Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mijałem wczoraj nową Lancię...

Featured Replies

Napisano

> Nie ma tam ani jednego słowa o marce Lancia.

> Żeby zauwazyć prosty fakt, że marka, która niegdyś tworzyła historię motoryzacji, a teraz ogranicza

> się do oferowania kilku mało fascynujących modeli bazujących na technice Fiata i kilku innych

> będących przebrandowanymi produktami Chrysler LCC, jest obecnie własnym cieniem, nie trzeba

> być fanatykiem. Wystarczy po prostu nie być kompletnym ignorantem motoryzacyjnym

No cóż. Marka należy do Fiata i może z nią zrobić co chce. Obecna strategia Fiata to przetrwanie kryzysu poprzez ograniczenie wydatków na rozwój. Thema to po prostu efekt tej strategii. A czy strategia dobra to się okaże. Ważne żeby się sprzedawało.

Nie ma też co się dziwić że jedno auto przypomina inne - już od dawna nastały czasy "platform" gdzie można sobie części wymieniać między różnymi samochodami a co dopiero w czasach kryzysy w branży motoryzacyjnej. Można tylko wspominać że kiedyś było lepiej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nic dodać, nic ująć.

i jeszcze ten Twój podpis.... zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma tam ani jednego słowa o marce Lancia.

Bo to teraz wszystko jedna firma, czy Lancia, czy Chrysler, czy Jeep, czy Fiat

> Żeby zauwazyć prosty fakt, że marka, która niegdyś tworzyła historię motoryzacji, a teraz ogranicza

> się do oferowania kilku mało fascynujących modeli bazujących na technice Fiata i kilku innych

> będących przebrandowanymi produktami Chrysler LCC, jest obecnie własnym cieniem, nie trzeba

> być fanatykiem. Wystarczy po prostu nie być kompletnym ignorantem motoryzacyjnym

bawią mnie takie rozważania pseudoznawców motoryzacji wspominających dawne dobre czasy. zlosnik.gif Historia motoryzacji? Co to takiego? Każda firma produkuje samochody po to, żeby zarobić. Jeden się podoba jednemu, inny się nie podoba. Jednemu się podobały stare Lancie łudząco podobne do Poloneza, innemu się podoba nowa Delta. Jeden pies, czy robią to na oddzielnej platformie specjalnie przygotowanej, czy razem z pięcioma innymi modelami w koncernie. Jakie to ma znaczenie? Oczywiście klient docelowy jest inny, bo stara delta była raczej samochodem z aspiracjami sportowymi, a nowa to taki kompakt, trochę lepiej wyposażony i wygodniejszy niż średnia w segmencie. Tylko co z tego? Być może doszli do wniosku, że w ten sposób więcej zarobią. Polityka marki jest inna, ale czy gorsza? O tym decyduje sprzedaż i wyniki finansowe. Nie ja, ani nie Ty.

A tak w ogóle: mnie też się te Lancie nie podobają. Mnie się w ogóle nie podobają takie duże "kloce" na kołach. Jedyna Lancia, jaką mógłbym mieć, to nowy Ypsilon, dla żony do miasta ok.gif

Napisano

> No cóż. Marka należy do Fiata i może z nią zrobić co chce. Obecna strategia Fiata to przetrwanie

> kryzysu poprzez ograniczenie wydatków na rozwój. Thema to po prostu efekt tej strategii. A czy

> strategia dobra to się okaże. Ważne żeby się sprzedawało.

No właśnie. A sprzedaje się coraz lepiej. ŹRÓDŁO

Moim zdaniem polityka całej firmy jest jasna. W zasadzie skupiając tyle marek mają auta każdego segmentu i nie będą za bardzo mieszać wewnątrz koncernu, żeby nie robić sobie wewnętrznej konkurencji. Od dużych wygodnych "kloców" jest Chrysler i jego pochodne, Jeep wiadomo: auta terenowe i pseudoterenowe, Fiat: małe auta miejskie, głównie segment A,B i wariacje na ten temat typu 500L, Alfa Romeo: trochę bardziej usportowione Fiaty (nie mylić z samochodami sportowymi zlosnik.gif), Lancia: trochę wygodniejsze i lepiej wyposażone Fiaty. Do tego dochodzą zwykłe kopie własnych modeli, ale tylko oferowane na rynkach takich żeby się nie dublowały. Przykłady to Freemont, czy właśnie Thema. Bo koszt zrobienia czegoś takiego jest nieduży (model bazowy mamy, sieć dystrybucji mamy, jak coś się sprzeda zarobimy, jak się nie sprzeda, stracimy niewiele). Moim zdaniem jest to całkiem rozsądna polityka. W zasadzie jedyna możliwa, żeby w dzisiejszych czasach przetrwać i wyjść na swoje ok.gif

