Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porady potrzebuję!

Featured Replies

Napisano

Kącikowym zazdrośnikom z góry dziękuję za odpowiedzi a adminów proszę o tępienie chamstwa.

Pytanie jest takie - czy warto wydać sporo kasy (konkretnie to $1600 + pewnie z $300 za instalację) za takie coś?

1187354040_D2ngb-L.jpg

Wg. testów:

http://www.motoiq.com/magazine_articles/...es-exhaust.aspx

wydech dodaje prawie 25 KM więcej:

1187949146_zKLCm-L.jpg

i dużo ładnjeiszy dźwięk na wylocie

I teraz moje bolączki:

a) czy te 25 KM na kołach (i lepszy dźwięk) więcej warte jest prawie $2K?

b) czy potencjalny kupujący samochodu w przyszłości nie będą niezadowoleni z tego że wydech nie jest fabryczny? (zakładam że zachowałbym fabryczny wydech i dał go w prezencie następnemu właścicielowi)

c) czy pozbycie się drugich katalizatorów (trochę nielegalne, ale nie do końca bo pierwsze nadal są i samochód spełnia normy emisji) + głośniejszy wydech nie będzie powodowało kłopotów z Policją?

d) czy warto inwestować w czteroletni samochód? A może lepiej dać sobie spokój i zaoszczędzone pieniądze wydać na nowy?

Mam rozterki i potrzebuję jakiejś pomocy ideowej. Wiem że to nie do końca właściwe forum, bo specyfika rynku USA jest inna, ale nadal...

Edycja - opcją B jest wydech Borla - nie daje on żadnego wzrostu mocy, ale poprawia dźwięk. I kosztuje $700 zamiast $1600. I nie usuwa katalizatorów + daje się go założyć samemu.

Napisano

Pamietaj, utarlo sie juz dawno ze za tuningi nikt kasy Ci nie doplaci, jak masz 2k$ i chec lepszego dzwieku to sie nie zastanawiaj wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pamietaj, utarlo sie juz dawno ze za tuningi nikt kasy Ci nie doplaci, jak masz 2k$ i chec lepszego

> dzwieku to sie nie zastanawiaj

No właśnie się zastanawiam co ja właściwie chcę - gdybym wiedział to byłoby łatwiej. I jak jeden z kolegów który od 10 lat kupuje na tym forum samochód, tak ja już z rok się zastanawiam czy zmienić wydech czy nie.

Napisano
  • Autor

> Brakuje Ci szmocy?

Bardziej dźwięku - fabryczny Mustang jest głośniejszy.

Napisano

> Bardziej dźwięku - fabryczny Mustang jest głośniejszy.

Aż spojrzałem w Twój profil - Marek, proszę Cię! facepalm%5B1%5D.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Bardziej dźwięku - fabryczny Mustang jest głośniejszy.

Zrób dziurkę w końcowym... zlosnik.gif

Napisano

Ja bym brał zestaw, te 25KM na pewno da się odczuć, a sądzę że jest to do zamontowania we własnym zakresie. Zależy oczywiście w jakim aucie, bo może trzeba demontować jakieś grubsze rzeczy grinser006.gif

U nas w PL wg "cennika" 1KM kosztuje 100zł smile.gif

Druga sprawa to czy ten cały wydech nie jest na tyle głośny, żeby nie dało się tym jeździć w dłuższe trasy, dla jednego to jest problem, dla drugiego nie ja w Hondzie miałem przelot 2,25" na dwóch tłumikach i jeździłem tym w różne miejsca ciesząc się przyjemnym dźwiękiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym brał zestaw, te 25KM na pewno da się odczuć, a sądzę że jest to do zamontowania we własnym

> zakresie. Zależy oczywiście w jakim aucie, bo może trzeba demontować jakieś grubsze rzeczy

> U nas w PL wg "cennika" 1KM kosztuje 100zł

Oryginalny wydech ma sporo zakrętów i zwężek + dodatkowy katalizator:

1187382137_Wv3Ad-L.jpg

1187379998_a28Fb-L.jpg

Joe-Z jest podobno zoptymalizowany tak by było jak najmniej zakrętów i zwężeń. No a do tego tłumiki są "mało tłumiące" wink.gif

Napisano

> Oryginalny wydech ma sporo zakrętów i zwężek + dodatkowy katalizator:

> Joe-Z jest podobno zoptymalizowany tak by było jak najmniej zakrętów i zwężeń. No a do tego tłumiki

> są "mało tłumiące"

No widzę że są zoptymalizowane. Zamiast y-pipe jest x-pipe, poprawi się moment w dolnych partiach obrotów. Choćby po tym widać tą optymalizację.

