Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filmik gielda PRL

Featured Replies

Napisano

znalazlem na YT taki filmik

jak to sie prezentowalo cenowo w porownaniu do obecnych czasow i zarobkow moze ktos wie ;>? jak dla mnie ciekawy material grinser006.gif

Napisano

> znalazlem na YT taki filmik

> jak to sie prezentowalo cenowo w porownaniu do obecnych czasow i zarobkow moze ktos wie ;>? jak dla

> mnie ciekawy material

Tak wprost to się nie da tego przełozyć ! Takie czasy :-)

Obowiązywały trzy ceny - cena z Polmozbytu i cena giełdowa a także cena z Pewexu (za dolary).

Mam skany kwot - za fiata w Polmozbycie - 755.700 zł a na giełdzie jak słyszałeś - 1 400 000 zł.

Za dolary polonez prawie 3500 dolarów (jakieś ponad 4 000 000 zł) bo kurs dolara też miał dwie ceny - w banku (b. niską) i u koników (wtedy chyba cos koło 120 zł za dolara).

Zarobki - coś koło 2-4 tys zł (do takich info dotarłem)

post-52893-14352517745975_thumb.jpg

Napisano

> Zarobki - coś koło 2-4 tys zł (do takich info dotarłem)

bez przesaaaady, wtedy nikt by na takiego Fiata przez całe życie nie uzbierał .. średnia pensja w 1986 to ok 24tys. źródło

Napisano

> bez przesaaaady, wtedy nikt by na takiego Fiata przez całe życie nie uzbierał .. średnia pensja w

> 1986 to ok 24tys. źródło

Wiele nie przesadza. Pamietam takie giełdy. Kilka lat później robiłem prawko.

Małolaty tego nie pamietają ,ale w tamtym okresie i dalej w latach dziewiedziesiątych, ceny samochodow z "zachodu" były kosmiczne.

Wynikało to z tego ,ze obowiazywały chore przepisy uniemozliwiające import samochodow starszych niż 10lat. Do tego koszt sprowadzenia tego co było mozna sprowadzać ostro podnosiły cła i inne opłaty.

Gdyby to chciec dzisiaj zobrazować to wypadało by mniej wiecej tak jakby trzeba było teraz płacić 100k za pietnastoletniego golfa III, w stanie agonalnym biglaugh.gif

Napisano

> Wiele nie przesadza. Pamietam takie giełdy. Kilka lat później robiłem prawko.

> Małolaty tego nie pamietają ,ale w tamtym okresie i dalej w latach dziewiedziesiątych, ceny

> samochodow z "zachodu" były kosmiczne.

> Wynikało to z tego ,ze obowiazywały chore przepisy uniemozliwiające import samochodow starszych niż

> 10lat. Do tego koszt sprowadzenia tego co było mozna sprowadzać ostro podnosiły cła i inne

> opłaty.

> Gdyby to chciec dzisiaj zobrazować to wypadało by mniej wiecej tak jakby trzeba było teraz płacić

> 100k za pietnastoletniego golfa III, w stanie agonalnym

dlatego przywoziło się "na składaka" czyli silnik osobno a buda osobno biglaugh.gif, a to ten sam samochód był nadal biglaugh.gif tylko cło i akcyza sporo niższe biglaugh.gifclaps.gif

Napisano

> bez przesaaaady, wtedy nikt by na takiego Fiata przez całe życie nie uzbierał .. średnia pensja w

