Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] 7 osobowy Van.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nadszedl czas aby pozegnac sie z moja Alfa i nabyc cos wiekszego. Dzieciaki rosna i mysle o jakims 7 osobowym Vanie z silnikiem diesla. Na ta chwile zastanawiam sie nad Zafira B badz Touranem. Moze macie jeszcze jakies inne propozycje? Prosilbym rowniez o polecenie jakis konkretnych wersji silnikowych. Np z tego co czytalem w Zafirze polecany jest 1.9 120KM. Zalezy mi tez na solidnym zawieszeniu. Po 5 latach z Alfa milo by bylo miec auto z trwalym zawieszeniem dla odmiany zlosnik.gif Mysle o rocznikach 2005-2007.

Napisano

nie wiem, ile masz dzieci.

ale jak 2, to czym starsze dzieci tym mniejszy samochod potrzebujesz, bo odpadaja pieluchy i wozki...

no chyba, ze masz trojke, to wtedy bierz jakiegos s-maxa i tyle...

zafire mialem i nie polecam - ciasne i glosne no.gif

Napisano

> Zafirze polecany jest 1.9 120KM.

Jeśli dobrze mi się wydaje(nie chce mi się sprawdzać, ale na 98% mam rację) to jest silnik Fiat MJTD, IMO będzie za słaby, nie ma hydro-kasowania luzów, więc dochodzi zabawa w regulację luzów zaworowych, bierz 150KM, koszty eksploatacji będą podobne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Silnik 120KM, który jest solidną ośmiozaworówką przeważnie wykazuje 125-130KM (dla odmiany mało który 150KM dysponuje nominalną mocą i tu nie mówię o złachanych egzemplarzach). Silnik prosty w naprawach. Do 150KM możesz spokojnie zawirusować.

Napisano

> Silnik 120KM, który jest solidną ośmiozaworówką przeważnie wykazuje 125-130KM (dla odmiany mało

> który 150KM dysponuje nominalną mocą i tu nie mówię o złachanych egzemplarzach). Silnik prosty

> w naprawach. Do 150KM możesz spokojnie zawirusować.

150KM, pominąwszy problem klap wirowych(w 2008r jest już plastikowy kolektor i problem praktycznie nie istnieje) i inną głowicę, to jest praktycznie ta sama konstrukcja, ale ma potencjał do 190KM. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam.

> Nadszedl czas aby pozegnac sie z moja Alfa i nabyc cos wiekszego. Dzieciaki rosna i mysle o jakims

> 7 osobowym Vanie z silnikiem diesla. Na ta chwile zastanawiam sie nad Zafira B badz Touranem.

ale będziesz jeździł w 7osób ?

bo jeśli tak, to szukał bym czegoś większego, z normalnymi siedzeniami w 3rzędzie hmm.gif

Napisano

> Np z tego co czytalem w Zafirze polecany jest 1.9 120KM. Zalezy mi tez na

> solidnym zawieszeniu. Po 5 latach z Alfa milo by bylo miec auto z trwalym zawieszeniem dla

> odmiany Mysle o rocznikach 2005-2007.

No to masz podobny dylemat - ja w wątku pytam o S-max, natomiast mam b.miłe doświadczenia z Zafirą A i nie wykluczam młodej Zafiry B (tym bardziej, że teraz jeżdżę bliźniakiem i wszelkie rozwiazania jakościowo-ergonomiczne mi pasują, zwłaszcza fotele z tzw. "kołyską").

Napisano

No właśnie pytanie na czasie....

Moje typy:

- Ford S max

- Citroen C-8

- Fiat Scudo

- VW Turan

Napisano

> Witam.

> Nadszedl czas aby pozegnac sie z moja Alfa i nabyc cos wiekszego. Dzieciaki rosna i mysle o jakims

> 7 osobowym Vanie z silnikiem diesla. Na ta chwile zastanawiam sie nad Zafira B badz Touranem.