Napisano
  • Autor

Generalnie sa tacy co ich wszystko bawi i rozsmiesza, myslacy ze jak nadadza swojej wypowiedzi ton medrca to wypowiedz ta bedzie bardziej celna niz inne, sąsiednie wink.gif

A ja uwazam ze firmy wydają miliony na kreowanie wizerunku. Chcą zeby ich auta kojarzono z jakąs pozytywną cecha i klient szukajacy auta o danych cechach od razu myslal o danym aucie.

Siedze teraz w salonie toyoty - na tylnych szybach nowych toyot jest napisane ze sa nr 1 w rankingu niezawodnosci, wszedzie ulotki i bilboardy o tym przypominajace. Dlsczego? Bo te auta kojarza sie z bezawaryjnoscia i kazdy chce zeby tą markę z tym utozsamiac.

A co kreuje lancia? Z czym ci sie kojarzy? Co soba reprezentuje? Nic.bo nijak nie kojarzy sie z niczym nikomu. Stad uwazam ze ta marka przestaje istniec a fiat tylko uzywa jej znaczka zeby wcisnac ludziom jakos chryslery nie tworzac osobnej sieci sprzedazy i serwisu.

Napisano

> Bo to teraz wszystko jedna firma, czy Lancia, czy Chrysler, czy Jeep, czy Fiat

Mowa jest nie o właścicielu marki, tylko o marce.

> Historia motoryzacji? Co to takiego?

I to poniekąd wyjaśnia poziom abstrakcji niektórych formułowanych przez Ciebie tez.

> Jednemu się podobały stare Lancie łudząco podobne do Poloneza

Doprawdy, podobieństwo uderzające:

lancia_aurelia_B20.jpg

lancia-fulvia-03.jpg

1962_Lancia_Flaminia_2,5_coupe_Pininfarina_HQ.JPG

itd... biglaugh.gif

> Polityka marki jest inna, ale czy gorsza?

To nie jest polityka, tylko zwykła desperacja - przy braku pomysłu na to, co zrobić z niemal już utopioną marką, której potencjał został już w dużej części roztwoniony, chwytają się brzytwy. Skończy się to najpewniej tak, jak z marką Pontiac w GM.

Posługując sie obrazowym przykładem: jeśli szef kuchni w dużej, znanej restauracji, do której trzeba się umawiać na kilka tygodni na przód, po latach kariery "awansuje" na operatora zmywaka w podrzędnej spelunie, też będziesz się zastanawiał czy taka ścieżka kariery zawodowej była finansowo bardziej korzystna, czy może jednak od razu nasuną się podejrzenia, że coś poszło nie tak? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No i o to chodzi. Marka lancia umarla. Pozostalo jedynie logo...

Napisano

> Generalnie sa tacy co ich wszystko bawi i rozsmiesza, myslacy ze jak nadadza swojej wypowiedzi ton

> medrca to wypowiedz ta bedzie bardziej celna niz inne, sąsiednie

przesadzasz. zlosnik.gif Nie jestem mędrcem. Ale wiem, że sprzedażą dóbr (zwłaszcza zwykłych sprzętów codziennego użytku jak samochód) rządzi kasa.

> A ja uwazam ze firmy wydają miliony na kreowanie wizerunku. Chcą zeby ich auta kojarzono z jakąs

> pozytywną cecha i klient szukajacy auta o danych cechach od razu myslal o danym aucie.

> Siedze teraz w salonie toyoty - na tylnych szybach nowych toyot jest napisane ze sa nr 1 w rankingu

> niezawodnosci, wszedzie ulotki i bilboardy o tym przypominajace. Dlsczego? Bo te auta kojarza

> sie z bezawaryjnoscia i kazdy chce zeby tą markę z tym utozsamiac.

Byłem kiedyś w salonie Toyoty, więc chyba wiem o czym piszesz. wink.gif

> A co kreuje lancia? Z czym ci sie kojarzy?