> 1986 to ok 24tys. źródło

do dupy to Twoje źródło , bo w 1984 roku zarabiałem w WSK PZL Warszawa II 2,500zł (udokumentowane ) ok.gif jako stażysta , zaraz po szkole zawodowej , mistrz działu zarabiał około 5,000zł

praca w fabryce zbrojeniowej była bardzo dobrze płatna ok.gif moja matka po 20latach w handlu (SPHW) zarabiała około 1800zł na rękę

nic nie można było normalnie kupić , ale wszystko dało się "załatwić" :

mój ojciec w 1981roku sprzedał 125p z 1969roku za 80tysięcy złotych , a Skoda 105L z 1982 roku (po przekładce budy) poszła za 240tysięcy zł biglaugh.gif , za samo gołe i rozbite nadwozie staruszek szarpnął coś koło 50tysi biglaugh.gif

wtedy sprzedawło sie wszystko co przypominało samochód biglaugh.gif ale te dane internetowe są "z kosmosu" biglaugh.gif

hiper inflacja to w zasadzie dopiero 1989r i zmiana rządu ok.gif

Napisano

> wtedy sprzedawło sie wszystko co przypominało samochód ale te dane internetowe są "z kosmosu"

W 89r kupiłem sobie lekko podrdzewiałą Dacie skromny.gif

Jak mój ojciec sie dowiedział ile za nią zapłaciłem to mało zawału nie dostał biglaugh.gif

Przelicznik: przecietne zarobki <=> ceny motoryzacyjnego złomu, był wtedy kosmiczny i zupełnie dziś nierealny.

Z tamtego okresu zostało niektorym przeswiadczenie o tym ,ze samochod okresla status materialny screwy.gif

Tata sprowadził w 92 Kadetta "łezkę" z 91r ,kombi w dieslu, to jeden gosc proponował zamianę na dwupokojowe mieszkanie icon_eek.gif

Napisano

> dlatego przywoziło się "na składaka" czyli silnik osobno a buda osobno , a to ten sam samochód był

> nadal tylko cło i akcyza sporo niższe

Bez przesady - tak to dopiero w latach 90'

Napisano

> Bez przesady - tak to dopiero w latach 90'

wcześniej ok.gif już około 88r się to zaczęło , ale prym wiodły diesle głównie Mercedesy ok.gif bo na nich był największy zarobek ok.gif

nadal królowąły odbudowy kapitalne , w których prym wiodły 125p i Poldki ok.gif ciekawe jest że "malarie" wcale tak bardzo nie gniły hmm.gif

Napisano

> wcześniej już około 88r się to zaczęło , ale prym wiodły diesle głównie Mercedesy bo na nich był

> największy zarobek

> nadal królowąły odbudowy kapitalne , w których prym wiodły 125p i Poldki ciekawe jest że

> "malarie" wcale tak bardzo nie gniły

Z takich charakterystycznych rzeczy to kojarzę Polonezy i 125p - "składaki" w drugiej połowie lat 80'

Potem "kontyngenty" samochodów bezcłowych (1-sza połowa lat 90')

Potem moda na zachodnie "składaki"

Potem "oficjalne" składaki czyli CDK i SKD hehe.gif

Napisano

> do dupy to Twoje źródło ,

No nie wiem .. pamięć czasem zawodzi ..ZUS podaje podobne wartości. Nawet na zwykły rozum - rok 1986 to juz jest preludium hiperinflacji i raczej mało prawdopodobne, żeby zarobki byly na poziomie 2 tys zł jak w latach 60 czy 70-tych ...

Napisano

> No nie wiem .. pamięć czasem zawodzi ..ZUS podaje podobne wartości. Nawet na zwykły rozum - rok

> 1986 to juz jest preludium hiperinflacji i raczej mało prawdopodobne, żeby zarobki byly na

> poziomie 2 tys zł jak w latach 60 czy 70-tych ...

Co do kwastii zarobków - temat trzeba spróbowac zweryfikować, bo są różne dane. Najlepiej jakby ktoś miał tzw pasek z wypłaty (z jakiejkolwiek pracy). Wtedy byłoby czarno na białym ;-)

Napisano

o ile mnie pamieć nie myli to dokłądnie to renault bordowe było ostatnio na allegro icon_eek.gif

Napisano

> No nie wiem .. pamięć czasem zawodzi ..ZUS podaje podobne wartości. Nawet na zwykły rozum - rok

> 1986 to juz jest preludium hiperinflacji i raczej mało prawdopodobne, żeby zarobki byly na

> poziomie 2 tys zł jak w latach 60 czy 70-tych

kolego biglaugh.gif w 86 biglaugh.gif to ja sie dobrze bawiłem i dobrze zarabiałem (do wojska poszedłem w 87r biglaugh.gif) i nie pamiętam inflacji , natomiast w 89r było źle no.gif zmiana rządu spowodowała "mega-inflację".....

