Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe samochody GITD

Featured Replies

Napisano

> nudzi, straż graniczna ... może strażacy dorobili by też na nowe sikawki

Pogotowie ratunkowe, gazowe, energetyczne. A co się będziemy rozdrabniać zlosnik.gif

Napisano

> Pogotowie ratunkowe, gazowe, energetyczne. A co się będziemy rozdrabniać

aaa właśnie, przecież pogotowie gazowe mogło by sprawdzać auta na gaz grinser006.gif

nie rozumiem idei tworzenia nowych formacji, zamiast dołożyć kasę tym którzy się tym powinni zajmować hmm.gif

Napisano

> aaa właśnie, przecież pogotowie gazowe mogło by sprawdzać auta na gaz

Energetyczne byłoby przyszłościowe - sprawdzało by auta na prąd zlosnik.gif

> nie rozumiem idei tworzenia nowych formacji, zamiast dołożyć kasę tym którzy się tym powinni

> zajmować

Wiesz - żeby wstąpić do Policji to trzeba spełniać pewne wymagania. A tu każdy cieć i znajomy króliczka chce być szeryfem. Więc trzeba nazakładać trochę nowych służb. Bo przecież ciecie też chcą porajdować bezkarnie po drogach publicznych zlosnik.gif

Napisano

> To nie do końca tak. Według tej logiki gdy ktoś Cię okradnie to powinieneś się cieszyć, bo złodziej

> te Twoje pieniądze wyda, nakręcając gospodarkę.

Pojechałeś po bandzie z analogią sprzedaży do złodziejstwa. To ja mocniej. Jak skończysz 67 lat to Cię zamorduję w imię oszczędzenia pieniędzy, które ZUS by w Ciebie pompował. spineyes.gif

> Tyle że nie gonią. I w tym cały problem.

Tak! W tym(!) jest problem, ale film opowiada o mocy i migaczach. O xenonach i prawym pasie, a nie o tym, że nie gonią.

Chociaż tak na logikę. My sponsorujemy paliwo do tej V szóstki. Więc lepiej niech Połeć jeździ do domu bo mniej spali niż ekipa latająca 200 km/h po najszerszych drogach w kraju. wink.gif

> Jeśli tak jest, to powinien odpowiedzieć za niegospodarność. Auto za 200k jeździ bez sensu bo nie

> mają na radary?

Nie wiem jak w ITD, ale znam dwóch policjantów i z tego co mówią...to się można załamać systemem. Z dawnych czasów to w policji były debile. Teraz ludzie są na nieporównywanym poziomie, ale system mają poniżej krytyki.

> Znając życie to właśnie o taką przykrywkę chodziło żeby się wozić na koszt podatników.

Być może. Gra idzie o $.

> Zgoda. Ale nie znaczy to, że mamy na mniejsze rzeczy przymykać oko.

Nie przymykamy oczu! Ale w tak infantylny sposób sprawiamy, że winny się z nas śmieje! Nie trzeba pitolić o 4x4, żeby zmusić ludzi do myślenia i oburzenia.

> No właśnie. Jesteśmy przyzwyczajeni do takiej skali korupcji i arogancji, że takie "małe afery"

> wywołują już u nas tylko śmiech. I to dopiero jest przerażające.

Ja powiem tak: Bardzo uproszczę, ale trzeba w coś wierzyć. Brak liberalnego prawa i wolności, potęga związków zawodowych, obciążenia i trudność dla przedsiębiorców, wszelkie obowiązkowe składki i lewicowa wrażliwość powoduje, że tylko wybitne jednostki mogą odnieść sukces w biznesie. Reszta wykształconych przeciętniaków jeśli chcą się wypinać wyżej niż mają pupkę idą do polityki, a ona degeneruje więc rządzą słabi i urzędują "nisko - przeciętni". Elitarna powinna być polityka, nie biznes. Póki będzie u nas pozostałość po komunie, że bogaty to złodziej lub Żyd, a więc wróg ludu to tak będzie. Jednak nawet na tym kąciku są fani niemieckiego ordnungu, przepisów (tzw. święci AK) i póki będą takie postawy, żeby zakazać i bić jak ktoś się wychyli to tak będzie.

Moralność, wolność, edukacja, liberalizm. Tylko wtedy nie będzie "Insignia gate", ale tak nie będzie za mojego życia na pewno...

Tym polityczno światopoglądowym akcentem kończę. wink.gif I będę się umiarkowanie oburzał na coś co rozumiem... oslabiony.gif

Napisano

> Jak skończysz 67 lat to

> Cię zamorduję w imię oszczędzenia pieniędzy, które ZUS by w Ciebie pompował.

