja droga wymienie

Czekaj dłużej, może oszczędność się opłaci :-)

Poprzedniczka blondyny też miała taki problem...

Szybko potem pod nóż poszła...

Napisano

> Ty, patrz, a taka kija leje Lotosa i daje 7 lat gwarancu :-)

> Że o takim Subaru nie wspomnę...

Subaru Lotosa... rotfl.gif

Nie ufaj reklamom Sibuj. zlosnik.gif

Napisano

> Subaru Lotosa...

> Nie ufaj reklamom Sibuj.

Klik

Quote:

LOTOS Quazar S 5W30

Syntetyczny olej silnikowy najnowszej generacji. Dzięki formule Hi-Tec Protection zapewnia pełną i ciągłą ochronę przeciwzużyciową wszystkich typów nowoczesnych silników w każdych warunkach eksploatacyjnych.

Specyfikacje, klasyfikacje: SAE 5W/30 • API SL /CF • ACEA A3/B4-04

Rekomendowany przez: SUBARU

Ojej...

Czyżbym się mylił i jednak Subaru Import Polska NIE ma umowy z Lotosem? :->

No chyba jednak nie...

Napisano

Poszukaj tutaj http://ew5.earlweb.com/search.php?site=41

O ile się nie mylę to do Renuara Motul ma olej Specific 0720 5W-30. Żaden 0W30 nie ma normy dla Renault.

Napisano

> a ta daczka ma DPF?

Jaka daczka, jaka daczka!

BUMIOR!

Napisano

> Jaka daczka, jaka daczka!

> BUMIOR!

no tak zadni tam dakowie tylko bwaria zlosnik.gif no to musi dobra oliwe zalac.

Napisano

> Klik

> Quote:

> LOTOS Quazar S 5W30

> Syntetyczny olej silnikowy najnowszej generacji. Dzięki formule Hi-Tec Protection zapewnia pełną i

> ciągłą ochronę przeciwzużyciową wszystkich typów nowoczesnych silników w każdych warunkach

> eksploatacyjnych.

> Specyfikacje, klasyfikacje: SAE 5W/30 • API SL /CF • ACEA A3/B4-04

> Rekomendowany przez: SUBARU

> Ojej...

> Czyżbym się mylił i jednak Subaru Import Polska NIE ma umowy z Lotosem? :-

> No chyba jednak nie...

facepalm%5B1%5D.gif

A Ty znowu teoryzujesz. Przecież Ci wyraźnie napisałem, o co chodzi - nie ufaj reklamom.

Ja piszę o praktyce. Pojedź osobiście do warsztatu Subaru na przegląd, to zobaczysz jak mechanicy zareagują w temacie wlewania Lotosa.

Zresztą to samo było, jak Subaru miało umowę i "rekomendowało Castrola" - mechanicy zabili mnie śmiechem na sugestię Castrola i dali mi do wyboru Mobila i Motula.

Zgadnij też czy Subaru lało do swoich rajdówek Castrola, za czasów gdy go reklamowali i rekomendowali.

Napisano

> Zgadnij też czy Subaru lało do swoich rajdówek Castrola, za czasów gdy go reklamowali i

> rekomendowali.

Tak samo jak nasi Dakarowcy jeżdżą na Platinum zlosnik.gif

Napisano

> A Ty znowu teoryzujesz. Przecież Ci wyraźnie napisałem, o co chodzi - nie ufaj reklamom.

> Ja piszę o praktyce. Pojedź osobiście do warsztatu Subaru na przegląd, to zobaczysz jak mechanicy

> zareagują w temacie wlewania Lotosa.

> Zresztą to samo było, jak Subaru miało umowę i "rekomendowało Castrola" - mechanicy zabili mnie

> śmiechem na sugestię Castrola i dali mi do wyboru Mobila i Motula.

> Zgadnij też czy Subaru lało do swoich rajdówek Castrola, za czasów gdy go reklamowali i

> rekomendowali.

Co Ty się znasz, Sibui rocznie wlewa Lotosa za parę milionów, a Ty mu tu z mechanikami wyskakujesz.

Napisano

> Co Ty się znasz, Sibui rocznie wlewa Lotosa za parę milionów, a Ty mu tu z mechanikami wyskakujesz.

a najśmieszniejsze jest to, że niektóre mobile czy castrole są rozlewane w Polsce na tych samych liniach co polskie oleje.

