Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5, S40 czy coś innego ?

Featured Replies

Napisano

Citroen C5, Volvo S40 czy może jeszcze coś innego ?

Dlaczego te auta biorę pod uwagę ? Bo nie rdzewieją, z częściami nie powinno być problemów a jednostki 2.0 występują także w wersjach znoszących LPG (te by mnie interesowały). Przy tym dają już jakiś komfort jazdy a poziom bezpieczeństwa też jest akceptowalny. Można chyba trafić wersje z ESP hmm.gif

Kwota do 20 tyś pln.

Napisano

Auta z 2 różnych światów jeśli chodzi o prawie wszystko...

C5 2.0 z silnikiem EW10J4 195 tys km z czego 140 na LPG, silnik igła, auto dość specyficzne, IMO nie dla każdego ale mi bardzo pasuje.

ESP zdarza się dość często.

Napisano

> Citroen C5, Volvo S40 czy może jeszcze coś innego ?

> Dlaczego te auta biorę pod uwagę ? Bo nie rdzewieją, z częściami nie powinno być problemów a

> jednostki 2.0 występują także w wersjach znoszących LPG (te by mnie interesowały). Przy tym

> dają już jakiś komfort jazdy a poziom bezpieczeństwa też jest akceptowalny. Można chyba trafić

> wersje z ESP

> Kwota do 20 tyś pln.

W Cytrynie uważaj na bezpośredni wtrysk, HPi, czy coś takiego, bo tam chyb "tanio" lpg nie zamontujesz crazy.gif

Napisano

ja rozważałem jeszcze puga 407 tyle, że u mnie wchodziły w grę 2009/2010

Napisano

> Citroen C5, Volvo S40 czy może jeszcze coś innego ?

> Dlaczego te auta biorę pod uwagę ? Bo nie rdzewieją, z częściami nie powinno być problemów a

> jednostki 2.0 występują także w wersjach znoszących LPG (te by mnie interesowały). Przy tym

> dają już jakiś komfort jazdy a poziom bezpieczeństwa też jest akceptowalny. Można chyba trafić

> wersje z ESP

> Kwota do 20 tyś pln.

szukalbym lagune II z benzyna pod maska

Napisano

> Citroen C5

> Bo nie rdzewieją,

C5 MKI dostaje purchla tylko w jednym punkcie, ale niestety prawie każdy - klapa bagażnika przy ramce tablicy rejestracyjnej. Niby kosmetyka i lepiej tu niż w podłodze czy błotnikach, ale wkurza. Za 20tys celujesz w poliftowego? Może to poprawili

> wersje z ESP

C5 zazwyczaj są dobrze wyposażone. Tylne szyby na korbę czy manualna klima to zdaje się niezmierna rzadkość (ale mnie się udało niedawno takiego golasa znaleźć wink.gif ).

Co do komfortu to powiem tak: dlatego kupiłem C5 bo tęskniłem za komfortem zawieszenia BX-a. Tego nie da chyba żaden "sprężynowiec".

Ma przepastny bagażnik i w ogóle jest duży w środku. Do tego stopnia, że kiedy wsiadam czasem do innych, nawet młodszych, aut segmentu D to czuję ciasnotę jakby o klasę niżej było.

Ma parę dziwnych rozwiązań i cierpi na kilka standardowych dolegliwości i upierdliwości np. urywające się klamki, usterki przełącznika zespolonego czy problemy z hamulcem ręcznym (na przednie koła).

Dziś chętnie cofnąłbym czas i kupił inne auto - też C5 ale z silnikiem 3.0 i w lepszych wypasach no i bardziej zadbanego.

Napisano
  • Autor

> Auta z 2 różnych światów jeśli chodzi o prawie wszystko...

> C5 2.0 z silnikiem EW10J4 195 tys km z czego 140 na LPG, silnik igła, auto dość specyficzne, IMO

> nie dla każdego ale mi bardzo pasuje.

> ESP zdarza się dość często.

Masz porównanie do S40 ? hmm.gif

Napisano

> Masz porównanie do S40 ?

niestety nigdy nawet nie jechałem S40/V40

Napisano

> Masz porównanie do S40 ?

C5 jest spoooro wiekszym autemok.gif

Napisano

> C5 jest spoooro wiekszym autem

Nic dziwnego, skoro S40 to praktycznie Focus po operacji plastycznej.