Dało mi to trochę do myślenia. Pan generał ma czterdzieśni kilka lat i zapewne dawno osiągnał policyjny wiek emerytalny wiec powinien zrobić miejsce młodszym. W wtedy do dopiero ZUS policyjny do nieg dołoży biglaugh.gif

Napisano

> Jak go zobaczysz na ulicy, napluj

> mu w twarz.

z radością....

nie różni się niczym od mendy kradnącej papier toaletowy i herbatę w zakładzie pracy, no może poza ok 20 000 x większym rozmiarem szkody.

> Mnie tylko oburzało, że praca moich rąk, mój pot pokrywał pensję posłanki Kempy,

Ale jeśli posłanka Kempa sobie insignię kupi to już będzie ok, bo gospodarkę napędza....

Każde złodziejstwo i oszustwo da się w ten sposób usprawiedliwić...

Napisano

> nie różni się niczym od mendy kradnącej papier toaletowy i herbatę w zakładzie pracy

Ja się skupiam na stylu przekazania informacji, a nie na ocenie czynów bossa ITD, na których autorzy filmiku nie chcieli się skupić.

> Ale jeśli posłanka Kempa sobie insignię kupi to już będzie ok, bo gospodarkę napędza....

Od posła do szefa ITD droga daleka. On może jest mendą, burakiem i cwaniakiem, a może ciepłym i miłym profesjonalistą. Nie wiem, ten materiał mnie o tym nie przekonuje. Jednak sama funkcja szefa inspekcji do mnie przemawia. Potrafię sobie wyobrazić jego obowiązki, zadania i pracę. I to mnie nie rusza tak jak ryk na ekranie TV.

> Każde złodziejstwo i oszustwo da się w ten sposób usprawiedliwić...

Nie usprawiedliwiam nikogo. Akcentuję, że przez zły sposób przekazu nie będzie właściwych konsekwencji tego czynu. Tak jak autorzy tego materiału kpią sobie z faktu użytkowania Insigni w taki, a nie inny sposób tak samo PiS kpi sobie z katastrofy smoleńskiej. Amatorskie, histeryczne, bezmyślne tupanie nogami obniża rangę problemu. Te 300 koni i napęd 4x4 są jak wybuch na pokładzie. Z problemu robią kabaret.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> histeryczne, bezmyślne tupanie nogami obniża rangę problemu. Te 300 koni i napęd 4x4 są jak

> wybuch na pokładzie. Z problemu robią kabaret.

> Pozdrawiam!

Zwróć uwagę, że najpierw pojawił się post z z pytaniem czy potrzebują takie mocne i drogie auto do ścigania piratów drogowych, po czym okazało się , że na razie służy jako dupowóz szefa GITD. Na dobrą sprawę tu dopiero pojawił się problem crazy.gif

Napisano

> nie rozumiem idei tworzenia nowych formacji,

Jest nowy Dyrektor Generalny, Radcy Dyrektora Generalnego, asystenci, są Dyrektorzy Wojewódzcy i Powiatowi - ważni urzędnicy, biura itp....

Trzeba gdzieś zagospodarować wiernych działaczy, jakbyś dołożył pieniędzy policji to przecież wierni działacze nie pójdą na posterunkowego ....

Napisano

> Te 300 koni i napęd 4x4 są jak

> wybuch na pokładzie. Z problemu robią kabaret.

nie chodzi o 300 koni tylko o 200 tysięcy złotych... marnotrastwo publicznych pieniędzy to nie jest kabaret a bardzo realny problem w naszym kraju. Jak burak nie wyleci z hukiem to prezesi NFZ, ZUS a za chwilę dyrektorzy szpitali też sobie takie kupią.... gospodarka zyska zlosnik.gif

Napisano

> (...) Jak burak nie wyleci z hukiem to prezesi NFZ,

> ZUS a za chwilę dyrektorzy szpitali też sobie takie kupią.... (...)

Założę się, że oni już takie mają. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Jest nowy Dyrektor Generalny, Radcy Dyrektora Generalnego, asystenci, są Dyrektorzy Wojewódzcy i

> Powiatowi - ważni urzędnicy, biura itp....

> Trzeba gdzieś zagospodarować wiernych działaczy, jakbyś dołożył pieniędzy policji to przecież

> wierni działacze nie pójdą na posterunkowego ....

waytogo.gif Lubię To !

