Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odprysk na przedniej szybie

Featured Replies

Napisano

Cześć,

na przedniej szybie zauważyłem odprysk tak około 0,8 cm ktoś z was miał taki przypadek co w takim przypadku ?

Napisano

> Cześć,

> na przedniej szybie zauważyłem odprysk tak około 0,8 cm ktoś z was miał taki przypadek co w takim

> przypadku ?

Możesz naprawić albo wymienić szybę. Albo nie robić nic. Zależy co chcesz osiągnąć.

Napisano

> Cześć,

> na przedniej szybie zauważyłem odprysk tak około 0,8 cm ktoś z was miał taki przypadek co w takim przypadku ?

Dla porządku ... napisz coś o sobie w profilu bo tak to się prezentujesz niczym internetowy Gall Anonim.

Co do tematu ... szybę możesz kleić, uszkodzenie nie może być w polu widzenia kierowcy, musisz podjechać do fachury, oceni czy się da ok.gif

Napisano

> Cześć,

> na przedniej szybie zauważyłem odprysk tak około 0,8 cm ktoś z was miał taki przypadek co w takim

> przypadku ?

Mialem troche mniejszy odprysk, sadzilem ze da sie go jakos "zalatac".

W 2 zakladach powiedzieli mi, ze z odpryskiem nic sie zrobic poza wymiana szyby nie da. Ich zdaniem pekniecie mozna kleic, na odprysk wymiana szyby.

Dalej nie drazylem, sprzedalem auto z odpryskiem.

Napisano

Ja jeżdżę już drugi rok z odpryskiem. Jeśli ci nie przeszkadza to zostaw wink.gif

Napisano

> Cześć,

> przypadku ?

Mam odprysk naprawiony. Dwa zakłady powiedziały że tylko wymiana, w trzecim zrobili bez problemu. Była taka delikatna pajęczynka i ona ładnie zniknęła, została tylko mała matowa plamka, która wygląda jak by się jakiś owad rozćtapał. Jak dorwę coś do polerowania szkła to spróbuję spolerować, fachmani powiedzieli że troszkę pomoże ale oni tego nie robią bo im się nie chce smile.gif

W każdym bądź razie jestem zadowolony ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę już drugi rok z odpryskiem. Jeśli ci nie przeszkadza to zostaw

cześć

z tego co wiem to przez taki odprysk moje auto może nie przejść badań technicznych frown.gif

Napisano

...

> przypadku ?

W ub. tygodniu pojechałem z czymś takim do pewnej dużej i szeroko reklamowanej sieci warsztatów od szyb.

Zakleili bez gadania i powiedzieli, że jeśli będzie pękać od tego miejsca to przy wymianie szyby odliczą koszt naprawy od kosztu szyby. Nawet dali to na papierze. Ten jak wiadomo wszystko znosi ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> z tego co wiem to przez taki odprysk moje auto może nie przejść badań technicznych

Tak.

mar00ha

Napisano

> Tak.

> mar00ha

ale to musi byc chyba w zasiegu wzroku?

jak jest gdzieś w rogu to chyba przejdzie?

Napisano

> cześć

> z tego co wiem to przez taki odprysk moje auto może nie przejść badań technicznych

Policjant może też zatrzymać dowód rejestracyjny

Napisano

> Cześć,

> przypadku ?

Tak. Jeżdżę z nim już ponad 15 lat. zlosnik.gif

Ale pamiętaj, że nie ma dwóch identycznych sytuacji. W drugim samochodzie z minimalnego zarysowania rogu szyby po wystawieniu samochodu na słońce w dwadzieścia minut pęknięcie poleciało po całej szybie.

Napisano

> ale to musi byc chyba w zasiegu wzroku?

> jak jest gdzieś w rogu to chyba przejdzie?

to jest mit, odprysk w dowolnym miejscu szyby czołowej powoduje że auto nie powinno przejść przeglądu technicznego. Troche głupi przepis ale taki jest.