Napisano

Jeżeli masz pieniądze, które możesz przeznaczyć na coś, co się nigdy nie zwróci, ale da więcej frajdy z jazdy samochodem (a jak czytam Twoje posty, to na tym Ci zawsze zależy), to kupuj, montuj i ciesz się jazdą.

Sam ciułam powoli na zmianę wydechu, bo boksera powinno być słychać zlosnik.gif

Napisano

Jak masz szmal to bierz. V8 ma gadać zlosnik.gif

Napisano

Czyżby fabryczny wydech był aż tak do niczego że ten daje tak duży przyrost mocy ?

Nie zepsuła się im ta hamownia biglaugh.gif

Ciężko oceniać czy warto czy nie wydać tyle pieniędzy, musisz to ocenić z swojej perspektywy, ale zyskanie takich gratisów przez sam wydech to niezłe osiągnięcie smile.gif

Napisano

> No a do tego tłumiki

> są "mało tłumiące"

" At cruising speed the exhaust is nearly as quiet as stock."

Napisano
  • Autor

> Czyżby fabryczny wydech był aż tak do niczego że ten daje tak duży przyrost mocy ?

Widziałeś ile dolot K&N potrafi dodać?

http://www.motoiq.com/magazine_articles/...air-intake.aspx

Lexus postanowił pod koniec projektowania samochodu zrobić go cichszym i popsuł kompletnie dolot i wydech. 30 KM na kołach więcej zmieniając dolot...

Napisano

pamiętaj - czarny mat podobno dodaje dodatkowe 7,5 KM

A poważnie - wiesz jak TO brzmi w całym zakresie obrotów?

Miałem kiedyś autko ze sportowym wydechem (fabryczny) i po pierwszym okresie zachwytu nad basem, który obwieszczał okolicy - nadciąga potwór biglaugh.gifcfaniaczek.gifcfaniak.gif z czasem zaczęło mnie TO męczyć. A miarka się przebrała kiedy byłem zmuszony w krótkim czasie pokonać prawie 2 kkm - od tamtej chwili miałem już wiele różnych autek - ale po tym sportowym miały jeden wspólny mianownik - były ciche zlosnik.gif.

Napisano

> Wg. testów:

> http://www.motoiq.com/magazine_articles/...es-exhaust.aspx

> wydech dodaje prawie 25 KM więcej:

czy aby na pewno? bez modyfikacji kolektora wydechowego?

> i dużo ładnjeiszy dźwięk na wylocie

> I teraz moje bolączki:

> a) czy te 25 KM na kołach (i lepszy dźwięk) więcej warte jest prawie $2K?

chyba sam musisz sobie odpowiedziec

> b) czy potencjalny kupujący samochodu w przyszłości nie będą niezadowoleni z tego że wydech nie

> jest fabryczny? (zakładam że zachowałbym fabryczny wydech i dał go w prezencie następnemu

> właścicielowi)

albo robisz detuning i wydech tuningowy sprzedajesz poza konkursem

albo robisz z tego zalete (wydech z kwasowki)

poza tym potencjalni klienci na takie auto moga byc zainteresowani tuningiem (przynajmniej tak mi sie wydaje)

najlepiej zapytaj sam siebie: Czy kupilbym auto ze zmodyfikowanym wydechem?

> c) czy pozbycie się drugich katalizatorów (trochę nielegalne, ale nie do końca bo pierwsze nadal są

> i samochód spełnia normy emisji) + głośniejszy wydech nie będzie powodowało kłopotów z

> Policją?

w PL nie sprawa zwykle

> d) czy warto inwestować w czteroletni samochód? A może lepiej dać sobie spokój i zaoszczędzone

> pieniądze wydać na nowy?

a ile tym zamierzasz sie jeszcze turlac?

bo jak min. 2 lata to warto ten wydech kupic

> Edycja - opcją B jest wydech Borla - nie daje on żadnego wzrostu mocy, ale poprawia dźwięk. I

> kosztuje $700 zamiast $1600. I nie usuwa katalizatorów + daje się go założyć samemu.