Napisano

> Założę się, że oni już takie mają.

ale teraz standard to jest 50-90tyś zł, przyjmijmy średnio 70 tyś zł/szt

i jeśli w Polsce jest obecnie już ok miliona urzędników i powiedzmy, na każdych 100 przypada jakiś dyrektor lub prezes to mamy 10 000 limuzyn do kupienia... i jeśli trzeba będzie zmienić obecne limuzyny za 70tyś zł na takie za 200 000 zł to Rostowski będzie musiał na ten cel ukraść podatnikom ok 1,3 mld złotych. Lub co bardziej prawdopodobne, dyrektory tych jednostek budżetowych o tyle mniej przeznaczą na obsługę obywateli, leczenie, pensje itp.

Napisano

> budżetowych o tyle mniej przeznaczą na obsługę obywateli, leczenie, pensje itp.

Nie wiesz, że petenci urzędnikom przeszkadzają w pracy ?

Najlepiej jakby ich nie było - wtedy kawa by nie stygła, a pączek nie wysychał. Założę się, że dla prezesa/dyrektora oddziału NFZ służbowe auto jest zdecydowanie ważniejsze niż leczenie jakiegoś Kowalskiego czy Malinowskiego.

Napisano

> prezesa/dyrektora oddziału NFZ

NFZ ?!? ja jestem przekonany, że stażysta, to jest najwyższa szczeblem osoba w całej publicznej służbie zdrowia, która stawia dobro pacjenta nad własną kieszeń...

Napisano

> nie chodzi o 300 koni tylko o 200 tysięcy złotych...

Materiał mówi co innego. Bo kupili jeszcze 5 samochodów. 3 Astry za 150 kzł i 2 słabsze Insignie za 250 kzł. Razem 400 więc drugie tyle, ale jakoś redaktorów nie obchodzi co robią tamte auta bo nie są tak spektakularnymi supersamochodami jak OPC. A okazuje się, że kamerę ma jedno auto.

> marnotrastwo publicznych pieniędzy to nie jest

> kabaret a bardzo realny problem w naszym kraju.

Naturalnie, że tak. Ale jeśli ktoś w policji kupi Magnum 44 bez nabojów to właśnie to trzeba naświetlić, a nie, że komendant śpi z tą bronią pod poduszką.

> Jak burak nie wyleci z hukiem to prezesi NFZ,

> ZUS a za chwilę dyrektorzy szpitali też sobie takie kupią.... gospodarka zyska

Jak wyleci to zaraz sobie załatwi takie papiery od lekarza, że będziesz (będziemy) go utrzymywać leżącego brzuchem do góry na rzeczonym ZUSie. To ja już wolę, żeby diler Opla zarabiał. oslabiony.gif

Jednak trzeba zwrócić uwagę, że wybrali Opla - taniego, byle jakiego producenta. Kupili 3 Astry robione w Gliwicach. 325-konna Insignia tylko w dziennikarskiej sensacji robi wrażenie. To ciężkie, tandetne, beznadziejne auto, a jak czytam, że generał sam prowadzi, bez kierowcy bo sprawia mu to wyjątkową przyjemność to mnie ogrania dychawiczny śmiech. Jakie mieli kupić Insignie? 2.0 diesel? Takim czymś nie dogoniliby ukraińskiego Transita przeładowanego stylami do młotków.

Ale doskonale rozumiem, że Ciebie oburza istota sprawy i tu się zgadzamy. Mnie tylko forma przekazu.

Napisano

Dla mnie jest niezrozumiała idea poscigow za osobami które popełniają wykroczenia drogowe. To tylko zwiększa ryzyko wypadku.

Napisano

> Zwróć uwagę, że najpierw pojawił się post z z pytaniem czy potrzebują takie mocne i drogie auto do

> ścigania piratów drogowych

Tu chyba nie ma kontrowersji. Jeśli gonić to musi być moc. Insignia to najtańsze auto, które tej mocy coś ma.

> po czym okazało się , że na razie służy jako dupowóz szefa GITD.

> Na dobrą sprawę tu dopiero pojawił się problem

Problem dla mnie to np. to, że auta dostarczono pod koniec sierpnia, a zapytania(!) o wideorejestratory złożono 4 września. Nie można było wcześniej dograć dostawy kamer? Więc papiery dopiero podpisali miesiąc później. Więc auta "stoją", a kamer nie ma. No to się dziwić, że jeździ do domu?

Podsumowując. Bubkiem dla mnie jest ktoś w zamówieniach lub ten kto wymyślił przepisy, że pytać o "naboje" można jak trzymasz już "broń" tydzień w kaburze. Generał to tylko lśniąca gwiazda jak lśniąca Insignia OPC, którą można sfilmować i obrzucić błotem (chociaż słusznie, na co komu litość). wpysk.gif

Paparazzi, a nie dziennikarze. no.gif

Napisano

> Dla mnie jest niezrozumiała idea poscigow za osobami które popełniają wykroczenia drogowe. To tylko

> zwiększa ryzyko wypadku.

