Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II 1.9 dci słabnie podczas przyspieszania

Featured Replies

Napisano

Pacjent jak w temacie, rocznik 2002 piszę jak relacjonował mi kolega.

Samochód normalnie odpala itd. jeździ także w miarę normalnie tylko od jakiegoś czasu coraz częściej zdarza się że podczas przyspieszania zamula, oprócz tego zaświeca się pomarańczowa kontrolka, po chwili wraca do normy i jedzie normalnie tylko, że taka akcja powtarza się kilkakrotnie podczas jazdy. Jakiś większy wysiłek, podjazd i "leci kabarecik" Obstawiałem filtr, ale sprawdzał i w tym modelu nie ma. Jakieś pomysły co może szwankować?

Napisano

sprawdzic co mowi pomaranczowa kontrolka bo to moze byc wszystko. Od problemow z cisnieniem paliwa po wtruskiwacze z przystanikiem na dowolny problem z elektryka/czujnikami

jakiego filtra nie ma? Paliwa? Nie wierze

Napisano
  • Autor

> sprawdzic co mowi pomaranczowa kontrolka bo to moze byc wszystko. Od problemow z cisnieniem paliwa

> po wtruskiwacze z przystanikiem na dowolny problem z elektryka/czujnikami

> jakiego filtra nie ma? Paliwa? Nie wierze

Nie, cząstek stałych...o ile coś takiego w renaultach jest montowane niewiem.gif

A że tak zapytam jak ta kontrolka może "wskazać" mi drogę? Czy raczej to do kompa trzeba podpiąć?

Napisano

> Nie, cząstek stałych...o ile coś takiego w renaultach jest montowane

Jest ale z tego co wiem to nie w tych.

> A że tak zapytam jak ta kontrolka może "wskazać" mi drogę? Czy raczej to do kompa trzeba podpiąć?

CLIP. Do czego innego raczej nie ma sensu podlaczac.

Napisano

> CLIP. Do czego innego raczej nie ma sensu podlaczac.

Bez przesady. Sam błąd to odczyta kazdy pospolity tester. Co do dalszej walki z wykorzystaniem konkretnego testera to już zależy od "tajemniczości" usterki

Napisano

> Pacjent jak w temacie, rocznik 2002 piszę jak relacjonował mi kolega.

> Samochód normalnie odpala itd. jeździ także w miarę normalnie tylko od jakiegoś czasu coraz

> częściej zdarza się że podczas przyspieszania zamula, oprócz tego zaświeca się pomarańczowa

> kontrolka, po chwili wraca do normy i jedzie normalnie tylko, że taka akcja powtarza się

> kilkakrotnie podczas jazdy. Jakiś większy wysiłek, podjazd i "leci kabarecik" Obstawiałem

> filtr, ale sprawdzał i w tym modelu nie ma. Jakieś pomysły co może szwankować?

a EGR czyścił ?

polecam podpiąć pod Clipa ok.gif

Napisano
  • Autor

> a EGR czyścił ?

> polecam podpiąć pod Clipa

Znając życie nie czyścił, jakieś metody możecie podpowiedzieć, albo gdzie on się znajduje???

Można jakoś zdiagnozować problem bez podpinki kompa?

Wczoraj podczas szperania po necie znalazłem kilka wypowiedzi, że co jakiś czas przy zmianie oleju należy wyczyścić przewód niewiem.gif podający olej do turbosprężarki??

Przepraszam, że tak nudzę, ale nie chcę zbyć kolegi hasłem "podepnij sobie pod kompa" bo tyle to on wie, wolałbym mu podać jakiś kierunek działania.

Napisano

> Przepraszam, że tak nudzę, ale nie chcę zbyć kolegi hasłem "podepnij sobie pod kompa" bo tyle to on

> wie, wolałbym mu podać jakiś kierunek działania.

Tylko po co szukac po omacku, jak mozna wlasnie sprawdzic bledy...

