Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ma wygladac umowa K-S auta jako dodatek do faktury?

Featured Replies

Napisano

Sprzedaje auto, na ktore wystawiam fakture.

Kupujaca upiera sie, ze chce tez umowe.

Faktura z racji tego, ze jestem osoba fizyczna prowadzaca DG, bedzie miala dane typu: PRZEDROSTEK Nowak Adam.

Auto jest jednak zarejestrowane na dane: Nowak Adam.

Na umowie K-S powinienem wpisac Nowak Adam czy PRZEDROSTEK Nowak Adam?

Napisano

> Sprzedaje auto, na ktore wystawiam fakture.

> Kupujaca upiera sie, ze chce tez fakture.

> Faktura z racji tego, ze jestem osoba fizyczna prowadzaca DG, bedzie miala dane typu: PRZEDROSTEK

> Nowak Adam.

> Auto jest jednak zarejestrowane na dane: Nowak Adam.

> Na umowie K-S powinienem wpisac Nowak Adam czy PRZEDROSTEK Nowak Adam?

Albo coś pokręciłeś albo czegoś nie rozumiem. Z tytułu wątku wynika że chcesz dołączyc do faktury umowę KS, to ja sie pytam po cholere, żadnej to mocy nie ma skoro wystawiasz fakture.

A skoro ją wystawiasz to rozumiem ,że auto masz kupione na firmę, więc w danych wpisujesz dane swojej firmy i dołaczasz wpis do działalności gospodarczej z pieczątka swoja i tyle.

Napisano
  • Autor

> Albo coś pokręciłeś albo czegoś nie rozumiem. Z tytułu wątku wynika że chcesz dołączyc do faktury

> umowę KS, to ja sie pytam po cholere, żadnej to mocy nie ma skoro wystawiasz fakture.

> A skoro ją wystawiasz to rozumiem ,że auto masz kupione na firmę, więc w danych wpisujesz dane

> swojej firmy i dołaczasz wpis do działalności gospodarczej z pieczątka swoja i tyle.

Tak, wystawiam fakture na srodek trwaly i wiem co mam wpisac na fakturze.

Kupujaca uparla sie, ze chce dodatkowo umowe (bo tak i juz).

Wiem, ze nie kloci sie to, ze wystawiam fakture z tym, ze mozemy tez spisac umowe.

Nie wiem tylko czy na umowie mam wystepowac jako "firma" czy z imienia i nazwiska tak jak mam w DR podane.

Prosciej chyba nie umiem.

PS. Poprawilem juz 1 posta zlosnik.gif

Napisano

> Sprzedaje auto, na ktore wystawiam fakture.

> Kupujaca upiera sie, ze chce tez fakture.

> Faktura z racji tego, ze jestem osoba fizyczna prowadzaca DG, bedzie miala dane typu: PRZEDROSTEK

> Nowak Adam.

> Auto jest jednak zarejestrowane na dane: Nowak Adam.

> Na umowie K-S powinienem wpisac Nowak Adam czy PRZEDROSTEK Nowak Adam?

troche to niezgodne wystawiasz fv i na przod , a co ci umowa K-S odprowadzi od tego 2 % ?? , na jej podstwie nie bedzie mógł zarejestrować auta ( moze sie uda zarejestrowac ale moga sie doczepić) , zrobisz sobie sam klopot

Napisano
  • Autor

> troche to niezgodne wystawiasz fv i na przod , a co ci umowa K-S odprowadzi od tego 2 % ?? , na jej

> podstwie nie bedzie mógł zarejestrować auta ( moze sie uda zarejestrowac ale moga sie

> doczepić) , zrobisz sobie sam klopot

Gdzies, nawet chyba tu kiedys byly dywagacje, ze mozna wystawic oba kwity, wiec sadzilem ze niczemu to nie szkodzi.

Dobra, sprobuje przekonac kobiete do samej faktury.

Napisano

> Gdzies, nawet chyba tu kiedys byly dywagacje, ze mozna wystawic oba kwity, wiec sadzilem ze niczemu

> to nie szkodzi.

> Dobra, sprobuje przekonac kobiete do samej faktury.

zapytaj jej się czy jak kupuje w salonie (czyli firmie) nowe auto to też z nią spisuą umowę sprzedaży ... hahaha dostaje do łapy fakture i to jest dowód zakupu auta, na podstawie którego rejestrują je w wydziale komunikacji.

