Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy Valvoline to dobry olej?

Featured Replies

Napisano

Witam,

zaczely mi w Lancerze stukac na zimnym silniku hydrauliczne regulatory zaworow. Auto 5 letnie, 86kkm, olej wymieniany co 15kkm. Po 5kkm zostal wlany przez serwis jakis syntetyk Shella a po 20kkm jest Valvoline SynPower 5W40 i taki juz co kazda nastepna wymiane. Olej kupowalem zawsze u autoryzowanego dystrybutora.

Zachodze w glowe w jaki sposob dobry olej - tak przynajmniej zawsze myslalem o Valvo - moze zaszkodzic silnikowi. Silnik 1.6 SOHC 16V, niewyzylowany bo tylko 98KM, nie katowany bo to rodzinne kombi i jest uzywany zgodnie z rozsadkiem

Gdzie zrobilem blad? Bo zalozenie bylo takie ze nie oszczedzam na serwisie i przez jakies 200kkm nie zagladam do silnika poza wymiana oleju, filtrow, rozrzadu etc.

serwis twierdzi ze powodem moze byc uzywanie niewlasciwego oleju. upieraja sie ze do tego silnika wlasciwy olej jest "taki jaki leja czyli 5W30 Castrol lub Shell" a 5W40 jest niewlasciwy. Polecaja zmienic olej na 5W30 i zobaczyc co bedzie.

Wg. ksiazki serwisowej 5W40 jest dopuszczony

Napisano

> serwis twierdzi ze powodem moze byc uzywanie niewlasciwego oleju. upieraja sie ze do tego silnika

> wlasciwy olej jest "taki jaki leja czyli 5W30 Castrol lub Shell" a 5W40 jest niewlasciwy.

> Polecaja zmienic olej na 5W30 i zobaczyc co bedzie.

> Wg. ksiazki serwisowej 5W40 jest dopuszczony

Bo serwis pewnie doskonale wie z doswiadczenia, ze zastosowanie 5W30 czyli oleju nieco rzadszego moze wyciszyc te popychacze. Tak samo jak np. zalanie 10W60 zauwazalnie zmniejsza konsumpcje oleju w starszych Hondach VTEC.

Napisano

co do oleju Valvoline, to kiedyś zawiodłem się na MaxLife 10W40. Po zalaniu tego oleju zaczęły stukać popychacze.

A poza tym to dzisiaj założyłem prawie identyczny wątek tylko dotyczący innego samochodu TUTAJ Wydaje mi się, że jedyne wyjście to samemu popróbować różnych olejów i zostać przy tym, na którym silnik będzie najciszej pracował. ok.gif

Ja, do samochodu opisanego w linku, zaleję na razie chyba Takiego motula . Jak nic się nie zmieni to następnym razem (czyli za rok zlosnik.gif ) dostanie jakiś polski olej (Lotosa albo Orlena), bo o nich też mam dobre zdanie ok.gif

Napisano

> A poza tym to dzisiaj założyłem prawie identyczny wątek tylko dotyczący innego samochodu TUTAJ

> Wydaje mi się, że jedyne wyjście to samemu popróbować różnych olejów i zostać przy tym, na

> którym silnik będzie najciszej pracował.

No to najel Castrola edga 10w60 albo orlen lubro (do zużytych silników)20w50 hehe.gif Im olej bardziej lepki to silnik będzie ciszej pracował

Ale to silnikowi ma być dobrze, nie Tobie ok.gif

ZAWSZE jak wlejesz w miejsze oleju np 10w40 olej 5w30 silnik będzie głośniejszy, co w cale nie będzie powodować jego szybszego zużycia

Napisano

> No to najel Castrola edga 10w60 albo orlen lubro (do zużytych silników)20w50 Im olej bardziej

> lepki to silnik będzie ciszej pracował

> Ale to silnikowi ma być dobrze, nie Tobie

> ZAWSZE jak wlejesz w miejsze oleju np 10w40 olej 5w30 silnik będzie głośniejszy, co w cale nie

> będzie powodować jego szybszego zużycia

zamierzam trzymać się wszystkich norm zalecanych przez producenta samochodu w instrukcji i popróbować różne oleje, różnych producentów o tych samych parametrach, czyli ma być 5W40 ok.gif

A różnice są. We Fiacie np. silnik zaczął pracować ciszej po zmianie z Selenii na Motula o takich samych parametrach

Napisano

> serwis twierdzi ze powodem moze byc uzywanie niewlasciwego oleju. upieraja sie ze do tego silnika

> wlasciwy olej jest "taki jaki leja czyli 5W30 Castrol lub Shell" a 5W40 jest niewlasciwy.

