Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile placicie za wymiane oleju...

Featured Replies

Napisano

Tata bierze faktury na wymianę oleju w swojej skodzie. Ja nie biorę bo nie rozliczę.

Napisano

Faktura owszem, ale paragonem nic nie zdziałasz jak będzie nieczytelny. Ja się jakoś nie martwię.. ok.gif

Napisano

ASO Fiat około 40 zł

Grande Punto 1.4 8v, miasto niecałe 60 000 mieszkańców

Napisano

> ASO Fiat około 40 zł

> Grande Punto 1.4 8v, miasto niecałe 60 000 mieszkańców

to raczej standardowa cena w ASO Fiata. Nie dotyczy silników T-Jet zlosnik.gif

Napisano

> W ASO Wejherowo , Fiat Bravo t-Jet, 120 zł.

no właśnie. To jest mniej więcej cena za wymianę oleju w tym silniku.

> Ale już wymieniam sam.

Faktycznie jest to jakaś trudna sprawa?

Co robisz ze starym olejem?

Napisano

> no właśnie. To jest mniej więcej cena za wymianę oleju w tym silniku.

> Faktycznie jest to jakaś trudna sprawa?

> Co robisz ze starym olejem?

Musisz ściągnąć osłonę pod silnikiem, odkręcić osłonę chłodniczki oleju (3 śruby),odkręcić obudowę filtra, wytargać filtr, odessać stary olej z gniazda na filtr, wytrzeć do sucha. To są dodatkowe czynności w porównaniu do np. wersji 1,4 90 KM.

Stary olej został we wiadrze, w robocie zlosnik.gif

Napisano

> Musisz ściągnąć osłonę pod silnikiem, odkręcić osłonę chłodniczki oleju (3 śruby),odkręcić obudowę

> filtra, wytargać filtr, odessać stary olej z gniazda na filtr, wytrzeć do sucha. To są

> dodatkowe czynności w porównaniu do np. wersji 1,4 90 KM.

> Stary olej został we wiadrze, w robocie

ło matko, ile roboty zlosnik.gif

Kiedyś raz się zebrałem i wymieniłem sam olej w matizie. Nie dość że się nakląłem przy wymianie filtra, do którego trzeba było mieć małe koreańskie rączki, to potem nie miałem co zrobić ze starym olejem. Dziś własne czynności przy aucie ograniczam do mycia, woskowania i sprzątania w środku zlosnik.gif

Napisano

> ło matko, ile roboty

> Kiedyś raz się zebrałem i wymieniłem sam olej w matizie. Nie dość że się nakląłem przy wymianie

> filtra, do którego trzeba było mieć małe koreańskie rączki, to potem nie miałem co zrobić ze

> starym olejem. Dziś własne czynności przy aucie ograniczam do mycia, woskowania i sprzątania w

> środku

Ja wychodzę z założenia, że jak sam czegoś nie zrobię (chyba, że nie mam o tym bladego pojęcia) to wydam kasę, a nie będę pewien czy to zostało dobrze zrobione.

Napisano

> Ile placicie za wymiane (chodzi o sam koszt wymiany - filtr i olej platny osobno, lub wlasny)

> oleju, z FV czy bez ?

> prosze o informacje o min . silniku(pojezdzie), typie serwisu i wielkosci miasta w ktorym sie

> znajduje...

Olej kupiony w Polmozbycie pod Legionowem wymieniają gratis smile.gif

Mój mechanik w Wieliszewie bierze dodatkowo za wymianę 20zł, mimo, że kupuję u niego olej i filtr.

Napisano

> Pod warunkiem, że masz jakieś autko na firmę, od którego można odliczyć VAT, np. jakiegoś busa.

czemu busa?

a jak mam, dajmy na to, fiata punto to nie moge odliczyc vat?

Napisano

> czemu busa?

> a jak mam, dajmy na to, fiata punto to nie moge odliczyc vat?

Jeśli autko spełnia wymogi VAT-1 to tak, ale po ostatnich zmianach w ustawie, większość autek w nadwoziach osobowych, nie podlega odliczeniu VAT(oczywiście z wyjątkiem vat od zakupu w kwocie max 6000zł, nie więcej niż 60% vat zawartego w cenie zakupu), jedynie kwota brutto zmniejsza podstawę PIT/CIT.

Wiem o samochodach z jednym rzędem siedzeń itd., ale generalnie... Zresztą ten temat był już wielokrotnie wałkowany.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli autko spełnia wymogi VAT-1 to tak, ale po ostatnich zmianach w ustawie, większość autek w

> nadwoziach osobowych, nie podlega odliczeniu VAT, jedynie kwota brutto zmniejsza podstawę

> PIT/CIT.

Ale to chyba tylko o paliwie piszesz?

Naprawy, czesci, plyn do spryskow to chyba normalnie vat sie odlicza (jesli oczywiscie ktos jest vatowcem) ?

Napisano

> Ale to chyba tylko o paliwie piszesz?

> Naprawy, czesci, plyn do spryskow to chyba normalnie vat sie odlicza (jesli oczywiscie ktos jest

> vatowcem) ?

Zasadniczo od tego mam księgową, ale ZTCP to cała eksploatacja nie podlega odliczeniu VAT, choć mogę się mylić.

Generalnie, najprościej mieć w firmie busa....

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> ZTCP to cała eksploatacja nie podlega odliczeniu VAT, choć

> mogę się mylić.

a to ciekawostka...

Napisano

> Zasadniczo od tego mam księgową, ale ZTCP to cała eksploatacja nie podlega odliczeniu VAT, choć

> mogę się mylić.

> Generalnie, najprościej mieć w firmie busa....

> Pozdrawiam BAS

No cóż zlosnik.gif

To się mylisz, cała eksploatacja podlega odliczeniu, oprócz paliwa, je możemy tylko w koszty wrzucić skromny.gif

Napisano

> No cóż

> To się mylisz, cała eksploatacja podlega odliczeniu, oprócz paliwa, je możemy tylko w koszty

> wrzucić

Dobrze, że się mylę. Patrząc na to co się wyprawia to wszystko jest możliwe. sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dobrze, że się mylę. Patrząc na to co się wyprawia to wszystko jest możliwe.

> Pozdrawiam BAS

To nie pisz uparcie trzech postow o bajkach, ktore Ci sie tylko wydaja, bo jeszcze komus strzeli do glowy kupic busa, zeby olej w SC wymienic i w koszty wpuscic sciana.gif

Napisano

> To nie pisz uparcie trzech postow o bajkach, ktore Ci sie tylko wydaja, bo jeszcze komus strzeli do

> glowy kupic busa, zeby olej w SC wymienic i w koszty wpuscic

Mało wyraźnie napisałem, że mogę się mylić?

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.