Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wentylator chłodnicy - błąd P1482

Featured Replies

Napisano

Witam,

Kumpel ma astrę G 1.6 Z16XE z 2005r.

Klima manualna, 1 wentylator,

no i ostatnio padł mu rozrusznik.

Wymienili mu rozrusznik, ale po jakimś czasie zaczął mu się zapalać Check

Odczytałem mu błędy op-comem i ma P1482 - za słaby sygnał przekaźnika 2 wentylatora / obwód otwarty - występuje

Oczywiście zapala się check, ale jak wszedłem w testowanie elementów wykonawczych, to test:

przekaźnik 1 wentylatora - jak dam aktywny to załącza wentylator na wolnym biegu

przekaźnik 2 wentylatora - jak dam aktywny to nic się nie dzieje, ale gaśnie check na liczniku

przekaźnik 3 wentylatora - jak dam aktywny to załącza wentylator na szybkim biegu

No i teraz się zastanawiam, czy to jest nie powiązane z sobą i padł mu jakiś przekaźnik, czy przy wymianie rozrusznika coś mu porozpinali i teraz nie styka?

Gdzie szukać przekaźników?

Pod maską znalazłem w skrzyneczce 2 takiej jak by różowe i jakiś czarny, ale ktoś w necie pisał, że w okolicach nadkola jest jakiś sterownik?

ps

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale dzisiaj mi rzucił nowy temat, że nie chciał mu się włączyć wentylator chłodzenia na żadnym biegu, niezależnie czy włączył klimę czy nie, zimny trup

Oczywiście podjechał do mnie żeby pokazać, i... działa wink.gif

nie wiem czy to ma coś wspólnego ale napiszę

Napisano

> w okolicach nadkola jest jakiś sterownik?

Zgadza się, jest sterownik wentylatorów zwany modułem klimy pod zbiornikiem płynu do spryskiwania szyb. W tym module siedzą przekaźniki włączające poszczególne biegi wentylatora(ów).

Tego szukacie:

286192634-Obudowa01a.jpg

Niestety, jego chora lokalizacja powoduje gnicie przewodów - ja sam kiedyś wymieniłem całą wiązkę, a od tej pory 2 razy musiałem lutować jakiś kabelek. Kiedyś się zastanawiałem nad przeniesieniem sterownika wyżej do kabiny, ale nie mam tam już miejsca, bo parownik LPG i cała jego elektronika zabrała...

Musicie odpiąć oba wtyki z tego sterownika, oczyścić z błota, sprawdzić połaczenia, ale nie omomierzem, bo tam są duże prądy, omomierz może pokazać przejście, tylko na krótko grubym przewodem 4mm2 od +12V z akumulatora do wtyku przez wiązkę do wiatraka, bez schematu ani rusz... ja niestety mam tylko schematy z 2 wentylatorami: chłodzenia i klimatyzacji, nie przydadzą się, bo tu chodzi o kolory przewodów, żeby nie pomylić i nie popalić czegoś po drodze... Może wystarczy tylko oczyścić gniazda i wtyki, jeśli sporadycznie występuje usterka....

286192634-Coolmodule.JPG

286192634-Coolmodule-opis.JPG

Załaczam schemat, jaki mam, może się przyda na początek. Podejścia do wiatraka trzeba już sobie rozrysować, bo moduły są raczej takie same... Was interesuje lewa strona schematu...

Pozdr.

post-65098-14352517193636_thumb.jpg

Napisano

> Zgadza się, jest sterownik wentylatorów zwany modułem klimy pod zbiornikiem płynu do spryskiwania

> szyb. W tym module siedzą przekaźniki włączające poszczególne biegi wentylatora(ów).

Kolego "master22221" - podajesz błędne informacje, mam taki sam silnik jak pytający Z16XE.

Nie ma modułu wentylatorów!

Wentylatorem steruje sterownik silnika.

Ja też miałem problemy z wentylatorem 2 biegu - winowajcą był sterownik silnika .

Napisano

> Kolego "master22221" - podajesz błędne informacje, mam taki sam silnik jak pytający Z16XE.

> Nie ma modułu wentylatorów!

> Wentylatorami steruje sterownik silnika.

