Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile placicie za wymiane oleju...

Featured Replies

Napisano

Ile placicie za wymiane (chodzi o sam koszt wymiany - filtr i olej platny osobno, lub wlasny) oleju, z FV czy bez ?

prosze o informacje o min . silniku(pojezdzie), typie serwisu i wielkosci miasta w ktorym sie znajduje...

Napisano

Nigdy nie płacę za wymiane bo wymieniam tam gdzie kupuje olej, wiec wymiana gratis. Ale z tego co sie orientuje to u mnie (230tys mieszkanców) wszyscy liczą 20zł , niewazne czy kazio czy duzy serwis (ile ASO to nie wiem), niewazne jaki silnik i samochod.

Napisano

> Ile placicie za wymiane (chodzi o sam koszt wymiany - filtr i olej platny osobno, lub wlasny)

> oleju, z FV czy bez ?

> prosze o informacje o min . silniku(pojezdzie), typie serwisu i wielkosci miasta w ktorym sie

> znajduje...

Kolega Kuner, jego olej, jego graty... chyba w cenie niewiem.gif

A jeśli nie to ma bardzo tani olej grinser006.gif

Napisano

Senatorska 3 30zł, raczej legalnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Senatorska 3 30zł.

> Pozdrawiam BAS

FV?

Napisano

> FV?

Autko prywatne i prowadzę akcję "nie biorę paragonu", ale myślę, że bez problemów da się w tej cenie dostać FV.

Pozdrawiam BAS

Napisano

nie płacę nic - olej i filtry mam gratis a wymiana u kolegi również gratis

Napisano

> a u mnie miales gratis i to w skrzyni

Zapomniałem. Dodatkowo darmowa, profesjonalna, przeprowadzona wymiana oleju w skrzyni biegów przez kącikowicza Piterus_123 zlosnik.gif

Napisano

> Ile placicie za wymiane (chodzi o sam koszt wymiany - filtr i olej platny osobno, lub wlasny)

> oleju, z FV czy bez ?

> prosze o informacje o min . silniku(pojezdzie), typie serwisu i wielkosci miasta w ktorym sie

> znajduje...

0 zł.

http://www.jarooil.pl/serwis-olejowy/warszawa.php

Napisano

> Zapomniałem. Dodatkowo darmowa, profesjonalna, przeprowadzona wymiana oleju w skrzyni biegów przez

> kącikowicza Piterus_123

nawet FV moge wystawic zlosnik.gif (tyle ze bedzie w opisie ze wymiana w kosiarce hehe.gif)

Napisano

Nie pamietam kiedy ostatnio wymienialem olej w jakims warsztacie, bo raczej zwykle to wykonuje sam.

Ale z tego co sie orientuje, to w moich okolicach za wymiane oleju z filtrem licza sobie miedzy 30 a 50 euro.

Napisano

W moim pitstopie place 3 dyszki ok.gif

Napisano

Mieciu-na piwo-10zł-z tym, że udostępnia mi kanał-w hundzie się boi popsuć grinser006.gif

20zł-Łódź-Kazio, 25zł z f-vat.(niechętnie).

F-vat serwis honda Kosicki-45zł wymiana oleju-10zł wymiana filtra. palacz.gif

Napisano

Kiedyś w przeszłości jak wymiana mi przypadła w zimie podczas dużych mrozów i samemu nie chciało mi się bawić pojechałem do Tospolu (jak na grudziądz dość spory zakład (robią nawet przeglądy rejestracyjne etc) i tam, o ile kupię od nich olej i filtr to wymieniają gratis. (a cen na wspomiane oleje i filtry nie mają jakoś wygórowanych)

Napisano

W Zielonce k. Warszawy i w Nowym Dworze Mazowieckim działa firma Elektra i za wymianę płaci się 0 zł przy zakupie oleju z beczki Statoil i filtra. Olej do 5-6 litów i filtr to około 100 zł.

Napisano

> FV?