A ludzie się podniecają napisami na opakowaniach zlosnik.gif

Napisano

> nie dlatego zmieniam na Motula, ze uwazam jest on cudowny

> niestety producent zaleca to 0w30....

A ja się tylko spytam z czym ten Motul według większości ma być lepszy niż inny markowy olej. Poza serią "wyścigową" - 300V, której zapewne jest bardzo dobra są serie zwykłe.

Te oleje w większości nie są obecnie nawet syntetyczne, a parametry fizykochemiczne są delikatnie mówiąc średnie (polecam lekturę kart tych olejów). Testów trwałości nie znalazłem w necie, więc nie ma też porównania z innymi olejami

Więc skąd jest to mniemanie że to są najlepsze oleje? Bo kolega kolegi na takim jeździ i jest "super"?

Napisano

> (polecam lekturę kart tych olejów).

I tu jest właśnie pies pogrzebany. Większość osób powtarza farmazowy że jeden olej jest lepszy czy gorszy niż inny kierując się nazwami i marketingiem, do kart nawet nigdy nie zajżeli, nie porówali faktycznych parametrów.

Ja tam nie bronię, ani nie oczerniam żadnej marki, ale śmieszy mnie przekonanie, że polskie oleje są złe. Być może niekóre są gorsze czy lepsze od innych, ale proszę o dokładne porównanie parametrów, a nie głupie licytowanie się markami.

Napisano

> A Ty znowu teoryzujesz. Przecież Ci wyraźnie napisałem, o co chodzi - nie ufaj reklamom.

> Ja piszę o praktyce. Pojedź osobiście do warsztatu Subaru na przegląd, to zobaczysz jak mechanicy

> zareagują w temacie wlewania Lotosa.

> Zresztą to samo było, jak Subaru miało umowę i "rekomendowało Castrola" - mechanicy zabili mnie

> śmiechem na sugestię Castrola i dali mi do wyboru Mobila i Motula.

> rekomendowali.

Jareczku, słodki mój robaczku.

SIP ma umowę z Lotosem. Jest to niepodważalny FAKT.

SIP używa hasła "Subaru zaleca Lotos". Jest to niepodważalny FAKT

Lotos opracował Quazara S, który został certyfikowany przez Subaru. To też jest niepodważalny FAKT.

Każdy diler ma swoją umowę z SIP.

W tej umowie (zapewne) jest info o tym, że SIP nie wtrynia się w to, z kim dany podmiot gospodarczy ma umowę.

A umowę ma z tym, kto DA DOBRE WARUNKI HANDLOWE.

I nie ma, że "ojej, panie, panu się fura zepsuje jak zalejesz pan Lotosa. Tylko cudny eliksir, którego - ojjejejejej, co za przypadek - akurat jesteśmy dilerem!".

Tyle.

Ile serwisów, tyle umów olejowych - producentowi tak naprawdę niewiele do tego.

A podpieranie się "bo mechanik zalecił".

Proszę Cię...

Znasz takie powiedzienie - "show me the money"?

Tu chodzi TYLKO o to.

Natomiast z rozmów bezpośrednio z lotosem wynika, że dilerzy Subaru kupują ISTOTNE ilości olejów Lotos - mówisz, że wylewają do kanalizacji?

Czy może np kupujesz cud-eliksir, a tu z kranu Lotos leci... :->

Napisano

> a najśmieszniejsze jest to, że niektóre mobile czy castrole są rozlewane w Polsce na tych samych

> liniach co polskie oleje.

> A ludzie się podniecają napisami na opakowaniach

Powiem więcej - wielu producentów produkuje swoje "magiczne eliksiry" w Polsce.

No ale cśśśśśśśśś, bo przyjdzie Mike_wwl i nas wyśmieje.

Magiczne eliksiry są produkowane w baśniowej krainie. Elfy je wyciskają. Stopami w miękkich bucikach.

Napisano

> Powiem więcej - wielu producentów produkuje swoje "magiczne eliksiry" w Polsce.

> No ale cśśśśśśśśś, bo przyjdzie Mike_wwl i nas wyśmieje.

> Magiczne eliksiry są produkowane w baśniowej krainie. Elfy je wyciskają. Stopami w miękkich

> bucikach.

