Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wykup auta z leasingu i sprzedaż

Featured Replies

Napisano

no właśnie, czy można auto po wykupie z leasingu za 900 zł sprzedać do innej firmy np za 1500 zł ? Mówię tu o sprzedaży z firmy ojca do firmy syna. Czy rejestrując pojazd w WK przyczepią się do takiej kwoty na fakturze? Pytam bo nie wiem czy zostawiać auto w firmie ojca czy brać do siebie (jedyny plus to taki że ojciec ma większe zniżki i zapłacę mniejsze ubezpieczenie).

Napisano

> no właśnie, czy można auto po wykupie z leasingu za 900 zł sprzedać do innej firmy np za 1500 zł ?

> Mówię tu o sprzedaży z firmy ojca do firmy syna. Czy rejestrując pojazd w WK przyczepią się do

> takiej kwoty na fakturze? Pytam bo nie wiem czy zostawiać auto w firmie ojca czy brać do

> siebie (jedyny plus to taki że ojciec ma większe zniżki i zapłacę mniejsze ubezpieczenie).

WK raczej nie powinien - szybciej US jeżeli kwota 1500 zł będzie istotnie poniżej wartości rynkowej

Napisano

> WK raczej nie powinien - szybciej US jeżeli kwota 1500 zł będzie istotnie poniżej wartości rynkowej

No ale jesli to bedzie faktura, to pcc nie placimy

Napisano

> no właśnie, czy można auto po wykupie z leasingu za 900 zł sprzedać do innej firmy np za 1500 zł ?

> Mówię tu o sprzedaży z firmy ojca do firmy syna. Czy rejestrując pojazd w WK przyczepią się do

> takiej kwoty na fakturze?

Nie, ponieważ kupujący nie płaci podatku od umów cywilno-prawnych.

Inna sprawa, to podatek dochodowy, jeżeli sprzedający go odprowadza. Jeżeli leasing był dłuższy niż nas 24 m-ce, to może lepiej zrobić cesję umowy i wykup niech bedzie od razu na potencjalnego przyszłego właściciela hmm.gif

Napisano

> takiej kwoty na fakturze? Pytam bo nie wiem czy zostawiać auto w firmie ojca czy brać do

> siebie (jedyny plus to taki że ojciec ma większe zniżki i zapłacę mniejsze ubezpieczenie).

jak masz w KRSie to możesz normalnie sprzedać i za 10 jeśli ktoś będzie chciał zapłącić. a potem trzeba do US wnieść podatek od tego. smile.gif

Napisano

> jak masz w KRSie to możesz normalnie sprzedać i za 10 jeśli ktoś będzie chciał zapłącić. a potem

> trzeba do US wnieść podatek od tego.

a co ma KRS do tego?

wykupuje auto i wchodzi mu na stan, żeby je zdjąć ze stanu musi sprzedać i wystawić stosowną fv, podatek jest na fv i nic więcej nie wnosi.

Drugą sprawą jest cena, a raczej różnica do wartości rynkowej, ale tu nie mam pewności więc się nie będę wprowadzał w błąd.

Napisano

> a co ma KRS do tego?

> wykupuje auto i wchodzi mu na stan, żeby je zdjąć ze stanu musi sprzedać i wystawić stosowną fv,

> podatek jest na fv i nic więcej nie wnosi.

> Drugą sprawą jest cena, a raczej różnica do wartości rynkowej, ale tu nie mam pewności więc się nie

> będę wprowadzał w błąd.

wartosc rynkowa to wlasnie 900zl bo sie zamortyzowalo...

Napisano

> wartosc rynkowa to wlasnie 900zl bo sie zamortyzowalo...

wartość dla firmy to 900 bo się zamortyzowało, ale wartość w info/euro-taxie jest na bankt wyższa

Napisano

> WK raczej nie powinien - szybciej US jeżeli kwota 1500 zł będzie istotnie poniżej wartości rynkowej

A od kiedy US kwestionuje wysokość FV za samochód?

Mogę się czepić kwoty na umowie kupna-sprzedaży. FV nie tykają.

Napisano

> No ale jesli to bedzie faktura, to pcc nie placimy

a czy ja wspomniałem o PCC gdzieś?

napisałem że US ise może zainteresować np: przy okazji kontroli

Napisano

> A od kiedy US kwestionuje wysokość FV za samochód?

od zawsze może tylko nie zawsze chce

> Mogę się czepić kwoty na umowie kupna-sprzedaży. FV nie tykają.

moga się doczepić też faktur: celowe zaniżanie wartości na fakturze w celu zmniejszenia/uniknięcia obowiązku podatkowego

z doświadczenia to piszę bo się spotkałem z takim przypadkiem

Napisano

> a co ma KRS do tego?

> wykupuje auto i wchodzi mu na stan, żeby je zdjąć ze stanu musi sprzedać i wystawić stosowną fv,

> podatek jest na fv i nic więcej nie wnosi.