Napisano

> Nic dziwnego, skoro S40 to praktycznie Focus po operacji plastycznej.

S40 II tak opracowany z fordem na płycie focusa z wieloma patentami z forda, ale nie wiem czy my tu nie mówimy o S40 I czyli Volvo Mitsu Renault wink.gif - cenowo bliżej chyba do starszych

Napisano

> Nic dziwnego, skoro S40 to praktycznie Focus po operacji plastycznej.

Za 20kPLN to bedzie jeszcze to starsze S40...

Napisano

> Za 20kPLN to bedzie jeszcze to starsze S40...

No tak. Pierwsza generacja dzieliła platformę z Mitsu Carismą. Czyli klasa D wg pierwszej połowy lat 90-tych. Czyli i tak zasadniczo mniejsze auto niż Citroen C5.

Napisano

> No tak. Pierwsza generacja dzieliła platformę z Mitsu Carismą. Czyli klasa D wg pierwszej połowy

> lat 90-tych. Czyli i tak zasadniczo mniejsze auto niż Citroen C5.

Wg mnie Carisma nigdy nie byla prawdziwa klasa D, bo ta funkcje spelnial Galantok.gif

C5 jest naprawde spore w srodku, nawet na obecne standardy.

Napisano
  • Autor

> szukalbym lagune II z benzyna pod maska

Dlaczego nie C5 lub Vectry ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> C5 MKI dostaje purchla tylko w jednym punkcie, ale niestety prawie każdy - klapa bagażnika przy

> ramce tablicy rejestracyjnej. Niby kosmetyka i lepiej tu niż w podłodze czy błotnikach, ale

> wkurza. Za 20tys celujesz w poliftowego? Może to poprawili

Tego niestety nie wiem.

> C5 zazwyczaj są dobrze wyposażone. Tylne szyby na korbę czy manualna klima to zdaje się niezmierna

> rzadkość (ale mnie się udało niedawno takiego golasa znaleźć ).

Jak z usterkowością dodatków elektronicznych ?

> Co do komfortu to powiem tak: dlatego kupiłem C5 bo tęskniłem za komfortem zawieszenia BX-a. Tego

> nie da chyba żaden "sprężynowiec".

I podobno to trwałe zawieszenie II generacji hmm.gif

> Ma przepastny bagażnik i w ogóle jest duży w środku. Do tego stopnia, że kiedy wsiadam czasem do

> innych, nawet młodszych, aut segmentu D to czuję ciasnotę jakby o klasę niżej było.

> Ma parę dziwnych rozwiązań i cierpi na kilka standardowych dolegliwości i upierdliwości np.

> urywające się klamki, usterki przełącznika zespolonego czy problemy z hamulcem ręcznym (na

> przednie koła).

Tzn nie da się zarzucić tyłem C5 "na ręcznym" wink.gif ?

> Dziś chętnie cofnąłbym czas i kupił inne auto - też C5 ale z silnikiem 3.0 i w lepszych wypasach no

> i bardziej zadbanego.

A 2.0 ? Różnica w spalaniu 2.0 a 3.0 będzie wyraźna ?

Napisano

> Tzn nie da się zarzucić tyłem C5 "na ręcznym" ?

Nie da się.

> A 2.0 ? Różnica w spalaniu 2.0 a 3.0 będzie wyraźna ?

Różnie piszą. Miałem w swojej historii auto 3.0, po nim 1.6 i stwierdzam, że zużycie paliwa nie jest liniowo skorelowane z pojemnością a prędzej z masą auta.

Renault Safrane 3.0 V6 spalał na mojej stałej trasie 14-15l (LPG IIgen.) a C5 1.8 (LPG IVgen.) spala 12-13l.

Większość opinii o C5 jest taka, że 1.8 pali tyle samo co 2.0, ale jest za słaby, niektórzy twierdzą 1.8 że spali więcej niż 2.0 wink.gif

A spotkałem się też z opinią że różnice spalania C5 1.8 2.0 i 3.0 są nikłe

Nikłe - to pojęcie względne, ja twierdzę że ewentualne różnice są na tyle małe że warto to położyć na szali obok kultury pracy V6.

Zwłaszcza, że używane 3.0 może mieć względnie niższą cenę z racji niechęci kupowania auta o dużej pojemności.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.