Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e39 po roku...

Featured Replies

Napisano

A wiec ... 2 dni temu stuknal roczek od momentu, w ktorym pierwszy raz wsiadlem do mojego e39 zlosnik.gif

Nie byl to rok pozbawiony wydatkow... nie o wszystkim tez pisalem... Byla wymiana pompy wody (ktos ja nieudolnie regenerowal), byla wymiana pompy paliwa (ktos wlozyl jakiegos no-name'a, ktory rok wytrzymal- byla data produkcji na niej), byla wymiana zbiornika wyronawczego (pekl sobie), na poczatku jakies elementy zawieszenia byly wymienione, nie pamietam jakie zlosnik.gif

Pewnie jeszcze cos tam po drodze bylo, pewnie wszystkiego nie pamietam. Tak czy siak jestem zadowolony cool.gif Nie jest to demon szybkosci... w sumie szybkosci moze tak, przyspieszenia nie zlosnik.gif Ale jest wygodny i pojemny zlosnik.gif

Minusem jest... spalanie zlosnik.gif Niestety jak na letnich laczkach caly zbiornik gazu wyjezdze w miescie to 18-19 literkow wychodzi zlosnik.gif A gdyby wyjezdzic go w miescie z butem caly czas w podlodze to pewnie gorna granica spalania jest bardzo wysoko zlosnik.gif

Natomiast caly zbiornik w trasie- mozna zejsc do 12/100 (lpg) jadac dynamicznie waytogo.gif

Wszystkie tankowania (gazu zapisane). Przez ten rok przejechane 19 641 km, a srednie spalanie gazu z tego dystansu to 15,5 l/100km

Niestety przez rok nie dorobilem sie fajnych zdjec samochodu, moze kiedys sie to w koncu zmieni hehe.gif Dla przypomnienia jedna słit focia zlosnik.gif

01.jpg

Koniec chwalenia 20.GIFzlosnik.gif

Napisano

> A wiec ... 2 dni temu stuknal roczek od momentu, w ktorym pierwszy raz wsiadlem do mojego e39

claps.gif

> na poczatku jakies elementy zawieszenia byly wymienione, nie pamietam jakie

Lewy przedni wahacz, górne miski i łożyska amortyzatorów.

> Dla przypomnienia jedna słit focia

> Koniec chwalenia

Ładna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lewy przedni wahacz, górne miski i łożyska amortyzatorów.

a chcialem wspomniec o Tobie i napisac, ze pewnie bedziesz pamietal zlosnik.gif

> Ładna

jak czysta hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Moja ostatnio w trasie 10,9 gazu /100 grinser006.gif w ramach nagrody, zafundowalem jej nowy zestaw odpowietrzenia skrzyni korbowej (ccv) grinser006.gif

Napisano

> A wiec ... 2 dni temu stuknal roczek od momentu, w ktorym pierwszy raz wsiadlem do mojego e39

> Nie byl to rok pozbawiony wydatkow...

Jaki przebieg?

Napisano

> ~230kkm

No to coś krucho.

Ja zaraz po zakupie (cztery lata temu) przy przebiegu 146kkm wymieniłem niejako "na zaś" amorki z przodu, końcówki drążków, drugą pompę paliwa oraz pogięte tarcze z przodu.

Z poważnych awarii w zeszłym roku rozszczelnił mi się kolektor dolotowy, zimą musiałem wymienić świecę i wtrysk, a w czerwcu tego roku poszła się kochać turbina.

No ale moja ma w tej chwili ponad 300kkm...

