Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sygnalizacja vs znaki

Featured Replies

Napisano

Temat pewnie wałkowany nieraz .... ale może zmieniło się coś w tej kwestii ?? ...

Mianowicie jest w Katowicach skrzyżowanie ulic : Armii Krajowej z Karola Stabika z sygnalizacją świetlną.

Do tej pory znaki stop były umieszczone na sygnalizatorach , dziś zamontowali znak 5m za sygnalizatorem na samym skrzyżowaniu - znak STOP.

Zielone światło dopuszcza wjazd za sygnalizator , a znak STOP nakazuje zatrzymanie się przed skrzyżowaniem ...

Jeśli znaki są przed lub na sygnalizatorze to mamy jasność , że sygnalizacja jest WAŻNIEJSZA od znaku i stosujemy się do sygnalizacji ...

Co w przypadku kiedy znak stop jest 5 m za sygnalizatorem ?? ....

Napisano

> Jeśli znaki są przed lub na sygnalizatorze to mamy jasność , że sygnalizacja jest WAŻNIEJSZA od

> znaku i stosujemy się do sygnalizacji ...

> Co w przypadku kiedy znak stop jest 5 m za sygnalizatorem ?? ....

to samo co poprzednio.

Napisano
  • Autor

> to samo co poprzednio.

też tak uważam wink.gif .... tylko po co ktoś przeniósł znak ??

I dlaczego drogówka w przypadku kolizji uznaje winnego i egzaminatorzy oblewają kursantów za niezatrzymanie się na stopie.

Napisano

> też tak uważam .... tylko po co ktoś przeniósł znak ??

może poprzednie ustawienie znaków nie spełniało warunków technicznych (np. znak wchodził w skrajnię)

> I dlaczego drogówka i egzaminatorzy oblewają kursantów za niezatrzymanie się na stopie.

bo nie znają przepisów? Na tym kąciku były już co najmniej dwa takie same tematy dotyczące różnych skrzyżowań w Polsce. Nigdzie w przepisach nie jest napisane, że B-20 musi być na tym samym słupku, co sygnalizator świetlny.

Napisano

> KLIK - artykuł artykuł na ten temat.

Kielce. Dokładnie na temat tego skrzyżowania była dyskusja - zaczął ją o ile pamiętam Liwek i chyba w tym miejscu zamiast B-20 stoi już A-7.

Napisano
  • Autor

> Kielce. Dokładnie na temat tego skrzyżowania była dyskusja - zaczął ją o ile pamiętam Liwek i chyba

> w tym miejscu zamiast B-20 stoi już A-7.

to skoro , znak stop jest w tym wypadku mniej istotny niż b-20 , to dlaczego go zmienili na a-7 .....

W sumie wychodzi na to , że odgrzewam kotleta niepotrzebnie ;p

Napisano

> to skoro , znak stop jest w tym wypadku mniej istotny niż b-20 , to dlaczego go zmienili na a-7

> .....

zarząd dróg się ugiął, bo ludzie mieli za dużo wątpliwości

> W sumie wychodzi na to , że odgrzewam kotleta niepotrzebnie ;p

na to wygląda 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Co w przypadku kiedy znak stop jest 5 m za sygnalizatorem ?? ....

Nie bylo tego na kursie prawa jazdy? Czy uwazasz ze 5m za sygnalizatorem to juz jest inne skrzyzowanie? Niewazne ze znak stoi dalej - on dotyczy tego samego skrzyzowania, czyli gdy jest zielone - stopu nie ma.

Napisano

> Nie bylo tego na kursie prawa jazdy? Czy uwazasz ze 5m za sygnalizatorem to juz jest inne

> skrzyzowanie? Niewazne ze znak stoi dalej - on dotyczy tego samego skrzyzowania, czyli gdy

> jest zielone - stopu nie ma.

taaa a jak jest czerwone to stop jest grinser006.gif

zielone światło uprawnia do przejazdu poza skrzyżowanie, natomiast znak "stop" zoobowiązuje do zatrzymania się przed znakiem przy linii wyznaczającej zatrzymanie pojazdu

nie rozumiem czego wy nie rozumiecie i gdzie wy macie wątpliwości.

Poproszę o odpowiedni paragraf jeśli to co napisałem wyżej jest niezgodne z KRD

Napisano

> nie rozumiem czego wy nie rozumiecie i gdzie wy macie wątpliwości.

Nie rozumiem, czego nie rozumiesz... biglaugh.gif a wątpliwości nie mam.