> Polecaja zmienic olej na 5W30 i zobaczyc co bedzie.

> Wg. ksiazki serwisowej 5W40 jest dopuszczony

Jeśli jest tak jak piszesz i olej 5w40 jest dopuszczalny to serwis nie ma racji. Podstawą jest książka serwisowa i instrukcja a nie wydumki gościa z serwisu. Jak taki mądry to niech odpisze pismem do Ciebie że winny jest zastosowany olej o specyfikacji 5w40.

Nie znam valvolina ale może zastosowanie innego oleju (innej marki) załatwi problem?

Napisano

> Jeśli jest tak jak piszesz i olej 5w40 jest dopuszczalny to serwis nie ma racji. Podstawą jest

> książka serwisowa i instrukcja a nie wydumki gościa z serwisu.

ale zauważ, że ja nie jestem autorem wątku i nie ja pisałem o zdaniu serwisu, przeczytaj wątek od początku zlosnik.gif

Napisano

> ale zauważ, że ja nie jestem autorem wątku i nie ja pisałem o zdaniu serwisu, przeczytaj wątek od

> początku

Ale czy ja to do Ciebie napisałem?

Przeczytaj uważnie zlosnik.gif

Napisano

> Ale czy ja to do Ciebie napisałem?

> Przeczytaj uważnie

Masz rację, mój błąd. Wszystko przez to, że odpisałeś mi też w podlinkowanym wątku zlosnik.gif

Napisano

> Masz rację, mój błąd. Wszystko przez to, że odpisałeś mi też w podlinkowanym wątku

Ok, ja też przez chwilę się bałem, że coś pomyliłem pomiędzy dwoma wątkami. A tam też już coś dorzuciłem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest tak jak piszesz i olej 5w40 jest dopuszczalny to serwis nie ma racji. Podstawą jest

> książka serwisowa i instrukcja a nie wydumki gościa z serwisu. Jak taki mądry to niech odpisze

> pismem do Ciebie że winny jest zastosowany olej o specyfikacji 5w40.

auto 2 lata po gwarancji wiec co mi po pismie? moge co najwyzej zaglosowac butami kiedy przyjdzie zrobic przeglad lub kupic nowe auto

Napisano

Ja od jakiegoś czasu do wszystkich aut i motocykli leje valvoline i sobie chwalę smile.gif

W teście który ktoś tutaj wstawiał valvoline wypadło wręcz wzorowo na tle popularnej konkurencji ok.gif

Napisano

> Ja od jakiegoś czasu do wszystkich aut i motocykli leje valvoline i sobie chwalę

> W teście który ktoś tutaj wstawiał valvoline wypadło wręcz wzorowo na tle popularnej konkurencji

Niestety test był robiony kilka lat temu, a od tego czasu bazy olejowe mogły się nieźle pozmieniać.

Według tego testu valvoline był lepszy niż magiczny motul hehe.gif

Obecnie valvoline 5w40 nie jest olejem w pełni syntetycznym frown.gif co nie zmienia faktu, ze na forach amerykańskich oleje te są lubiane

Napisano

> zamierzam trzymać się wszystkich norm zalecanych przez producenta samochodu w instrukcji i

> popróbować różne oleje, różnych producentów o tych samych parametrach, czyli ma być 5W40

> A różnice są. We Fiacie np. silnik zaczął pracować ciszej po zmianie z Selenii na Motula o takich

> samych parametrach

a czy poza klasa lepkosci nie ma tam jakis dodatkowych wymagan dotyczacych oleju???

Napisano

> a czy poza klasa lepkosci nie ma tam jakis dodatkowych wymagan dotyczacych oleju???

oczywiście że są, co do norm API i ACEA ok.gif

Napisano

> oczywiście że są, co do norm API i ACEA

Lub specyfikacje producenta.