Pierwsze skojarzenie to tylne światła w większości modeli: cienkie, pionowe, inne niż gdziekolwiek indziej. Chociaż nie twierdzę, że chciałbym takie zlosnik.gif

> Co soba reprezentuje? Nic.bo nijak nie kojarzy sie z

> niczym nikomu.

Dziwne podejście. Dlaczego musi się z czymś kojarzyć? Nie wystarczy, że ktoś szukający konkretnego auta, mający konkretne wymagania znajdzie w salonie tej marki (czy jakiejkolwiek innej) samochód spełniający jego wymagania i kupi? Musi mu się od razu marka z czymś kojarzyć?

> Stad uwazam ze ta marka przestaje istniec a fiat tylko uzywa jej znaczka zeby

> wcisnac ludziom jakos chryslery nie tworzac osobnej sieci sprzedazy i serwisu.

zobaczymy. Być może jeśli dojdą do wniosku, że utrzymanie tej marki się nie opłaci, to ją zlikwidują. Biznes

Napisano

> Dziwne podejście. Dlaczego musi się z czymś kojarzyć? Nie wystarczy, że ktoś szukający konkretnego

> auta, mający konkretne wymagania znajdzie w salonie tej marki (czy jakiejkolwiek innej)

> samochód spełniający jego wymagania i kupi? Musi mu się od razu marka z czymś kojarzyć?

> zobaczymy. Być może jeśli dojdą do wniosku, że utrzymanie tej marki się nie opłaci, to ją

> zlikwidują. Biznes

Wiecej takich jak Ty i za niedlugo wszyscy bedziemy jezdzic jednakowym chinskim badziewiem grinser006.gif

Napisano

> to Freemont, czy właśnie Thema. Bo koszt zrobienia czegoś takiego jest nieduży (model bazowy

> mamy, sieć dystrybucji mamy, jak coś się sprzeda zarobimy, jak się nie sprzeda, stracimy

> niewiele). Moim zdaniem jest to całkiem rozsądna polityka. W zasadzie jedyna możliwa, żeby w

> dzisiejszych czasach przetrwać i wyjść na swoje

W mojej ocenie ta polityka przyniesie zagładę dla Fiata... Brak takich kontynuacji modeli jak alfa 159, Fiatów Croma ... Nadal w segmencie kompaktów produkcja od ponad 5 lat tego samego modelu Bravo ... do tego lansowanie drogich fiatów 500 i Lanci Y a i Panda przeniesiona do Włoch strasznie podrożała... Przeszczepy typu Fremont sie nie przyjęły

Napisano

> przesadzasz. Nie jestem mędrcem. Ale wiem, że sprzedażą dóbr (zwłaszcza zwykłych sprzętów

> codziennego użytku jak samochód) rządzi kasa.

> Byłem kiedyś w salonie Toyoty, więc chyba wiem o czym piszesz.

> Pierwsze skojarzenie to tylne światła w większości modeli: cienkie, pionowe, inne niż gdziekolwiek

> indziej. Chociaż nie twierdzę, że chciałbym takie

> Dziwne podejście. Dlaczego musi się z czymś kojarzyć? Nie wystarczy, że ktoś szukający konkretnego

> auta, mający konkretne wymagania znajdzie w salonie tej marki (czy jakiejkolwiek innej)

> samochód spełniający jego wymagania i kupi? Musi mu się od razu marka z czymś kojarzyć?

> zobaczymy. Być może jeśli dojdą do wniosku, że utrzymanie tej marki się nie opłaci, to ją

> zlikwidują. Biznes

To jest forum motoryzacyjne, a nie biznesu.

Pomyliles adresy i na sile pouczasz tych, ktorzy szukaja tu czegos innego.

Napisano
  • Autor

> Wiecej takich jak Ty i za niedlugo wszyscy bedziemy jezdzic jednakowym chinskim badziewiem

najlepsze to, że on jeździ fiatem, który właśnie najczęściej jest kupowany nie rozumem lecz sercem wink.gif

Napisano
  • Autor

> W mojej ocenie ta polityka przyniesie zagładę dla Fiata... Brak takich kontynuacji modeli jak alfa

> 159, Fiatów Croma ...

Akurat Croma to była porażka. Ale 159 to już inna sprawa - ewidentnie się przyjęła i wszyscy się nią zachwycali.

