Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymienie oleju i rozrządu coś stuka

Featured Replies

Napisano

Witam.Ostatnio oddałem mojego Punciaka na wymiane rozrządu i oleju.Kropek został zalany Castrolem 10w40 jego przebieg w tej chwili to 140 tyś.Po wymianie coś zaczęło cykać pukać stukać w silniku oslabiony.gif .Mechanik mówił ze to moze panewki,ale czytałem ze jak by panewki były rozwalone to dymił by albo ciśnienie oleju by sie swieciło zlosnik.gif A ja żadnych objawów nie zauważyłem jakiegoś osłabienia czy czegoś smile.gif Wrecz przeciwnie kropek jak by sie torchę żwawszy zrobił zlosnik.gif Co to moze być waszym zdaniem zlosnik.gif

Napisano

> Witam.Ostatnio oddałem mojego Punciaka na wymiane rozrządu i oleju.Kropek został zalany Castrolem

> 10w40 jego przebieg w tej chwili to 140 tyś.Po wymianie coś zaczęło cykać pukać stukać w

> silniku .Mechanik mówił ze to moze panewki,ale czytałem ze jak by panewki były rozwalone to

> dymił by albo ciśnienie oleju by sie swieciło A ja żadnych objawów nie zauważyłem jakiegoś

> osłabienia czy czegoś Wrecz przeciwnie kropek jak by sie torchę żwawszy zrobił Co to moze

> być waszym zdaniem

Jaja sobie robisz kolego? Oddałeś sprawne auto na wymianę rozrządu i chcesz sprawne po wymianie! To problem mechanika, co stuka i dlaczego. Nie daj sobie wcisnąć kitu, że zmiana oleju spowodowała stukanie.

Napisano

> Witam.Ostatnio oddałem mojego Punciaka na wymiane rozrządu i oleju.Kropek został zalany Castrolem

> 10w40 jego przebieg w tej chwili to 140 tyś.Po wymianie coś zaczęło cykać pukać stukać w

> silniku .Mechanik mówił ze to moze panewki,ale czytałem ze jak by panewki były rozwalone to

> dymił by albo ciśnienie oleju by sie swieciło A ja żadnych objawów nie zauważyłem jakiegoś

> osłabienia czy czegoś Wrecz przeciwnie kropek jak by sie torchę żwawszy zrobił Co to moze

> być waszym zdaniem

Źle założony rozrząd o jedno "oczko" hmm.gif

Napisano

jedź na reklamacje, zawaliłeś że od razu nie oddałes auta mechanikowi, jak coś czytasz w sieci to nie bierz wszystkiego na serio, akurat objaw padniętej panewki to nie jest dymienie napewno wink.gif

Napisano

Ostatnio widziałem auto w którym było coś podobnego po wymianie rozrządu ale samochód jeździł ok więc nikt się tym za bardzo nie przejął aż silnik stanął i wtedy okazało się, że mechanik który pasek wymieniał zgubił jedną nasadkę, która sobie swobodnie fruwała w obudowie rozrządu i mimo, że to plastik to jej nie rozwaliła tylko uszkodziła koła i pasek confused.gif

Napisano

>...ale czytałem ze jak by panewki były rozwalone to

> dymił by...

A gdzie to czytałeś? W dziale MOTO periodyku w stylu Fakt?

Napisano

> Źle założony rozrząd o jedno "oczko" ...

Czy w takim wypadku nie powinna się zapalić kontrolka 'check engine' ?

Czujnik położenia wału powinien wykryć przestawienie zapłonu hmm.gif

Napisano

W tak prostym aucie? Musiałby być czujnik położenia wałka rozrządu, a tu go nie ma.

Napisano

> a co mają panewki do palenia oleju?

czytał i wie zlosnik.gif

Napisano

Panewki stukają w specyficznych warunkach, podczas odejmowania gazu na biegu jałowym. łatwe do zdiagnozowania.