> Moze macie jeszcze jakies inne propozycje? Prosilbym rowniez o polecenie jakis konkretnych

> wersji silnikowych. Np z tego co czytalem w Zafirze polecany jest 1.9 120KM. Zalezy mi tez na

> solidnym zawieszeniu. Po 5 latach z Alfa milo by bylo miec auto z trwalym zawieszeniem dla

> odmiany Mysle o rocznikach 2005-2007.

Dacia kombi wink.gif 1,5 dCi

Chrysler Voyager i Grand Voyager 2,5 CRD

Napisano

> No właśnie pytanie na czasie....

> Moje typy:

> - Ford S max

> - Citroen C-8

> - Fiat Scudo

> - VW Turan

między turanem a c-8 jest ponad 30cm różnicy długości (4.4m/4.7m)

więc zamiast turana powinien być sharan ok.gif

Napisano

> Witam.

> 7 osobowym Vanie z silnikiem diesla.

Jak bedziesz jezdzil w siedem osob, moze jest sens, ale te dwie osoby z tylu to meczarnia i jak nie wozisz ze soba czesto tesciowej, to nie ma kogo posadzic w ostatnim rzedzie no.gif

Ja przy dwojce dzieci wole duzego hatcha/kombi - w moim przeypadku MPV nie pasowal mi i nie zdawal egzaminu.

Napisano
  • Autor

> ale będziesz jeździł w 7osób ?

> bo jeśli tak, to szukał bym czegoś większego, z normalnymi siedzeniami w 3rzędzie

Na codzien jezdzimy w 4 osoby, ale dosc czesto mamy gosci z Polski i wtedy te dodatkowe miejsca sie przydadza, a na codzien bylyby zlozone aby miec wiecej miejsca w bagazniku.

Napisano

Samochodów w nadwoziu minivana masz w zasadzie dwie grupy o różnych długościach:

- do circa 4.5-6 metra: Zafira, Touran, Verso, Mazda 5, Scenic Grand, Picasso itd

- okolice 4.9 i więcej: S-Max, Galaxy, Mazda MPV, Sharan, C8, Grand Voy.

I w zależności od tego, w którą grupę wejdziesz, będziesz albo miał przyzwoite fotele w III rzędzie, albo tylko ławeczkę lub mikro siedzonka dla dzieci bądź "za karę". Do tego, w samochodach krotszych zapomnij o bagażniku przy rozłożonych wszystkich siedzeniach.

Moim zdaniem powinieneś najpierw zdecydować, którą grupę wybierasz, a potem dopiero szukać modelu.

Ja sam jeżdżę Mazdą MPV, która zakończyła produkcję właśnie w okolicach 2005 roku. Potem japońce tlukli już nowsze wersje, ale tylko na rynki, gdzie prowadzi pasażer z przodu. wink.gif

Jeśli potrzebujesz samochodu dla 6-7 osób dorosłych, proponuję grupę II. Z nowszych aut będzie Cytryna C8, Ford S-Max.

Wszystko zalezy od tego, ile kasy chcesz przeznaczyć.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jak bedziesz jezdzil w siedem osob, moze jest sens, ale te dwie osoby z tylu to meczarnia i jak nie

> wozisz ze soba czesto tesciowej, to nie ma kogo posadzic w ostatnim rzedzie

> Ja przy dwojce dzieci wole duzego hatcha/kombi - w moim przeypadku MPV nie pasowal mi i nie zdawal

> egzaminu.

Jeździłem Grand Voyagerem

Problem był z środkowymi siedzeniami, na tyłach to dzieciaki urzędowały - i była walka (4 i 11lat) czyje to miejsce

Napisano

Sharan/Galaxy/Alhambra - silniki diesla VW - oczywiście 1.9 od 90 do 150KM. Zawias mega trwały, auto duże w środku, zewnętrznie niewiele większe od kombi. Zwrotne. Proste konstrukcyjnie i funkcjonalne wewnątrz (obrotowe fotele, stoliki, płaska podłoga po wyjęciu foteli. Przy 5 fotelach mega pojemny bagażnik). Przy 7 fotelach - wszystkie fotele są pełnowymiarowe, w Zafirze dwa dodatkowe to stołki.