Napisano

> Nie byl to rok pozbawiony wydatkow... nie o wszystkim tez pisalem... Byla wymiana pompy wody (ktos

> ja nieudolnie regenerowal), byla wymiana pompy paliwa (ktos wlozyl jakiegos no-name'a, ktory

> rok wytrzymal- byla data produkcji na niej), byla wymiana zbiornika wyronawczego (pekl sobie),

> na poczatku jakies elementy zawieszenia byly wymienione, nie pamietam jakie

> Pewnie jeszcze cos tam po drodze bylo, pewnie wszystkiego nie pamietam. Tak czy siak jestem

> zadowolony Nie jest to demon szybkosci... w sumie szybkosci moze tak, przyspieszenia nie Ale

> jest wygodny i pojemny

> Minusem jest... spalanie Niestety jak na letnich laczkach caly zbiornik gazu wyjezdze w miescie to

> 18-19 literkow wychodzi A gdyby wyjezdzic go w miescie z butem caly czas w podlodze to pewnie

> gorna granica spalania jest bardzo wysoko

> Natomiast caly zbiornik w trasie- mozna zejsc do 12/100 (lpg) jadac dynamicznie

> Wszystkie tankowania (gazu zapisane). Przez ten rok przejechane 19 641 km, a srednie spalanie gazu

> z tego dystansu to 15,5 l/100km

> Niestety przez rok nie dorobilem sie fajnych zdjec samochodu, moze kiedys sie to w koncu zmieni

> Dla przypomnienia jedna słit focia

> Koniec chwalenia

wszystko fajnie ale zastanawia mnie te spalanie

cos za duzo. ile pali benzyny?

mi siodema srednio 12,5 pali (70% autostrada 30%miasto ) po miescie ok 15

opony mam 245 i 275 szerokie no i automat...

na poczatku mi tez kolo 16-17 palil ale to byla kwestia kalibracji wtryskiwaczy gazu.

Napisano

> a w czerwcu tego roku poszła się kochać turbina.

> No ale moja ma w tej chwili ponad 300kkm...

jak rozwiązałeś ten problem? wymiana na nową, regeneracja, używka?

Napisano

> Byla wymiana pompy wody

Ile Cię to kosztowało?

Napisano
  • Autor

> ile pali benzyny?

nie wiem zlosnik.gif

> mi siodema srednio 12,5 pali (70% autostrada 30%miasto ) po miescie ok 15

tez czasami zejde do 15tu.. jak wolniej pojezdze smile.gif

> opony mam 245 i 275 szerokie no i automat...

moj tez automat..

tragedii wg mnie nie ma, ale nie obrazilbym sie gdyby mniej palil zlosnik.gif

na motostat wszystkie tankowania

Napisano

> nie wiem

> tez czasami zejde do 15tu.. jak wolniej pojezdze

> moj tez automat..

> tragedii wg mnie nie ma, ale nie obrazilbym sie gdyby mniej palil

> na motostat wszystkie tankowania

mnie z 25 tyś średnia wyszła 13,5 ale jeżdżę głównie po mieście 033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gifMOTOSTAT

Silnik ten sam ale wiadomo że skrzynia robi swoje

PS. Ładna... ale sedan i tak ładniejszy grinser006.gif

dsc0036wa.jpg

Napisano
  • Autor

> mnie z 25 tyś średnia wyszła 13,5 ale jeżdżę głównie po mieście MOTOSTAT

> Silnik ten sam ale wiadomo że skrzynia robi swoje

i buda lzejsza? hmm.gifzlosnik.gif

> PS. Ładna... ale sedan i tak ładniejszy

ale w moim sie drzwi zamykaja hehe.gifzlosnik.gif

ps: BMW nie robi sedanow skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak rozwiązałeś ten problem? wymiana na nową, regeneracja, używka?

Próbowałem regenerować, skończyło się na zakupie nowej...

Napisano

> mnie z 25 tyś średnia wyszła 13,5 ale jeżdżę głównie po mieście MOTOSTAT

> Silnik ten sam ale wiadomo że skrzynia robi swoje

> PS. Ładna... ale sedan i tak ładniejszy

Tez tak sadze smile.gif sedanik zawsze ladniejszy grinser006.gif

Napisano

> nie wiem

> tez czasami zejde do 15tu.. jak wolniej pojezdze

> moj tez automat..

> tragedii wg mnie nie ma, ale nie obrazilbym sie gdyby mniej palil

> na motostat wszystkie tankowania

a na bc pokazuje ci takie samo spalanie benzyny ? jak i gazu ? jaka masz instalacje ?