Napisano

> zapytaj jej się czy jak kupuje w salonie (czyli firmie) nowe auto to też z nią spisuą umowę

A gdzieś masz wymaganą formę pisemną ?

> sprzedaży ... hahaha dostaje do łapy fakture i to jest dowód zakupu auta,

A na fakturze jest podpis zgodny z KRS ?

Wiesz o tym, że na fakturze w ogóle nie jest wymagany podpis wystawcy ?

Napisano
  • Autor

> zapytaj jej się czy jak kupuje w salonie (czyli firmie) nowe auto to też z nią spisuą umowę

> sprzedaży ... hahaha dostaje do łapy fakture i to jest dowód zakupu auta, na podstawie którego

> rejestrują je w wydziale komunikacji.

Kobieta nigdy nie kupowala auta na fakture, a tym bardziej w salonie, wiec nie bede jej pytal o takie rzeczy.

Moze przetlumacze jej sprawe przy pomocy jej mechanika, ktory to zadecydowal o technicznym zakupie auta.

Napisano

> Kobieta nigdy nie kupowala auta na fakture, a tym bardziej w salonie, wiec nie bede jej pytal o

> takie rzeczy.

Zadzwoń przy niej do WK smile.gif

Napisano

> sprzedaży ...

No właśnie tak grinser006.gif

Napisano

> Gdzies, nawet chyba tu kiedys byly dywagacje, ze mozna wystawic oba kwity,

Oczywiście - każda normalna firma tak robi.

Faktura jest dokumentem KSIĘGOWYM, który NIE MUSI być podpisany.

Umowa zawiera OŚWIADCZENIA WOLI stron umowy.

Kwestia podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) nie ma tu nic do rzeczy. Ale o tym później.

Więc tak - żeby doszło do sprzedaży, strony muszą zawrzeć UMOWĘ sprzedaży:

kodeks cywilny:

Art. 535. Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

Aby doszło do zawarcia umowy, konieczne są ZGODNE OŚWIADCZENIA WOLI (art. 66 i nast. k.c.).

Te zgodne oświadczenia woli mogą być złożone m.in.:

- gestem (na straganie stoi puszka pepsi z naklejką 2 zł - zabieram puszkę i daję sprzedawcy 2 zł),

- ustnie (tą puszkę pepsi poproszę .... ile płacę ? dwa złote ... proszę)

- pisemnie (Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Wiaderko Jan Kowalski sprzedaje Franciszkowi Malinowskiemu 1 szt. puszki Pepsi o nr fabrycznym ...... za cenę 2 zł .. podpisy)

- w różnych formach notarialnych.

Swego czasu w Polsce obowiązywała (pod rygorem dowodowym) forma pisemna od kwoty 2.000 zł.

No i teraz tak - żeby sprzedać samochód będący własnością np. sp. z o.o. w imieniu sp. z o.o. OŚWIADCZENIE WOLI może złożyć określona przepisami osoba (zwykle 1-2 członków zarządu), zaś faktura jest dokumentem księgowym potwierdzającym zawarcie transakcji i nie musi być podpisana.

Również w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej fakturę może wystawić np. księgowy, który nie ma uprawnień do sprzedawania majątku.

Czyli ktoś kto chce umowę na piśmie, postępuje bardzo rozsądnie.

Teraz kwestia podatku.

Zasadą jest (piszę bardzo ogólnie, prawnicy nie czepiać się proszę), że z podatku od czynności cywilnoprawnych zwolnione są transakcje wykonywane w ramach działalności gospodarczej. Dlatego np. nie płacimy PCC kupując w sklepie telewizor za 5 kzł.

Wystawienie faktury nie ma tu nic do rzeczy (osoba nie prowadząca DG nie bierze FV na taki telewizor, co nie oznacza że ma płacić PCC).

Zatem spisanie umowy nie ma żadnego wpływu na PCC.

Co do tego co ma być na umowie - w działalności "Wiaderko PPUH Jan Kowalski" sprzedającym będzie Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firmą "Wiaderko PPUH Jan Kowalski".

Napisano

> Oczywiście - każda normalna firma tak robi.

> Faktura jest dokumentem KSIĘGOWYM, który NIE MUSI być podpisany.

> Umowa zawiera OŚWIADCZENIA WOLI stron umowy.

