Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 HDI stuki w górze silnika?!

Featured Replies

Napisano

Witam. A więc zacznę od początku. Kiedyś dawno, tak ze 12tyś temu jak mi wymieniali olej to po odpaleniu silnika zaczęło ciut stukać ale po chwili przestało. Mechanik stwierdził ze to "szklanka". W zeszłym tygodniu wymieniałem oliwę wraz z filtrami. Po wymianie i przejechaniu kilku kilometrów na wolnych obrotach zaczęło znów pukać . Tak jakby na górze gdzie są wałki. Pukanie ucichło po dodaniu kilkukrotnie gazu. Pukanie później pojawiało się z rana na zimnym silniku ale dziś to się utrwaliło i mam wrażenie ze jest głośniejsze oslabiony.gif

Czy to mogą być hydrauliczne popychacze te tzw. "szklanki". Czy wymienia się je wszystkie czy można wymienić tylko te pukające???? Dlaczego wyszło to po wymianie oleju??

Silnik to ten 1.6 HDI 90KM

Pozdrawiam ADAMEC oslabiony.gif

Napisano

16 zaworowy hdi, ma problem z lancuszkiem napedzajacym walki rozrzadu...

Napisano

> Witam. A więc zacznę od początku. Kiedyś dawno, tak ze 12tyś temu jak mi wymieniali olej to po

> odpaleniu silnika zaczęło ciut stukać ale po chwili przestało. Mechanik stwierdził ze to

> "szklanka". W zeszłym tygodniu wymieniałem oliwę wraz z filtrami. Po wymianie i przejechaniu

> kilku kilometrów na wolnych obrotach zaczęło znów pukać . Tak jakby na górze gdzie są wałki.

> Pukanie ucichło po dodaniu kilkukrotnie gazu. Pukanie później pojawiało się z rana na zimnym

> silniku ale dziś to się utrwaliło i mam wrażenie ze jest głośniejsze

> Czy to mogą być hydrauliczne popychacze te tzw. "szklanki". Czy wymienia się je wszystkie czy można

> wymienić tylko te pukające???? Dlaczego wyszło to po wymianie oleju??

> Silnik to ten 1.6 HDI 90KM

> Pozdrawiam ADAMEC

Wymieniałeś jaki olej na jaki olej? Jeśli nie zmieniałeś to na jakim jeździsz???

Jesteś pewien że olej został wymieniony na ten który myślisz??

Jaki przebieg ma auto (pewny/nie pewnhy)????

Ile jest tego oleju na miarce po wymianie ??

AL

Napisano
  • Autor

> 16 zaworowy hdi, ma problem z lancuszkiem napedzajacym walki rozrzadu...

Stuki są własnie z lewej strony. Rozszerz temat food.gif

Napisano
  • Autor

> Wymieniałeś jaki olej na jaki olej? Jeśli nie zmieniałeś to na jakim jeździsz???

Wcześniej lałem Castrol Edge 5W30 i na ten sam został zmieniony.

> Jesteś pewien że olej został wymieniony na ten który myślisz??

Tak bo sam gosciowi bańkę podawałem. A raczej w bańce nie była podróba

> Jaki przebieg ma auto (pewny/nie pewnhy)????

95 tys pewne bo mam go od nowości

> Ile jest tego oleju na miarce po wymianie ??

Ponad połowa

> AL

Napisano

> 16 zaworowy hdi, ma problem z lancuszkiem napedzajacym walki rozrzadu...

Ale przy przebiegu 95 tkm ???????????? yikes.gif

Łańcuchy powinny wytrzymać 250-300tkm .... chaja.gif

AL

PS. Ten olej 5W30 to jest fabrycznie zalecany do tego silnika ? hmm.gif

Napisano

fabrycznie, problemem nie jest lancuch a napinacz wykonany z plastiku sick.gif

Napisano
  • Autor

> Ale przy przebiegu 95 tkm ????????????

> Łańcuchy powinny wytrzymać 250-300tkm ....

> AL

> PS. Ten olej 5W30 to jest fabrycznie zalecany do tego silnika ?

