Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn do wspomagania _ fiat bravo wymiana

Featured Replies

Napisano

witam

jaki powinien być płyn do wspomagania w fiat bravo MK1 ?

obecnie jest stary czarny? i chciałem to zmienić

ale jaki wlać?

i jak wymienić płyn albo usunąć jego nadmiar bez kanału?

jest jakiś sposób łatwy?

Napisano

Oryginalny płyn to Tutela dokładnie symbolu Ci nie powiem ale w ASO będą wiedzieli jaki. Do wymiany kanał nie jest potrzebny tylko strzykawka którą wyciągasz stary płyn odpalasz samochód kręcisz kierownicą gasisz wyciągasz płyn który wpłynął do zbiornika i napełniasz nowym i znowu odpalasz kręcisz gasisz i dolewasz aż się odpowietrzy...

Napisano

Płyn możesz wlać jakiś(np. Mobil) ATF Dexron III, metody wymiany są zasadniczo dwie:

1. strzykawkowa - odciągasz ze zbiorniczka, uzupełniasz, przejażdżka i znowu odciągasz itd.

2. odkręcasz wąż lub oba węże od przekładni kierowniczej i spuszczasz płyn, pamiętaj, żeby dobrze go wytrzeć, następnie zalewasz zbiorniczek do pełna, zakręcasz zbiorniczek, odpalasz silnik, kręcisz kierownicą od skrajnej pozycji do skrajnej aż układ ucichnie, następnie uzupełniasz płyn do max.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Oryginalnie lany jest płyn Tutela Car GI/A jest to mineralny płyn ATF DEXRON II-D, i praktycznie można lać każdy płyn, który spełnia tą normę np Orlenowski ATF II-D.

ATF III jest płynem syntetycznym i jest stosowany w nowszych pojazdach (Tutela Car GI/E)

Napisano

> Oryginalnie lany jest płyn Tutela Car GI/A jest to mineralny płyn ATF DEXRON II-D, i praktycznie

> można lać każdy płyn, który spełnia tą normę np Orlenowski ATF II-D.

> ATF III jest płynem syntetycznym i jest stosowany w nowszych pojazdach (Tutela Car GI/E)

Olej przekładniowy TransWay DX III to

półsyntetyczny olej typy ATF.

Napisano

> Olej przekładniowy TransWay DX III to

> półsyntetyczny olej typy ATF.

Podałem DIII za BBM wiki.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano

wymiana tylko przez spuszczanie (odkręcenie węża na przekładni)....metodę strzykawkową sobie daruj...szkoda czasu i pieniędzy, a efekt żaden. (przerabiałem)

Tylko spuszczenie całego płynu i zalanie nowym pozwala dobrze przepłukać i oczyścić układ.

U mnie dopiero 3ci litr hipolu zapewnił czerwony kolor w zbiorniczku.

Napisano

Ja robiłem inaczej.Ściągnąłem oby dwa przewody ze zbiorniczka wcześniej odsysając będący tam olej.Następnie w przewód ssawny (do pompy) włożyłem lejek i nalałem do połowy olejem a przewód powrotny (od przekładni) włożyłem do butelki 5l po wodzie z biedry grinser006.gif

Następnie przygotowałem pod ręką dwie butelki oleju Mobil ATF 220 i dałem pozwoleństwo bratu na odpalenie silnika.Po odpaleniu zacząłem lać olej utrzymując poziom w lejku,brat kręcił kierą a smoła wylewała się do bańki.Gdy wlałem 1.5 litra silnik został zgaszony a ja poskładałem wsio jak było i zalałem płyn do poziomu.

Po tym zabiegu pompa wspomagania totalnie ucichła skromny.gifskromny.gif

Napisano

a miał ktoś przypadłość "pocenia się" przewodów od wspomagania?? Bo u mnie się coś takiego dzieje a ostatnio nawet plamę w garażu zostawia... trzeba wymieniać na nowe??

Napisano
  • Autor

ok a masz jakiś manual który waz gdzie on jest auto nie moje a na oczy nie widz alem smile.gif jak to tam zrobione?

nic nie urwę :D

Napisano

> ok a masz jakiś manual który waz gdzie on jest auto nie moje a na oczy nie widz alem jak to tam

> zrobione?

> nic nie urwę :D

Manuala nie mam ale sprawa jest prosta,bo w przewód który idzie od zbiorniczka do pompy wkładasz lejek i tu pompa zasysa olej,więc drugi to musi być powrót palacz.gif

Napisano

jak wlazłem pod auto patrząc do góry to śrube na przekładni miałem po prawej stronie......śruba na przewodzie sztywnym 15 albo 17....nie pamiętam.

• 2 miesiące później...
Napisano

a dextron III moze byc zastosowany ??

ja mam dziwny objaw jak temperatura spadnie ponizej 0 to nie dziala mi wspomaganie(po ok 8 godzinach postoju), zaskakuje po paru sekundach. Mam wrazenie ze jakby za gesty plyn był, bo w w temepraturach powyzej 0 nie ma takich objawów.

Pompe wspomagania mam wymieniona na nowa. no chyba ze ona jest zepsuta bo na starej nie mialem takiego objawu.

Napisano

> a dextron III moze byc zastosowany ??

> ja mam dziwny objaw jak temperatura spadnie ponizej 0 to nie dziala mi wspomaganie(po ok 8

> godzinach postoju), zaskakuje po paru sekundach. Mam wrazenie ze jakby za gesty plyn był, bo w

> w temepraturach powyzej 0 nie ma takich objawów.

> Pompe wspomagania mam wymieniona na nowa. no chyba ze ona jest zepsuta bo na starej nie mialem

> takiego objawu.

Powinien być mineralny czyli Dexron II

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.