> Kwestia podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) nie ma tu nic do rzeczy. Ale o tym później.

> Więc tak - żeby doszło do sprzedaży, strony muszą zawrzeć UMOWĘ sprzedaży:

> kodeks cywilny:

> Art. 535. Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność

> rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

> Aby doszło do zawarcia umowy, konieczne są ZGODNE OŚWIADCZENIA WOLI (art. 66 i nast. k.c.).

> Te zgodne oświadczenia woli mogą być złożone m.in.:

> - gestem (na straganie stoi puszka pepsi z naklejką 2 zł - zabieram puszkę i daję sprzedawcy 2 zł),

> - ustnie (tą puszkę pepsi poproszę .... ile płacę ? dwa złote ... proszę)

> - pisemnie (Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Wiaderko Jan Kowalski

> sprzedaje Franciszkowi Malinowskiemu 1 szt. puszki Pepsi o nr fabrycznym ...... za cenę 2 zł

> .. podpisy)

> - w różnych formach notarialnych.

> Swego czasu w Polsce obowiązywała (pod rygorem dowodowym) forma pisemna od kwoty 2.000 zł.

> No i teraz tak - żeby sprzedać samochód będący własnością np. sp. z o.o. w imieniu sp. z o.o.

> OŚWIADCZENIE WOLI może złożyć określona przepisami osoba (zwykle 1-2 członków zarządu), zaś

> faktura jest dokumentem księgowym potwierdzającym zawarcie transakcji i nie musi być

> podpisana.

> Również w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej fakturę może wystawić np. księgowy,

> który nie ma uprawnień do sprzedawania majątku.

> Czyli ktoś kto chce umowę na piśmie, postępuje bardzo rozsądnie.

> Teraz kwestia podatku.

> Zasadą jest (piszę bardzo ogólnie, prawnicy nie czepiać się proszę), że z podatku od czynności

> cywilnoprawnych zwolnione są transakcje wykonywane w ramach działalności gospodarczej. Dlatego

> np. nie płacimy PCC kupując w sklepie telewizor za 5 kzł.

> Wystawienie faktury nie ma tu nic do rzeczy (osoba nie prowadząca DG nie bierze FV na taki

> telewizor, co nie oznacza że ma płacić PCC).

> Zatem spisanie umowy nie ma żadnego wpływu na PCC.

> Co do tego co ma być na umowie - w działalności "Wiaderko PPUH Jan Kowalski" sprzedającym będzie

> Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firmą "Wiaderko PPUH Jan Kowalski".

wszystko ok ale jezeli ktos bedzie probowal zarejestrowac w urzedzie na podsatwie umowy nie koniecznie mu sie uda , jezeli ktos zaplaci od tego pojazdu pcc a tam bedzie dosc niska wartosc to sie doczepia 270751858-jezyk.gif

napewno wystawienie samej fv ulatwi sprawe zamiast umowy k-s niech spisza co im na sercu lezy 270751858-jezyk.gif i potraktuja to jako zalacznik

Napisano

ciekawe co zrobisz jak bedziesz prowadził dg

wystawisz Fv i do tego + Umowę KS zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

gratuluje poczucia humoru shhh.gifshhh.gifshhh.gifshhh.gifshhh.gif

Napisano

> wszystko ok ale jezeli ktos bedzie probowal zarejestrowac w urzedzie na podsatwie umowy nie

> koniecznie mu sie uda , jezeli ktos zaplaci od tego pojazdu pcc a tam bedzie dosc niska

> wartosc to sie doczepia

> napewno wystawienie samej fv ulatwi sprawe zamiast umowy k-s niech spisza co im na sercu lezy i

> potraktuja to jako zalacznik

ojej, to w urzędzie pokazuje się fakturę + zaświadczenie o wpisie do ewidencji DG.

umowa jest dla sprzedającego i kupującego.

sam tak kupiłem rok temu auto.

sprzedający prowadził 1os dg.

nazwa firmy to imię i nazwisko.

Napisano

> ciekawe co zrobisz jak bedziesz prowadził dg

> wystawisz Fv i do tego + Umowę KS

> gratuluje poczucia humoru

mam DG i raz tak zrobilem pozniej w us musialem tlumaczyc bo sie czlowiek uparl i zapalcil pcc od umowy k-s , a ze auto bylo uszkodzene i mniejszej wartosci to sie zrobilo zamieszanie i na nic tlumaczenia ze fv wystaczy ale szwagier byl z tych madrych 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ojej, to w urzędzie pokazuje się fakturę + zaświadczenie o wpisie do ewidencji DG.