To dlatego tak później silnik miękko pracuje... hmm.gif

rotfl.gif

Napisano

> Jareczku, słodki mój robaczku.

> A podpieranie się "bo mechanik zalecił".

> Proszę Cię...

pass. ok.gif

Napisano

> I tu jest właśnie pies pogrzebany. Większość osób powtarza farmazowy że jeden olej jest lepszy czy

> gorszy niż inny kierując się nazwami i marketingiem, do kart nawet nigdy nie zajżeli, nie

> porówali faktycznych parametrów.

Wiele osób, w przeciwieństwie do Ciebie, ma okazję przetestować oleje w warunkach innych niż te, które Ty lubisz. "mnie największą frajdę daje jazda spokojna, płynna, bez szarpania, zbędnych przyspieszeń, hamowań, bez wycia silnika"

Napisano

> Wiele osób, w przeciwieństwie do Ciebie, ma okazję przetestować oleje w warunkach innych niż te,

> które Ty lubisz. "mnie największą frajdę daje jazda spokojna, płynna, bez szarpania, zbędnych

> przyspieszeń, hamowań, bez wycia silnika"

a jak wyglądały te testy? dupohamownia wskazała zwycięzce?

Napisano

> Powiem więcej - wielu producentów produkuje swoje "magiczne eliksiry" w Polsce.

> No ale cśśśśśśśśś, bo przyjdzie Mike_wwl i nas wyśmieje.

> Magiczne eliksiry są produkowane w baśniowej krainie. Elfy je wyciskają. Stopami w miękkich

> bucikach.

Mnie zatkało i przestałem się śmiać jak opisałeś swoje doświadczenia z wałkiem królewskim.

Napisano

> Wiele osób, w przeciwieństwie do Ciebie, ma okazję przetestować oleje w warunkach innych niż te,

> które Ty lubisz. "mnie największą frajdę daje jazda spokojna, płynna, bez szarpania, zbędnych

> przyspieszeń, hamowań, bez wycia silnika"

nie wątpię Jarku ok.gif

bardzo chętnie poznam wyniki tych testów.

Ja nie twierdzę, że wszystkie oleje są takie same. Różnią się składem, dodatkami, parametrami. Bo nawet przy swojej kapeluszniczej jeździe zauważam różnice w pracy silnika na olejach różnych producentów, a dokładnie tej samej klasy. Ale silnika nie rozbierałem i nie mam pojęcia, czy ten olej na którym silnik pracuje trochę ciszej, akurat nie pozostawia więcej nagaru. Więc nie wypowiadam się który jest lepszy. Tak samo nie znam się na większości parametrów z kart produktowych.

Więc z chęcią poczytam jakieś konkretne testy, porównanie parametrów, stanu silnika po użyciu różnych olejów ok.gif

Bo pisanie w stylu: "Marka M.... jest najlepsza, a najgorsze są te rozlewane w Polsce i już" powoduje u mnie jedynie uśmiech politowania.

Napisano

> a jak wyglądały te testy? dupohamownia wskazała zwycięzce?

tak.

Napisano

> tak.

No ale olej silnikowy powinien mieć wpływ na trwałość silnika a nie na jego moc. Wiec na czym polegal test oleju na hamowni?

Napisano

> tak.

ja niestety nie dysponuję tak czułą dupą. natomiast zazdraszczam tobie i twoim kolegom. ok.gif może powinniście swoje dupy wynajmować w zastępstwie sprzętu pomiarowego?

Napisano

> ja niestety nie dysponuję tak czułą dupą. natomiast zazdraszczam tobie i twoim kolegom. może

> powinniście swoje dupy wynajmować w zastępstwie sprzętu pomiarowego?

Temperatura oleju po kilku okrążeniach na torze może być mniejsza/większa zależnie od zastosowanej marki oleju.

To jest parametr łatwy do zmierzenia.

Nie pytaj mnie który olej jest lepszy/gorszy, ani czy niższa temperatura po katowaniu jest lepsza od wyższej.

Żadnym ekspertem w tej materii nie jestem.

Napisano

> Temperatura oleju po kilku okrążeniach na torze może być mniejsza/większa zależnie od zastosowanej

> marki oleju.

> To jest parametr łatwy do zmierzenia.