Ja stawiałbym na kolizję rozrządu.

Napisano

> W tak prostym aucie? Musiałby być czujnik położenia wałka rozrządu, a tu go nie ma ...

Chodzi mi o czujnik położenia wału korbowego (np Halla).

Jeżeli jest przestawiony rozrząd to czujnik powinien wychwycić

różnicę w opóźnieniu (lub przyśpieszeniu) zapłonu i zgłosić błąd hmm.gif

Piszę z pozycji laika którego brat miał lagunę i jedną z usterek

było przeskoczenie paska rozrządu o jeden ząbek.

Natychmiast zapalił się check co pewnie uratowało silnik przed remontem.

Napisano
  • Autor

Auto podstawiłem do innego mechanika okazało sie że rozrząd był przestawiony o ząbek tongue.gif

Napisano

> Auto podstawiłem do innego mechanika okazało sie że rozrząd był przestawiony o ząbek

Czyli uratowałeś silnik ok.gif

Napisano
  • Autor

Co najdziwniejsze pasek tez był założony odwrotnie sick.gif Pisałem do gościa który spartaczył robote zobaczymy co odpisze sick.gif Także uważajcie komu powierzacie swoje 4 kółka serce.gifzlosnik.gif

Napisano

co to znaczy odwrotnie ?

> Co najdziwniejsze pasek tez był założony odwrotnie Pisałem do gościa który spartaczył robote

> zobaczymy co odpisze Także uważajcie komu powierzacie swoje 4 kółka

Napisano

> co to znaczy odwrotnie ?

Paski rozrządu mają/miewają strzałki pokazujące, w którą stronę mają się kręcić:

0_0_productGfx_f62ad2e2f79b536cb4ed23df6e2be2c0.jpg

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tzn że w przeciwną strone niz była strzałka na pasku namalowana zlosnik.gif

Napisano

trochę w życiu pasków sprzedałem i założyłem i 1 widzę (może dlatego że marki ze zdjęcia nigdy nie zakładałem ani nie sprzedawałem grinser006.gif)

> Paski rozrządu mają/miewają strzałki pokazujące, w którą stronę mają się kręcić:

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> trochę w życiu pasków sprzedałem i założyłem i 1 widzę (może dlatego że marki ze zdjęcia nigdy nie

> zakładałem ani nie sprzedawałem )

> > Pozdrawiam BAS

conti tez ma oznaczenie kierunku spy.gif

Napisano

patrz rok temu zakładałem w swojej arosie (SP) conti i nie było smile.gif strzałek grinser006.gif

> conti tez ma oznaczenie kierunku

Napisano

> Chodzi mi o czujnik położenia wału korbowego (np Halla).

> Jeżeli jest przestawiony rozrząd to czujnik powinien wychwycić

> różnicę w opóźnieniu (lub przyśpieszeniu) zapłonu i zgłosić błąd

Nie zrobi tego, bo mając tylko czujnik na wale korbowym, nie ma punktu odniesienia. Daje zapłon wg wału korbowego i tyle, a że rozrząd jest wtedy nie całkiem tak, jak być powinien...

Napisano

> Nie zrobi tego, bo mając tylko czujnik na wale korbowym, nie ma punktu odniesienia. Daje zapłon wg

> wału korbowego i tyle, a że rozrząd jest wtedy nie całkiem tak, jak być powinien...

Dokładnie tak ok.gif Zresztą nawet jak jest czujnik na wałku rozrządu to odchylenie musi być naprawdę duże aby pojawił się błąd związany z ustawieniem rozrządu. W silnikach benzynowych Mercedesa M271 które często "ćwiczymy" nawet spora odchyłka czyli około 20 stopni nie powoduje żadnych błędów ani dobrze widocznych skutków. Ostatnio jednak mieliśmy silnik gdzie łańcuch przeskoczył i było około 40 stopni odchylenia i już był błąd że nieprawidłowe ustawienie wałka zaworów ssących.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.