O co chodzi z tą fakturą? Przecież wszystkie ceny są brutto, więc czy się wystawi FV, czy paragon, to jeden grzyb.

Napisano

> O co chodzi z tą fakturą? Przecież wszystkie ceny są brutto, więc czy się wystawi FV, czy paragon,

> to jeden grzyb.

Jeśli masz stałych, sprawdzonych klientów to możesz zapomnieć zaksięgować takiej sprzedaży i jesteś o 40% do przodu. Czasami robi się tak, że klient płaci netto a jak chce fakturę to 23% więcej, więc i klient zadowolony bo zapłacił mniej i mechanik bo zarobił więcej.

Obcego zawsze się księguje a znam takich, którzy obcego pogonią.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kielce, Focus 1.8tdci , 20zł u kolegi pracującego w ASO innej marki wink.gif bez fv bo i po co mi ona ?

Napisano

> bez fv bo i po co mi ona ?

Zaraz nas tu zlinczują "święci AK".

Pozdrawiam BAS

Napisano

> oleju, z FV czy bez ?

> znajduje...

Wymiana w ASO ok 40-60 zł. Nie pamietam dokładnie. W tym przegląd podstawowy.

Napisano

> Zaraz nas tu zlinczują "święci AK".

> Pozdrawiam BAS

Niby za co? Wystawienie paragonu jest obowiązkiem usługodawcy.

Napisano

> Jeśli masz stałych, sprawdzonych klientów to możesz zapomnieć zaksięgować takiej sprzedaży i jesteś

> o 40% do przodu. Czasami robi się tak, że klient płaci netto a jak chce fakturę to 23% więcej,

> więc i klient zadowolony bo zapłacił mniej i mechanik bo zarobił więcej.

> Obcego zawsze się księguje a znam takich, którzy obcego pogonią.

> Pozdrawiam BAS

Przykład: przyjeżdża klient nieważne czy znam, czy obcy i chce wykonać naprawę. Może być nawet z tych poważniejszych (drogich), pyta o cenę, mówię np 1500 zł. Powiedzmy, że po uzgodnieniu ceny, zapyta się o fakturę, to nic nie doliczam. Jeśli zapyta, czy bez rachunku będzie coś taniej, mówię: nie. Nie rozumiem tych, którzy najpierw podają cenę, a po zapytaniu o fakturę, doliczają.

Napisano

> Niby za co? Wystawienie paragonu jest obowiązkiem usługodawcy.

Jeśli godzisz się na to, że możesz zapłacić X lub X+23% to...

Dodatkowo ja z zasady nie biorę paragonu na pewne usługi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mnie to nie jest potrzebny żaden rachunek, paragon, kwit czy inne badziewie które i tak wyrzucę. Jestem przy wymianie i widzę co się dzieje. Jak coś jest nie tak to jadę i nie ma problemu z niczym.

Napisano

> Mnie to nie jest potrzebny żaden rachunek, paragon, kwit czy inne badziewie które i tak wyrzucę.

> Jestem przy wymianie i widzę co się dzieje. Jak coś jest nie tak to jadę i nie ma problemu z

> niczym.

Mam podobne podejście.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli godzisz się na to, że możesz zapłacić X lub X+23% to...

> Dodatkowo ja z zasady nie biorę paragonu na pewne usługi.

> Pozdrawiam BAS

Wyobraź sobie teraz, że robisz zakupy w hipermarkecie i przy kasie pytasz, czy można taniej bez paragonu...

Napisano

> Wyobraź sobie teraz, że robisz zakupy w hipermarkecie i przy kasie pytasz, czy można taniej bez

> paragonu...

a widzisz róznicę miedzy sprzedaża towaru a usługą?

Napisano

> Kielce, Focus 1.8tdci , 20zł u kolegi pracującego w ASO innej marki bez fv bo i po co mi ona ?