Takie coś mają np:

VW, Renaut, mercedes,GM - Dexos itp

Napisano
  • Autor

> a czy poza klasa lepkosci nie ma tam jakis dodatkowych wymagan dotyczacych oleju???

w Mitsubishi nie ma zadnych specjalnych wymagan. w ksiazce podaja tylko:

- API SG lub wyzej

- ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4 lub A5/B5

- lepkosc: tabelka zawierajaca 0W30, 5W30, 5W40, 10W30, 10W40, 10W50, 15W40, 15W50, 20W40, 20W50. Z tym ze 5W40 obejmuje najszerszy zakres temperatur i dlatego go wybralem zamiast np. 5W30

valvo SynPower 5W40 ma API SM/CF, ACEA A3/B4 wiec wszystkie istniejace wymagania spelnione

Napisano

> Niestety test był robiony kilka lat temu, a od tego czasu bazy olejowe mogły się nieźle pozmieniać.

Mogło, oj mogło, przydał by się jakiś rzeczowy test porównawczy smile.gif

> Według tego testu valvoline był lepszy niż magiczny motul

O wieeeeele lepszy smile.gif

> Obecnie valvoline 5w40 nie jest olejem w pełni syntetycznym co nie zmienia faktu, ze na forach

> amerykańskich oleje te są lubiane

Jak to nie ?

Na opakowaniu podają "FULL SYNTHETIC"

niewiem.gif

Napisano

po przejściu z oleju lotos 10W40 na którym to jeździłem tylko jedna wymianę czyli 9000 tys.km

na oleju LM 5W30 zaczęła klepać tylna głowica a raczej jeden popychacz, zmiana na olej LM 5W40 stuki na tylnej głowicy zaczęły ustępować wraz z przejechanymi kilometrami, gdy nadeszła pora na wymianę oleju zastanawiałem się czy nie kupić oleju Valvoline hig milage 10W40, ale sprzedawca w sklepie namówił mnie na olej ful syntetyk :eek: Millers 5w40 jakiś tekst , zwlekałem z wymiana oleju, bo co tu ukrywać bałem się po prostu zalać tego syntetyka, że silnik się rozszczelni albo ze dopiero zacznie stukać i będę szukał na szybko drugiego silnika, ale jak się powiedziało A to i trzeba powiedzieć B , pojechałem jeszcze raz do tego sklepu i zakupiłem płukankę do silnika Millersa jakiś tekst , następnie wizyta u znajomego mechanika zrobiona płukanka oraz wymiana oleju i i jest SUPER , silniczek cichuteńko pracuje , po przejechaniu już na tym oleju 3 tys km olej jest czysty prawie jak w dniu wlania go do silnika

Napisano

> , po przejechaniu już na tym oleju 3 tys km olej jest czysty prawie jak w dniu wlania go do

> silnika

A może się ktoś wypowiedzieć rzeczowo na ten temat czy to dobrze czy źle ? Jedni twierdzą że źle inni że dobrze.

Napisano

> A może się ktoś wypowiedzieć rzeczowo na ten temat czy to dobrze czy źle ? Jedni twierdzą że źle

> inni że dobrze.

ilu kierowców tyle opinni zlosnik.gif

jedni twierdza nie rób płukanki silnika bo się nagar poodrywa i pozatyka kanały olejowe, ale co jest wart silnik jak jest uszczelniony nagarem/

jeśli silnik zrobił się czysty po płukance, to od czego ma się zrobić brudny olej?

Napisano

W benzynie N/A czysty olei jeszcze dobrej klasy i po płukance to ok.gif

W dieslu z racji spalania tego co spala ciemnienie oleju w szybkim tempi wcale nie oznacza, że jest no.gif

Meritum; Jeżeli przykładowo w benzynie N/A z przebiegiem jakimś tam 120kkm markowy dobry olej ciemnieje szybko, to znaczy zazwyczaj, że silnik jest w środku brudny, a olej ma wysokie TBN i czyści go.

Napisano

> Jak to nie ?

> Na opakowaniu podają "FULL SYNTHETIC"

Karta harakterystyki oleju Valvoline 5w40 synpower

klik

Wybierz język angielski np USA i zobacz na drugiej stronie

Napisano
  • Autor

> Obecnie valvoline 5w40 nie jest olejem w pełni syntetycznym

o ktorym valvoline tu mowa?