jesli juz to bym w ten drozszy wchodzil

aha, ocen jesli sie tylko da ten dzwiek na zywo

kolega do HD kupil jakies tlumiki, nasluchal sie tego na youtube i stwierdzil, ze jednak na zywo sa za glosne

ja sporo modyfikowalem kiedys wydechy, ale teraz poszukuje ciszy w aucie

chociaz w takim jak Twoje ladny dzwiek to jednak podstawa

Napisano

pytanie nr 1 ... jak długo chcesz tym jeszcze jeździć ... serio pytam bo juz pare razy zaobserwowałem że publicznie sie zastanawiasz nad zmianą ... i jesli kupisz założysz i po miesiacu zmienisz auto ... to czy to ma sens ???

pytanie nr 2 ... czy jeśli wydasz kasę ... nie bedziesz miał kaca ??? bo moze aktualnie masz cos lepszego do zakupienia (nie wiem tv ... rower motor itp itd ) ale ...

Pytanie nr 3 ... nie ma tańszej opcji ???

Napisano

> Pytanie nr 3 ... nie ma tańszej opcji ???

przeciez opisal ja w ostatnim zdaniu...

Napisano

> przeciez opisal ja w ostatnim zdaniu...

niedoczytałem grinser006.gif ... ale w sumie i może jest jeszcze tańsza opcja ...

Napisano

Ile musiałbyś zapłacić za uturbienie Lexa?

Napisano

OMG powyżej 5200 rpm moment leci na łeb na szyje. Jak Ty to znosisz, przecie to zaprzeczenie twoich oczekiwań normalnie jak w turbo (tylko dół znacznie gorszy )

Napisano

> OMG powyżej 5200 rpm moment leci na łeb na szyje. Jak Ty to znosisz, przecie to zaprzeczenie twoich

> oczekiwań normalnie jak w turbo (tylko dół znacznie gorszy )

To złudzenie. Zobacz jak wyskalowany jest wykres. Spadek nie jest tak duży.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> To złudzenie. Zobacz jak wyskalowany jest wykres. Spadek nie jest tak duży.

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie wyczules sarkazmu. Jest tak podobnie duży jak w silnikach doladowanych

Napisano
  • Autor

> Ile musiałbyś zapłacić za uturbienie Lexa?

Kilkanaście tysięcy, a i tak wyniki byłyby bardzo nieciekawe. Nie opłaca się, lepiej kupić coś z fabrycznym kompresorem.

Napisano

> Kącikowym zazdrośnikom z góry dziękuję za odpowiedzi a adminów proszę o tępienie chamstwa.

Się tak łatwo wytępić nie dam :-)

> Pytanie jest takie - czy warto wydać sporo kasy (konkretnie to $1600 + pewnie z $300 za instalację)

> za takie coś?

> a) czy te 25 KM na kołach (i lepszy dźwięk) więcej warte jest prawie $2K?

Obstawiam, że w n/a to te 25 HP to takie "wishful thinkin' " bardziej, niż rzeczywistość...

> b) czy potencjalny kupujący samochodu w przyszłości nie będą niezadowoleni z tego że wydech nie

> jest fabryczny? (zakładam że zachowałbym fabryczny wydech i dał go w prezencie następnemu

> właścicielowi)

Obstawiam, że tego typu "tónink" obniża istotnie wartość nabywczą pojazdu w oczach innych niż "napaleniec".

Pytanie o jakich pieniądzach mówimy i czy zbywany pojazd w chwili zbywania będzie w zakresie cenowym tychże.

Ja zawsze podkreślam, że wszelaki "tónink" powoduje minimum nie obniżenie RV.

> c) czy pozbycie się drugich katalizatorów (trochę nielegalne, ale nie do końca bo pierwsze nadal są

> i samochód spełnia normy emisji) + głośniejszy wydech nie będzie powodowało kłopotów z

> Policją?

W Polsce...

ZALEŻY.

Dzisiejsza policja ma to do siebie, że normalnieje i przypierdziela się tylko do tych, którzy odwalają cyrk na drodze, na zasadzie "dajcie człowieka, a paragraf".

Oczywiście ci "półświęci", co to "przecież fszyscy" zawsze będą "bidni-poszkodowani", ale...

To mówię ja, posiadacz mocno głośnych wydechów w HD.

> d) czy warto inwestować w czteroletni samochód? A może lepiej dać sobie spokój i zaoszczędzone

> pieniądze wydać na nowy?

IMO zakładanie, że odczujesz w jakikolwiek sposób ów przyrost to bardzo optymistyczne zakładanie.

