Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twardy pedał hamulca

Featured Replies

Napisano

Problem wygląda następująco. Po uruchomieniu samochodu po nocnym postoju, gdy obroty jeszcze są trochę podwyższone pierwsze depnięcie na pedał potrafi zmoczyć bieliznę - pedał jest twardy a auto niemal nie hamuje. Problem występuje TYLKO rano i TYLKO gdy obroty są podwyższone zaraz po starcie.

Hamulce na 100% prawidłowo odpowietrzone, nic się nie blokuje.

Gdzie szukać przyczyny? Przewody podciśnienia?

A, silnik jest doładowany.

Napisano

Czy on jest turbodoładowany to jedno, pewno by lepiej jednak było wiedzieć czy to diesel czy benzyna. Bo tam troszkę inaczej realizowane jest wspomaganie układu.

Napisano
  • Autor

> Czy on jest turbodoładowany to jedno, pewno by lepiej jednak było wiedzieć czy to diesel czy

> benzyna. Bo tam troszkę inaczej realizowane jest wspomaganie układu.

Benzyna

Napisano
  • Autor

> Masz ABS?

mam, diagnostyka nie pokazuje błędów. Sam układ działa bezproblemowo.

Napisano

> mam, diagnostyka nie pokazuje błędów. Sam układ działa bezproblemowo.

Jest kilka opcji - po pierwsze możesz mieć nieszczelny zawór lub puszkę od podciśnienia i ucieka w nocy. Po drugie przewód może być przytkany i trwa dłużej zanim się podciśnienie zbierze.

Napisano

A nie słychać zasysanego powietrza po odpaleniu silnika? Sprawdziłbym gumowy przewód idący do serwa, może kwalifikuje się do wymiany.

Napisano
  • Autor

> A nie słychać zasysanego powietrza po odpaleniu silnika? Sprawdziłbym gumowy przewód idący do

> serwa, może kwalifikuje się do wymiany.

Nic nie słychać. Chyba wymienię wszystkie przewody od podciśnienia profilaktycznie...

Napisano

> Nic nie słychać. Chyba wymienię wszystkie przewody od podciśnienia profilaktycznie...

Sprawdź też ten zaworek przy serwie, o którym pisał MF wink.gif

Napisano

> Nic nie słychać. Chyba wymienię wszystkie przewody od podciśnienia profilaktycznie...

Wymień ten gruby przewód łączący kolektor ssący z serwem. Tam pewnie jest ten nieszczęsny zaworek i może się przycina. U mnie w Punto GT umarł i jak szedłem ogniem to pedał twardniał i można było się zabić.

Napisano

> A nie słychać zasysanego powietrza po odpaleniu silnika? Sprawdziłbym gumowy przewód idący do serwa, może kwalifikuje się do wymiany.

Albo przycięty zaworek w tym przewodzie. Np. w Tico była to baaaardzo częsta przypadłość.

Napisano

> auto niemal nie hamuje. Problem występuje TYLKO rano i TYLKO gdy obroty są podwyższone zaraz

> po starcie.

> Hamulce na 100% prawidłowo odpowietrzone, nic się nie blokuje.

> Gdzie szukać przyczyny? Przewody podciśnienia?

> A, silnik jest doładowany.

Mam podobnie w Fiacie. Z tym że zdarzyło się to w sumie kilkanaście razy i tylko rano, po chłodnej nocy. Wyjeżdżam z pod domu, dojeżdżam do pierwszego skrzyżowania, hamuję i nic. Brak wspomagania, muszę wtedy się ostro zaprzeć o fotel i cisnąć. Przewód sprawdzałem, ma przelot 1cm, nie wiem, jak mógłby się zapchać, zaworek chodzi bardzo dobrze. U siebie obstawiam słabe serwo.

Jak masz wytwarzane podciśnienie do serwa?

Napisano

Nie tylko ty masz ten problem, u mnie w Bravie dzieje się to samo, na razie tego nie ruszałem bo się przyzwyczaiłem ale jak przyjdzie czas zmiany hebli to będę próbował coś z tym zrobić wink.gif

Napisano

Najczęstsze przyczyny to zaworek zwrotny. Ja miałem dokładnie taki sam problem w 2 autach. W jednym pomogła wymiana zaworka, a w drugim przeszło po wymianie płynu hamulcowego.

Napisano

> Problem wygląda następująco. Po uruchomieniu samochodu po nocnym postoju, gdy obroty jeszcze są

> trochę podwyższone pierwsze depnięcie na pedał potrafi zmoczyć bieliznę - pedał jest twardy a

> auto niemal nie hamuje. Problem występuje TYLKO rano i TYLKO gdy obroty są podwyższone zaraz

> po starcie.

> Hamulce na 100% prawidłowo odpowietrzone, nic się nie blokuje.

> Gdzie szukać przyczyny? Przewody podciśnienia?

> A, silnik jest doładowany.

W wolnossącej Alfie tak miałem, tylko rano i też nie zawsze. Wymieniłem zaworek zwrotny i problem nigdy nie powrócił

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.