> umowa jest dla sprzedającego i kupującego.

> sam tak kupiłem rok temu auto.

> sprzedający prowadził 1os dg.

> nazwa firmy to imię i nazwisko.

ale jezeli pojdziesz do wydzialu z sama k-s a widza ze bylo na dzialalnosc to bez wpisu /krs-u nie przerejestruja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale jezeli pojdziesz do wydzialu z sama k-s a widza ze bylo na dzialalnosc to bez wpisu /krs-u nie

> przerejestruja

ale ja pisałem, że idę z fakturą i wpisem.

kropka.

umowę zostawiasz se w domu.

nie komplikujmy prostych rzeczy...

Napisano

> ale ja pisałem, że idę z fakturą i wpisem.

> kropka.

> umowę zostawiasz se w domu.

> nie komplikujmy prostych rzeczy...

ale powiem Tobie ze sa takie osoby , które to przerasta dlatego sugeruje zeby sytuacje uproscic i wydac tylko fv

Napisano

Oczywiście, wbrew temu co piszą niektórzy umowa może towarzyczyć fakturze. Sam tak pisałem.

Wtedy napisałem pomiędzy kupującymi (tutaj dane) a Janem Kowalskim prowadzącym działalność gospodarczą pod nazwą "Sprzedaż Złomu Jan Kowalski".

Dalej w umowie pisałem, że sprzedający wystawi fakturę. itp.

Napisano
  • Autor

> ale ja pisałem, że idę z fakturą i wpisem.

> kropka.

> umowę zostawiasz se w domu.

> nie komplikujmy prostych rzeczy...

Jak dla mnie to z tym wpisem tez komplikujesz sprawe (Ty albo Twoj WK).

Wielokrotnie kupowalem i sprzedawalem auto na fakture i nigdy w 2 WK KRSu ani wpisu do ewidencji DG nie nosilem, kupujacemu nie przekazywalem.

W moim przypadku jest od jakiegos czasu cos takiego jak centralna ewidencja dzialalnosci gospodarczej, do ktorej WK ma dostep jak kazdy czlowiek z ulicy i se moze sprawdzic.

Napisano

> Jak dla mnie to z tym wpisem tez komplikujesz sprawe (Ty albo Twoj WK).

> Wielokrotnie kupowalem i sprzedawalem auto na fakture i nigdy w 2 WK KRSu ani wpisu do ewidencji DG

> nie nosilem, kupujacemu nie przekazywalem.

> W moim przypadku jest od jakiegos czasu cos takiego jak centralna ewidencja dzialalnosci

> gospodarczej, do ktorej WK ma dostep jak kazdy czlowiek z ulicy i se moze sprawdzic.

jakis czas temu kolega z Ak przerejestrowywał auto w okolicach stolicy i wymagali oryginału wpisu lub notarialnie potwierdzonego smile.gif i trz było słać oryginał smile.gif , co urząd to inne wymagania

Napisano

> zarejestrowac w urzedzie na podsatwie umowy nie koniecznie mu sie uda

A uda mu się na podstawie niepodpisanej faktury ??

Czyli - jestem sprzątaczem na SKP, ktoś przywiózł S-klasse na badanie techniczne - mam auto, DR i informację, jaka firma jest właścicielem - drukuję sobie FV i lecę do WK przerejestrować ?

> jezeli ktos zaplaci od tego pojazdu pcc

To będzie to opłacone nienależnie i powinien dostać zwrot.

Napisano
  • Autor

> jakis czas temu kolega z Ak przerejestrowywał auto w okolicach stolicy i wymagali oryginału wpisu

> lub notarialnie potwierdzonego i trz było słać oryginał , co urząd to inne wymagania

Ja reprezentuje zawod Falkona i tez walcze z podlaskimi urzedami grinser006.gif

Napisano

> Wielokrotnie kupowalem i sprzedawalem auto na fakture i nigdy w 2 WK

To że w polskich urzędach obowiązuje prawo zeszytowe to inna sprawa.

> W moim przypadku jest od jakiegos czasu cos takiego jak centralna ewidencja dzialalnosci

> gospodarczej, do ktorej WK ma dostep jak kazdy czlowiek z ulicy i se moze sprawdzic.