Napisano
  • Autor

> a na bc pokazuje ci takie samo spalanie benzyny ? jak i gazu ? jaka masz instalacje ?

hmm, powinien na benzynie pokazywac co innego niz na gazie? Nie sprawdzalem, nie wpadlbym na to zlosnik.gif

Stag 300 ZTCP, obadam to dziasiaj zlosnik.gif

Napisano

> hmm, powinien na benzynie pokazywac co innego niz na gazie? Nie sprawdzalem, nie wpadlbym na to

> Stag 300 ZTCP, obadam to dziasiaj

powinno byc zblizone ( max 1 liter roznicy)

stag 300 to bardzo fajna instalacja tylko trzeba byc naprawde kumaty zeby ją ogarnąc i dobrze ustawic

Napisano

> a na bc pokazuje ci takie samo spalanie benzyny ? jak i gazu ? jaka masz instalacje ?

u mnie wskazanie spalania benzyny na bc jest jakieś 1,5 - 2 litry mniejsze

Napisano

> u mnie wskazanie spalania benzyny na bc jest jakieś 1,5 - 2 litry mniejsze

no to jeszcze miesci sie w tolerancji ok.gif

Napisano

> no to jeszcze miesci sie w tolerancji

można przestawić mnożnik w liczniku i spokojnie dopasować spalanie noPb do LPG gdzieś na forum BMW czytałem manual jak to zrobić. Na pewno robiło się to w opcjach BC także bez żadnej rzeźby ok.gif

Ale jeszcze się nie zmobilizowałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> można przestawić mnożnik w liczniku i spokojnie dopasować spalanie noPb do LPG gdzieś na forum BMW

> czytałem manual jak to zrobić. Na pewno robiło się to w opcjach BC także bez żadnej rzeźby

> Ale jeszcze się nie zmobilizowałem

ale hmm... odpalajac spalanie na bc przy przelaczeniu benzyna / gaz macie roznice? U mnie sie nic nie zmienia....

Napisano

> ale hmm... odpalajac spalanie na bc przy przelaczeniu benzyna / gaz macie roznice? U mnie sie nic

> nie zmienia....

nic się nie ma zmieniać... na bc zawsze będzie ci pokazywało średnie spalanie benzyny. W rzeczywistości gazu powinien Ci palić trochę więcej niż wskazania BC. Dlatego wcześniej pisałem że u mnie różnica jest ~ 2 litrów (jak na bc mam 14 to wiem że gazu koło 16 poszło)

Napisano

> nic się nie ma zmieniać... na bc zawsze będzie ci pokazywało średnie spalanie benzyny. W

> rzeczywistości gazu powinien Ci palić trochę więcej niż wskazania BC. Dlatego wcześniej

> pisałem że u mnie różnica jest ~ 2 litrów (jak na bc mam 14 to wiem że gazu koło 16 poszło)

u mnie podobnie. tylko ze mam roznice ok 1litra smile.gif

co nie zmienia faktu ze cos duzo pali ta e39 od tomeckiego

Napisano

dobrze ze jestes zadowolony smile.gif bo 5tki sa fajne smile.gif

ja w tym roku mialem wiecej problemow i nadaj je mam smile.gif ale zastanawiam i zaczynam dzialania naprawcze smile.gif oraz rozpoznawanie rynku mechanikow specjalistow od rzeczy ktorych sam zrobic nie moge sick.gif

zycze powodzenia i radosci z dalszej eksploatacji smile.gif

.....Ale spalanie to masz troche za wysokie.. ojciec swoja po miescie robi 12litrow, a jak ja zasiadam to 14...

Napisano

> byc moze dlatego, ze do pracy mam 8km i czesto po miescie, chyba cala tego filozofia

bardzo mozliwe zlosnik.gif

Napisano

Jak na M52B28 w dodatku z automatem, to chyba nie jest zly wynik.

Moje E36 1.6 M40 (z rozrzadem od M43 na lozyskowanych dzwigienkach + niewytartym walkiem) po Warszawie pali 12-14 LPG/100km. W trasie 9-11 zależnie od tempa.

Napisano

> Jak na M52B28 w dodatku z automatem, to chyba nie jest zly wynik.

