Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auris d4d zadymiła

Featured Replies

Napisano

Opisze dziwne chwilowe zachowanie autka. Pacjent to Toyota Auris silnik 1.4 D4D rocznik 2009, przebieg coś kole 85tys.km.

Wczoraj samochód męczył się dobre dwie godziny po placu manewrowym ( przyszły kierowca uczył się cofać itp. ) Potem za kierownice usiadł doświadczony kierowca i ruszyli w strone domu, po przejechaniu około dwóch kilometrów z rury wydechowej zaczeło strasznie dymić na biało ( nie było świata widać ) kierowca się wystraszył i zatrzymał samochód na poboczu nie gasząc silnika. Kilkanaście sekund podymiło i przestało, nie zapaliła się żadna kontrolka mogąca sygnalizować jakąś nie prawidłową prace silnika, obroty na biegu jałowym były normalne, nie podwyższone. Od tego zdazenia samochód przejechał jeszcze jakieś 15km i nic się podobnego nie wydażyło. Co to mogło być ? Jechać z tym do ASO ? frown.gif

Napisano

DPF się wypalał?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Może wypalanie dpf?

DPF i tyle dymu ? Jego nadmiar mógl być spowodowany tą długotrwałą i męczącą jazdą po placu manewrowym ? Jak sprawdzić czy ten samochód posiada DPF ?

Napisano

> DPF i tyle dymu ? Jego nadmiar mógl być spowodowany tą długotrwałą i męczącą jazdą po placu

> manewrowym ? Jak sprawdzić czy ten samochód posiada DPF ?

Normalnie tak sie nie dzieje. Najprościej po numerze VIN w ASO.

Napisano
  • Autor

> Normalnie tak sie nie dzieje. Najprościej po numerze VIN w ASO.

Na info z ASO trza czekać do poniedziałku, a nie da się tego sprawdzić w necie w jakiś dekoderach VIN ?

Napisano

> Na info z ASO trza czekać do poniedziałku, a nie da się tego sprawdzić w necie w jakiś dekoderach

> VIN ?

Wleźć pod autko i zobaczyć czy jest "jakiś tłumik", przed i za(lub na początku i na końcu tłumika) którym są podłączone jakieś rurki idące do czujników ciśnienia.

> DPF i tyle dymu ?

Jak wypala się na trasie to nie rzuca Ci się to w oczy bo spalin jest dużo, jak zrobisz to przy wolnej jeździe albo na postoju to może tak być.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> DPF i tyle dymu ? Jego nadmiar mógl być spowodowany tą długotrwałą i męczącą jazdą po placu

Moze tak byc. Wczoraj jechalem za nowym Superbem TDI i chyba tez mu sie wlaczylo dopalanie. Sadzil na niebiesko jakby palil olej, smrod nie do wytrzymania. Po jakies 2 km przestal kopcic.

Napisano

> Wleźć pod autko i zobaczyć czy jest "jakiś tłumik", przed i za(lub na początku i na końcu tłumika)

> którym są podłączone jakieś rurki idące do czujników ciśnienia.

to bywa roznie, czasami jest zintegrowany z katalizatorem

> Jak wypala się na trasie to nie rzuca Ci się to w oczy bo spalin jest dużo, jak zrobisz to przy

> wolnej jeździe albo na postoju to może tak być.

na postoju auto nie jest w stanie wypalac DPF

Napisano

> na postoju auto nie jest w stanie wypalac DPF

Powiedz to mojemu autku.

Swego czasu, tak się złożyło, że przez dłuższy czas jeździłem tylko po mieście, nagle, na skrzyżowaniu, zauważyłem w lusterku, że ciągnie się za mną biała smuga, skończyło się powrotem z centrum Łodzi do domu w Łodzi przez Stryków. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Na info z ASO trza czekać do poniedziałku, a nie da się tego sprawdzić w necie w jakiś dekoderach

> VIN ?

http://www.toyodiy.com/parts/q.html

wpisz vin tutaj, wszystko bedziesz wiedzial

Napisano

> Powiedz to mojemu autku.

> Swego czasu, tak się złożyło, że przez dłuższy czas jeździłem tylko po mieście, nagle, na

> skrzyżowaniu, zauważyłem w lusterku, że ciągnie się za mną biała smuga, skończyło się powrotem

> z centrum Łodzi do domu w Łodzi przez Stryków.