Napisano
  • Autor

> to jest mit, odprysk w dowolnym miejscu szyby czołowej powoduje że auto nie powinno przejść

> przeglądu technicznego. Troche głupi przepis ale taki jest.

dzięki za podpowiedzi wygląda na to że dla uniknięcia mandatu lub innych spraw należałoby podjechać do jakiegoś serwisu hm ?

Napisano

> Cześć,

> przypadku ?

W poprzednim aucie miałem 2 odpryski i obydwa mi naprawili. Po naprawie były niemal niewidoczne. W UK to jest bardzo popularna usługa i do tego w większości przypadków bezpłatna-płaci ubezpieczyciel, bo to taniej, niż potem wymiana szyby, jak taki odprysk puści piękną pajęczynę. Jeden odprysk miałem prawie rok, a drugi był świeży. Pan naprawiający mi szybę mówił, że ten stary będzie bardziej widoczny ze względu na brud, który zdążył się wcisnąć w mikro pęknięcia. W obecnym aucie nie zdążyłem się nawet umówić na naprawę, bo już na drugi dzień szyba pękła.

Niektórzy nie naprawiają uszkodzeń w polu widzenia kierowcy i nikt nie naprawia na brzegu-na tym czarnym polu.

Napisano

Oczywiście, odprysk odpryskowi nie równy!

Jeden 15 lat wytrzyma inny zaraz powoduje pękanie szyby, zwłaszcza teraz kiedy pojawiają się większe różnice temperaturowe.

Napisano

> fachmani powiedzieli że troszkę pomoże ale oni tego nie robią bo im się nie chce

I to jest uczciwy warsztat! Mówią klientowi prawdę, bez ściemniania, że to, że tamto. ok.gif

Napisano

> Cześć,

> przypadku ?

Niezależnie od tego czy zakład naprawczy uzna, czy nie uzna opłacalność naprawy pod kątem rodzaju uszkodzenia (w uznanych sprawdzonych warsztatach raczej nie naciągają) - czasem odprysk jest niewielki a klejenie i tak nic nie pomoże - trzeba też rozstrzygnąć czy finansowo to się opłaca. Mam na myśli przypadek, w którym szyba czołowa ma za sobą wiele lat eksploatacji i jest po prostu już częściowo zużyta - drobne mikrozadrapania, które w słoneczny dzień i podczas deszczu utrudniają widoczność. Nowa szyba z gwarancją np. taki "chińczyk", do popularnego auta jest naprawdę niedroga. Łatanie starej kilkunastoletniej szyby to czasem 1/3 -1/4 ceny nowej.

Napisano

> Cześć,

> przypadku ?

U mnie zrobił się odprysk (nawet mniejszy) i wkrótce po tym szyba czołowa zaczęła pękać. Pęknięcie po pierwszym dniu miało z 10cm, 2 dni później już tak ze 30cm. Miałem ubezpieczenie, więc opłacało mi się wymienić na nową. Zresztą nawet i bez tego ubezpieczenia, sam bym się na to zdecydował. Szyba była stara, porysowana od nieumiejętnego skrobania szyb ze szronu (poprzedni właściciel). A dodatkowo - wynegocjowałem sobie szybę z paskiem przeciwsłonecznym.

Jak masz tę szybę ubezpieczoną, to się nie zastanawiaj nad naprawą.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> U mnie zrobił się odprysk (nawet mniejszy) i wkrótce po tym szyba czołowa zaczęła pękać. Pęknięcie

> po pierwszym dniu miało z 10cm, 2 dni później już tak ze 30cm. Miałem ubezpieczenie, więc

> opłacało mi się wymienić na nową. Zresztą nawet i bez tego ubezpieczenia, sam bym się na to

> zdecydował. Szyba była stara, porysowana od nieumiejętnego skrobania szyb ze szronu (poprzedni

> właściciel). A dodatkowo - wynegocjowałem sobie szybę z paskiem przeciwsłonecznym.

> Jak masz tę szybę ubezpieczoną, to się nie zastanawiaj nad naprawą.

> Pozdrawiam

> Bartek

Witam,

no właśnie i tego się obawiam aby szyba nie "poleciała dalej"

a i bezpieczeństwo jazdy jak tu jeździć z taką szybą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.