Ewentualnie nowsza konstrukcja - S-Max

Napisano
  • Autor

> Sharan/Galaxy/Alhambra - silniki diesla VW - oczywiście 1.9 od 90 do 150KM. Zawias mega trwały,

> auto duże w środku, zewnętrznie niewiele większe od kombi. Zwrotne. Proste konstrukcyjnie i

> funkcjonalne wewnątrz (obrotowe fotele, stoliki, płaska podłoga po wyjęciu foteli. Przy 5

> fotelach mega pojemny bagażnik). Przy 7 fotelach - wszystkie fotele są pełnowymiarowe, w

> Zafirze dwa dodatkowe to stołki.

> Ewentualnie nowsza konstrukcja - S-Max

No mysle tez nad Galaxy/Sharan/Alhambra. Widze ze kolega ma Galaxy mozna sie dowiedziec jaka wersja silnikowa i rocznik oraz jakie jest spalanie miasto i trasa?

Napisano
  • Autor

W sumie to pasuje mi i Isza i IIga grupa, bo na codzien auto dla 4 osob, a jak przyjada goscie to dzieci pojda do tylu a tam nawet w Zafirze jest dla nich sporo miejsca. Wazne aby auto bylo trwale i ekonomiczne.

Napisano

> No mysle tez nad Galaxy/Sharan/Alhambra. Widze ze kolega ma Galaxy mozna sie dowiedziec jaka wersja

> silnikowa i rocznik oraz jakie jest spalanie miasto i trasa?

Pisałeś, że chcesz diesla. Ja mam benzynę 2.3, dłuuugo się go naszukałem wink.gif ale był to świadomy wybór. Mój to staruszek, model MKII z roku 2001, ale dzielnie się trzyma. Nie rdzewieje, nie stwarza żadnych problemów (łączniki stabilizatora wymieniam jedynie co roku, ale temat idzie ogarnąć za 50zł i nie trzeba nawet używać lewarka do podnoszenia auta wink.gif). Zagazowałem dziadka i pali mi po mieście (krótkie odcinki) 15-16l, trasa 12-12,5. Jest dość ciężki (1800kg) choć dziś kompakt potrafi prawie tyle ważyć zlosnik.gif. Ile pali diesel - nie mam pojęcia.

Moja wersja ma podgrzewaną szybę przednią, elektryczne szyby i lustra, klimatyzację ręczną, podgrzewane fotele przód, obrotowe fotele przód, stoliki w oparciach, dodatkową nagrzewnicę z tyłu z oddzielnym sterowaniem (fajna sprawa), podgrzewane dysze spryskiwacza + spryskiwacze reflektorów. Generalnie to dość uboga wersja jak na Galaxy - możesz mieć jeszcze klimatronik dwustrefowy, skórę, zintegrowane foteliki w drugim rzędzie, navi, xenon. Mimo, że mój dziadek jest już staruszkiem, to dobrze się nam podróżuje tym autem i póki nie wymaga wsadu znacznej kasy - jeździ. Po prostu go polubiłem wink.gif - m. in. za funkcjonalność - mam dwójkę dzieci, jak przyjadą dziadkowie, to bez problemu mogę ich zabrać na wspólną wycieczkę z całą rodziną. Jak przyjdzie coś przewieźć - wyjmuję w ciągu kilku minut wszystkie fotele i mam płaską podłogę wymiarach 1,2 (między nadkolami) na 2,0 m....Woziłem nawet motocykl w środku i do tego dwoje dzieci, żona i ja zlosnik.gif. Wózek dla najmłodszego był może ze 2 razy składany - przy jakiś mega tobołach, ale normalnie po prostu otwierałem bagażnik i wstawiałem cały wózek - czy to głęboki, czy spacerówkę....Jeżdżę nim już ze 4 lata i dalej uważam, że to dobry wybór dla rodziny 2+2 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pisałeś, że chcesz diesla. Ja mam benzynę 2.3, dłuuugo się go naszukałem ale był to świadomy

> wybór. Mój to staruszek, model MKII z roku 2001, ale dzielnie się trzyma. Nie rdzewieje, nie

> stwarza żadnych problemów (łączniki stabilizatora wymieniam jedynie co roku, ale temat idzie

> ogarnąć za 50zł i nie trzeba nawet używać lewarka do podnoszenia auta ). Zagazowałem dziadka i

> pali mi po mieście (krótkie odcinki) 15-16l, trasa 12-12,5. Jest dość ciężki (1800kg) choć

> dziś kompakt potrafi prawie tyle ważyć . Ile pali diesel - nie mam pojęcia.