> Nie pytaj mnie który olej jest lepszy/gorszy, ani czy niższa temperatura po katowaniu jest lepsza

> od wyższej.

> Żadnym ekspertem w tej materii nie jestem.

Ale przy normalnej jeździe ważniejsze mogą być własności niskotemperaturowe oleju, albo własności pochłaniania zanieczyszczeń, albo trwałość oleju (możliwość przejechania 15kkm, a nie tylko super właściwości ale na 5 okrążeniach)...

Napisano

Mój "test" np. Magnateca 5W40 polegał na tym, że zaraz po wymianie na ten wspaniały produkt zaczęły klepać popychacze zaworów (Astra). Po zmianie na Elfa 5W40 i przejechaniu 1tys. km. popychacze umilkły i nie wymagały naprawy aż do sprzedaży auta więc była to ewidentnie wina oleju.

"Test" Castrola SLX polegał za to na tym, że po wymianie na najtańszy dostępny w sklepie olej (Total Quartz) przestał klekotać napinacz łańcucha rozrządu (znana wada 1.4 TSI).

"Test" Castrola Magnatec'a 10W40 przeprowadził za to kolega, któremu dziwnym trafem przegrzewał się silnik (Suzuki Swift 1.3 LPG), a po wymianie na Lotosa 10W40 po prostu przestał.

To wszystko oczywiście mało miarodajne, ale faktem jest, że Castrola dobrowolnie nie kupię nigdyzlosnik.gif.

Napisano

> Mój "test" np. Magnateca 5W40 polegał na tym, że zaraz po wymianie na ten wspaniały produkt zaczęły

> klepać popychacze zaworów (Astra). Po zmianie na Elfa 5W40 i przejechaniu 1tys. km. popychacze

> umilkły i nie wymagały naprawy aż do sprzedaży auta więc była to ewidentnie wina oleju.

> "Test" Castrola SLX polegał za to na tym, że po wymianie na najtańszy dostępny w sklepie olej

> (Total Quartz) przestał klekotać napinacz łańcucha rozrządu (znana wada 1.4 TSI).

> "Test" Castrola Magnatec'a 10W40 przeprowadził za to kolega, któremu dziwnym trafem przegrzewał się

> silnik (Suzuki Swift 1.3 LPG), a po wymianie na Lotosa 10W40 po prostu przestał.

> To wszystko oczywiście mało miarodajne, ale faktem jest, że Castrola dobrowolnie nie kupię nigdy.

Masz racje mało miarodajne i raczej subiektywne.

Napisano
  • Autor

> I tu jest właśnie pies pogrzebany. Większość osób powtarza farmazowy że jeden olej jest lepszy czy

> gorszy niż inny kierując się nazwami i marketingiem, do kart nawet nigdy nie zajżeli, nie

> porówali faktycznych parametrów.

> Ja tam nie bronię, ani nie oczerniam żadnej marki, ale śmieszy mnie przekonanie, że polskie oleje

> są złe. Być może niekóre są gorsze czy lepsze od innych, ale proszę o dokładne porównanie

> parametrów, a nie głupie licytowanie się markami.

jak wiesz papier wszystko przyjmie...

Napisano
  • Autor

> A ja się tylko spytam z czym ten Motul według większości ma być lepszy niż inny markowy olej. Poza

> serią "wyścigową" - 300V, której zapewne jest bardzo dobra są serie zwykłe.

> Te oleje w większości nie są obecnie nawet syntetyczne, a parametry fizykochemiczne są delikatnie

> mówiąc średnie (polecam lekturę kart tych olejów). Testów trwałości nie znalazłem w necie,

> więc nie ma też porównania z innymi olejami

> Więc skąd jest to mniemanie że to są najlepsze oleje? Bo kolega kolegi na takim jeździ i jest

> "super"?

tak jak pisalem. nie biore Motula bo uwazam go za super hiper

jest to po prostu dla mnie wygodne

za to moj brat sporo silnikow w zyciu rozebral i skoro mowi zeby lac Motula

(ktory wg. niego zmniejsza np. wady fabryczne wielu silnikow ze stajni VAG)

to sie go slucham i tyle

zreszta jesli ktos malo jezdzi i nie planuje samochodu na 20 lat to oby olej nie byl shitem i bedzie dobrze

Napisano

> jak wiesz papier wszystko przyjmie...