> Ja też miałem problemy z wentylatorem 2 biegu - winowajcą był sterownik silnika .

Nigdy nie mialem w naprawie silnika serii Z z jednym wentylatorem ale z tego co zawsze studiowalem schematy to praca wentylatora steruje ECU. Tylko ze schemat pokazuje po drodze jeszcze przekazniki.

Nie udalo mi sie namierzyc gdzie niby one sie znajduja

Napisano
  • Autor

No to zabiliście mi ćwieka, bo już się szykowałem do zdejmowania zderzaka.

No to teraz magiczne pytanie, bo jak włączałem testowanie drugiego biegu, to check gasł, ale nie załączało wentylatora, błąd też raz jest obecny, a raz "nie występuje"

Co można jeszcze sprawdzić, zanim dobiorę się do ECU?

ps.

Czy może pomóc reset Ecu, czy lepiej tego nie robić? ew co trzeba po resecie zrobić (zaprogramowanie kluczyków, immo, itp?)

Napisano

> błędne informacje

Nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić, zastrzegłem przecież wyraźnie, że schemat dotyczy 2 wentylatorów.

Na podanym przeze mnie schemacie jest opisana linia sterująca modułem dla silnika Z16XE. Być może wersje z 1 wentylatorem mają inne ECM, nie napotkałem jeszcze schematu, który by to potwierdzał.

Pozdr.

Napisano

> wersje z 1 wentylatorem mają inne ECM, nie napotkałem jeszcze schematu, który by to

> potwierdzał.

> Pozdr.

Prosze

286196182-klimatyzacjaz14xe.jpg

post-78866-14352517198832_thumb.jpg

Napisano

W skrzynce przekaźników obok akumulatora powinieneś mieć trzy przekaźniki:

K13 - I bieg

K14 - II bieg

K62 - III bieg

Sprawdź w gnieździe zasilanie (30 i 86), wysterowanie masą z ECM (85). Możesz podmienić przekaźnik na inny.

286197443-relay.JPG

Złącze po lewej na rysunku to biegun ujemny akumulatora.

post-11159-14352517201466_thumb.jpg

Napisano

A błąd świeci się cały czas czy tylko po nagrzaniu silnika? Jeśli po nagrzaniu silnika to może być ECU.

Napisano
  • Autor

Na początku ponoć włączał się okazjonalnie, a teraz niezależnie czy ciepły czy zimny to się zapala

Napisano

> Na początku ponoć włączał się okazjonalnie, a teraz niezależnie czy ciepły czy zimny to się zapala

W moim przypadku sprawa dotyczyła błędów elektronicznej przepustnicy.

Po nagrzaniu silnika zapalała się kontrolka Chek, silnik tracił moc.

W ofertach internetowych firm naprawiających sterowniki są wypunktowane rodzaje usterek, jest między innymi usterka wentylatora.

Aby uzmysłowić sobie jak awaryjny może być sterownik, na filmie pokazana jest jego budowa, a pracuje on na bloku silnika narażony na wibracje i temperaturę.

Cienkie jak włos aluminiowe druciki zgrzewane są ultradzwiękowo pomiędzy elektroniką a złączem wielostykowym. Tam właśnie następują przerwy w połączeniach.

Są one naprawiane poprzez lutowanie cyną za pomocą specjalnych topników usuwających tlenki z aluminium.

Lutowanie aluminium jest b. trudne, wnętrze zalane jest masą silikonową, którą trzeba usunąć z miejsca lutowania.

Link do filmu klik

Napisano

> Na początku ponoć włączał się okazjonalnie, a teraz niezależnie czy ciepły czy zimny to się zapala

U mnie był książkowy przypadek uszkodzenia ECU. Po rozgrzaniu się komory silnikowej wyskakiwał błąd 1482. Po około miesiąca jazdy doszły błędy z przepustnicą.

Pozdr.

• 4 tygodnie później...
Napisano

A czy ktoś wie jaki jest obecnie zamiennik do wentylatora w Z16XE,

gdzie jest jeden wentylator (za chłodnicą)? Went. przed kondensatorem klimy nie ma.

Po numerach jakie znalazłem na orygin. wentylatorze w handlu nie ma nic dostępnego (zaprzestana produkcja).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.