> Drugą sprawą jest cena, a raczej różnica do wartości rynkowej, ale tu nie mam pewności więc się nie

> będę wprowadzał w błąd.

różnica polega na tym czy wchodzi ci na stan jako majątek czy jako towar.

wydaje mi się ze tu jest różnica

Napisano

> od zawsze może tylko nie zawsze chce

> moga się doczepić też faktur: celowe zaniżanie wartości na fakturze w celu zmniejszenia/uniknięcia

> obowiązku podatkowego

> z doświadczenia to piszę bo się spotkałem z takim przypadkiem

alo co? firma uzywala 5 lat auto. zrobila 500kkm, czyli w zasadzie auto - zlom ale odkupuje je od firmy leasingowej za 900zl i chce cos jeszcze zarobic wiec sprzedaje za 2000zl... co tu zaniza?

Napisano

> alo co? firma uzywala 5 lat auto. zrobila 500kkm, czyli w zasadzie auto - zlom ale odkupuje je od

> firmy leasingowej za 900zl i chce cos jeszcze zarobic wiec sprzedaje za 2000zl... co tu

> zaniza?

jeśli udowodnisz że rzeczywista wartość to 900zł nie ma problemu (auto złom, spalone, zniszczone, cokolwiek) w przeciwnym wypadku mają prawo zakwestionować. Sam jak sprzedawałem auto za połowę ceny rynkowej a i tak było to naście tysięcy (auto miało uszkodzenia, wpisałem je na umowę do faktury) by w razie czego była podkładka - wtedy śpisz spokojnie.

Napisano

> alo co? firma uzywala 5 lat auto. zrobila 500kkm, czyli w zasadzie auto - zlom ale odkupuje je od

> firmy leasingowej za 900zl i chce cos jeszcze zarobic wiec sprzedaje za 2000zl... co tu

> zaniza?

bo wartosc wykupu to jedno, a wartosc rynkowa to drugie.

i generalnie mozesz ryzykowac i sprzedać za 25 PLN nawet. ale jak Cie przetrzepia na kontroli to dowala mandatem i policzą zaległy podatek od wartosci rynkowej pojazdu w momencie sprzedaży. przebieg jedynie obniża cene o pare %, ale nie az tak.

pokaż mi auto 5 letnie za 2000 PLN.

Napisano

> jeśli udowodnisz że rzeczywista wartość to 900zł nie ma problemu (auto złom, spalone, zniszczone,

> cokolwiek) w przeciwnym wypadku mają prawo zakwestionować. Sam jak sprzedawałem auto za połowę

> ceny rynkowej a i tak było to naście tysięcy (auto miało uszkodzenia, wpisałem je na umowę do

> faktury) by w razie czego była podkładka - wtedy śpisz spokojnie.

dokladnie. podobny przypadek "robiłem" przy sprzedazy poprzedniego auta jak sie leasing skonczył. ale bez przeinki ze 5 latek za 2 tys.

Napisano

> różnica polega na tym czy wchodzi ci na stan jako majątek czy jako towar.

> wydaje mi się ze tu jest różnica

nie brnij ok.gif

wykupując auto po zakończeniu leasingu nie ma innej opcji jak wejście w majątek

Napisano

> zaniza?

jeżeli sprzeda za przeciętną cenę auta o tych parametrach to OK, ale jeżeli sprzeda za 2000 auto które średnio na rynku chodzi np: po 7000 no to już mogą się przyssać

a poza tym mało to na rynku aut 5-co letnich z 500 tkm przebiegu (skręconych na 130 tkm biglaugh.gif) - i jakoś wszystkie trzymają cenę biglaugh.gif

to że auo KSIĘGOWO jest warte już np 100 zł (bo sę zamortyzowało) to nie znaczy żę taka jest jego wartość rynkowa

Napisano

> różnica polega na tym czy wchodzi ci na stan jako majątek czy jako towar.

> wydaje mi się ze tu jest różnica

jeżeli Twoja działalność to handel pojazdami to możęsz to jako towar przyjąć na majątek.... ale jeżeli nie to ŚT (choć niektórzy kombinują i mogą walić w koszty jżęli wartość poniżej 3500 netto, choć wg wielu US-ów jest to nieprawidłowo, gdyż niezależnie od wartośći pojazd ma cechy typowe dla ŚT )

Napisano

> Nie, ponieważ kupujący nie płaci podatku od umów cywilno-prawnych.

> Inna sprawa, to podatek dochodowy, jeżeli sprzedający go odprowadza. Jeżeli leasing był dłuższy niż

> nas 24 m-ce, to może lepiej zrobić cesję umowy i wykup niech bedzie od razu na potencjalnego

> przyszłego właściciela

Przy osobówce może być problem z cesją.

Ale to trzeba sprawdzić bezpośrednio u leasingodawcy.

Napisano

> Przy osobówce może być problem z cesją.

> Ale to trzeba sprawdzić bezpośrednio u leasingodawcy.

Nie ma żadnego problemu. Samochód jest tylko przedmiotem leasingu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.