A jaki?? W serwisie lali TOTAL 5W30 więc Castrol tez nie jest zły chyba niewiem.gif

Napisano

> A jaki?? W serwisie lali TOTAL 5W30 więc Castrol tez nie jest zły chyba

Tak powinien być OK.

Ale jeśli jest tak jak pisze Muzyk, to masz w miarę pewną

diagnozę. Plastiki w rozrządzie to ZŁO!

AL

Napisano
  • Autor

> Tak powinien być OK.

> Ale jeśli jest tak jak pisze Muzyk, to masz w miarę pewną

> diagnozę. Plastiki w rozrządzie to ZŁO!

> AL

Niestety ale to nie napinacz i nie szklanki. Klawiatura na wierzchu. Jeden wtrysk lał a silnik zaj****ny syfem że głowa mała icon_eek.gif

Fotki będą później. W poniedziałek wtryski jadą na sprawdzenie. Podejrzewają że przez nagar zawory mogły się nie domykać więc pewnie głowicę będą zwalać. Trzeba to wszystko wyczyścić oslabiony.gif

Napisano

ale co lalo??

bardziej bede sie upieral przy tym ze standard w tym silniku sie stal i wydmuchalo podkladke pod wtryskiwaczem, koszt kompletu uszczelnien na wtryskiwacz ponizej 40zl +robota +uszczelka pod pokrywe, nie powinno byc strasznie drogo, dodatkowo dosc latwo w tych silnikach wychodza wtryski smile.gif

Na Twoim miejscu nie dalbym zwalac glowicy z tego powodu!!

Napisano
  • Autor

> ale co lalo??

Wtryski.

> bardziej bede sie upieral przy tym ze standard w tym silniku sie stal i wydmuchalo podkladke pod

> wtryskiwaczem, koszt kompletu uszczelnien na wtryskiwacz ponizej 40zl +robota +uszczelka pod

> pokrywe, nie powinno byc strasznie drogo, dodatkowo dosc latwo w tych silnikach wychodza

> wtryski

Podkładka pod wtryskiwaczem?? Tego nie braliśmy pod uwagę! chyba niewiem.gif

> Na Twoim miejscu nie dalbym zwalac glowicy z tego powodu!!

Sam już nie wiem??

A to fota

286296643-1.jpg

post-35550-14352517520688_thumb.jpg

Napisano

tak w tych silnikach czesto tak sie dzieje, podkladka kosztuje kolo 22zl za sztuke w std. rozmiarze, ew. 22 za 4 sztuki w nadwymiarze, do tego oring i tulejka plastikowa i masz zestaw na 1 wtryskiwacz, wypadaloby wyczyscic gniazdo i zlozyc i wg. mnie powinno pomoc na Twoje dolegliwosci.

Napisano
  • Autor

> tak w tych silnikach czesto tak sie dzieje, podkladka kosztuje kolo 22zl za sztuke w std.

> rozmiarze, ew. 22 za 4 sztuki w nadwymiarze, do tego oring i tulejka plastikowa i masz zestaw

> na 1 wtryskiwacz, wypadaloby wyczyscic gniazdo i zlozyc i wg. mnie powinno pomoc na Twoje

> dolegliwosci.

Czyli te stuki to przedmuchy pod wtryskami??

Napisano

bardzo prawdopodobne, mowie z doswiadczenia po tym co klienci kupuja i mowia wink.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo prawdopodobne, mowie z doswiadczenia po tym co klienci kupuja i mowia

A regeneracja wtrysków przyda się?

Napisano
  • Autor

> uwazam ze szkoda kasy,

A powiedz mi skąd ten syf w dolocie??

Napisano

> Wcześniej lałem Castrol Edge 5W30 i na ten sam został zmieniony.

> Tak bo sam gosciowi bańkę podawałem. A raczej w bańce nie była podróba

> 95 tys pewne bo mam go od nowości

> Ponad połowa

> > AL

Wywal Castrola, straszne ścierwo. Polecam zamienić go na olej z produktów firmy Amsoil.

Sam jeździłem na Castrolu, silnik był głośny, popychacze postukiwały po mocnym nagrzaniu i silnik był zdecydowanie dłużej głośniejszy po uruchomieniu. Po wymianie na Amsoila problemy znikły.