> Moje E36 1.6 M40 (z rozrzadem od M43 na lozyskowanych dzwigienkach + niewytartym walkiem) po

> Warszawie pali 12-14 LPG/100km. W trasie 9-11 zależnie od tempa.

lol, to mnie by mniej M52B25 w e36 paliło (porównuje na podstawie spalania benzyny)

Napisano

> lol, to mnie by mniej M52B25 w e36 paliło (porównuje na podstawie spalania benzyny)

Mało prawdopodobne, moim zdaniem.

Weź pod uwagę, że to spalanie rzędu 12-14/100km jest po Warszawie, często w korkach, ruszanie z czerwonego itp. Wychodzi na to, że PB powinna spalać ok. 10-11/100km. Z drugiej strony E30 M42 z dyfrem 4.45, często z butem w podłodze, łyka ok. 13 PB w podobnych warunkach.

Napisano

> Mało prawdopodobne, moim zdaniem.

Bardzo prawdopodobne, powiem wiecej, pewne.

Mam takie auto + lpg i zamykam sie w 12-14 lpg.

Wczesniej mialem 320 i bylo podobnie.

Napisano

> Bardzo prawdopodobne, powiem wiecej, pewne.

> Mam takie auto + lpg i zamykam sie w 12-14 lpg.

> Wczesniej mialem 320 i bylo podobnie.

nikt ameryki nie odkryl wiadomo nie od dzis ze m52 to silniki najbardziej oszczedne w bmw

Napisano

> nikt ameryki nie odkryl wiadomo nie od dzis ze m52 to silniki najbardziej oszczedne w bmw

ja byłem bardzo miło zaskoczony spalaniem ok.gif gut motor

Napisano

> powinno byc zblizone ( max 1 liter roznicy)

> stag 300 to bardzo fajna instalacja tylko trzeba byc naprawde kumaty zeby ją ogarnąc i dobrze

> ustawic

Stag 300 nie leżał nawet obok fajnej instalacji ok.gif

Napisano

> Stag 300 nie leżał nawet obok fajnej instalacji

hehe.gif jak to się wszystko zmienia, zależnie od nastrojów na forach.

pamiętam jak kiedyś była sraczka na magic jety, wszyscy chwalili magicjety, wszyscy jechali na sterowniki KME i zachwycali się stagiem, teraz magic jet to kupa, KME jest si, STAG jak widzę o kant dupy można rozbić, hana króluje...a valteki typ 30 jak śmigały, tak śmigają...i nawet nie gubią kalibracji po 15kkm hehe.gif

a czy mógłby kolega tak przy okazji podrzucić jakimś przykładem kompletnej, polecanej instalacji, takiej na czasie?

Napisano

Twój Stag może nie widział dobrego gazownika grinser006.gif Ja mogę polecić

Napisano

> Twój Stag może nie widział dobrego gazownika Ja mogę polecić

no wlasnie chce uslyszec dlaczego grinser006.gif bo mam w obu autach i zlego slowa nie moge powiedziec o nich. trzeba tylko je dobrze umiec ustawic a mam specjaliste ktory to idealnie ogarnia grinser006.gif

Napisano

Boszzz... Z jednym autem Ci nie wyszło i od razu blee. Mam w Marei staga 300 od prawie 90 kkm, raz w roku kontrolnie podpinam kompa, żeby zobaczyć, że mapy są OK. Adaptacja silnika nie rozjechała się ani razu, a depczę mu po garach, jak mało kto. Jeden warunek, instalkę ustawia kumaty człowiek. Sobie akurat sam zakładałem i ustawiałem. Na forach Mazdy i Hondy (vtec) ludzie najbardziej chwalą sterownik z Białegostoku. Osobiście uważam, że stag jest mocno zaawansowany technicznie, tylko obsługa przy instalacji wymaga troski.

Napisano

ostatnio brat mi coś wspominał, że w jego kręgach polecany jest aktualnie sterownik firmy "lpg tech" czy coś w tym stylu. ponoć jakaś grupa ludzi, którzy pracowali wcześniej dla AC. jeśli dobrze pamiętam, to miał pasować pod wiązkę po 300tce i mieć bardziej przyjazny interfejs.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.