I co z tego CEIDG wyciągnie ?

Jeśli dz. gosp to "Wiaderko FPUH Jan Kowalski" a na fakturze żadnego podpisu ?

Napisano

> A uda mu się na podstawie niepodpisanej faktury ??

tak uda , ale jak pisalem zapewne zalezy od urzedu , szwagier zarejestrowal auto na podstawie fv ktora wysalem w pdf-ie 270751858-jezyk.gif tak tez wypowiedzielm polise AC

Napisano

> tak uda ,

to ciekaw jestem czy będziesz z tego zadowolony, jak ktoś tak przerejestruje Twoje auto zaraz po tym jak Ci ukradnie portfel z DR.

Napisano

> Ja reprezentuje zawod Falkona i tez walcze z podlaskimi urzedami

ostatnio rejestrowalem auto przytargane z zagranicy w moim urzedzie wystarczylo oswiadczenie o braku tablic, znajomy z okolic wroclawia musial podawac numer lawety i dane kierowcy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli - jestem sprzątaczem na SKP, ktoś przywiózł S-klasse na badanie techniczne - mam auto, DR i

> informację, jaka firma jest właścicielem - drukuję sobie FV i lecę do WK przerejestrować ?

> To będzie to opłacone nienależnie i powinien dostać zwrot.

Popadasz w skrajnosci prawnicze.

Normalnie chcialem podpisac ta durna fakture i przystawic moja pieczec, nawet zmusic kupujaca by tez ja podpisala.

Poza mna nikt nie wystawia faktur w mojej DG.

Wraz z faktura przekazalbym auto i wszelkie dokumenty, wraz z karta pojazdu (ktorej na SKP nigdy nikomu nie pokazalem dotad).

Kobieta faktycznie wyglada na taka co moze zechciec z ta umowa rejestrowac auto, dlatego moje rozsterki.

Moze lepiej sporzadzic jakis protokol zdawczo-odbiorczy do faktury, zeby przypadkiem nieporozumienia nie bylo.

Napisano
  • Autor

> To że w polskich urzędach obowiązuje prawo zeszytowe to inna sprawa.

> I co z tego CEIDG wyciągnie ?

> Jeśli dz. gosp to "Wiaderko FPUH Jan Kowalski" a na fakturze żadnego podpisu ?

Odczep sie od tego "Wiaderka" co faktur nie podpisuje.

Oświadczam, ze podpisze ta fakture!!!!!!

Jak to co wyciagnie, to samo co ja mu wydrukuje i na papierze pokaze.

Napisano

> to ciekaw jestem czy będziesz z tego zadowolony, jak ktoś tak przerejestruje Twoje auto zaraz po

> tym jak Ci ukradnie portfel z DR.

tak jezeli bedzie to tego mial karte pojazdu , choc tu tez sie uda to obejsc , co ma podpis na fv do jej waznosci czy akceptacji , oby sie dane z fv zgadzaly z tymi co sa w centralnej ewidencji

Napisano

> To że w polskich urzędach obowiązuje prawo zeszytowe to inna sprawa.

> I co z tego CEIDG wyciągnie ?

> Jeśli dz. gosp to "Wiaderko FPUH Jan Kowalski" a na fakturze żadnego podpisu ?

w przypadku DG mamy takie przepisy ze w nazwie musi widniec imie i nazwisko , u mnie jest inny problem mam innay adres w dowodzie i inny adres z ktorego wytawiam fv i wyobraz sobie , udalo sie przerejestrowac auto z nie podpisana fv i z innym adresem w DR i na FV i wycigiem wpisu z CEIDG i polisa z mbanku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak dla mnie to z tym wpisem tez komplikujesz sprawe (Ty albo Twoj WK).

dwa razy rejestrowalem costam posiadajac fakture zakupu.

w obu przypadkach chcieli kwit, ze firma, ktora wystawila dokument ISTNIEJE.

ja tego nie wymyslilem.

Napisano
  • Autor

> dwa razy rejestrowalem costam posiadajac fakture zakupu.

> w obu przypadkach chcieli kwit, ze firma, ktora wystawila dokument ISTNIEJE.

> ja tego nie wymyslilem.

Napisalem juz, ze KRS jak i CEIDG jest ogolnie dostepny i urzad powinien sam se do niego siegnac.

