Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja aluminiowych felg - koszt.

Featured Replies

Napisano

Dostałem 4 używane i mocno sfatygowane felgi 13", pochodzące z Poloneza.

Takie wzór.

27.jpg

Ponieważ za te felgi nic nie płaciłem to postanowiłem je odnowić.

Nie są krzywe, nie mają żadnych pęknięć i jakiś tam uszkodzeń. Jedynym mankamentem jest łuszcząca się farba i przebarwienia.

Chcę je oddać do standardowej renowacji, bez żadnych wypasów.

Chodzi tylko o wypiaskowanie i pomalowanie.

Jak to cenowo wygląda w Waszych stronach?

Napisano
  • Autor

> 250 zł za komplet

A gdzie to tak robią? W Zabrzu?

Napisano

Dla kącikowicza koszt nie przekroczy 300zł. Chemiczne zdjęcie lakieru, ewentualne wypełnienie ubytków metodą spawania tig oraz lakierowanie proszkowe.

Napisano
  • Autor

> Dla kącikowicza koszt nie przekroczy 300zł. Chemiczne zdjęcie lakieru, ewentualne wypełnienie

> ubytków metodą spawania tig oraz lakierowanie proszkowe.

Jutro mam trasę do Wrocławia. Jadę do Ikea po meble. Podrzuciłbym te felgi ale nie mam pojęcie kiedy bym miał okazję je odebrać.

Specjalnie jechać to mi się nie bardzo opłaci, musiałbym mieć coś przy okazji do załatwienia.Koszt dojazdu tam i z powrotem to dla mnie około 100zł.

Chcę się na razie dowiedzieć jak się kształtują ceny gdzie indziej, żeby mieć jakieś ogólne rozeznanie i możliwość kalkulacji kosztów renowacji razem z zawiezieniem felg i ich odbiorem.

Dzięki za informację. Jakby co to będę miał Twoją propozycję na uwadze. 20.GIF

Napisano

> A gdzie to tak robią? W Zabrzu?

Robi to ktos w okolocy kolobrzegu / koszalina ?

wink.gif

Napisano

Spokojnie. To tylko propozycja. Jeśli decyzja się skrystalizuje wiesz gdzie pisać wink.gif

Napisano

Poszukaj w okolicy lakierni proszkowej, oni na pewno mają piaskarnię, koszt regeneracji nie powinien być większy jak 200-300zł i powinien obejmować piaskowanie, podkład, kolor.

Napisano

> Poszukaj w okolicy lakierni proszkowej, oni na pewno mają piaskarnię, koszt regeneracji nie

> powinien być większy jak 200-300zł i powinien obejmować piaskowanie, podkład, kolor.

zgadza sie ale nie kazdy ogarnia lakierowanie proszkowe alu. Przerabialem temat kiedy oddalem swoje fele do zakladu ktory maluje stalowe detale dla naszej firmy i skonczylo sie na tym ze felgi po malowaniu maja mikroskopijne "kratery" poniewaz alu potrafi gazowac po podgrzaniu. Z bliska to bardzo widac, z normalnej odleglosci na szczescie juz nie wink.gif

Napisano

Kumpel za 150-200 robi.

Napisano

> zgadza sie ale nie kazdy ogarnia lakierowanie proszkowe alu. Przerabialem temat kiedy oddalem swoje

> fele do zakladu ktory maluje stalowe detale dla naszej firmy i skonczylo sie na tym ze felgi

> po malowaniu maja mikroskopijne "kratery" poniewaz alu potrafi gazowac po podgrzaniu. Z bliska

> to bardzo widac, z normalnej odleglosci na szczescie juz nie

Zgadza się. Na 14 lakierni dwie polakierowały felgi tak że nie było wstydu przed klientem. Minus taki że sobie liczą...

Napisano

Ja płacilem kiedys 300zl, ale to byly 17", bo co ciekawe roznie liczą sobie od róznych felg. Warto tez ustalic cene z góry bo przy moich facet nameczyl sie mocno z piaskowaniem - 4 warstwy róznych lakierów

Napisano

> Ja płacilem kiedys 300zl, ale to byly 17", bo co ciekawe roznie liczą sobie od róznych felg. Warto

> tez ustalic cene z góry bo przy moich facet nameczyl sie mocno z piaskowaniem - 4 warstwy

> róznych lakierów

Inaczej się piaskuje zwykłe na ten przykład pięcioramienne, a inaczej BBS, gdzie jest mnóstwo zakamarków - te drugie wymagają sporo więcej czasu.

Napisano

> Zgadza się. Na 14 lakierni dwie polakierowały felgi tak że nie było wstydu przed klientem. Minus

> taki że sobie liczą...

Normalne, że liczą więcej. Po pierwsze nie można ich potraktować agregatem do piaskowania przęseł mostu, trzeba się trochę pospuszczać drobnym elektrokorundem na niskim ciśnieni, żeby powierzchnia była matowa a nie jak pumeks. Po drugie, jak już wcześniej zauważono, trzeba felgi wygrzać w piecu, żeby odgazowały - jak się tego nie zrobi, to później gaz próbuje wyjść przez farbę i się robią kratery lub efektowne bąbelki. Po trzecie, trzeba mieć doświadczenie - jak w każdym zawodzie.

Z powyższego wynika to, że cena renowacji alufelg jest ca. 2X wyższa niż stalowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.