> Moja wersja ma podgrzewaną szybę przednią, elektryczne szyby i lustra, klimatyzację ręczną,

> podgrzewane fotele przód, obrotowe fotele przód, stoliki w oparciach, dodatkową nagrzewnicę z

> tyłu z oddzielnym sterowaniem (fajna sprawa), podgrzewane dysze spryskiwacza + spryskiwacze

> reflektorów. Generalnie to dość uboga wersja jak na Galaxy - możesz mieć jeszcze klimatronik

> dwustrefowy, skórę, zintegrowane foteliki w drugim rzędzie, navi, xenon. Mimo, że mój dziadek

> jest już staruszkiem, to dobrze się nam podróżuje tym autem i póki nie wymaga wsadu znacznej

> kasy - jeździ. Po prostu go polubiłem - m. in. za funkcjonalność - mam dwójkę dzieci, jak

> przyjadą dziadkowie, to bez problemu mogę ich zabrać na wspólną wycieczkę z całą rodziną. Jak

> przyjdzie coś przewieźć - wyjmuję w ciągu kilku minut wszystkie fotele i mam płaską podłogę

> wymiarach 1,2 (między nadkolami) na 2,0 m....Woziłem nawet motocykl w środku i do tego dwoje

> dzieci, żona i ja . Wózek dla najmłodszego był może ze 2 razy składany - przy jakiś mega

> tobołach, ale normalnie po prostu otwierałem bagażnik i wstawiałem cały wózek - czy to

> głęboki, czy spacerówkę....Jeżdżę nim już ze 4 lata i dalej uważam, że to dobry wybór dla

> rodziny 2+2

No wlasnie widze ze takiego auta szukam zlosnik.gif

Mysle ze diesel bedzie troche mniej palil? Tylko sie zastanawiam czy 1.9 nie bedzie za slaby do tego sporego pzeciez auta ?

Napisano

> No wlasnie widze ze takiego auta szukam

> Mysle ze diesel bedzie troche mniej palil? Tylko sie zastanawiam czy 1.9 nie bedzie za slaby do

> tego sporego pzeciez auta ?

90KM to może być mało, ale wersje 115 czy 130 podobno dają spokojnie radę. Chyba nawet w MKII nie było już dostępne 90KM.

Sporo nt. diesla dowiesz się TUTAJ

Nie wiem nic o awaryjności diesli, ale na podlinkowanym forum coś tam pewnie wyczytasz.

Napisano

> No wlasnie widze ze takiego auta szukam

> Mysle ze diesel bedzie troche mniej palil? Tylko sie zastanawiam czy 1.9 nie bedzie za slaby do

> tego sporego pzeciez auta ?

tata ma sharana TDI 110KM (r99')

w mieście spala do 8L, podobnie jak się go przyciśnie na A (tak do 160-170km/h)

na tarasie jadąc spokojnie poniżej 6L idzie zrobić

Napisano
  • Autor

> tata ma sharana TDI 110KM (r99')

> w mieście spala do 8L, podobnie jak się go przyciśnie na A (tak do 160-170km/h)

> na tarasie jadąc spokojnie poniżej 6L idzie zrobić

No to byloby niezle spalanie jak na to auto ok.gif

Napisano

> między turanem a c-8 jest ponad 30cm różnicy długości (4.4m/4.7m)

> więc zamiast turana powinien być sharan

Tak właśnie miałem dopisać ... smile.gif ale ta moja lista nie jest skończona i nawet są tam wytwory z USA smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.