Hmm bywały przypadki że źle dokręcono korek spustu oleju i w czasie jazdy wyciekł olej. Co się stało z silnikiem to chyba nie trzeba wyjaśniać. Po swoich przejściach z "mechanikami" zawsze biorę potwierdzenie wykonania usługi która może mieć żywotny wpływ na samochód. Jak sprawa trafi do sądu bez paragonu/fv nic nie zrobisz.

Pzd

Napisano

jak widać, średnio.

Napisano

> Wyobraź sobie teraz, że robisz zakupy w hipermarkecie i przy kasie pytasz, czy można taniej bez

> paragonu...

Mówimy o usługach. Jeśli kupujesz towar a później go odsprzedajesz to musisz jakoś wykazać co się stało z towarem.

Z usługami nie ma tego problemu, bo nawet sam mechanik nie pamięta w ilu samochodach w danym miesiącu zmieniał olej.

Jeśli mechanik może prowadzić sprzedaż bez fakturową to wpisuje raz dziennie w zeszyt, że wykonał 2 usługi o wartości 50zł i 100zł, nawet jak trafi mu się klient, który pobiegnie z donosem do US to jak przyjdą z kontrolą to i tak wszystko będzie się zgadzać w papierach.

Nawet gdyby przyszli po 4latach na kontrolę to i tak jesteś kryty bo co miesiąc deklarujesz, że miałeś sprzedaż 4000brutto a o kontroli muszą Cie uprzedzić, więc spokojnie zdążysz uporządkować papiery.

Jedyne miejsce gdzie można wpaść to jak ma się kasę fiskalną i nie wydałeś kontrolerowi paragonu, ale to też da się obejść lub kara będzie na tyle mała, że...

Pozdrawiam BAS

Napisano

Uwierz lub nie, ale jestem przekonany na 99% że nie musiałbym iść do sądu. Wiadomo że nigdy nie wiadomo do końca, ale chłop jest mega skrupulatny i sprawdza dokładnie to co robi. A jak "spartoli" (to ma się prawo stać każdemu) NIGDY nie uciekał od odpowiedzialności.

Napisano

U mnie w sklepie bardzo duża ilość klientów nie bierze paragonów i one lądują w koszu. Praktycznie paragony biorą ci co pod koniec miesiąca przychodzą po fakturę.

Napisano
  • Autor

> Przykład: przyjeżdża klient nieważne czy znam, czy obcy i chce wykonać naprawę. Może być nawet z

> tych poważniejszych (drogich), pyta o cenę, mówię np 1500 zł. Powiedzmy, że po uzgodnieniu

> ceny, zapyta się o fakturę, to nic nie doliczam. Jeśli zapyta, czy bez rachunku będzie coś

> taniej, mówię: nie. Nie rozumiem tych, którzy najpierw podają cenę, a po zapytaniu o fakturę,

> doliczają.

wlasnie wiekszosc zakladow z ktorymi rozmawialem dolicza...

Napisano

> U mnie w sklepie bardzo duża ilość klientów nie bierze paragonów i one lądują w koszu. Praktycznie

> paragony biorą ci co pod koniec miesiąca przychodzą po fakturę.

Jak kupuję na firmę to też tak robię bo chętnie zrobię mniejszy przelew z tytułu VAT-7 i PIT-5(albo 4 nigdy nie pamiętam, który jest mój a który pracowników).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wlasnie wiekszosc zakladow z ktorymi rozmawialem dolicza...

Bo większość ludzi zauważyła, że podatki są za wysokie(ZTCP to ktoś nam obiecywał 15/15/15) a pieniądze z podatków są marnowane a i tak większość z nas nie dożyje 67roku życia.

Budują autostrady z pieniędzy EU i naszych podatków a gdyby EU nie zagroziła, że odbierze im dotacje to by nie obniżyli opłat na państwowych autostradach.

Nic dziwnego, jak się goli społeczeństwo do bólu, że społeczeństwo się buntuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Uwierz lub nie, ale jestem przekonany na 99% że nie musiałbym iść do sądu. Wiadomo że nigdy nie

> wiadomo do końca, ale chłop jest mega skrupulatny i sprawdza dokładnie to co robi. A jak

> "spartoli" (to ma się prawo stać każdemu) NIGDY nie uciekał od odpowiedzialności.