Oczywiście ja nie mam 1,6 HDI, ale problemy z Castrolem są dość szeroko znane i opisywane na forach, niestety to marketingowa wydumka.

Napisano

> Wtryski.

> Podkładka pod wtryskiwaczem?? Tego nie braliśmy pod uwagę! chyba

> Sam już nie wiem??

> A to fota

Taki syf w silniku berze się najczęściej z niesprawnego EGR-a, kolejny etap to problemy z wtryskami. Ta cała pseudo ekologia zabija nam silniki.

Proponuję przeanalizować problem pod kontem problemów z EGR i zasyfianiem się silnika przez niesprawność tego zaworu.

Przerobiłem podobny temat w swoim Multijet

Napisano

> Niestety ale to nie napinacz i nie szklanki. Klawiatura na wierzchu. Jeden wtrysk lał a silnik

> zaj****ny syfem że głowa mała

> Fotki będą później. W poniedziałek wtryski jadą na sprawdzenie. Podejrzewają że przez nagar zawory

> mogły się nie domykać więc pewnie głowicę będą zwalać. Trzeba to wszystko wyczyścić

Sprawdź czy to nie wtryskiwacz najbliżej wlotu z zaworu EGR.

Napisano

> egr

Strzał w 10-tkę ok.gif

Napisano

> Wtryski.

> Podkładka pod wtryskiwaczem?? Tego nie braliśmy pod uwagę! chyba

> Sam już nie wiem??

> A to fota

Miałem podobne historie z moim dci i nie był to problem z egr.

Napisze wieczorem bo teraz na tel siedzę.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobne historie z moim dci i nie był to problem z egr.

> Napisze wieczorem bo teraz na tel siedzę.

Czekam food.gif

Napisano

> Czekam

Więc tak kłopoty na dobre z moim autem zaczęły się kiedy padła turbina oslabiony.gif

Okazało się że od razu poszły gumki zaworowe przez co olej leciał na tłoki co skutkowało także rozwaleniem końcówek spryskiwaczy które nie psikały tak jak trzeba ok.gif

Po wymianie samej turbiny mechanik zapewniał że wszystko będzie ok ok.gif

i kopcenie które czasami się pokazywało to wynik brudnego EGR ok.gif

Mechanik wyczyścił EGR i od razu zauważyłem że auto zaczęło łykać olej sciana.gif

Na wymianach oleju oraz jak i na samym oleju nigdy nie oszczędzałem i zawsze lałem Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 ok.gif

Niestety auto zaczęło brać coraz częściej olej i zarazem kopcić na zimnym silniku ok.gif

wtedy trafiłem do innego mechanika który zaczął wszystko rozbierać i wszystko sprawdzać. ok.gif

Wtedy wyszło że głowica do roboty przez wywalone gumki na zaworach po których olej spływał na tłoki co skutkowało że trzeba było wymienić końcówki wtrysków ,a jak zawieźli wtryski do zrobienia okazało się że jeden lał i faktycznie ten tłok najgorzej wyglądał oslabiony.gif

Oczywiście tłoki były tak zawlone co za tym poszło pierścienie też były do wymiany. sciana.gif

Więc skończyło się dużym remontem oslabiony.gif jak by pierwszy mechanik zabrał się dobrze to by nie było takich kosztów i nie trzeba by robić remontu oslabiony.gif więc imo warto wydać te chyba 80pln żeby sprawdzić czy wtryski nie leją i jak rozpryskują końcówki wtrysków ok.gif

mój silnik miał nie dużo większy przebieg jak się zaczęły problemy bo 146tys oczywiście przebieg był pewny a 90% ludzi mówiło że to wina EGR itp. jak bym zabrał się od razu za to jak na leży to by ładnych parę tys zostało w kieszeni ok.gif

co do samego oleju to już nie kupuje Castrola i chyba nigdy nie kupię bo nie zadbał odpowiednio o mój silnik oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Więc tak kłopoty na dobre z moim autem zaczęły się kiedy padła turbina

> Okazało się że od razu poszły gumki zaworowe przez co olej leciał na tłoki co skutkowało także

> rozwaleniem końcówek spryskiwaczy które nie psikały tak jak trzeba

> Po wymianie samej turbiny mechanik zapewniał że wszystko będzie ok

> i kopcenie które czasami się pokazywało to wynik brudnego EGR

> Mechanik wyczyścił EGR i od razu zauważyłem że auto zaczęło łykać olej

> Na wymianach oleju oraz jak i na samym oleju nigdy nie oszczędzałem i zawsze lałem Castrol Edge

> Turbo Diesel 5W40

> Niestety auto zaczęło brać coraz częściej olej i zarazem kopcić na zimnym silniku

> wtedy trafiłem do innego mechanika który zaczął wszystko rozbierać i wszystko sprawdzać.