SynPower 5W40 jest syntetykiem a DuraBlend 5W40 to polsyntetyk

Napisano

jeszcze taka ciekawostka o olejach napisana przez kolegę z USA, cytuje:

Otoz od r.2011 obowiazuje w zasadzie tylko klasa oleju SN.Przynajmniej w Usa.Dlatego ze ekolodzy dostali prawdziwego pierdolca i przeforsowali ustawe - akt prawny- gwarantujacy zycie katalizatora co najmniej 100 tys.mil.A tak dlugie zycie mozliwe jest tylko przy stosowaniu specjalnie sformulowanych olejow klasy SN.Dlaczego? Bo usunieto z oleju prawie polowe dodatku ZDDP ktory to doskonale chronil silnik (metal-metal) ,ale rozpieprzal szybko katalizatory.Ilosc dodatku zredukowano z 0.12-0.14% do tylko 0.08%.Nowe silniki przystosowane juz sa do nowego (SN) oleju ,ale dla starszych silnikow (z przed 2001r) olej SN jest zbyt malo ochronny. A dla silnikow zupelnie starych olej SN okazal sie calkowitym zabojstwem.Z poczatku nikt o tym nie wiedzial ,dopuki nie zaczeto robic badan po pierwszym roku uzywania olejow SN.Co sie okazalo?Zawartosc ZDDP 0.08% chroni silnik,ale jest to za duzo aby umrzec,a za malo aby dlugo zyc.Wsrod uzytkownikow starszych aut powstal szum.Kompanie olejowe niestety, musza respektowac ustawe o ochronie srodowiska,ale zareagowaly od razu wprowadzajac oddzielne oleje o zwiekszonej zawartosci ZDDP.I tak powstal niedowno specjalny olej "DEFY",

Napisano

> o ktorym valvoline tu mowa?

> SynPower 5W40 jest syntetykiem a DuraBlend 5W40 to polsyntetyk

znalazłem też na polskiej stronie o Valvoline synpower 5w40 klik

obejrzyj ten "syntetyk"

Napisano
  • Autor

> znalazłem też na polskiej stronie o Valvoline synpower 5w40 klik

> obejrzyj ten "syntetyk"

ups ...

pomijajac akademickie rozwazania co do olejow zastanawiam sie co zrobic z moim konkretnym przypadkiem. W tej chwili sklaniam sie ku wczesniejszej wymianie oleju na ten sam ktory jest (zostalo mi ok 2L w bance a na wymiane potrzeba 3 wiec litr dokupie) poprzedzona plukanka np. Valvoline EngineFlush. Przy kolejnej wymianie przejde chyba na inny olej np. Elf Excelium LDX 5W40 ale to sie jeszcze zobaczy

Napisano

> znalazłem też na polskiej stronie o Valvoline synpower 5w40 klik

> obejrzyj ten "syntetyk"

A co tam wskazuje na to że to nie syntetyk ?

Napisano

> A co tam wskazuje na to że to nie syntetyk ?

C20-50 (72623-87-1) w tym oleju jest 65-80%.

destylaty ciężkie parafinowe z ropy naftowej 10-15%

72623-87-1) C20-50 oznacza, że są to oleje smarowe (ropa naftowa), hydrorafinowane węglowodory C20-50, obojętny olej bazowy

A tu masz linka do pdfa oleju lotos, gdzie jasno przyznają się do tego że 72623-87-1 to olej z ropy naftowej

A tu jest link do karty oleju opałowego, gdzie również dodaje się ten olej (72623-87-1) yikes.gif

Zgodnie z prawem można używać nazwy dla tego oleju syntetyk, ale nie jest to "prawdziwy" syntetyk, tylko HC syntetyk

Napisano

zupełnie jakby zapytać czy powietrze w tatrach jest dobre? No jest, pytanie tylko na jakiej wysokości i ile lat ma i w jakiej kondycji jest ten, który je wdycha. Szczerze mówiąc to kolejny post do którego przydałaby się szklana kula.

Napisano
  • Autor

> zupełnie jakby zapytać czy powietrze w tatrach jest dobre? No jest, pytanie tylko na jakiej

> wysokości i ile lat ma i w jakiej kondycji jest ten, który je wdycha. Szczerze mówiąc to

> kolejny post do którego przydałaby się szklana kula.

ja akurat podalem spora ilosc danych, wysil sie i przeczytaj pierwszy post w watku

Napisano

> ja akurat podalem spora ilosc danych, wysil sie i przeczytaj pierwszy post w watku

a spróbuj nalać oleju do górnej granicy na bagnecie palacz.gif

u mnie pomaga.