Ot takie włoskie zarządzanie... wink.gif

Nadal w segmencie kompaktów produkcja od ponad 5 lat tego samego modelu

> Bravo ... do tego lansowanie drogich fiatów 500 i Lanci Y a i Panda przeniesiona do Włoch

> strasznie podrożała... Przeszczepy typu Fremont sie nie przyjęły

Mimo to Fiat żyjedzięki 500 i Y. Tej marce te małe autka wychodzą najlepiej i to własnie jest kręgosłupem tej marki.

Tak jak passat i golf to kręgosłup VW, Octavia kręgosłupem skody.

Napisano

> Akurat Croma to była porażka.

Dzięki smile.gif

> Ale 159 to już inna sprawa - ewidentnie się przyjęła i wszyscy się

> nią zachwycali.

> Ot takie włoskie zarządzanie...

No właśnie o tym pisze... niech produkują auta tanie jak Dacia... masowo ale ja nie widzę następcy "cieniasa" dzisiaj gdy jest powrót do aut małych/tanich np: na bazie płyty UP czy u Toyoty to Fiat nie ma nic ... ma Pandę ale gdzie jest coś za 23-25 tyś zł... coś co ma 3 drzwi i ma służyć do wożenia 4 liter na działkę lub po zakupy ... ni ma a jest Panda za 35 i więcej....

> Mimo to Fiat żyjedzięki 500 i Y. Tej marce te małe autka wychodzą najlepiej i to własnie jest

> kręgosłupem tej marki.

> Tak jak passat i golf to kręgosłup VW, Octavia kręgosłupem skody.

O ile 500 jest fajnym autem i stylistycznie na bazie tego auta można jeszcze dużo zrobić/zarobić to zauważ że europejczycy już nie chcą kupować drogich aut... Y nie sprzedaje się tak dobrze jak zakładali i sa coraz dłuższe przestoje taśm.. europejczyk chce obecnie tanie i małe .... ( przykład Grecji, Hiszpanii Włoch ... ) bo maja benzynę po 9 zł/ litr ( Włosi ) i ich już też nie stać na taki luksus za 60 tyś zł co jest wielkości wózka na zakupy ...

W mojej ocenie auta małe i tanie zawsze miały i będą mieć popyt ale właśnie takie do 30 tyś ... najlepiej 25 ... coś pokroju cieniasa ... a auta luksusowe będą sie sprzedawać zawsze ale tu już kwestia prestiżu, marki, wyposażenia, wyglądu a nie ceny ...

Napisano

> najlepsze to, że on jeździ fiatem, który właśnie najczęściej jest kupowany nie rozumem lecz sercem

a nawet mam dwa fiaty. Wiesz jak kupiłem Bravo? Oglądałem kilka nowych kompaktów, robiłem jazdy próbne: ceed,i30,auris,focus. Do salonu Fiata nawet się nie wybierałem. Ale żona mnie zaciągnęła. Obejrzałem Bravo, przejechałem się i zamówiłem. Wiesz dlaczego? Bo mi się najbardziej spodobał, najlepiej spełnił wymagania. Mam gdzieś czy nazywa się Fiat, Lancia czy Tata. Ważne, że dziś, po prawie pięciu latach mogę przyznać, że wybór był w stu procentach trafiony.

Napisano

> ... Themę

> Esencja włoskiego stylu, ledwo dała radę w wąską uliczke skręcić

Tak - do Lancii pasuje to jak świni siodło, ale... gdyby odczepić się od znaczków, to jest to niesamowicie fajny i rozsądny samochód (kawał samochodu, dobrze wyposażony i dobrze wykonany, z mocnym silnikiem, dość prestiżowy za mniejsze pieniądze niż porównywalna konkrencja). Ponieważ utrata wartości będzie gigantyczna, to moze to być niedługo ciekawy wybór na rynku używanych ok.gif

> Jak dla mnie Lancia po prostu już nie istnieje.

Uważam tak samo - ich oferta to obraz nędzy i rozpaczy. Ypsilon nie powala (są ciekawsze maluchy za tą kasę, ten jest ociężały i szkaradny), fajna Delta i na tym to co dobre się kończy - to są jedyne samochody które pasują mi do tej marki. Amerykańska Thema (j.w), przestarzała i droga Musa, niepasujacy do Lancii Voyager i fatalna Flavia to pomyłki. Szkoda, że Fiat tak po macoszemu traktuje tą zasłużoną markę. Czuję że za kilka lat Lancia zniknie zupełnie no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.