> Pozdrawiam BAS

fajne te diesle, trzeba zabierać na spacer jak pieska. I to jeszcze wtedy, kiedy jemu pasuje hehe.gif

Napisano

Oh rly?! :-)

Napisano

> fajne te diesle, trzeba zabierać na spacer jak pieska. I to jeszcze wtedy, kiedy jemu pasuje

Co Ci mam powiedzieć? Wszystko ma swoje zady i walety.

Z drugiej strony, mogę sobie pozwolić(Krowa 1.9 16V MJTD 150KM ASB) w Niemczech na autobahn'ie na utrzymywanie, na tempomacie, licznikowych 200km/h przez 200-300km bez problemu i spala mi 9L ON/100km(w mieście 11-12L).

Gdybym zrobił to samo Stilo 1.6 16V 103KM to miałbym pewnie spalanie w okolicach 20L noPB.

Z tym wyprowadzaniem na spacer w jemu dogodnym terminie to masz trochę racji. Miałem też taki przypadek, że dojechałem na działkę, pokręciłem się trochę po okolicy i wywalił komunikat, że zapchał się dpf - musiałem go wyprowadzić na spacer i mu przeszło.

Pozdrawiam BAS

Napisano

E tam. Obroty w górę i jara bbq.gif

Napisano

powiedz to Fabii grinser006.gif

Napisano

> Moze tak byc. Wczoraj jechalem za nowym Superbem TDI i chyba tez mu sie wlaczylo dopalanie. Sadzil

> na niebiesko jakby palil olej, smrod nie do wytrzymania. Po jakies 2 km przestal kopcic.

To gdzie tu ta ekologia przez którą to ustrojstwo zaczęli masowo montować... zlosnik.gif

Napisano

> To gdzie tu ta ekologia przez którą to ustrojstwo zaczęli masowo montować...

Było tu milion dyskusji, gdzie ja udowadniałem, że jeśli autko z dpf pali litr więcej niż bez dpf to autko z dpf nie jest ekologiczne a inni udowadniali, że jest bo dzięki okresowemu wypalaniu sadzy w wysokiej temperaturze...

Generalnie nikt nikogo nie przekonał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Było tu milion dyskusji, gdzie ja udowadniałem, że jeśli autko z dpf pali litr więcej niż bez dpf

> to autko z dpf nie jest ekologiczne a inni udowadniali, że jest bo dzięki okresowemu wypalaniu

> sadzy w wysokiej temperaturze...

> Generalnie nikt nikogo nie przekonał.

> Pozdrawiam BAS

Tyle ze nie pali litr wiecej.

Napisano

> To gdzie tu ta ekologia przez którą to ustrojstwo zaczęli masowo montować...

Tez wlasnie sie zastanawiam, przeciez taka Skoda Suberb, przypominajaca muminka, to swieze auto.

A pozniej natknalem sie na najnowsza Cytryne C8, ta znowu kopcila jak "Stefan Batory" sick.gif

Napisano

> Tyle ze nie pali litr wiecej.

Widocznie kącikowy tuner(Cinek_), który świadczy usługę usunięcia dpf, musiał mnie i wiele osób na forum okłamać. passed_out.gif

Dane katalogowe:

286283304-ak-krowa-spalanie.jpg

Dwie ostatnie kolumny to ten sam silnik, różnica to w ostatniej kolumnie jest DPF i ASB, więc trudno mi przesądzić co ma większy wpływ na spalanie, ASB czy DPF.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352517460633_thumb.jpg

Napisano

> A skąd wiesz ze go zasługa filtra?

Bo spalanie spada po jego usunieciu.

Jak ktos jezdzi sporo po miescie to czesto sie wypala, a do tego procesu potrzebne jest paliwo.

Napisano

> Widocznie kącikowy tuner(Cinek_), który świadczy usługę usunięcia dpf, musiał mnie i wiele osób na

> forum okłamać.

> Dane katalogowe:

> Dwie ostatnie kolumny to ten sam silnik, różnica to w ostatniej kolumnie jest DPF i ASB, więc

> trudno mi przesądzić co ma większy wpływ na spalanie, ASB czy DPF.

> Pozdrawiam BAS

Mam to samo auto, które różni sie od poprzedniego tylko tym ,ze ma asb. Różnica w spalaniu jest na poziomie 1-1,5 litra. Tyle bierze automat niestety.

Napisano

Jeśli auto jest krajowe, to DPF chyba w tym roczniku jeszcze nie było.

Napisano

> Jeśli auto jest krajowe, to DPF chyba w tym roczniku jeszcze nie było.

W niektorych samochodach wystepowal jako opcja i mozna sobie bylo dolozyc przy zamawianiu auta zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.