Ja bym stawial na EGR albo zapieczone sterownie turbook.gif

Napisano

> Bez przesady. Sam błąd to odczyta kazdy pospolity tester. Co do dalszej walki z wykorzystaniem

> konkretnego testera to już zależy od "tajemniczości" usterki

Szczególnie w dci....z pewnością.... nawet jak odczyta to może to mieć tyle wspólnego z rzeczywistością co dzisiejsza prognoza pogody u mnie za oknem. W clio w serwisie boscha ni chu chu nie mogli zczytać błedów, w moim dci koleś odczytał niby błąd potencjometru gazu co na clipie oznaczało błąd czujnika zespolonego kabiny

Napisano

Prawdopodobnie zbyt wysokie ciśnienie doładowania, ale niekoniecznie jak ktoś pisał zatarta zmienna geometria turbo, a może być zwyczajnie zacinający się zaworek sterujący ciśnieniem i to IMHO najszybciej.

Napisano

> Prawdopodobnie zbyt wysokie ciśnienie doładowania, ale niekoniecznie jak ktoś pisał zatarta zmienna

> geometria turbo, a może być zwyczajnie zacinający się zaworek sterujący ciśnieniem i to IMHO

> najszybciej.

Tez moze bycok.gif

Dlatego najlepiej podpiac pod CLIPa zamiast wrozyc ze szklanej kuli wink.gif

Napisano

> Tez moze byc

> Dlatego najlepiej podpiac pod CLIPa zamiast wrozyc ze szklanej kuli

dokładnie ok.gif zawsze się dziwię że ktoś woli sam kombinować tracisz czas wymieniać części zamiast za diagnozę zapłacić 40-50zł facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie zawsze się dziwię że ktoś woli sam kombinować tracisz czas wymieniać części zamiast za

> diagnozę zapłacić 40-50zł

Czytaj ze zrozumieniem

icon_rolleyes.gif ja wiem że najlepiej jest podpiąć pod kompa, ale jak już wspomniałem chciałem mu coś podpowiedzieć jaki zakres poszukiwań to może być, żeby nie było że na odwal się mu powiem, że po co będę pytał, jedź sobie na diagnostykę

Napisano

> Czytaj ze zrozumieniem

> ja wiem że najlepiej jest podpiąć pod kompa, ale jak już wspomniałem chciałem mu coś

> podpowiedzieć jaki zakres poszukiwań to może być, żeby nie było że na odwal się mu powiem, że

> po co będę pytał, jedź sobie na diagnostykę

spoko czytałem i jeśli to był mój kumpel/przyjaciel to powiedział bym mu słuchaj stary najlepiej jak pojedziesz na kompa ,tylko CLIP i po diagnozie rozpoczniemy poszukiwania jak to naprawić ok.gif

Napisano
  • Autor

A byłby ktoś tak miły i mniej więcej powiedział mi gdzie znajduje się ten EGR i jakimi sposobami można go wyczyścić? blagam.gifblagam.gif

Napisano

> Czytaj ze zrozumieniem

> ja wiem że najlepiej jest podpiąć pod kompa, ale jak już wspomniałem chciałem mu coś

> podpowiedzieć jaki zakres poszukiwań to może być, żeby nie było że na odwal się mu powiem, że

> po co będę pytał, jedź sobie na diagnostykę

Dajcie sobie spokoj, bo wiecej bedzie z tego szkody niz pozytkuok.gif

Napisano

> A byłby ktoś tak miły i mniej więcej powiedział mi gdzie znajduje się ten EGR i jakimi sposobami

> można go wyczyścić?

jesteś straszny

pierwszy link najważniejszy Warto zacząć od tego !

drugi link zapraszam tu

Napisano
  • Autor

> jesteś straszny

> pierwszy link najważniejszy Warto zacząć od tego !

> drugi link zapraszam tu

Dziękuje za namiary waytogo.gif

Komentarz zbyteczny, każdy ma prawo na tym forum do szukania pomocy, fajnie że kolega urodził się z wbudowaną bazą danych, ale nie wszyscy tak mają blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.