> Wtedy wyszło że głowica do roboty przez wywalone gumki na zaworach po których olej spływał na tłoki

> co skutkowało że trzeba było wymienić końcówki wtrysków ,a jak zawieźli wtryski do zrobienia

> okazało się że jeden lał i faktycznie ten tłok najgorzej wyglądał

> Oczywiście tłoki były tak zawlone co za tym poszło pierścienie też były do wymiany.

> Więc skończyło się dużym remontem jak by pierwszy mechanik zabrał się dobrze to by nie było

> takich kosztów i nie trzeba by robić remontu więc imo warto wydać te chyba 80pln żeby

> sprawdzić czy wtryski nie leją i jak rozpryskują końcówki wtrysków

> mój silnik miał nie dużo większy przebieg jak się zaczęły problemy bo 146tys oczywiście przebieg

> był pewny a 90% ludzi mówiło że to wina EGR itp. jak bym zabrał się od razu za to jak na leży

> to by ładnych parę tys zostało w kieszeni

> co do samego oleju to już nie kupuje Castrola i chyba nigdy nie kupię bo nie zadbał odpowiednio o

> mój silnik

O żesz fak. To co mam zalać to po pierwsze. Po drugie dziś wtryski mają jechać do sprawdzenia. EGR mi wyczyszczą. Pomierzą ciśnienie. Aleju nie ubywa więc uszczelnienie wpożo chyba? Ciekawe czy koleś ma kamerę endoskopową co by zajrzeć w cylindry??

Sam nie wiem.

Chyba zmienię auto na noPB+LPG oslabiony.gif

Napisano

Szukacie problemu nie tam gdzie trzeba...

Problem jest znany, poszukaj sobie w necie informacji na temat podkladek pod wtryskami w DV6

Napisano
  • Autor

> Szukacie problemu nie tam gdzie trzeba...

> Problem jest znany, poszukaj sobie w necie informacji na temat podkladek pod wtryskami w DV6

I ta podkładka może powodować że słychac charakterystyczne stuki? Czy razcej to że przez nią leje wtrysk?

Bo juz glupi jestem oslabiony.gif

Napisano

> Więc tak kłopoty na dobre z moim autem zaczęły się kiedy padła turbina

> Okazało się że od razu poszły gumki zaworowe przez co olej leciał na tłoki co skutkowało także

> rozwaleniem końcówek spryskiwaczy które nie psikały tak jak trzeba

> Po wymianie samej turbiny mechanik zapewniał że wszystko będzie ok

> i kopcenie które czasami się pokazywało to wynik brudnego EGR

> Mechanik wyczyścił EGR i od razu zauważyłem że auto zaczęło łykać olej

> Na wymianach oleju oraz jak i na samym oleju nigdy nie oszczędzałem i zawsze lałem Castrol Edge

> Turbo Diesel 5W40

> Niestety auto zaczęło brać coraz częściej olej i zarazem kopcić na zimnym silniku

> wtedy trafiłem do innego mechanika który zaczął wszystko rozbierać i wszystko sprawdzać.

> Wtedy wyszło że głowica do roboty przez wywalone gumki na zaworach po których olej spływał na tłoki

> co skutkowało że trzeba było wymienić końcówki wtrysków ,a jak zawieźli wtryski do zrobienia

> okazało się że jeden lał i faktycznie ten tłok najgorzej wyglądał

> Oczywiście tłoki były tak zawlone co za tym poszło pierścienie też były do wymiany.