Nie chodzi tu o ryzyko i bezpieczeństwo, ale o połączenie pieniędzy z kreowaniem poczucia bezpieczeństwa u obywateli. Przykład śledzenia generała jest idealnym dowodem na to. Oglądamy i emocjonujemy się, że ten drań jeździ do domu...i jak ktoś go wywali z roboty, poda jako Tomasz P. to da nam ciepłe poczucie sprawiedliwości. Takie same odczucia budzi łapanie "piratów", filmowanie i gonienie. Lubimy to.

Napisano

> Nie chodzi tu o ryzyko i bezpieczeństwo, ale o połączenie pieniędzy z kreowaniem poczucia

> bezpieczeństwa u obywateli. Przykład śledzenia generała jest idealnym dowodem na to. Oglądamy

> i emocjonujemy się, że ten drań jeździ do domu...i jak ktoś go wywali z roboty, poda jako

> Tomasz P. to da nam ciepłe poczucie sprawiedliwości. Takie same odczucia budzi łapanie

> "piratów", filmowanie i gonienie. Lubimy to.

Mylisz się. Ja mam gdzieś poczucie sprawiedliwości. Chcę żeby piratów nie było w ogóle, bo zagrażają bezpieczeństwu i w tym celu jestem za ich łapaniem.

Tak samo jak nie chcę, żeby mnie ktoś okradał. Nie interesuje mnie czy zamkną pana P. czy zwolnią. Interesuje mnie, żeby już nikt więcej sobie drogiej bryki do prywatnego użytku za pieniądze podatników nie fundował.

Napisano

> Mylisz się.

Już nie wiem czy się mylę czy nie bo z Twojej wypowiedzi mogę wnioskować, że się zgadzamy...a może, że jednak mam rację...bo Ty masz wszystko gdzieś, ale chcesz konkretne rzeczy. spineyes.gif

Cóż. Każdy chce mieć świadomość, że zło jest zauważane i potępiane. I to(!) jest poczucie czy to bezpieczeństwa czy sprawiedliwości. Bo tylko to możemy mieć, tylko poczucie bo nigdy(!) pełnej sprawiedliwości i 100-procentowego bezpieczeństwa nie będzie.

Zgadzamy się...

Napisano

> Już nie wiem czy się mylę czy nie bo z Twojej wypowiedzi mogę wnioskować, że się zgadzamy...a może,

> że jednak mam rację...bo Ty masz wszystko gdzieś, ale chcesz konkretne rzeczy.

> Cóż. Każdy chce mieć świadomość, że zło jest zauważane i potępiane. I to(!) jest poczucie czy to

> bezpieczeństwa czy sprawiedliwości. Bo tylko to możemy mieć, tylko poczucie bo nigdy(!) pełnej

> sprawiedliwości i 100-procentowego bezpieczeństwa nie będzie.

> Zgadzamy się...

Faktycznie, wyszło że chcemy tego samego ale mimo wszystko potrafimy polemizować.

hehe.gifok.gif

Mi chodziło o to, że nie chcę igrzysk (których zapewne chce wielu przedstawicieli tzw. opinii publicznej) z piętnowaniem sprawców. Chcę po prostu żeby zadziałał zwykły mechanizm, sprawiający że takie rzeczy się nie będą zdarzały. Może być bez blasku kamer.

ok.gif

Napisano

> Mylisz się. Ja mam gdzieś poczucie sprawiedliwości. Chcę żeby piratów nie było w ogóle, bo

> zagrażają bezpieczeństwu i w tym celu jestem za ich łapaniem.

Tez jestem za ich lapaniem, ale nie poprzez Pościgi na publicznych drogach z narazaniem życia niewinnych ludzi.

> Tak samo jak nie chcę, żeby mnie ktoś okradał. Nie interesuje mnie czy zamkną pana P. czy zwolnią.

> Interesuje mnie, żeby już nikt więcej sobie drogiej bryki do prywatnego użytku za pieniądze

> podatników nie fundował.

A ja nie chce żeby gdy ktoś mnie okrada policjant strzelał na palę do złodzieja. A nuz go trafi, a nuz trafi mnie albo sąsiada.

Napisano

> Tez jestem za ich lapaniem, ale nie poprzez Pościgi na publicznych drogach z narazaniem życia

> niewinnych ludzi.

Dokładnie. Dlatego wolę żeby zamiast jednego szybkiego mieli dwa wolniejsze w dwóch miejscach. A jak się trafi szybki koleś to się wzywa posiłki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.