Dokladnie, a tak naprawde nikt z piszacych tutaj nie zrobil porownan oleju z prawdziwego zdarzenia. Wszystkie opinie to subiektywne odczucia uzytkownikow.

Wiec mysle ze temat lekko bez sensu. Rownie dobrze mozemy sie spierac czy lepsze audi czy bmw.

Mi osobiscie nigdy nie zdarzylo sie aby jakikolwiek olej zrobil kuku w silniku, albo osadzil jakis szlam czy inne podobne.

Ale ja nie uzywam auta do sportu.

Napisano

> za to moj brat sporo silnikow w zyciu rozebral i skoro mowi zeby lac Motula

> (ktory wg. niego zmniejsza np. wady fabryczne wielu silnikow ze stajni VAG)

> to sie go slucham i tyle

zlosnik.gif i to mi sie podoba jeszcze jak napiszesz jakie wady niweluje to bedzie komplet.

Napisano
  • Autor

> i to mi sie podoba jeszcze jak napiszesz jakie wady niweluje to bedzie komplet.

nie niweluje do konca

ale zmniejsza

np. slynne walki w 2,5tdi v6

Napisano

> nie niweluje do konca

> ale zmniejsza

> np. slynne walki w 2,5tdi v6

No nie wiem a czasem one nie byly ze zbyt slabego materialu i sie wyrabialy i naprawa polegala na wymianie na takie z twardszego materialu? Bo zmiana oleju nic w temacie zupelnie nie wnosila?

Ja nie mialem takiego auta wiec pisze tylko to co slyszalem ale na sali sa pewnie osoby, ktore mialy z tym stycznosc osobiscie.

Napisano

Napisz kolego co jest napisane w instrukcji obsługi auta - lepkości i normy.

Napisano
  • Autor

> Napisz kolego co jest napisane w instrukcji obsługi auta - lepkości i normy.

dzieki wszystkim w szczegolnosci za linki

zalalem wreszcie Motul Specific LL04, ktory ma rekomendacje BMW

Napisano
  • Autor

> No nie wiem a czasem one nie byly ze zbyt slabego materialu i sie wyrabialy i naprawa polegala na

> wymianie na takie z twardszego materialu? Bo zmiana oleju nic w temacie zupelnie nie wnosila?

> Ja nie mialem takiego auta wiec pisze tylko to co slyszalem ale na sali sa pewnie osoby, ktore

> mialy z tym stycznosc osobiscie.

olej wg. mojego brata spowalnial proces wycierania (co ma sens bo on do tego sluzy)

Napisano
  • Autor

> Ale wypalanie było w trybie serwisowym, czy "raz się w drodze zdarzyło"?

szczerze mowiac to ja nawet nie odnotowalem takiego faktu bo nic sie nie zapalilo ani auto dziwnie nie dzialalo

tak sobie gdybam

> Znaczy jednak "magiczny eliksir" :-)

> Ty, patrz, a taka kija leje Lotosa i daje 7 lat gwarancu :-)

no widzisz, a bumier starszy...

> Że o takim Subaru nie wspomnę...

> Czekaj dłużej, może oszczędność się opłaci :-)

> Poprzedniczka blondyny też miała taki problem...

> Szybko potem pod nóż poszła...

specjalnie dla Ciebie Misiaczku dzisiaj wymienilem wink.gif

Napisano

> bo po wypaleniu DPF podobno dobrze oliwe wymienic

Ale mówimy o wypaleniu w serwisie jak juz filtr o pomoc prosi.Inaczej to bym musiał co 800km olej wymieniać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale mówimy o wypaleniu w serwisie jak juz filtr o pomoc prosi.Inaczej to bym musiał co 800km olej

> wymieniać

no tak, ale skoro dolal mi "ropy" do oleju to nalezalo wymienic

Napisano

> no tak, ale skoro dolal mi "ropy" do oleju to nalezalo wymienic

Tak jak mówię. Wypala mi równo co 800km a poziom oleju bez zmian od 18kkm ok.gif

Napisano

> specjalnie dla Ciebie Misiaczku dzisiaj wymienilem

i?

Napisano

> Mnie zatkało i przestałem się śmiać jak opisałeś swoje doświadczenia z wałkiem królewskim.

Nie odpowiadam za to, co wyczytujesz z mych słów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.