> Więc skończyło się dużym remontem jak by pierwszy mechanik zabrał się dobrze to by nie było

> takich kosztów i nie trzeba by robić remontu więc imo warto wydać te chyba 80pln żeby

> sprawdzić czy wtryski nie leją i jak rozpryskują końcówki wtrysków

> mój silnik miał nie dużo większy przebieg jak się zaczęły problemy bo 146tys oczywiście przebieg

> był pewny a 90% ludzi mówiło że to wina EGR itp. jak bym zabrał się od razu za to jak na leży

> to by ładnych parę tys zostało w kieszeni

> co do samego oleju to już nie kupuje Castrola i chyba nigdy nie kupię bo nie zadbał odpowiednio o

> mój silnik

Twój przypadek jest jednym z wielu, ale co on oznacza ? Na pewno nie to, że zawór EGR nie jest winien zasyfianiu się silnika. W twoim przypadku winę za złą diagnozę ponosi mechanik, choć dziw bierze, ze przy takim przebiegu poleciały Ci uszczelniacze na zaworach. Nie wierzę, że całość problemu zadziała się nagle bez wcześniejszych objawów, gumki nie polecą z dnia na dzień , końcówki wtrysków też.

Oczywiście diagnoza ,,EGR'' nie jest panaceum na wszystkie dolegliwości diesla, jednak najczęściej to właśnie od tego zaworu wszystko się zaczyna.

Napisano

> O żesz fak. To co mam zalać to po pierwsze. Po drugie dziś wtryski mają jechać do sprawdzenia. EGR

> mi wyczyszczą. Pomierzą ciśnienie. Aleju nie ubywa więc uszczelnienie wpożo chyba? Ciekawe czy

> koleś ma kamerę endoskopową co by zajrzeć w cylindry??

> Sam nie wiem.

> Chyba zmienię auto na noPB+LPG

przyjdą wtryski zobaczysz co będzie do roboty i czy są ok ok.gif

zmień tą podkładkę jak mówi muzyk pod tym wtryskiem i bacznie obserwuj ok.gif jak nie bedzie objawów to nie ma co się martwić na zapas ok.gif

najgorsze jeszcze co z tym stukaniem hmm.gif

Napisano

stukanie nie stukanie, mogly to byc spaliny ktore sie wydostawaly pod wtryskiwaczem, mogla to byc sama podkladka ktora byla luzna, moglbyc rowniez lancuszek ktory wczesniej sugerowalem.

Napisano

> stukanie nie stukanie, mogly to byc spaliny ktore sie wydostawaly pod wtryskiwaczem, mogla to byc

> sama podkladka ktora byla luzna, moglbyc rowniez lancuszek ktory wczesniej sugerowalem.

dokładnie ok.gif wyeliminuje jedno to zobaczy czy problem dalej jest ok.gif

Napisano

> przyjdą wtryski zobaczysz co będzie do roboty i czy są ok

> zmień tą podkładkę jak mówi muzyk pod tym wtryskiem i bacznie obserwuj jak nie bedzie objawów to

> nie ma co się martwić na zapas

> najgorsze jeszcze co z tym stukaniem

Adamec pisze ,ze wtryski jadą do sprawdzenia tzn. że podkładki ma na wierzchu. Wystarczy je dokładnie obejrzeć ta która puszcza ma wżery na powierzchni przylegania a sam wtryskiwacz i jego gniazdo jest bardziej zasyfione.

Co do stukania to wywalona podkładka powoduje odgłos, nie wiem jak to określić , bardziej "fukania". Podczas postoju na światłach czuć też spaliny wewnątrz kabiny.

Napisano
  • Autor

> stukanie nie stukanie, mogly to byc spaliny ktore sie wydostawaly pod wtryskiwaczem, mogla to byc

> sama podkladka ktora byla luzna, moglbyc rowniez lancuszek ktory wczesniej sugerowalem.

Łańcuszek odpada oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> przyjdą wtryski zobaczysz co będzie do roboty i czy są ok

> zmień tą podkładkę jak mówi muzyk pod tym wtryskiem i bacznie obserwuj jak nie bedzie objawów to

> nie ma co się martwić na zapas

> najgorsze jeszcze co z tym stukaniem

Własnie te stukanie to objaw. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Adamec pisze ,ze wtryski jadą do sprawdzenia tzn. że podkładki ma na wierzchu. Wystarczy je

> dokładnie obejrzeć ta która puszcza ma wżery na powierzchni przylegania a sam wtryskiwacz i

> jego gniazdo jest bardziej zasyfione.