Napisano

> Kobieta faktycznie wyglada na taka co moze zechciec z ta umowa rejestrowac auto, dlatego moje

> rozsterki.

To napisz w umowie, że:

- transakcja sprzedaży wynikająca z niniejszej umowy nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych,

- płatność zostanie dokonana na podstawie faktury VAT nr XX z dnia YY.

Napisano

> Napisalem juz, ze KRS jak i CEIDG jest ogolnie dostepny i urzad powinien sam se do niego siegnac.

masz racje: powinien : )

Napisano

> Oświadczam, ze podpisze ta fakture!!!!!!

I co z tego ?

Równie dobrze możesz się podpisać markerem na masce tego samochodu.

Podpis NIE JEST elementem FAKTURY.

Faktura NIE JEST oświadczeniem woli.

> Jak to co wyciagnie, to samo co ja mu wydrukuje i na papierze pokaze.

Wyciągnie to, że Zofia Malinowska ma pełnomocnictwo do sprzedaży majątku firmy ?

Napisano
  • Autor

> To napisz w umowie, że:

> - transakcja sprzedaży wynikająca z niniejszej umowy nie podlega opodatkowaniu podatkiem od

> czynności cywilnoprawnych,

> - płatność zostanie dokonana na podstawie faktury VAT nr XX z dnia YY.

No, nareszcie cos przydatnego.

Dzieki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Wyciągnie to, że Zofia Malinowska ma pełnomocnictwo do sprzedaży majątku firmy ?

Ciagle ciagniesz w swoja strone, wyobraz sobie ze nie ma pelnomocnictw, wyciagnie sobie ze Nowak Jan o takim NIPie i REGONIE ciagnie na tym lez padole firme o nazwie PRZEDROSTEK Nowak Jan.

Sprzedawca dostaje fakture podpisana przez Nowak Jan, a nie zadnego jego reprezentanta, dodatkowo legitymuje go z DO i wszelkich innych papierow ktore dostaje wraz z autem.

Na wszystko co kupujesz do swojej kancelarii np. dlugopis czy papier bierzesz fakture i umowe (czy jak to tam wolisz zwac oswiadczenie woli)?

Ja tam zakopalbym sie w papierach, place i otrzymuje kase na podstawie faktur.

Umowy na niektore sprawy musze zawierac bo tak mowi prawo budowlane.

Napisano

> Na wszystko co kupujesz do swojej kancelarii np. dlugopis czy papier bierzesz fakture i umowe

Czym innym jest zakup przedmiotu nowego - tu nie ma wątpliwości, regulacje ustawowe.

W przypadku auta używanego też bym chciał umowę - żebyś w niej wpisał, że auto wolne jest od obciążeń osób trzecich, że przebieg wynosi XX kkm itp...

> Umowy na niektore sprawy musze zawierac bo tak mowi prawo budowlane.

Jak kupujesz spinacz za 2 gr, to też zawierasz umowę - tyle że ustną.

Faktura nie jest konkurencją umowy, faktura jest konsekwencją zawarcia umowy - umówiliśmy się, że ja kupię od Ciebie samochód X za Y zł. Żeby zaksięgować kwotę Y wystawiasz mi fakturę.

Jeśli podlegasz obowiązkowi kasy fiskalnej, a nabywca nie jest podmiotem gospodarczym, musisz tą transakcję nabić na kasę - czyli w zasadzie mogłaby być umowa + paragon.

Napisano
  • Autor

> Czym innym jest zakup przedmiotu nowego - tu nie ma wątpliwości, regulacje ustawowe.

> W przypadku auta używanego też bym chciał umowę - żebyś w niej wpisał, że auto wolne jest od

> obciążeń osób trzecich, że przebieg wynosi XX kkm itp...

Rownie dobrze moge to w umowe wpisac, ale znudzilo mi sie to sprzeczanie juz.

Chce kobieta umowe to jej ja dam, mam nadzieje ze tylko nie namieszam cos z zapisami w niej.

Napisano

Jak wykupowałem auto z leasingu to też dostawałem i umowę i fv. I jak sprzedawałem swoje to dawałem i fv i umowę. Umowa k-s w zasadzie normalna tylko z zapisem:

Quote:

Sprzedaż zostanie potwierdzona fakturą VAT wystawioną niezwłocznie po zawarciu umowy.

oraz usunęty zapis o podatku od umowy cywilno prawnej (bo nie ma wtedy pcc).