Uważasz, że w/w sytuacja jest niejasna? Sądzisz, ze zielone upoważnia Cię do wjazdu za sygnalizator, ale tylko do znaku STOP? Całe 5m? hmm.gifhehe.gif Jaki by to miało sens? Masz zielone, więc w domyśle, droga poprzeczna wtedy stoi. Po co stawać? niewiem.gif

Napisano

w B-stoku jest kilka takich przypadkow gdzie znak STOP stoi za sygnalizatorem .. nikt sie nie zatrzymuje. moze sie myle, ale sygnalizator dotyczy danego skrzyzowania i jest wazniejszy niz znaki

Napisano

> Nie rozumiem, czego nie rozumiesz... a wątpliwości nie mam.

> Uważasz, że w/w sytuacja jest niejasna? Sądzisz, ze zielone upoważnia Cię do wjazdu za

> sygnalizator, ale tylko do znaku STOP? Całe 5m? Jaki by to miało sens? Masz zielone, więc w

> domyśle, droga poprzeczna wtedy stoi. Po co stawać?

Zatem wg ciebie, do czego upoważnia zielone światło na sygnalizatorze?

Napisano

> taaa a jak jest czerwone to stop jest

> zielone światło uprawnia do przejazdu poza skrzyżowanie, natomiast znak "stop" zoobowiązuje do

> zatrzymania się przed znakiem przy linii wyznaczającej zatrzymanie pojazdu

zakladam ze nie masz jeszcze prawa jazdy skoro tak twierdzisz, takze proponuje sie zapisac na kurs i tam sie dowiesz ze sie mylisz ok.gif

Napisano

> w B-stoku jest kilka takich przypadkow gdzie znak STOP stoi za sygnalizatorem .. nikt sie nie

> zatrzymuje. moze sie myle, ale sygnalizator dotyczy danego skrzyzowania i jest wazniejszy niz

> znaki

Dokladnie. Przeciez tak w wielu miastach jest - normalna sytuacja. Nie rozumiem jak mozna nad tym sie zastanawiac yikes.gif

Napisano

> zakladam ze nie masz jeszcze prawa jazdy skoro tak twierdzisz, takze proponuje sie zapisac na kurs

> i tam sie dowiesz ze sie mylisz

Bo?

Napisano

> Zatem wg ciebie, do czego upoważnia zielone światło na sygnalizatorze?

Zależy: jeśli jestem pieszym, to mam zgodę na przekroczenie jezdni. Jeśli jadę, to wiem, że mogę wjechać za sygnalizator, co w zdecydowanej większości przypadków oznacza wjazd na skrzyżowanie (z wyjątkiem sytuacji, gdy nie mogę go opuścić).

Jeśli w/w znak STOP wymaga wg. Ciebie zatrzymania się przed nim, mimo wyświetlania sygnału zielonego, to po co w takim razie ten sygnalizator w ogóle tam stoi? Jest zielone, ale się zatrzymujemy... hmm.gif

Wychodzę z założenia, że:

PoRD

Art. 5

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Teraz mi wytłumacz, czy w/w sygnalizator i znak dotyczą jednego czy różnych skrzyżowań?

Napisano

> Bo?

Bo warto miec prawo jazdy ok.gif Tak czy inaczej polecam ok.gif

Napisano

Błądzisz chłopcze, skanem ci moje PJ wysłać?

Napisano

> Zależy: jeśli jestem pieszym, to mam zgodę na przekroczenie jezdni. Jeśli jadę, to wiem, że mogę

> wjechać za sygnalizator, co w zdecydowanej większości przypadków oznacza wjazd na skrzyżowanie

> (z wyjątkiem sytuacji, gdy nie mogę go opuścić).

> Jeśli w/w znak STOP wymaga wg. Ciebie zatrzymania się przed nim, mimo wyświetlania sygnału

> zielonego, to po co w takim razie ten sygnalizator w ogóle tam stoi? Jest zielone, ale się

> zatrzymujemy...

> Wychodzę z założenia, że:

> PoRD

> Art. 5

> 3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo

> przejazdu.

> Teraz mi wytłumacz, czy w/w sygnalizator i znak dotyczą jednego czy różnych skrzyżowań?

Czy znak"stop" to znak dotyczący pierwszeństwa ruchu?!

Imho bez sensu jest dla mnie obecność tego znaku

Napisano

> Czy znak"stop" to znak dotyczący pierwszeństwa ruchu?!

> Imho bez sensu jest dla mnie obecność tego znaku

Znak stop to znak ustalajacy pierwszenstwo ruchu.