Napisano
  • Autor

> a spróbuj nalać oleju do górnej granicy na bagnecie

> u mnie pomaga.

dolalem do ok 2/3 i faktycznie stuka rano nieco mniej i krocej. Acz zupelnie nie wiem dlaczego tak sie dzieje - w koncu popychacze napelniaja sie olejem ktory plynie w ukladzie ciagla struga i do tego pod cisnieniem malo zaleznym od ilosci oleju, jesli miesci sie w granicach min-max oczywiscie

Napisano

> dolalem do ok 2/3 i faktycznie stuka rano nieco mniej i krocej. Acz zupelnie nie wiem dlaczego tak

> sie dzieje - w koncu popychacze napelniaja sie olejem ktory plynie w ukladzie ciagla struga i

> do tego pod cisnieniem malo zaleznym od ilosci oleju, jesli miesci sie w granicach min-max

> oczywiscie

się po prostu zużyło. Spróbuj zalać olej, który zaleca producent.

Ja na ten przykład jak go mocno dogrzeję to po kilku "sprawnie" przejechanych zakrętach czasem mu się zdarzy postukać.

Tyle że mój silnik to ma nalot pewnie blisko 300k więc ma prawo.

Dużo ci żre tego oleju?

Napisano
  • Autor

> Dużo ci żre tego oleju?

od max do min (to jest chyba 0.5L, na pewno nie 1L, w tym silniku jest w ogole mala ilosc oleju, niewiele ponad 3L) spada w ciagu 10-15kkm. Wiem ze to wlasciwie tyle co nic ale wczesniej (przynajmniej do przegladu po 60kkm) max. utrzymywal sie caly czas

> się po prostu zużyło.

86kkm to troche wczesnie na zuzycie moim skromnym zdaniem. To nie czasy puluneza (ktorego mialem 5 lat i caly czas dobrze wspominam).

Napisano

> od max do min (to jest chyba 0.5L, na pewno nie 1L, w tym silniku jest w ogole mala ilosc oleju,

> niewiele ponad 3L) spada w ciagu 10-15kkm. Wiem ze to wlasciwie tyle co nic ale wczesniej

> (przynajmniej do przegladu po 60kkm) max. utrzymywal sie caly czas

> 86kkm to troche wczesnie na zuzycie moim skromnym zdaniem. To nie czasy puluneza (ktorego mialem 5

> lat i caly czas dobrze wspominam).

Zależy jakie silniki. Pikusiowe (Citroenowsko-Peugeotowskie) 1,8i 16V jest znane z tego, że lubi łyknąć. Co ciekawe jedne Pikusie lubią bardziej łyknąć Lotos a mniej Valvoline, inne bardziej lubią Elf a mniej Total. smile.gif Mój łykał bardziej Lotos a najmniej łyka Total. W każdym razie jak poziom oleju jest na minimum, to popychacze stukają. Jak jast w pobliżu max to nie stukają. Nie muszę zatem lookać na miarkę, wystarczy, że po rozruchu posłucham Pikusia. smile.gif A przebieg ma 180 kkm.

Napisano
  • Autor

odpalilem valvoline lubricant advisor i wyszlo ze do mojego silnika polecany jest SynPower XL-III 5W30. Na liscie jest jednak SynPower 5W40 tyle ze na dlaszym miejscu (7), jest tez SynPower 5W30 (5 miejsce). I teraz zastanawiam sie na czym polega przewaga tego XL-III nad zwyklym SynPower, oba 5W30

1. jest on wg. ulotki przeznaczony dla silnikow VW euro IV i V z filtrem DPF, dla dlugich interwalow wymiany oleju, moj silnik nie bardzo sie tu lapie ...

2. ma niski TBN 6.6 (zwykly SynPower 5W30 i 5W40 ok 11-11.6), czy to dobrze?

Napisano

> odpalilem valvoline lubricant advisor i wyszlo ze do mojego silnika polecany jest SynPower XL-III

> 5W30. Na liscie jest jednak SynPower 5W40 tyle ze na dlaszym miejscu (7), jest tez SynPower

> 5W30 (5 miejsce). I teraz zastanawiam sie na czym polega przewaga tego XL-III nad zwyklym

> SynPower, oba 5W30

> 1. jest on wg. ulotki przeznaczony dla silnikow VW euro IV i V z filtrem DPF, dla dlugich

> interwalow wymiany oleju, moj silnik nie bardzo sie tu lapie ...

> 2. ma niski TBN 6.6 (zwykly SynPower 5W30 i 5W40 ok 11-11.6), czy to dobrze?

Jest to olej jakości C3 - właśnie typowy dla DPFów.

Niski TBN jest ważny dla silników z DPF, jeśli nie masz filtra cząsek to Tobie raczej nie potrzebny.