Po pierwsze fv lub paragon jest podstawą do uzyskania odszkodowania od TU z tytułu OC prowadzonej DG. Jak Ci nie wystawił to ubezpieczyciel się wypnie na gościa.

Po drugie jeśli popełni błąd i silnik w Twoim aucie będzie wymagał wymiany/b. kosztowej naprawy to się zastanów do jakiej kwoty mechanik da gwarancje na gębę, a jak już naprawi na własny koszt to czy zrobi to "na sztukę" czy zgodnie "ze sztuką". Ja to przerabiałem i trochę kasy mi popłynęło z kieszeni.

Pzd

Napisano

Weź sobie paragon , nowy i świeżutki, połóż w miejscu ciepłym i nasłonecznionym. Po 2-3 dniach nic na nim nie widać.. I co wtedy z Twoją gwarancją ? hehe.gifzlosnik.gif Wiadomo że zakład ma drugą rolkę w kasie, ale jak im udowodnisz że to akurat ich paragon ??

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze fv lub paragon jest podstawą do uzyskania odszkodowania od TU z tytułu OC prowadzonej

> DG. Jak Ci nie wystawił to ubezpieczyciel się wypnie na gościa.

paragon nic nie daje TU i tak sie wypina, sciemniajajc ze gosc jest nieosiagalny...

Napisano

> Kielce, Focus 1.8tdci , 20zł u kolegi pracującego w ASO innej marki bez fv bo i po co mi ona ?

a po to żeby VAT odliczyć i wrzucić w koszty zlosnik.gif

W ten sposób serwisowanie auta bez dokumentów handlowych staje się droższe wink.gif Wolę czasem dopłacić do ceny brutto niby żeby wrzucić to jeszcze w koszty i de facto wyjść na tym jeszcze lepiej grinser006.gif

Napisano

> a po to żeby VAT odliczyć i wrzucić w koszty

Pod warunkiem, że masz jakieś autko na firmę, od którego można odliczyć VAT, np. jakiegoś busa.

> W ten sposób serwisowanie auta bez dokumentów handlowych staje się droższe Wolę czasem dopłacić

> do ceny brutto niby żeby wrzucić to jeszcze w koszty i de facto wyjść na tym jeszcze lepiej

Przeczytaj cały wątek.

Jak można coś wrzucić w koszty to bierze się fakturę, ale jeśli naprawiasz prywatne autko i nie masz drugiego, na które mógłbyś wziąć fakturę to nie ma sensu brać paragonu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przeczytaj cały wątek.

> Jak można coś wrzucić w koszty to bierze się fakturę, ale jeśli naprawiasz prywatne autko i nie

> masz drugiego, na które mógłbyś wziąć fakturę to nie ma sensu brać paragonu.

> Pozdrawiam BAS '

Czytałem skromny.gif

Dowód wykonania usługi, dowód zakupu zawsze warto mieć i nie udowodnisz mi że lepiej nie brać. smirk.gif

Napisano

> Weź sobie paragon , nowy i świeżutki, połóż w miejscu ciepłym i nasłonecznionym. Po 2-3 dniach nic

> na nim nie widać.. I co wtedy z Twoją gwarancją ?

Nie rozumiem z czego się śmiejesz to przecież w Twoim interesie jest aby mieć gwarancję na wykonaną usługę, jak stracisz jej potwierdzenie to nie wiem czy nadal Ci będzie tak do śmiechu kiedy będzie trzeba z niej skorzystać.

Pzd

Napisano

Warszawa, V50 2,0D, 30-40zł w zwykłym warsztacie (nie ASO)

Napisano

> oleju, z FV czy bez ?

0zł. Sam sobie wymieniam, a olej (Mobil 1) w sklepie z paragonami/fakturami kupuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.