Jak najbardziej ten znak jest potrzebny na wypadek gdyby sygnalizacja swietlna przestala dzialac. Dzialaja swiatla = nie ma znaku, nie dzialaja swiatla = jest znak.

Z tego powodu na kazdym skrzyzowaniu ze swialtami rowniez jest ustawiony znak, zeby ustalac pierwszenstwo. Inaczej to by bylo skrzyzowanie rownorzedne.

Napisano

> Czy znak"stop" to znak dotyczący pierwszeństwa ruchu?!

Oczywiście!!

Wiesz - kolega Jay ma rację co do Twoich uprawnień... biglaugh.gifhehe.gif

Ale żeby nie było, że odnośnie znaku to jest moja interpretacja - czytamy:

STOP Oznacza:

1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony. Przepisy stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.

Więcej sobie poczytaj tutaj

Napisano

Dziwne ponieważ nie spotkałem sie przez 22 lata z takim przypadkiem.Chyba faktycznie będę musiał zapisać się na jakiś kurs doszkalający

Napisano

> Dziwne ponieważ nie spotkałem sie przez 22 lata z takim przypadkiem.Chyba faktycznie będę musiał

> zapisać się na jakiś kurs doszkalający

Zarty zartami, ale naprawde zauwaz ze na kazdym skrzyzowaniu gdzie sa swiatla - rowniez sa znaki ustalajace pierwszenstwo czyli "stop" albo "ustap pierwszenstwa" (te znaki oznaczaja to samo i sa stosowane zamiennie zaleznie od stopnia niebezpieczenstwa) oraz "droga z pierwszenstwem" na drodze poprzecznej.

To na wypadek gdyby sygnalizacja przestala dzialac przypadkowo - lub gdy jest wylaczana w nocy, wtedy nalezy sie zastosowac wlasnie do znaków np. "stop".

Napisano

> Zatem wg ciebie, do czego upoważnia zielone światło na sygnalizatorze?

Jestem ciekaw jakbyś się zachował widząc na tym skrzyżowaniu policjanta kierującego ruchem,

Poza tym jest zielone to nie przejmuję się czy tam jest stop czy go nie ma

Napisano

Ja bym się nie zatrzymywał przy takiej konfiguracji sygnalizatorów i znaku STOP.

W przypadku interwencji policial.gif nie przyjmował mandatu.

Napisano

> Zarty zartami, ale naprawde zauwaz ze na kazdym skrzyzowaniu gdzie sa swiatla - rowniez sa znaki

> ustalajace pierwszenstwo czyli "stop" albo "ustap pierwszenstwa" (te znaki oznaczaja to samo i

> sa stosowane zamiennie zaleznie od stopnia niebezpieczenstwa)

a konkretniej to w zależności od widoczności. Jeśli nie są spełnione warunki widoczności określone w rozporządzeniu, to zamiast A-7 stawia się B-20.

> oraz "droga z pierwszenstwem" na

> drodze poprzecznej.

> To na wypadek gdyby sygnalizacja przestala dzialac przypadkowo - lub gdy jest wylaczana w nocy,

> wtedy nalezy sie zastosowac wlasnie do znaków np. "stop".

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym się nie zatrzymywał przy takiej konfiguracji sygnalizatorów i znaku STOP.

> W przypadku interwencji nie przyjmował mandatu.

ja się nie zatrzymuje wink.gif .... bo wg mnie to jest jasne , że głupotą byłoby jechać na zielonym i zatrzymywać się na stopie ... Tylko zdziwiło mnie to , że w Kielcach tak interpretowali tą sytuację tłumacząc luką w przepisach ruchu drogowego;)

Napisano

kto Ci dał prawo jazdy?

jeżeli na skrzyżowaniu masz działające światła to stosujesz się do świateł i miejsce gdzie postawili znaki nie ma znaczenia.

Fakt, że ktoś przestawił STOP do faktycznego miejsca zetknięcia dróg świadczy tylko o tym, że ktoś wreszcie pomyślał logicznie.

Napisano

> miejsce gdzie

> postawili znaki nie ma znaczenia.

pod warunkiem, ze odleglosc jest mniejsza niz 25m...

ja zakladalem ostatnio taki watek i dlugo byl walkowany.. pisalem do komendy i potwierdzili... zapomnialem wrzucic odpowiedzi, ale nic ciekawego tam nie bylo w sumie zlosnik.gif

Napisano

> pod warunkiem, ze odleglosc jest mniejsza niz 25m...

zakładamy rejon skrzyżowania który z definicji obejmuje bodaj 15m dróg, więc owe 25m jest imho wzięte z czapy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.