Napisano

> poziomie 2 tys zł jak w latach 60 czy 70-tych ...

Kilka cyfr pozyskanych od rodziców:

- nowy Maluch w grudniu 1986 - 1 000 000 złotych (cena giełdowa)

- 3-letnia Zastava w grudniu 1986 - 900 000 złotych (cena giełdowa)

- kolacja dla 4 osób w Czarnym Kocie w Victorii (wtedy chyba szczyt marzeń) - wrzesień 1985 - 40 000 złotych

- dobra pensja we wrześniu 1989 roku - 450 000 złotych

Napisano

> Kilka cyfr pozyskanych od rodziców:

> - nowy Maluch w grudniu 1986 - 1 000 000 złotych

> - 3-letnia Zastava w grudniu 1986 - 900 000 złotych

> - kolacja dla 4 osób w Czarnym Kocie w Victorii (wtedy chyba szczyt marzeń) - wrzesień 1985 - 40

> 000 złotych

> - dobra pensja we wrześniu 1989 roku - 450 000 złotych

Ja dokładam coś od siebie

Nowy maluch kupiony w Polmozbycie 03.09.1987 cena 516 000,-

Napisano

> Ja dokładam coś od siebie

>Nowy maluch kupiony w Polmozbycie 03.09.1987 cena 516 000,-

Nowa przyczepa niewiadów N126 w 1979 r. - full wypas eksportowa, na "zachodniej" ramie z hamulcem najazdowym, otwieranymi oknami, kuchenką , lodówką itp. - ok. 1000 $ w peweksie

Nowy maluch kupiony na giełdzie w 1980 r. : 1000 $

Nowy Polonez C-klasa kupiony w polmozbycie w marcu 1984 r ( po ok. 4-5 latach oczekiwania zlosnik.gif ) ok. 1 000 000 zł.

Nowy Mercedes 190D sprowadzony z niemiec (przez badylarza zlosnik.gif ) w 1984 r indywidualnie, ze wszystkimi "opłatami" ok. 25 000 000 zł

4- letni maluch sprzedany na giełdzie w 1984 r - ok. 350 000 zł

Nowy DF kupiony w peweksie w okolicy 1985 r - 3500$

"kieszonkowe" które dostawałem wyjeżdżając na kolonie w okolicach 1985-1986 - ok. 1300 zł. ale i tak część przywoziłem spowrotem bo nie było co za to kupić oprócz oranżady zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co do kwastii zarobków - temat trzeba spróbowac zweryfikować, bo są różne dane. Najlepiej jakby

> ktoś miał tzw pasek z wypłaty (z jakiejkolwiek pracy). Wtedy byłoby czarno na białym ;-)

To były "trochę" inne czasy, np. kierowca kamaza wywrotki brał za jeden kurs na lewo tyle co miał dniówki oficjalnie, a dziennie mógł zrobić takich kursów kilka ... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nowy maluch kupiony w Polmozbycie 03.09.1987 cena 516 000,-

Polonez 1.6 SLE MR'87 - kupiony w listopadzie 1987 w Pewex'ie (wpłata w USA) - $3,670.00 + $20 łapówki za niebieski lakier... biglaugh.gif

Fiat 126 BIS MR'89 - kupiony w grudniu 1988 w Pewex'ie (wpłata w USA) - $2,600.00

Jeszcze jedno pamiętam: ZAZ 968A '77 kupiony na giełdzie w 1979 r. za 100 tysi... zł.

Napisano

> Nowy maluch kupiony w Polmozbycie 03.09.1987 cena 516 000,-

Ceny z 1973 r:

Fiat 125p 1300 - 160tyś, Fiat 125p 1500 - 180 tyś, Dacia 1300 - 170 tyś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.