Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II i stało się :-)

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zjarała mi się lewa żarówka zlosnik.gif

brać się samemu za wymianę czy podjechać na serwis ?

jakiś fajny łopatologiczny manual ktoś ma ?

jakie żarówki polecacie ? bo chyba od razu 2 wymienię a tą drugą wrzucę jako zapas w nagłych przypadkach smile.gif

Napisano

sprzedawaj go szybko zanim ktoś się zorientuje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprzedawaj go szybko zanim ktoś się zorientuje

aaaa zapomniałem napisać bez debilnych komentarzy które nic nie wniosą w temacie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Dzisiaj zjarała mi się lewa żarówka

> brać się samemu za wymianę czy podjechać na serwis ?

Zrób sam. To będziesz miał przećwiczone, na wypadek zatrzymania przez Policję w trasie i "zmieniasz pan na miejscu albo zabieramy DR". wink.gif

Trochę ginekologicznego podejścia do tematu, ze dwa piwa na początek i dasz radę. :D

> jakiś fajny łopatologiczny manual ktoś ma ?

A nie ma tego w instrukcji auta?

> jakie żarówki polecacie ? bo chyba od razu 2 wymienię a tą drugą wrzucę jako zapas w nagłych

> przypadkach

Ja bym polecił Osram Nightbreaker+ (koniecznie z plusem - trwalsze od poprzednich).

Napisano

> aaaa zapomniałem napisać bez debilnych komentarzy które nic nie wniosą w temacie

Ja bym dodał, bez złośliwości grinser006.gif Jaki temat , taka odpowiedź grinser006.gif

Napisano

jezzzu, przecież to całkiem łatwe niewiem.gif

oczywiście koła nie trzeba zdejmować, chyba że ktoś lubi grinser006.gif

Napisano

Dasz radę. waytogo.gif Tylko wymień obie, bo za jakiś czas znowu będziesz wymieniał. Ja po pewnym czasie miałem już taką wprawę, że wymieniałem obie żarówki w parę minut i to od strony komory silnikowej. 001.gif Tu uwaga: w phase II jest łatwiej, bo nie ma w obudowie takiej zawleczki, żarówę montuje się po prostu "na wcisk".

Napisano

> Dzisiaj zjarała mi się lewa żarówka

> brać się samemu za wymianę czy podjechać na serwis ?

> jakiś fajny łopatologiczny manual ktoś ma ?

Lewa żarówka.

Skręcasz koła w lewo.

Zdejmujesz klapkę w nadkolu.

Wkładasz rękę po łokieć (pomaga oglądanie węży na Animal Planet), i wymacujesz dekielek, obracasz go - chyba w lewo.

Delikatnie wyjmujesz. Jak upuścisz to mnie nie pytaj. Ja nie upuszczam. Gorex kiedyś upuścił z_lol1.gif i nie wspominał zbyt miło.

Wyciągasz żarówkę z kostką (w niektórych modelach jest blokowana zawleczką, w lampach z soczewką - na wcisk).

Wypinasz żarówkę z kostki (można to zrobić od góry jeśli nie masz plastikowych osłon). Da się to też zrobić na macanego ale trzeba mieć sprawne paluszki oink.gif

Wkładasz nową żarówkę tą samą drogą. Mówisz brzydko, poprawiasz 4 razy za każdym razem mówiąc brzydko.

Wpinasz kostkę.

Zamykasz lampę nie upuszczając dekielka.

Zakładasz klapkę.

Zamykasz samochód, wrzucasz ubranie do prania, bierzesz prysznic, opatrujesz rękę.

Opcja "pro" - wrzucasz ubranie do prania, myjesz rece i opatrujesz tylko skaleczenia na dłoni.

Opcja "expert" - wrzucasz ubranie do prania, myjesz ręce, zadrapania zagoją się same.

> jakie żarówki polecacie ? bo chyba od razu 2 wymienię a tą drugą wrzucę jako zapas w nagłych

> przypadkach

Też tak robiłem.

Używaną żarówkę wyrzuć a na zapas kup od razu nową - dłużej będziesz chodził bez skaleczeń grinser006.gif

Napisano

> miałem już taką wprawę, że wymieniałem obie żarówki w parę minut i to od strony komory

> silnikowej. Tu uwaga: w phase II jest łatwiej, bo nie ma w obudowie takiej zawleczki, żarówę

> montuje się po prostu "na wcisk".

Taaa, tylko trzeba dobrze ustawić i trafić żarówką grinser006.gif

Ale fakt, w PH II nie ma na górze tylu plastików i można przynajmniej część operacji zrobić z góry.

Któraś strona jednak mi lepiej idzie przez nadkole.

Napisano

> sprzedawaj go szybko zanim ktoś się zorientuje

Z przepaloną żarówką? Kto mu to kupi?

grinser006.gif

Napisano

W stilo woziłem kupiony na allegro klem chirurgiczny dzięki czemu dawało radę wymieniać żarówki szybko i bezboleśnie. Widzę że w Meg też jest zabawa zlosnik.gif

A jak jest we Flu? Tak samo trzeba być praktykującym ginekologiem żeby wymienić?

Doczytałem że są do tego specjalne narzędzia dorzucane do tego przez Renault. I chyba nawet takie mam (jakiś płaski i torx - zafoliowane). Trzeba tym pół auta rozkręcić?

Napisano

> Taaa, tylko trzeba dobrze ustawić i trafić żarówką

> Ale fakt, w PH II nie ma na górze tylu plastików i można przynajmniej część operacji zrobić z góry.

> Któraś strona jednak mi lepiej idzie przez nadkole.

Z tym prawidłowym ustawieniem żarówki w gnieździe masz rację. Ale po wielu treningach, robiłem to naprawdę precyzyjnie. grinser006.gif Nawet dobrze, że księgowi wykastrowali phase II z osłon silnika, bo dzięki temu nie trzeba brudzić się aż tak bardzo (wyobraźmy sobie sytuację, w której jedziemy elegancko ubrani, w deszczowo-śniegowo pogodę, przepala nam się żarówka, a na domiar złego zatrzymuje nas nieprzekupny milicjant i żąda uzupełnienia oświetlenia pojazdu na miejscu. Ściągamy garnitur, podwijamy rękaw śnieżnobiałej koszuli i wsadzamy rękę w uwalone błotem pośniegowym nadkole) hehe.gif

Napisano

> W stilo woziłem kupiony na allegro klem chirurgiczny dzięki czemu dawało radę wymieniać żarówki

> szybko i bezboleśnie. Widzę że w Meg też jest zabawa

> A jak jest we Flu? Tak samo trzeba być praktykującym ginekologiem żeby wymienić?

> Doczytałem że są do tego specjalne narzędzia dorzucane do tego przez Renault. I chyba nawet takie

> mam (jakiś płaski i torx - zafoliowane). Trzeba tym pół auta rozkręcić?

Eee, we Flu jest to pięknie rozwiązane. Odkręcasz tymi fabrycznymi narzędziami i wyciągasz całą lampę. Dostęp do każdej żarówki - pierwszorzędny. I tak to powinno wyglądać. waytogo.gif Póki co od ponad roku od zakupu autka ani razu nie wymieniałem żarówki. ok.gif

Napisano

Jak będziesz w okolicach Ostródy to daj znać - wymienię ci w 2 min 2 szt cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.