Poza tym oleje klasy C3 nie mają tyle "dobrych" dodatków przeciwtarciowych, przeciwzużyciowych co zwykły olej klasy A3/B3/B4, ponieważ nie dosłałyby literki C3.

Więc do zwykłych silników lepiej szukać typowego A3/B3/B4

Napisano
  • Autor

> Jest to olej jakości C3 - właśnie typowy dla DPFów.

> Niski TBN jest ważny dla silników z DPF, jeśli nie masz filtra cząsek to Tobie raczej nie

> potrzebny.

> Poza tym oleje klasy C3 nie mają tyle "dobrych" dodatków przeciwtarciowych, przeciwzużyciowych co

> zwykły olej klasy A3/B3/B4, ponieważ nie dosłałyby literki C3.

> Więc do zwykłych silników lepiej szukać typowego A3/B3/B4

w watku mowa jest o wolnossacym silniku benzynowym i to bardzo prostym. Wlasnie dlatego ciekawi mnie dlaczego valvoline polega ten olej. Sprawdzilem zreszta z ciekawosci i do mojej "wyscigowki" (prelude, tez wolnossak tylko ze kreci sie do niecalych 8kprm) tez go poleca co wydaje mi sie jeszcze bardziej dziwne.

Napisano

> w watku mowa jest o wolnossacym silniku benzynowym i to bardzo prostym. Wlasnie dlatego ciekawi

> mnie dlaczego valvoline polega ten olej. Sprawdzilem zreszta z ciekawosci i do mojej

> "wyscigowki" (prelude, tez wolnossak tylko ze kreci sie do niecalych 8kprm) tez go poleca co

> wydaje mi sie jeszcze bardziej dziwne.

Te konfiguratory na stronach producentów olejów są robione trochę na odwal się. Tam są samochody z całego świata...

Sprawdź na castrolu, shelu, mobilu i porównaj. Każdy zaleca to co ma i tyle.

Uważam, że zawsze można wlać dowolny olej, byle miał parametry zgodne z instrukcją samochodu.I to jest zawsze najbezpieczniejsze. Oczywiście można wlewać lepsze oleje, ale to już według sumienia użytkownika samochodu biglaugh.gif

Nie mogłem znaleźć Twojego silnika w konfiguratorach, bo 1,6 jest tylko do 2007. Czy to Twój silnik?

Napisano
  • Autor

> Te konfiguratory na stronach producentów olejów są robione trochę na odwal się.

tez mi sie jakos tak wydaje

> Nie mogłem znaleźć Twojego silnika w konfiguratorach, bo 1,6 jest tylko do 2007. Czy to Twój

> silnik?

tak, to wlasnie ten (72kW = 98KM)

Napisano

> w watku mowa jest o wolnossacym silniku benzynowym i to bardzo prostym. Wlasnie dlatego ciekawi

> mnie dlaczego valvoline polega ten olej. Sprawdzilem zreszta z ciekawosci i do mojej

> "wyscigowki" (prelude, tez wolnossak tylko ze kreci sie do niecalych 8kprm) tez go poleca co

> wydaje mi sie jeszcze bardziej dziwne.

Ponieważ aprobata ACEA Cx dotyczy także silników benzynowych z katalizatorami - dokładnie chodzi o ochronę i przedłużenie życia katalizatora.

Napisano
  • Autor

> Ponieważ aprobata ACEA Cx dotyczy także silników benzynowych z katalizatorami - dokładnie chodzi o

> ochronę i przedłużenie życia katalizatora.

nie odbywa sie to czasem kosztem zywotnosci silnika? bo jakos bardziej by mi na nim zalezalo (taniej wymienic kata).

Napisano

> nie odbywa sie to czasem kosztem zywotnosci silnika? bo jakos bardziej by mi na nim zalezalo

> (taniej wymienic kata).

Oleje z aprobatami ACEA Cx, mają dużo mniejszy TBN i zupełnie inne pakiety dodatków. Normy zużycia i czystości silnika dla ACEA Cx są wyższe niż dla ACEA A i B. Czas pokaże jak to wygląda w praktyce.

Napisano

> Zgodnie z prawem można używać nazwy dla tego oleju syntetyk, ale nie jest to "prawdziwy" syntetyk,

> tylko HC syntetyk

A ten motocyklowy 10w40 synpower to też HC, bo nie mogę znaleźć tej karty dla niego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.