IMO żeby COKOLWIEK odczuć, to trzeba dygnąć 3 rzeczy JEDNOCZEŚNIE:

1. Dolot

2. Wydech

3. Soft.

W n/a silniku tknięcie się mniej niż kompletu tej "trójcy" oznacza przyrosty w granicach błędu pomiaru.

To mówię ja - posiadacz dłubanego wydechu na silniku - w/g znawców - bardzo dobrze reagujacego na "stage 1" (czyli wydech/dolot/soft (tudzież rekalibracja gaźnika dla pojazdu z tymże).

Zaobserwowałem raczej SPADEK osiągów.

ACZKOLWIEK - mi to zupełnie nie przeszkadza, bo dzięki wydechom wyciąga 2-3 laski tygodniowo, więc bardzo si :-)

> Mam rozterki i potrzebuję jakiejś pomocy ideowej. Wiem że to nie do końca właściwe forum, bo

> specyfika rynku USA jest inna, ale nadal...

> Edycja - opcją B jest wydech Borla - nie daje on żadnego wzrostu mocy, ale poprawia dźwięk. I

> kosztuje $700 zamiast $1600. I nie usuwa katalizatorów + daje się go założyć samemu.

Ja uważam, że poza ewentualnym dobrym samopoczyciem nie osiągniesz nic.

AHA - zakładam, że to chodzi o eF-a.

Napisano

> albo robisz z tego zalete (wydech z kwasowki)

W Toyocie oryginalne wydechy mają odpowiednio 12 i 13 lat.

Chyba z tytanu powlekanego platyną by musiały być, żeby być trwalsze...

Napisano

wolabym wydac te 2000$ na kurs doskonalenia jazdy zeby ogarniac te +400KM

nastepnie zainwetowalbym w lepszy zawias i hamulce, znowu szkolenie i dopiero na koncu w silnik

Napisano

> Kilkanaście tysięcy, a i tak wyniki byłyby bardzo nieciekawe. Nie opłaca się, lepiej kupić coś z

> fabrycznym kompresorem.

Ładnie się odpycha :-)

A może pójdziesz w oldschool - idealne na Sunday drives smile.gif

Ebay

Napisano
  • Autor

> Ładnie się odpycha :-)

> A może pójdziesz w oldschool - idealne na Sunday drives

> Ebay

To chyba bym wolał takiego:

http://mb-melbourne.ebizautos.com/plugin-detail.aspx?iid=5660045

albo takiego:

http://www.chariotsofpb.com/main.php/inventory/detail?car_id=3778

Ale nie, nie idę w starocie wink.gif

Napisano

Nie myślałeś o Bimmerze?

5 series powinno sprawić, że nie będziesz wyglądał na gangsta (np. w brązowym lakierze) a jednocześnie będzie co nacisnąć smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie myślałeś o Bimmerze?

> 5 series powinno sprawić, że nie będziesz wyglądał na gangsta (np. w brązowym lakierze) a

> jednocześnie będzie co nacisnąć

Myślałem o M5, ale ten samochód jest ZA DUŻY żeby się nim fajnie jeździło. Nawet nowa trójka jest za duża. 1 M mi pasowało, ale go już nie produkują passed_out.gif

Napisano

> Myślałem o M5, ale ten samochód jest ZA DUŻY żeby się nim fajnie jeździło. Nawet nowa trójka jest

> za duża. 1 M mi pasowało, ale go już nie produkują

Wyprodukowali rzeczywiście tylko 6tys egzemplarzy, ale za niedługo będzie 1M lub M1 oparte na nowej platformie (F20) tyle, że M135i tez jest imho warte rozważenia, ale zdaje sie w USA tego nie sprzedają.

Napisano
  • Autor

> Wyprodukowali rzeczywiście tylko 6tys egzemplarzy, ale za niedługo będzie 1M lub M1 oparte na nowej

> platformie (F20) tyle, że M135i tez jest imho warte rozważenia, ale zdaje sie w USA tego nie

> sprzedają.

Sprzedają 135i oraz 135 is, można dokupić "pakiet M", ale to chyba nie to samo co M-Sport.

Napisano

> Myślałem o M5, ale ten samochód jest ZA DUŻY żeby się nim fajnie jeździło. Nawet nowa trójka jest

> za duża. 1 M mi pasowało, ale go już nie produkują

Jeśli chcesz małe auto to może Z4 - chociaż IMHO to raczej auto dla dziewczyny smile.gif

Napisano

> Sprzedają 135i oraz 135 is, można dokupić "pakiet M", ale to chyba nie to samo co M-Sport.