Jako sprzedający w umowie podawałem siebie a nie firmę (bo jestem os.fiz prowadzącą dz.gosp.).

I już.

--edit--

Czasem WK może robić problemy jak ktoś nie ma umowy bo na fv właśnie jest nazwa firmy (i imię i nazwisko ale nie ma np. pesel) a w DR imię i nazwisko i pesel ale nie ma nip. Wtedy trzeba (albo może to wymysł WK) przynieść potwierdzone kopie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej tego co sprzedawał (lub KRS) i takie tam. Łatwiej dać umowę - nic niezwykłego.

Napisano

> Czyli - jestem sprzątaczem na SKP, ktoś przywiózł S-klasse na badanie techniczne - mam auto, DR i

> informację, jaka firma jest właścicielem - drukuję sobie FV i lecę do WK przerejestrować ?

> To będzie to opłacone nienależnie i powinien dostać zwrot.

Na takie sytuacje jest Książka Pojazdu, gdzie odnotowany jest właściciel.

mar00ha

Napisano

> Na takie sytuacje jest Książka Pojazdu, gdzie odnotowany jest właściciel.

Niestety, bardzo łatwo można to obejść oświadczeniem, że się ją zgubiło ...

Co mocno rozwala sens Karty Pojazdu.

Napisano

> Niestety, bardzo łatwo można to obejść oświadczeniem, że się ją zgubiło ...

> Co mocno rozwala sens Karty Pojazdu.

To fakt... Rzeczywiście jest to takie łatwe? icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

> To fakt... Rzeczywiście jest to takie łatwe?

Jedna kartka (wniosek) w WK o wydanie wtórnika karty pojazdu, pół kartki odręcznie oświadczenia że się zgubiło, 75zł w kasie urzędu i 2 tygodnie czekania.

Napisano

> Jedna kartka (wniosek) w WK o wydanie wtórnika karty pojazdu, pół kartki odręcznie oświadczenia że

> się zgubiło, 75zł w kasie urzędu i 2 tygodnie czekania.

No to ta karta pojazdu jest bez sensu, w takim razie.

mar00ha

Napisano

> No to ta karta pojazdu jest bez sensu, w takim razie.

Jak kosztowała 500 zł miała zdecydowanie większy sens. A pewnie i z 75 zł ze 20-30 czystego zysku zostaje.

Kasa, misiu kasa - a Sibuj wierzy w górnolotne hasła o bezpieczeństwie i dobru obywateli.

Napisano

> No to ta karta pojazdu jest bez sensu, w takim razie.

Mało tego, można sprzedać bez karty pojazdu tylko trzeba chyba dołączyć taki kwit ze swojego WK że była wydana i jest zgubiona. Wtedy ja jako sprzedający co zgubił kartę płacę mniej (za sam kwit że była wydana) a kupujący wyrabia sobie nową w swoim WK i płaci więcej (za nową kartę).

W tym tygodniu odbieram swój wtórnik karty więc zobaczę czy będzie uzupełniona urzędowo o poprzednich właścicieli czy dostanę czystą tylko z wpisanym mną.

Napisano

> Jak kosztowała 500 zł miała zdecydowanie większy sens. A pewnie i z 75 zł ze 20-30 czystego zysku zostaje.

> Kasa, misiu kasa - a Sibuj wierzy w górnolotne hasła o bezpieczeństwie i dobru obywateli.

To dobre... VW Bank, przy kredytowaniu auta, jako zabezpieczenie zatrzymuje w depozycie KP. Oprócz pełnego ubezpieczenia z cesją na bank jest to jedyne zabezpieczenie. To można opchnąć takie auto bez problemu?

mar00ha

Napisano

> To dobre... VW Bank, przy kredytowaniu auta, jako zabezpieczenie zatrzymuje w depozycie KP. Oprócz

> pełnego ubezpieczenia z cesją na bank jest to jedyne zabezpieczenie. To można opchnąć takie

> auto bez problemu?

A kto jest właścicielem auta w DR? Nie wystąpisz w WK o wtórnk karty nie swojego pojazdu. Tylko VW Bank by mógł. Żeby dostać wtórnik karty musisz też pokazać DR (nie dopisałem w poprzednim poście).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.