> Co do stukania to wywalona podkładka powoduje odgłos, nie wiem jak to określić , bardziej

> "fukania". Podczas postoju na światłach czuć też spaliny wewnątrz kabiny.

NIe, to jest stukanie ale nie takie metaliczne niewiem.gif

Napisano

> NIe, to jest stukanie ale nie takie metaliczne

Zaloguj sie na forum Peugeot Klub i poszukaj postow kolegi Lusnia49 dotyczacych silników hdi. Poza tym jest tam caly dzial poswiecony tylko silnikom diesla. Mysle, ze wygrzebiesz troche pozytecznej wiedzy.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Zaloguj sie na forum Peugeot Klub i poszukaj postow kolegi Lusnia49 dotyczacych silników hdi.

> Poza tym jest tam caly dzial poswiecony tylko silnikom diesla. Mysle, ze wygrzebiesz troche

> pozytecznej wiedzy.

> pozdr.

> M.

Dzięki i Pozdrawiam

Napisano

Przerabiałem temat podkładek w swoim Fordzie (akurat silnik z PSA). Uszkodzona podkładka skutkuje charakterystycznym, głośnym cykaniem (trudno mi znaleźć bardziej precyzyjne określenie)

W każdym razie po otwarciu maski można łatwo zauważyć, skąd dochodzą te odgłosy - jeśli nie z okolicy wtryskiwaczy to pewnie inna przyczyna niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Przerabiałem temat podkładek w swoim Fordzie (akurat silnik z PSA). Uszkodzona podkładka skutkuje

> charakterystycznym, głośnym cykaniem (trudno mi znaleźć bardziej precyzyjne określenie)

> W każdym razie po otwarciu maski można łatwo zauważyć, skąd dochodzą te odgłosy - jeśli nie z

> okolicy wtryskiwaczy to pewnie inna przyczyna

Dzwięk pochodził z niższych parti chyba ale to może być złudne niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> egr

Gdzie ja mogę oddać wtryski do sprawdzenia. W okolicy nie mam gdzie tego sprawdzić bo tych elektrycznych u nas nie sprawdzają sick.gif

Napisano

> O żesz fak. To co mam zalać to po pierwsze.

ja do swojego 1.6hdi 90km leje motul eco clean 5w30 ok.gif

Napisano

> Gdzie ja mogę oddać wtryski do sprawdzenia. W okolicy nie mam gdzie tego sprawdzić bo tych

> elektrycznych u nas nie sprawdzają

Kto jest producentem wtrysków, bo jeśli Bosch to mogę polecić jeden punkt.

Napisano
  • Autor

> Kto jest producentem wtrysków, bo jeśli Bosch to mogę polecić jeden punkt.

Jutro się dowiem ale chyba bosch.

Napisano
  • Autor

> rysunek rozrzadu, do wymiany jest 10

Po wielkich debatach i podpowiedzi kolegi z serwisu Citroena wymieniłem co typowałeś na początku i jest GITARA yay.gif Dobzre ze nie oddałem tych wtrysków do sprawdzenia. Stan łancuszka i napinacza nie wskazywał na zurzycie ale jednak. Łańcuszek był rozciągnięty no.gif Po 95tys km angryfire.gif

Dzięki kolego jesteś wielki 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

oczywiscie kupiles uszczelniacze do wtryskow?? zebys nie robil tego drugi raz zlosnik.gif

A tak wogole zamiast kombinowac, wsciekac sie i wogole trzeba bylo na poczatku zrobic to co napisalem i problemu by nie bylo..

Napisano
  • Autor

> oczywiscie kupiles uszczelniacze do wtryskow?? zebys nie robil tego drugi raz

YYY chyba nie frown.gif

> A tak wogole zamiast kombinowac, wsciekac sie i wogole trzeba bylo na poczatku zrobic to co

> napisalem i problemu by nie bylo..

Ba ale te moje mechaniory na wizus dawali sobie łapki obciąc że to nie łańcuszek. Fakt to nie plastik tylko łańcuch ale typ trafiony za pierwszym strzałem 526.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.