To niestety całkiem co innego. Są trzy stopnie M.

1 Pakiet ( w zasadzie niemal tylko stylistyka)

2 M-performance czyli auto Jakby fabrycznie stuningowane, zmienione w znacznym stopniu (np M135i) i

3 Mki czyli auta zbudowane niemal od podstaw jako auto charakterze quasi sportowym

Wersja 2 to taki złoty środek pomiędzy osiągami a autem do jazdy na codzień w przypadku M135i są to znaczne zmiany w zawieszeniu, silniku (320KM ) itp. Jednak da sie takim autem jeździć po bułki bez budzenia młodych gniewnych do wyścigów na każdych światłach. Natomiast jeśli ma sie ochotę, to auto ma osiągi i zachowanie niewiele odstajace od prawdziwej Mki (przynajmniej w przypadku jedynki -4,7 do setki z automatem).

Dla mnie to i tak za wiele, wolał bym wersje 130i 2.0 280 KM. Bez dźwięku R6, dwóch rur i 70 kg lżej.

Napisano
  • Autor

> IMHO to raczej auto dla dziewczyny

Mi się Z4 nieustannie kojarzy z Monty Pythonem i fragmentem w którym osobnik jedzie samochodem z takim właśnie dluuuuugim przodem, który to (przód) na widok kobiety staje pionowo.

Napisano

> Nie myślałeś o Bimmerze?

> 5 series powinno sprawić, że nie będziesz wyglądał na gangsta (np. w brązowym lakierze)

Znaczyt' Pimp Edition? :->

Napisano

> Mi się Z4 nieustannie kojarzy z Monty Pythonem i fragmentem w którym osobnik jedzie samochodem z

> takim właśnie dluuuuugim przodem, który to (przód) na widok kobiety staje pionowo.

Bo to właśnie jest auto na kryzys wieku średniego.

IMHO poczekaj na nowy model Lexa :-)

Napisano

> Znaczyt' Pimp Edition? :-

Marek chyba nie potrzebuje Pimp Wagon :-)

Audi jest banalne, Mercedesa można kupić w wieku 60 lat plus.

Amerykański samochód tam nie jest egzotyczny.

Nie pozostaje zbyt wiele aut dla gościa z Florydy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Marek chyba nie potrzebuje Pimp Wagon :-)

> Audi jest banalne, Mercedesa można kupić w wieku 60 lat plus.

> Amerykański samochód tam nie jest egzotyczny.

> Nie pozostaje zbyt wiele aut dla gościa z Florydy

Ferrari by było niezłe, ale nie mam tyle kasy - F430 poniżej $150K nie znajdzie, a F360 jest koszmarnie drogie w utrzymaniu i też mnie nie stać.

GT-R ma tą samą wadę co IS-F - wygląda niepozornie wink.gif

Napisano

> Ferrari by było niezłe, ale nie mam tyle kasy - F430 poniżej $150K nie znajdzie, a F360 jest

> koszmarnie drogie w utrzymaniu i też mnie nie stać.

> GT-R ma tą samą wadę co IS-F - wygląda niepozornie

Nie myślałeś o Maserati?

Napisano
  • Autor

> Nie myślałeś o Maserati?

GT? Myślałem, ale ten samochód ma wiele wad:

- waży sporo i do tego jest długi

- silnik ma "tylko" 430 KM

- jest podobno NIESAMOWICIE psujący się

Nie, nie chce mieć pojazdu klasy Grand Turismo, bo to nie jest samochód dla mnie. Samochód nie może być zbyt długi bo cała przyjemność z brania zakrętów znika - to tak, jakbyś chciał robić drift autobusem.

Napisano
  • Autor

> lotus-y też fajnie wyglądają

Exige S mi się bardzo podoba - to byłby idealny samochód wink.gif

Napisano

Ale ma styl - poza tym - jak często zabierasz Lexa na track-day? :-)

Napisano

> Samochód nie może

> być zbyt długi bo cała przyjemność z brania zakrętów znika - to tak, jakbyś chciał robić drift

> autobusem.

A lexus jest krótki niby? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A lexus jest krótki niby?

Rozstaw osi 2730 mm - dla porównania BMW 3 ma 2810 a BMW 1 - 2690 mm. Jak widać IS-F jest rozmiarami bliższy jedynce niz trójce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.